Langkau ke kandungan utama

Resipi Rempah untuk Goreng Ayam

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Kali ni, aku nak perturunkan masakan yang aku pernah cuba sendiri buat. Kira kalau sendiri pernah cuba, ni testimonial la. Testimonial dari aku, yang tak terrer masak tapi aku confirm yang resipi ni sangat sedap.


Tapi untuk mereka yang sukakan makanan yang berempah la. Kalau yang jenis kurang sikit tu, mungkin korang akan cakap resipi ni agak pedas. Pada aku yang penggemar rempah ni, resipi ni sangat sedap, okay.


Sebenarnya. aku dapat pun dari internet macam korang buat jugak. Wakaka, serkap jarang..


Tak de la, korang kan pandai masak. Korang surf internet hanyalah untuk mencari idea baru untuk dimasak, kan? senyum la sikit =) .


Oklah, rempah yang aku maksudkan kat sini bukan untuk dibuat kari ke gulai ke.. Resipi ni adalah untuk goreng-goreng. Boleh guna untuk ikan, udang, ketam, ayam, kancil, pelanduk, rusa, dan sebagainya yang daging jenis daging ayam.


Manakala daging,sotong,siput, kerang, lala, kupang dan adik-beradiknya, kurang sesuai sebab akan ada air keluar dari jenis lauk ini bila diperap dan digoreng. Nanti tak jadi la resipi ni. Kang, korang jangan nak salahkan blog Sha My Heart plak,k.


Jom kita tengok apa yang perlu ada dan cara masak. Kita anggap guna ayam jer la, k.
Ayam tak kira la isi ke tulang ke.. Sebab ni adalah perap, so tak kisah la. Janji boleh perap.


200 gram ayam (kalau tak tau berat mana, main agak-agak la. Itu baru la chef yang sebenar yang boleh mengagak. Huhu~)


Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar jintan putih
3 ulas bunga lawang
3 ulas buah pelaga
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah



Bahan-bahan yang telah dikisar, diperap pada ayam. Perap tu kira sapu dan lumur la kat ayam tu. Perap sekurang-kurangnya setengah jam (30 minit). Kemudian, goreng dengan minyak yang banyak.


Perhatian: Minyak akan 'tercemar' dek bahan-bahan perap ni yang akan relai sedikit. Harap maklum. Kaedah nak elak cemar, kaut bagi habis bahan-bahan yang tertinggal dalam minyak. =)


Lepas dah garing, boleh angkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dimakan begitu sahaja. Sajian ni best jugak dibuat untuk barbeku. Pergh, sedapnya... Duk tengah menulis ni pun dah kecur air liur. Huhu~.




Ok, selamat mencuba ya puan-puan resipi yang sedap ni. Kalau tak cuba, tak tau.. Penat jer Sha perturunkan ilmu. Hihi~



Best regard,
Sha




Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker