Langkau ke kandungan utama

Resipi Crab Noodles (Mee Ketam)



Crab Noodles

Ingredients:
5 crabs cut in two and cleared.
(Material milled)
5 red chillies
4 cloves of garlic
1 large onion
3 tomatoes
sufficient water

4 tablespoons chili sauce
4 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
salt and sugar adequately
1/2 teaspoon seasoning sekucup taste
Ample black pepper
sufficient water
Mustard vegetable (cut)
Carrots (sliced ​​thinly)
Adequate cooking oil

How to cook:
1) Heat the oil and add in the ground.
2) Add the crab and kacau.Masukkan water.
3) Add chili sauce, oyster sauce, soy sauce, salt, sugar, black pepper and seasoning to taste. Stir.
4) Add the vegetables and stir.
5) Separate the crab and vegetables.
6) Blanch yellow noodles and enter the yellow mee noodles into the sauce. Stir until well mixed noodles with gravy. Separate noodles.
7) Serve the noodles with sauce, crab and vegetables.



Crab Noodles (Mee Ketam)

Bahan-bahannya:
5 ekor ketam dipotong 2 dan dibersihkan.
(Bahan kisar)
5 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 biji tomato
air secukupnya

4 sudu sos cili
4 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
garam dan gula secukupnya
1/2 sudu kecil perencah sekucup rasa
Serbuk lada hitam secukupnya
Air secukupnya
Sayur sawi (dipotong)
Lobak merah (dihiris nipis)
Minyak masak secukupnya

Cara memasak:
1) Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar.
2) Masukkan ketam dan kacau.Masukkan air secukupnya.
3) Masukkan sos cili, sos tiram, kicap, garam, gula, serbuk lada hitam dan perencah secukup rasa. Kacau.
4) Masukkan sayur-sayuran dan kacau.
5) Asingkan ketam dan sayur-sayuran.
6) Celur mee kuning dan masukkan mee kuning ke dalam kuah mee. Kacau sehingga mee sebati dengan kuah. Asingkan mee.
7) Hidangkan mee bersama kuah, ketam dan sayur-sayuran.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker