Langkau ke kandungan utama

mimpi sebuah


berperan suami dan isteri
dia suami aku
ku panggil 'abang'
ku sapa 'sayang'
siapakah perempuan itu?
seenaknya mendampingi suamiku
'kau buatkan aku mengalir air mata'
saling bertengkar

curang punya jantan
berkepit dgn si betina
si isteri balik sendiri ke rumah
dengan sedih dibalut amarah
si suami mengekor
mencari setia dapur sang isteri
pedas, apakah penawarnya?
berpura tidak tahu
garam pemutus rasa pedih.

memujuk, memeluk isteri
'nanti tolong ajari abang pasal PBSM
dan kita bermesra malam ni'
hati isteri keras membatu
suami memberi nasihat dalam cerita
juga mengugut, jangan cabar sang suami
kelak ditinggalkan
tidak, kita masih baru berkahwin
belum merasai kemanisan berumah tangga
suami berlalu ke dalam bilik

perlukah isteri mengikut
sedangkan mas kahwin dan hantaran belum dilunasi
kenduri manyambut menantu tiada berbuat?

ibu datang
'tolong tanakkan pulut ini'

terkejut dan terjaga
sayup-sayup kedengaran tok imam berzikir sebelum subuh
aztafirullah, mimpi apakah begini?
siapakah dia?

mimpi bersambung
nama adam itu ialah Zul
tidak mahu dipanggil 'abang'
walau sang isteri mahu menyapa 'sayang'..

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker