November 2010 | ! sha my heart

.

Isnin, 29 November 2010

Kalau Allah Baik, Kenapa Cipta Neraka?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Jom baca artikel kat bawah ni. Kalau ya pun, sabar la, habiskan pembacaan kat sini dulu. Aku ambik dari facebook kawan aku, dia pun pakai main share je yang entah dari mana. Ada Ustaz mana ntah tulis (Write) kat facebook.


Aku tau sebab aku baca dah artikel ni, yang ustaz tu tulis. Ni aku ambik dari blog ni. Boleh tahan jugak la blog dia. Blog ke arah agama. Ok la t, kan? =)


Ok, jom baca kat bawah ni.



Ini kisah benar. Kisah seorang gadis Melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yangmelaksanakan dasar ‘Membangun Bersama Islam', kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.



Aku tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan sekiranya didapati melakukan kesalahan, tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama, dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan. Lazimnya dalam setiap operasi sebegini, seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan. Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah, kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.


Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la…setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat,

“..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peratura n ni bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah.


Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang, Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka…”


Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak “Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?” Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..


Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:


“Dik, kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam.. hidup senang, lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe, sebab neraka tak ada. Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?”


Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan:


“Perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? Jadi orang jahat lebih seronok.


Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan ‘lulus’ percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu ‘baik’. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?”; tanya ustaz.


“Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je..” rungut si gadis.


Ustaz tersenyum dan menyoal lagi:

“Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?” Gadis tu terdiam. Ustaz mengakhiri kata-katanya:


“Adik, saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain.


Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah; semuanya dipinjamkan olehNya, sebagai amanah dan ujian..Semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita jugak.

Wallahualam.....



Moral: Buat baik dibalas baik, buat jahat jangan sekali.. Semuanya ada pembalasan waima seberah zarah pun. Korang pun mesti belajar yang zarah tu besar mana.. Dah lupa ke? Pi remind balik.


Hehe, manja betulla pembaca aku ni. Bukannya nak google sendiri. Ok la,aku bagitau.


Zarah tu sangat kecik ok. Lebih kecik dari kuman (bakteria seperti protozoa yang hanya boleh dilihat dengan apa ntah nama skopnya. Teleskop ke apa.. Ha, giliran korang pi google, mesin apakah itu).


Ni zarah maksudnya dipotong-potong protozoa tu jadi lagi kecik. Zarah jugak merupakan jisim asas. Jisim asas ni macam HO= hidrogen. H2O= air. OX (kuasa dua)= oksigen. Itu la dia zarah, kecik, kan? Kecik sangat.


Itu la maknanya ALLAH itu Maha Adil. Sekecil-kecil perkara pun Dia tahu dan akan dibalasnya dengan ganjaran sebagaimana yang dilakukan. Baik dibalas baik, jahat dibalas jahat.


Sabtu, 27 November 2010

Jurnal Oh Jurnal, Pencarian Paling Stress


Semalam tiada entri kerana mengedit entri popular Aku Rindu dan Masak. Lama jugak masa yang diambil untuk menyiapkan pengeditan. Sebabnya itu entri masa awal-awal pembabitan dalam blog, ayat masih mentah dan banyak short cut perkataan. Entri Aku Rindu dan Masak menjadi antara entri popular.

Jadi, kalau orang masuk tengok kat situ, terbaca ayat yang entah apa-apa, malu la Sha My Heart. Before orang menyampah, better aku buat pembetulan dahulu, kan? Rasa lucu plak bila baca ayat aku pada masa tu. Memang mentah habis. Kebudak-budakan. Al-maklumlah baru berjinak-jinak dengan blog.

Sekarang ni, ok la sikit. Tapi banyak lagi yang perlu dimantapkan. Blog tak mantap ni malu nak bagi orang lawat. Kang orang kutuk dan serik nak datang lagi.

Semalam merupakan hari aku lawat blog (blog walking) kawan-kawan terdekat aku. Tapi blog berabuk, tak update okay. Kepada kawan-kawan yang membaca kat sini, tolonglah update blog korang. Aku nak tau jugak pe yang korang dah lalui dalam hidup korang.

Blog-blog kawan aku tu, aku tengok masih tak de perubahan. Tetap sama. Bukan aku nak mendabik dada mahupun meninggi diriku yang tak berapa nak tinggi ni tapi sekurang-kurangnya, aku ni ada jugak la kemajuan dalam berblogging.

Ye la, rugi je la korang buat blog, tapi tak gunakan dengan sepenuhnya. Blog ni boleh buat duit, korang tahu tak? Kalau tak tau, meh klik kat link yang aku dah hyperlinkkan.. ada blog pun jadi kaya membebel tentang blog

Lagi satu, aku punya follower sikit sangat. Malu nak publish blog ni kat orang. Aku tau, ramai kawan-kawan aku yang follow blog aku ni tapi follow secara private. Maksudnya, aku tak tau diorang follow aku tapi setiap kali entri aku tulis, diorang akan diupdatekan secara automatik.

Kalau korang baca sini, nak follow secara private, aku tak kisah tapi minta korang tolong la klik pada iklan Nuffnang tu. Tapi kalau korang follow blog ni secara public, lagi aku sayang korang. Korang memang best! =)

Common la, follow la aku secara public. Lagi best. Itu jugak salah satu cara nak menghargai diri korang sendiri. Tak percaya, cuba la follow secara public tiga bulan. Korang akan dapat rasa perubahannya.

Jurnal. Sebut je perkataan ni terus terasa stress. A journal come with stress. Haha~, ayat aku. Kena cari banyak jurnal untuk buat thesis lo.. Tapi aku ni bab cari jurnal la yang paling aku tak suka. Sebabnya, ianya merupakan perkara yang mengecewakan aku bila mana aku tak jumpa jurnal yang dicari. Stress betul la.

Tapi, nak buat macam mana, kena cari jugak. Dah tanggungjawab aku sebagai seorang pelajar dan it compulsory if we want to write a thesis. Aiyoo, tak nak buat tesis, boleh tak? Hei, jangan nak mengada-ngada boleh tak?

Pencarian jurnal yang membosankan. Tapi dek kerana amanah dan tanggungjawab, aku rela berkorban. Korang rela tak? Jom pakat-pakat masuk rela, membanteras Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI). Daripada korang buang masa dan tenaga (buang karan orang kata), lebih baik tabur budi


Khamis, 25 November 2010

Me'nyetup'kan (Set Up) Blog Kakandaku, Oh Sungguh Penat

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Sha My Heart: Salam. Dah siap pun blog. Malam tadi, bertungkus-lumus. Search Blogger. Masukkan username: ramziahxxxxx.xxxx.com. Password: **********.




Kakakku: Tq.. Kak belikan ang sepasang baju kurung. Suruh Bibah jahit. (Tapi tak beli lagi).



Sha My Heart: Tak apa la. Tak payah la. Kalau nak bagi, kena bagi handphone Black Berry Torch 98.Haha~



Kakakku: Banyak canteekk..



Sha My Heart: Mesti la.. Haha~



Kenapa aku tolak baju kurung dan minta handphone? Sebab aku ni materialistik? Tak. Sebabnya, aku tak nak dia bagi apa-apa. Aku buat ikhlas.



Korang jangan tak buat-buat tak tau, handphone Black Berry Torch 98 merupakan handphone terbaru buat masa ini dan ramai yang menjerit bak pontianak bila dihadiahkan handphone ini. Hanya mereka yang berpendapatan tinggi dan orang kaya yang mampu, ok. Sah-sahla menjadi pujaan dan impian juga kegilaan semua.


Bila la aku nak dapat handphone tu? Sape yang sudi nak bagi ni? Ada.. Kat Nuffnang, syarikat telco nak kasi. Kena masuk peraduan dan menang, juga langgan pelan panggilan diorang la. Ada berani?


* * * * *

Salam.


Apa khabar?



Sedikit intro kat atas. Semalam, macam mana ntah tetiba aku tergerak hati nak setupkan blog baru untuk kakakku, Ramziah.



Aha, ini semua kerana aku kepenatan dan kecapekan (capek tau, bukan capik. Capek=penat, capik=sakit kaki, terhinjut-hinjut) aku mengetup blog wordpress aku. Ingat nak masukkan ads (iklan) Nuffnang.



Tapi selak punya selak, tak jumpa jugak. Pi google cari macamna nak buat. Ikut cara-cara dia tapi, fuh aku punya 'appearance' nya tak de 'wigdet, single post' sperti yang diorang tunjuk kat blog tok guru tu.


Bukan aku tak cari, semua dah aku selongkarkan. Tapi tak jumpa jugak, tensen. Mula la buat status facebook (fb) sedih..


"Noor Hapisah: Kalau kita seorang budak baru (newbie), kita akan rasa bodoh (noob).
Tapi, aku kan berusaha supaya kedua-dua gelaran itu akan hilang. Teringat kepada semangat Giey Jach yang akan buat sampai jadi. =)"




Fuh, wordpress pada aku sangat susah dan tak mesra pengguna! Macammana la Khai dengan Arif kata wordpress ni mesra pengguna? Tak faham aku.


Mungkin aku jer yang tak reti dan tak tau nak explore kot. Tapi, kalau dah cari pun tak jumpa, bukan setakat cari jer malah siap cuba lagi tapi tak de respon yang positif juga, maka bebai dan babai je la.. Hampeh. Itu lah yang aku rasa.


Okay, berbalik kepada cerita asal, aku nak setup ads Nuffnang. Sebab apa? Sebab aku sangat bahagia kerana ads yang aku letak sejak sekian lama, adalah dalam sebulan macam tu, akhirnya semalam mula mengeluarkan iklannya! Iklan sulung. Sangat happy, ok. =)


Tapi ada juga la lari aku punya iklan, angkara tamak. Aku nak letak kat tiga tempat. Tapi tak jadi langsung. Mula la gelabah.


"Noor Hapisah: Ala, ruginya.. Boleh letak satu je ker? Kenapa la tak bagitau awal2? dh la penat menunggu. Ah, pa pe pun aku nak explore jugak.."


#
Noor Hapisah: i'll explore it n let experiment it!!! =)
Yesterday at 1:45pm · LikeUnlike

#
Haliza Azura Abdul Halim: xplore apa shah?
Yesterday at 3:58pm · LikeUnlike

#
Noor Hapisah: explore nuffnang.. dah dapat buat dah. Yay! =)
Yesterday at 4:01pm · LikeUnlike

#
Haliza Azura Abdul Halim: wah tahniah2...
Yesterday at 4:25pm · Like

Noor Hapisah: tahniah? terima kasih..


Oh, sebenarnya, korang hanya boleh letak satu jer iklan kat satu kawasan. Contohnya, kat sidebar 1 iklan, kat atas 1 iklan dan bawah 1 iklan. Apa yang aku cuba buat ialah 2-3 iklan kat sidebar. Lepas tu langsung tak boleh, padan muka aku. Haha~


Pengajarannya, orang tamak selalu rugi. Tapi rugi kalau tak explore. Hihi~


Kalau korang nak tau, Nuffnang ni merupakan syarikat iklan kat Malaysia yang paling laku. Dibangunkan oleh tiga orang anak muda yang masing-masing berasal dari Malaysia, Singapura (kalau tak silap) dan Filifina. Diorang ni graduan universiti orang putih, Amerika if i not mistaken.



Cara bayaran? Apa yang aku tau, kalau dapat lebih dari RM50, baru kita boleh withdrawkan duit tu. Dia akan kira setiap kali iklan tu keluar di blog kita dan jumlah klik pada iklan tu. Iklan ni bukan selalu keluar, tau.


Jumlah klik pada iklan tu plak adalah pengunjung blog kita yang nak klik. Kalau ramai pengunjung, maka banyak la kebarangkalian jumlah klik. Jadi, kena la buat elok-elok blog bukan sekadar hiasan sahaja tapi isinya juga harus mantap.


Blog aku ni dah mantap ke?

Belum lagi la. Aku pun belum berani untuk menyiarkan link blog ini kat mana-mana (siarkan kat dalam blog Dr. Adrian pun dah rasa malu sampai hari ni) mahupun memberi link pada kawan-kawan kecuali link exchange. Itu dah wajib la. Takkan nak tengok blog orang tanpa benarkan orang tengok blog kita? Apa plak katanya, kan?



So, apa lagi, kalau semudah itu jer nak dapat duit, jom la pi daftar kat Nuffnang cepat... Free-free je boleh jugak dapat duit. Bahasa bakunya, menjana pendapatan sampingan. Tapi ada jugak yang sudah jadi pendapatan tetap dia. Pergh! Ko, bila lagi, Sha?



Aku? Boleh kot, janji kena usaha kuat dulu la. Biar blog ni okay dulu, mantap dulu, then publish to people! =) Sekarang ni just kenalan terdekat dan pengunjung unik jer. Then, bila blog dah mantap, aku akan buat promosi untuk memperbanyakkan trafik ke blog ni.


Bila dah capai PR3, aku akan langgan iklan Inity plak. Adsense tu fikir dulu la.


Itu pasal iklan dan pemasaran. Lupakan dulu sebab topik kali ni, pasal menyetup blog kakakku. Aku guna blogspot ja untuk blog dia. Hasrat nak guna wordpress tapi tak kesampaian sebab blog wordpress yang aku buat bulan Mei lalu pun masih tidak disetup dengan baik. Sapa la nak tolong aku setupkan blog tu? Anyone?


Sebab apa aku gunakan blogspot untuk blog kakakku? Sebab, aku pun memang pengguna blogspot dan aku kira mahir jugak la. Boleh kata setting semua ni aku tau la. Lagipun mesra pengguna. Senang. Kalau kakakku tanya apa-apa, kacang je untuk aku jawab. Haha~



Ni adalah post fb aku untuk kakandaku;

"Wahai kakak kesayanganku, malam tadi dah siap pun kat punya blog. Ni addrssnya linknya. http://ramziahmangsor.blogspot.com/ Asas widget dah ada, counter, chat, nuffnang, adsense. klu nak edit apa2, edit la."

"Kalau nk bljr ttg blogging, cek dah sediakan link blog org lain mcm Ariff shah, redmummy. masuk kat blog depa dan search ttg tips blog. selain itu, blog yg disediakn tu bolh buat rujukan dan panduan dlm penulisan.


Bnyk lgi blog yg cek suka ...tp tak ssuai utk kak sb depa pun student lg.redmummy tu blog kak red yg dh khwin. ssuai la kot utk kak. klu blog laki yg dah khwin tu, susah, ckap merapu. yg lain2 tu, tak kahwin lgi.
belajar la something dr depa k.


gambar blum dimuatnaik. upload sendiri la.
cek buat guna blogspot ja. wordpress, cek pun tak pndai lg. ramai org guna wordpress klu utk betul2 serius dgn blog."



Nampak macam senang. Tapi, sampai pukul 4pagi jugak la aku menyetupnya. Tu kira blog yang dah aku biasa buat, kalau bagi wordpress kalu, pening la aku. Tak wujud la blog dia. Haha~


Hajat untuk berikan kakakku blog wordpress tak kesampaian. Tak pe la, biar dia mula dengan blog yang senang dan belajar sendiri kalau nak buat wordpress. Kalau dah tau nanti, tolong setupkan blog wordpress aku tu sekali, k. Hihi~



Ok, ni la link blog kakakku. Tapi jangan la jugde apa-apa lagi. Dia newbie. Aku pun newbie dan noob jer.


Korang yang belum ada blog, sila la buat blog. Nak suruh aku buat pun boleh tapi, mesti blogspot la. Wordpress, aku pun kena cari tok guru jugak. Wages (Upah) kena bagi BB Torch sebijik, boleh? Haha, gurau ja. Selagi boleh tolong, aku tolong.


Kalau perlukan bantuan aku, contact la aku. Tinggalkan komen kat chat atau komen mana-mana entri aku. You are freely to ask me. Dont hesitate,k. Jangan malu-malu kucing, melepas la ikan depan mata dek disambar ayam. Ahakz! =P


Ok, sampai di sini dulu. Dah panjang berjela ni. Nanti kalah plak nenek berleter. Huhu~


Semoga blog dapat menjana pemikiran tertaraf dunia. Hiduplah blog untuk bagi kita duit. Yay!




Rabu, 24 November 2010

10 Petanda Dia Milik Kita

pelamin indah tersergam

Kali ni aku nak berkongsi tips untuk mengetahui sama ada si dia merupakan jodoh yang telah ditetapkan untuk kita sejak di alam... er alam apa ya? Alam sebelum kita lahir ke dunia. Sepuluh petanda si dia ialah milik kita.

Aku ambik dari Rohaizad.com. Bukan aku nak mencuri ke apa ke, sekadar nak berkongsi sebab aku tau artikel ni bukan dia yang tulis dan sudah banyak kali aku baca artikel ni. Cuma tak tergerak hati nak ambik jer. Malas, sebab aku lebih suka tulis sendiri. Kalau nak ambik hak orang, lagi banyak kerja sebab kena mancari artikel yang bagus-bagus. Lagi banyak kerja. Lebih baik rileks-rileks sudah.. =)

OK, jom check apa dia 10 petanda dia milik kita..

Gunakan seluruh pancaindera
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah Yang Maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan.

Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama.

Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang boleh dipertimbangkan untuk menunjukkan dia adalah jodoh kita:

1. Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon.

Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

Sha My Heart: Pernah jumpa macam ni. Tapi aku tak boleh terima dia. Kalau tak berlakon pun, cover la makan tu. Ni makan pun berbunyi. Kuku kaki hitam. Iyerk! Tak boleh bawa pergi majlis.

So, kepada jejaka kat luar sana, behave okay. Jangan berlakon tapi beradap ok.

2. Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.


Sha My Heart: Bila jumpa je, rasa tertekan. Bukan setakat jumpa, bila terfikir je pun dah rasa tertekan. Erk, lebih baik blah dari hidupku awal-awal. Buat serabut kepala jer. Orang baik dengan dia tapi dia buat kita tertekan. Tak boleh blah dengan jantan macam ni.

3. Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang.

Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

Sha My Heart: Ada jumpa macam ni. Kira bagus la korang ni, wahai lelaki. Thumb up! =)



4. Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita.

Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

Sha My Heart: Masih berelationship dengan kita tapi boleh nak berkenalan dengan perempuan lain. Memang sakit hati. Kalau dah nama lelaki, macam tu la. Tak guna jer memanjang. Siot jer.

5. Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

Sha My Heart: Ya, pernah macam ni. Tapi rahsia tu berat rasanya untuk didiamkan, mengamuk jugak la. But i still keep that secret. Ye la, kalau aku buka pun, aku jugak yang akan tanggung malu. Macam meludah ke atas.

6. Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing.


Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

Sha My Heart: So sweet..



7. Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, “lidah sendiri lagikan tergigit”, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

Sha My Heart: Sangat memahami. Memujuk.

8. Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.

Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

Sha My Heart: Suka tampilkan kelemahan. Biar orang tahu dan terima. Kalau tak boleh terima, boleh blah la. Nampak sangat tak jujur menyukai kita.

9. Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing.

Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

Sha My Heart:Sangat setuju. Our conscience is the true partner.


10. Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati.

Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik.

Sha My Heart: Kena yakin dengan janji ALLAH. =)

Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya…

Aku belum bertemu lagi dengan seseorang yang sesuai. Tak kisah sebab wajah masih muda, hahaha perasan. Tak ramai yang dapat teka umurku dengan tepat.. Itu maknanya masih muda kan? Wahaha, mesti ada orang menyampah, kan?

Ok, serius. Aku malas nak fikir sangat pasal perkara tu. Yang penting sekarang ni aku kena happy, banyakkan beribadat, taat kepada kedua-dua mak dan ayah, tolong adik-beradikku dulu, kawan-kawan, persatuan, dan macam-macam lagi.

Bab kahwin tu, lewat sikit pun tak pe. Tak de apa yang nak dikejarkan. Bab anak-beranak? Kalau ada rezeki tak ke mana jugak.

Pengalaman di Lembah Klang, Satu Pengalaman Baru..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku sampai jugak ke Lembah Kelang setelah bertahun-tahun aku nak pergi tetapi ada sahaja yang menghalang. Ada aral melintang orang kata. Kira kali ni, aku berjaya jugak. Hehe~


Aku pi sana 8hb malam- 15hb November. Aku lepak rumah Kak Jag dari 8hb ke 13hb. pagi 13 tu aku dah blah ke rumah kawan aku, Fizah kat Cheras. Lepak rumah dia dari 13 ke 15hb. Pagi 15 tu aku blah.


Catatan kat bawah ni aku tulis masa duk kat sana, cuma aku tak launch jer.Sebab ingat nak edit lagi.


'Penat jugak hari-hari keluar. Erm, habis bankrupt kalau duk KL.Hihi~



Reunion yg best dan sempoi. Best sebab kawan-kawan terbaik ada. dan main bowling yang semua orang ada peluang utk straight dan masuk longkang. Haha~. Bila strike gembira, tepuk tangan..


Yang hadir, Sofi, Miza, Fiza, Razi, Aju da aku.. hehe~ Sofi ni lawak la. mentang-mentang la dia sorang je laki, buat gaya lembut plak.. Pecah gelak kat situ. Ada satu cerita dia, nak pecah perut aku rasa. Lawak giler.. :-D Caya lah, beb.


Akhirnya dapat lawat The Garden, tempat untuk orang kaya shopping. kat situ ada butik Louise Vitton (LV) kena beratur nak masuk pun. Pergh, kelas giler.. Toilet dia pun bersih dan wangi, ada kelas beb!


Pengalaman naik KTM Komuter sorang-sorang. Dah la tak pernah naik seumur hidup. Best jugak. Dah lama rasanya tak jalan sorang-sorang. Aku ni jenis suka buat sorang-sorang. Tapi bukan bermakna aku ni jenis tak leh buat kerja berkumpulan. Aku cuma suka kalau aku ada masa untuk diri sendiri, berseorangan. Namun, itu tak bermakna aku ni keseorangan. Aha, korang faham tak?


Macam ni, aku lebih yaki diri bila aku terpaksa lalui (biasanya perjalanan) sorang-sorang berbanding berteman. Bukan tak suka berteman. Kalau sorang-sorang, aku lebih bersedia dari semua sudut. Kalau berdua atau lebih ramai, aku akan jadi kurang untuk ambik tanggung jawab.


Aku ni suka ikut orang, means suka jadi pengikut (follower) berbanding jadi ketua (leader) tapi dalam tak suka-tak suka tu, dah berapa kali jugak la aku jadi leader. Haha~ Bukan leader untuk seorang dua tapi ramai beb. Tak de la ramai sangat dalam 30 orang macam tu jer.


Ok, berbalik kepada cerita asal ni, aku naik KTM komuter dari Klang ke Bandar Tasik Selatan. Kena turun kat KL sentral, tukar flatform dan komuter. Harga RM4.50 jer. Kawan aku ambik kat situ.'


Sampai kat sini la dulu, aku nak berhenti. Sebab banyak sangat pengalamannya kalau nak kongsi dalam satu entri. Nanti kesian plak kat korang terpaksa menghabiskan pembacaan. Huhu~



Sesungguhnya pengalaman di Lembah Kelang merupakan satu pengalaman baru yang cukup indah. :-)


Jumpa lagi di entry yang berikutnya.


Jumaat, 19 November 2010

Daging Korban Yang Berlambak

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Salam Aidil Adha.


Ada sesape yang buat Korban kali ni? Korang bila lagi nak berkorban? Hehe~


Berkorban bukan saja dikhususkan dengan penyembelihan haiwan peliharaan tetapi jugak merangkumi kehidupan kita.. Apa yang telah kita korbankan..


Aku, apa yang aku korbankan? Erm (kena fikir dulu)..


Sebagai seorang pelajar, memang banyak jugak masa aku korbankan untuk studi aku. Selain itu, sebagai seorang anak, aku korbankan keinginan untuk menikah. Wawa, gedik ko Sha. Haha~ Gurau je la. Aku kan anak yang baik, kalau parent aku tak bagi kahwin lagi, aku tak kahwin la. Lagipun jodoh tak ada lagi.


Ok, ok serius.. Sebagai seorang anak, aku pernah berkorban bekerja di tempat orang (negeri orang yang jauh dan tak de life) demi untuk famili aku kat kampnug. Walaupun susah aku kat sana, tapi aku tetap bertahan demi kesayangan aku (famili) kat kampung. (mood: sedih, sedih nak nangis ni T-T)


Dengan adik-beradik aku? Erm, aku pernah sanggup berjalan kaki semata-mata nak bagi adik aku naik motor. Itu jugak salah satu sebab aku tak nak belajar naik motor masa zaman sekolah dulu.


Adik aku plak ambik kesempatan. Tapi demi kakak yang sayangkan adiknya ni, aku rela berkorban. Orang tak tau itu. Ni baru first time aku ceritakan. Ah, lantak korang la nak fikir apa! Ini cerita aku. Kalau korang nak perlekehkan aku, persilakan.


Aku bukan mengungkit. Bukan tak ikhlas ke apa. Sekadar bercerita. Tak salah kan? Ke salah? Aku ni kan kurang ilmu agama. Kalau salah, perbetulkan aku, k.


Hari Raya ni aku rasa agak sedih. Kenapa? Kerana aku rasa seperti nyawaku tak kan lama berada kat bumi Tuhan ni. Haa, dah tau macam tu, bila la ko nak insaf Sha? Aku rasa aku tak banyak berbakti kepada ibu bapaku dan aku ni bukanlah sebaik (sepenting) orang lain.



Ye la, bila kita tak ada, mestilah kita nak orang ingat yang baik-baik tentang kita dan merindui kita. Tapi aku kan pendiam, aku suka buat hal sendiri dan ada ruang untuk rasa tenang dan bersendirian. Itulah aku.


Baru-baru ini, adikku dan mak pi melawat bapa saudaraku yang sakit lumpuh. Dia boleh tak kenal adikku yang selalu melawatnya. Tetapi dia kenal aku. Katanya aku yang pendiam tu. See, aku memang pendiam.


Aku jugak rasa agak sedih dengan 'dia'. Sampai hati. Ah, aku tak nak sedih-sedih lagi! Aku perlu bahagia. Bahagia, i need you..



Berbalik kepada tajuk entri kali ni, Raya Korban kali ni dapat banyak sangat daging. Kerajaan negeri pun sumbangkan seekor lembu untuk penduduk kampung hari ni. Hari Raya pertama seekor lembu dikorbankan kat kampung. Hari ni jer 5 ekor. Esok dua ekor. Nak buat apa ek banyak2 daging ni?


Buat kampung terbuka, macam iklan Astro tue.. Papa pun, memang best iklan raya Astro kali ni. Suka sangat terutama kat Rosyam buat gaya Ranjini Khan, Hero Tamil tu. Kelasss you!


Ok jugak idea tu. Tapi semua orang kampung dapat daging..Dah tak layan la nk bt knduri mcm tu.


Malam tadi pun rumah buat kenduri makan nasi masak daging. Fridge dah penuh ni.. Ingat esok nak buat satay plak dan simpan buat serunding.


Tapi ingat sikit Sha yang ko tu berdarah panas, tak leh makan banyak daging. Seminggu boleh makan sekali jer. Habis tu, sapa la yang nak habiskan daging tu?



Berkorbanlah kamu sebelum kamu dikorban (kalau bahasa Indonesia = terkorban, mangsa) Haha~




P/s: Kalau aku tak de nanti, korang rindu tak kat aku?






Rabu, 17 November 2010

Seronok Di Kampung

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.

Aku rasa sangat seronok berada di kampung halamanku. My hometown, kata orang putih..


Best sangat sebab:

1. Buaian
Bila naik jer, selalu terngiang-ngiang lagu Taylor Swift, Today Was Fairy Tale sebab kan anak almarhum Nasimudin, pemilik Naza buat majlis grand ala fairy tale.


2. Bakar ikan
Fresh giler ikan. Sedap.. Yummy!


3. Memancing ikan, dapat ikan.
Best sangat.



Selamat Hari Raya Aidil Adha

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.



Esok, 17hb Nov merupakan Hari Raya Haji. Aku ucapkan, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Ayat yang bernanah telinga dengar. Huhu~



Aku jugak rasa mungkin ini adalah raya terakhirku. Mungkin. Ajal maut kita tak tau bila, kan? Kan?


Raya kali ni rasa macam tak meriah sebab Kak Jag, Kak dan Cik Ah tak balik. Ye la cuti sehari je kan. Raya Haji orang sebelah Selatan tak sambut sangat, just gi sembahyang raya dan balik duk rumah jer. Tak de kunjung mengunjung.



Tapi sebelah Utara dan Kelatan, Terengganu (Pahang, aku tak pasti) sama meriah macam Raya Puasa. Cuma kurang sikit la, mungkin sebab dekat dengan Raya Puasa. Kalau jaraknya jauh sikit, mesti sama meriah jugak kan?


Tapi, tak mungkin semeriah Raya Puasa sebab Bulan Ramadhan kan berkat dan Aidil Adha plak ramai mak bapak p Haji so kurang meriah la.


Dan sebenarnya, banyak lagi faktornya. Korang pun mesti boleh fikir apakah faktornya.


So, aku kena kemas rumah. Dah buat tapi masih tinggal sikit lagi. Kiranya aku buat sorang la. Ala, tak kisah pun. Cuma letih sikit la. See, letih-letih pun masih tak tidur lagi dan mengadap laptop ni, mengupdate blog. Hehe~ Iron lady la kata kan. Ceh, perasan tol la minah ni, kan?


Mungkin korang rasa dah lama aku tak update blog tapi aku plak tak rasa macam tu. Sebabnya aku update tapi tinggal kat draf jer. Hihi~ Jangan marah.


Sebenarnya, ada nak ubah dan tambah lagi. Aku jugak banyak idea nak tulis tapi entah bila la nak berkesampaian. Rasanya aku kena ada jadual untuk update blog dan berdisiplin. One fine day la, aku buat jadual ni.


Ok la sempena raya ni, aku nak minta maaf kepada sesiapa sahaja yang dapat membaca blog aku dan entri kali ni. Tulus ikhlas dari hatiku yang suci murni, eh-eh macam iklan minyak masak plak suci murni tu. Hehe~



K la, setakat ini dahulu. Sayangilah orang yang menyayangi anda. ;-)


Take care. Jaga diri.



Selamat Hari Raya. Mari bertakbir. Allah hu akhbar!



Sabtu, 13 November 2010

Sakaratul maut

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Ni aku ambik dari kiriman emel kumpulan yang aku langgan.


Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.


Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.
Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.


Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.


Daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedang menghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)


Mari amalkan doa ini, moga Allah memberi pertolongan dan kemudahan kepada kita pada masa menempuhi sakaratul maut nanti.


“Allah humma haw win ‘alai na fii sakara til maut”.
(Ya Allah, permudahkanlah kami menghadapi sakaratul maut).



Jangan lupa meminta ampun kepada Allah di saat menhadapi sakaratul maut kerana pintu taubat masih terbuka selagi roh belum sampai ke halkom. Jika tidak dapat disebut dengan mulut, ucapkan di dalam hati, “Astagh firullah” atau “Ya Allah ampunkan dosa-dosa aku”.


Di ketika ini kalimah yang perlu sering dilafazkan ialah “LA ILA HA ILLALLAH”.


Diharapkan ada ahli keluarga yang akan mengingatkan dan mengajarkan kita untuk menyebut “LA ILA HA ILLALLAH” di saat genting sakaratul maut nanti.


Ibnu Arabi, seorang ulama tasawuf dan ahli tafsir, waktu sedang sakaratul maut, anaknya telah mentalkinkan “LA ILA HA ILLALLAH”, beliau sebaliknya menjawab, " Tidak!!! Tidak!!! Tidak!!! " Kejadian itu sangatlah mengejutkan anaknya. Setelah agak lega sedikit, dia meminta air, lalu dihulurkan oleh anaknya. Anaknya bertanya,
" Mengapa bapa menafikan kalimah syahadah? " Beliau menjawab, " Oh, tidak anakku, aku tidak mendengarnya melainkan suara syaitan yang mengajak aku megikut agama Nasrani dan Yahudi! "


Pada saat sukar ini juga, iblis pula akan datang berusaha buat kali terakhir untuk menyesatkan kita.


Jika kita terpedaya dengan pujuk rayu iblis ketika sakaratul maut maka amatlah rugi kerana mendapat kesudahan yang buruk (Su ul hotimah).


Jika kita berjaya mengatasi tipu helah iblis ketika itu maka dapatlah kita kesudahan yang baik (Husnul hotimah).


Mari amalkan doa ini, moga Allah menolong kita untuk berjaya mendapat Husnul hotimah.


Robbana la tu ziq qulu bana bak da iz hadai tana wahab lana mil ladunka rahmah innaka antal wahab
(Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.)


“Allah humma tim lana bi husnil hotimah, Wala tah tim ‘lai na bi su il hotimah”
(Ya Allah, dapatkanlah kami kesudahan yang baik dan jauhilah kami dari kesudahan yang buruk)


Kepada Allah berserah.


Nauzubillah.


Apa yang baik, kita boleh amalkan. Yang tak baik, kita hindarkan.



Sampai jumpa lagi..






Selasa, 9 November 2010

Apakah???

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Mesti korang rindukan aku kan? kan dah lama aku tak up date. Hehe, bajet jer.. Wakaka.


Sebenarnya sepanjang ketiadaan aku kat sini kat blog ni, ada perkara yang berlaku dalam hidupku. Chewah..



1.Aku kecewa lagi. Aduh.. Tapi, biarla. Memang sakit hati sangat. Entahla, kenapa macam ni. Dia suka tuduh-tuduh aku, salahkan aku sedangkan aku dah buat sehabis baik. Kalau ikutkan hati, aku nak jer layan dia lebih kurang. Erm, tak berbaloi.Yang penting duit tak de melayang. Tapi tak pe la kena ikhlas.


Alhamdu lillah, aku kat kampung, so no matter la. Lagipun aku tak ambik kisah dah.


Yang paling sakit hati, dia tuduh aku menipu. Aku cakap yang aku rasakan petanda kematian, dia cakap nak cari buku dia. Alih-alih esoknya cakap aku penipu. Erk, apakah?


Lepas tu, dia cakap dia dah ada gf dan gf tu merayu-rayu nak bersama dia. Blekk, macam la aku percaya. Nak termuntah ada la dengar dia cakap macam tu. Perempuan tu tak kenal dia lagi boleh la kot nak macam tu. Tapi pelik la perempuan tu.. Sebab awal-awal kenal lagi aku dah tau dia ni ada prob, tak kan perempuan tu tak tau? Ah, lantak la.


Aku pun dah tak kisah lagi. Hidup aku tenang dan fokus untuk hidup ke hadapan je la. Kira sekarang ni aku solo sejak dari tahun 2006 kalau tak silap asyik duk dalam hubungan (in relationship) jer. Ada yang berturut-turut, dari kawan jadi kekasih. Ah, cerita lama.


2. Anti-virus belum update. So, malas la nak buka itu ini. Nanti takut dapat jangkitan virus.


Penerangan? Erm, malas la.. Biasa jer kot, tak de pape yang spesel nak crita kat sini. Ada tu ada tapi malas. Haha, boleh macam tu?


3. Reunion. Erm, reunion lagi. Aku malas nak tulis pasal ni selalu nanti korang jugak yang muntah hijau. Wakaka~. Bukan apa tak de perkembangan sangat. Tak de yang drastik.



Erm, cukup la kot setakat ni. Ni untuk come back aku je. Hihi~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...