Langkau ke kandungan utama

Berapa Lama Virus COVID 19 Boleh Hidup

Berapa lama virus COVID-19 boleh hidup di permukaan/peralatan?

1. Stainless steel / plastic - 3 Hari
2. Kertas keras/ cardboard - 1 Hari
3. Copper - 4 Jam
4. Sukar untuk 'survive' di permukaan yang kasar seperti pakaian. 
5. Makanan? Bukan secara langsung sebab virus ini berada dalam cecair salur pernafasan maka jangkitan akan melibatkan saluran pernafasan/peparu bukannya sistem penghadaman/usus. 

Macammana nak bunuh virus COVID-19 nie??

1. UVA light
2. Sinaran matahari selamat 2 jam - pastikan ada pancaran matahari yang boleh masuk ke dalam rumah/bilik anda di samping perudaraan yang baik.
3. Alkohol - >60% 
4. Klorine - detergent di rumah seperti chlorox, dettol.
5. Air dan sabun (apa jenis sabun pun boleh). Hand sanitizer digunakan sebagai pengganti Jika sabun/air tiada/sukar didapati. 

Bagaimana virus COVID-19 menular/merebak/berjangkit??
Titisan cecair pernafasan (kahak/lendir/air liur/mukosa) yang keluar semasa pesakit batuk, bersin, bercakap.

Justeru, pesanan saya kepada anda semua👇
Amalkan ETIKA BATUK YANG BETUL.
1. Tutup mulut dan hidung semasa batuk menggunakan tisu/Kain atau lengan.
2. Jangan meludah/bersin merata-rata. 
3. Jangan buang tisu yang ada kahak/lendir/hingus/air liur merata-rata. Buang dalam tong sampah dan sembur tong sampah dengan cecair alkohol atau klorin.
4. Cuci tangan dgn air Dan sabun secara kerap.
5. Jangan sentuh muka/Mata/hidung/mulut dengan tangan.
6. Elak bersalaman semasa musim wabak ini. Jika terpaksa, kerap cuci tangan atau guna hand sanitizer.

Apa yang menarik dalam artikel ini?
Cadangan bagaimana mengurangkan tabiat menyentuh muka?
Caranya......gosok tangan dengan bawang merah selepas mencuci tangan. Haha pasti korang akan rasa benci nak nak letak tangan yang busuk bawang tu Kat muka/hidung. Kalau kena Mata nanti pedih woooo.

Sumber dari Dr Mazlina Mohtar 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pos Pakai Flexi Prepaid

Sama2 shared ilmu pengetahuan.haha. Meh nak info sikit Pos pakai flexi prepaid ni. ~ Flexi prepaid ni under Pos Malaysia juga. Tapi slow sikit penghantarannya. Kalu semnanjung ambil masa 3-5 hari. Kalau ke Sabah Sarawak 5-7 hari. ala tunggu lama sikit takpe kan. hihi~ Jimat ke? ye jimat terutamanya untuk penghantaran ke Sabah & Sarawak. Harga sama je semua. (satu malaysia)~ Ada size apa. Size S (500g), M (1kg), L (2kg). Berapa harga (Rujuk details kat gambar).~ Siapa yang hantr parcel tu? Sama je org pos laju yg selalu hantar barang kat rumah korang tu jugak yg hantar. ~ Borang pos dia macam mne. Flexi prepaid takde borang. Alamat semua tulis di flyer. Diingatkan menggunakan pen biasa dan marker permanent shj. Jangan kau cop plk. Hihi~ Kat mana nak beli? kat pejabat pos.~ Pos flexi prepaid ni sama je mcm pos domestik. Cuma flexi ni ada flyer khas. Domestik kena balut sendiri. Klu barang yg berat 2kg tu guna yg ni je senang.~ kat mana nak cek tracking no dia? Sma je macam ko cek po…

Open Tracker