Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Salam.
Kali ni, aku nak perturunkan masakan yang aku pernah cuba sendiri buat. Kira kalau sendiri pernah cuba, ni testimonial la. Testimonial dari aku, yang tak terrer masak tapi aku confirm yang resipi ni sangat sedap.
Tapi untuk mereka yang sukakan makanan yang berempah la. Kalau yang jenis kurang sikit tu, mungkin korang akan cakap resipi ni agak pedas. Pada aku yang penggemar rempah ni, resipi ni sangat sedap, okay.
Sebenarnya. aku dapat pun dari internet macam korang buat jugak. Wakaka, serkap jarang..
Tak de la, korang kan pandai masak. Korang surf internet hanyalah untuk mencari idea baru untuk dimasak, kan? senyum la sikit =) .
Oklah, rempah yang aku maksudkan kat sini bukan untuk dibuat kari ke gulai ke.. Resipi ni adalah untuk goreng-goreng. Boleh guna untuk ikan, udang, ketam, ayam, kancil, pelanduk, rusa, dan sebagainya yang daging jenis daging ayam.
Manakala daging,sotong,siput, kerang, lala, kupang dan adik-beradiknya, kurang sesuai sebab akan ada air keluar dari jenis lauk ini bila diperap dan digoreng. Nanti tak jadi la resipi ni. Kang, korang jangan nak salahkan blog Sha My Heart plak,k.
Jom kita tengok apa yang perlu ada dan cara masak. Kita anggap guna ayam jer la, k.
Ayam tak kira la isi ke tulang ke.. Sebab ni adalah perap, so tak kisah la. Janji boleh perap.
200 gram ayam (kalau tak tau berat mana, main agak-agak la. Itu baru la chef yang sebenar yang boleh mengagak. Huhu~)
Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar jintan putih
3 ulas bunga lawang
3 ulas buah pelaga
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Bahan-bahan yang telah dikisar, diperap pada ayam. Perap tu kira sapu dan lumur la kat ayam tu. Perap sekurang-kurangnya setengah jam (30 minit). Kemudian, goreng dengan minyak yang banyak.
Perhatian: Minyak akan 'tercemar' dek bahan-bahan perap ni yang akan relai sedikit. Harap maklum. Kaedah nak elak cemar, kaut bagi habis bahan-bahan yang tertinggal dalam minyak. =)
Lepas dah garing, boleh angkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dimakan begitu sahaja. Sajian ni best jugak dibuat untuk barbeku. Pergh, sedapnya... Duk tengah menulis ni pun dah kecur air liur. Huhu~.
Ok, selamat mencuba ya puan-puan resipi yang sedap ni. Kalau tak cuba, tak tau.. Penat jer Sha perturunkan ilmu. Hihi~
Best regard,
Sha
Salam.
Kali ni, aku nak perturunkan masakan yang aku pernah cuba sendiri buat. Kira kalau sendiri pernah cuba, ni testimonial la. Testimonial dari aku, yang tak terrer masak tapi aku confirm yang resipi ni sangat sedap.
Tapi untuk mereka yang sukakan makanan yang berempah la. Kalau yang jenis kurang sikit tu, mungkin korang akan cakap resipi ni agak pedas. Pada aku yang penggemar rempah ni, resipi ni sangat sedap, okay.
Sebenarnya. aku dapat pun dari internet macam korang buat jugak. Wakaka, serkap jarang..
Tak de la, korang kan pandai masak. Korang surf internet hanyalah untuk mencari idea baru untuk dimasak, kan? senyum la sikit =) .
Oklah, rempah yang aku maksudkan kat sini bukan untuk dibuat kari ke gulai ke.. Resipi ni adalah untuk goreng-goreng. Boleh guna untuk ikan, udang, ketam, ayam, kancil, pelanduk, rusa, dan sebagainya yang daging jenis daging ayam.
Manakala daging,sotong,siput, kerang, lala, kupang dan adik-beradiknya, kurang sesuai sebab akan ada air keluar dari jenis lauk ini bila diperap dan digoreng. Nanti tak jadi la resipi ni. Kang, korang jangan nak salahkan blog Sha My Heart plak,k.
Jom kita tengok apa yang perlu ada dan cara masak. Kita anggap guna ayam jer la, k.
Ayam tak kira la isi ke tulang ke.. Sebab ni adalah perap, so tak kisah la. Janji boleh perap.
200 gram ayam (kalau tak tau berat mana, main agak-agak la. Itu baru la chef yang sebenar yang boleh mengagak. Huhu~)
Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar jintan putih
3 ulas bunga lawang
3 ulas buah pelaga
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Bahan-bahan yang telah dikisar, diperap pada ayam. Perap tu kira sapu dan lumur la kat ayam tu. Perap sekurang-kurangnya setengah jam (30 minit). Kemudian, goreng dengan minyak yang banyak.
Perhatian: Minyak akan 'tercemar' dek bahan-bahan perap ni yang akan relai sedikit. Harap maklum. Kaedah nak elak cemar, kaut bagi habis bahan-bahan yang tertinggal dalam minyak. =)
Lepas dah garing, boleh angkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dimakan begitu sahaja. Sajian ni best jugak dibuat untuk barbeku. Pergh, sedapnya... Duk tengah menulis ni pun dah kecur air liur. Huhu~.
Ok, selamat mencuba ya puan-puan resipi yang sedap ni. Kalau tak cuba, tak tau.. Penat jer Sha perturunkan ilmu. Hihi~
Best regard,
Sha
Ulasan
Catat Ulasan
Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.