Langkau ke kandungan utama

Resipi Beef Nam Phrik Pao (Daging goreng Nam Phrik Pao)



Phrik Nam Pao Beef

Recipes:
1/2 cup seasoning Nam Pao Phrik
oil adequately
3 bean chilli (crushed and halved)
1/2 kg meat thinly sliced ​​stem nut
White sugar adequately
2 tablespoons dark soy sauce

The ways include:
1) Heat the oil and fry the slices of meat with sauce thickens.
2) Add seasoning Phrik Nam Pao and stir until meat is soft.
3) Put a little chilli and white sugar. Stir until soft.
4) Serve with white rice.




Beef Nam Phrik Pao (Daging goreng Nam Phrik Pao)

Resipi:
1/2 mangkuk perencah Nam Phrik Pao
Minyak secukupnya
3 biji cili padi (diketuk dan dibelah dua)
1/2 kilogram daging batang pinang yang dihiris nipis
Gula putih secukupnya
2 sudu besar kicap pekat

Cara-cara menyediakan:
1) Panaskan minyak dan goreng hirisan daging bersama kicap pekat.
2) Masukkan perencah Nam Phrik Pao dan kacau sehingga daging empuk.
3) Masukkan cili padi dan sedikit gula putih. Kacau sehingga empuk.
4) Hidangkan bersama nasi putih.

Sumber

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker