SEO Analyser: Cara Check SEO Blog | ! sha my heart

.

Jumaat, 28 Oktober 2011

SEO Analyser: Cara Check SEO Blog


Assalamualaikum.

Sekarang ni, aku baru gila nak belajar pasal SEO dan teknik-teknik yang lain untuk memantapkan blog. Orang lain, dah lama kot. Tak pe, biar lambat asalkan selamat. Eh, ada kena mengena ke? Lantak la. Haha~

SEO tu apa?

SEO ialah sejenis kuih. Haha~
SEO ialah sistem yang masukkan entri kita dalam Google, Yahoo, Bing dan lain-lain. Faham?


Aku nak memperkenalkan korang dengan satu sistem analisis SEO yang serious sangat cool. Teruja pula bila aku dapat membaca semua analisis lengkap dan mudah difahami tu.

Okay, ikuti langkah-langkah ni:

1.  Masuk ke laman web SEO analyser

/


2. Masukkan URL blog anda.
Contoh: http://sha-myheart.blogspot.com/

3. Klik button CHECK sebelah kanan tu.


/


4. Tengok result. Kalau 70, maknanya elok blog korang. Bawah 70 tu, rileks la. Boleh baiki lagi. Tengok kat komen tu, ada repair, kan? Korang boleh repair dan recheck.


Apa pun, jangan risau ye. SEO Analyser ni sekadar menganalisis apa yang kita mungkin tak perasaan berada dalam blog kita. Blog aku pun masih low lagi. Banyak nak kena baiki ni.

Teruskan usaha korang untuk mendapat tempat di hati SEO. Nak buat macam mana? Aku pun masih tak pandai lagi. Kita serahkan kepada yang pakar. Aku ni newbie yang noob je. Haha~


Ada yang tanya, SEO ni penting ke?


Aku jawab, ia adalah nyawa bagi sebuah blog yang nak dapat tempat di ruang siber. Kalau setakat bukan blog untuk korang sorang je masuk (dengan blog berat, ada lagu, menyusahkan nak tinggal jejak), tak perlu kot nak ambik tau pasal SEO. Tapi bila duit Nuffnang tak masuk-masuk, jangan sedih pula ye. Haha~

Ala, rugi la draf karangan aku pasal penerangan ringkas dan padat pasal SEO ni dah hilang tanpa jejak. Nak buat baru, kena ambil masa dan tenaga perah otak untuk ingat balik apa itu SEO yang aku kenal. Kalau ada permintaan, aku buat la. Kalau tak, malas dow.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

35 ulasan:

Niza Romli berkata...

wah. gitu! baru tahu..thanks :)

Deeyaudeen Sabri berkata...

terbaikkkk !! :P

rainyscream berkata...

nak g check laa.hihi. lariiiii

Pendamba Mawar berkata...

nak cek la

sha my heart berkata...

Niza: gitu la agaknye. Hehe~

Terima kasih, cuba la cek =)

sha my heart berkata...

En Udin: terima kasih. sama2 kongsi pengetahuan baru =)

eddy syrol berkata...

akunyer 45..hohoho..teruk.. exam dpt c :P

sha my heart berkata...

Rainy: Sila la check. Jom berlari2 check. hehe~

cahaya surGa berkata...

mcm ne kite nk repair ea?? sbb ble tkan repair 2 mcm x boleh je

sha my heart berkata...

PM: sila2 =)

sha my heart berkata...

Wan: la, ye ke? Kesian ko wei.

Tu la, tukar tak ingat kawan-kawan. haha~ gurau.

Aku tak pandai nak buat entri SEO ni. Ajar la wei.

sha my heart berkata...

Edy: saya pun sama. lagi teruk kot. 41. C-. Haha~

rainyscream berkata...

dah check. rendah jer..T-T

sha my heart berkata...

cahaya: itu kena tengok sendiri, kena cari tutorial.

sha my heart berkata...

Peyan: terbaik =)

sha my heart berkata...

rainy: biasa la kita kan blogger newbie, bukannya otai nak banyak-banyak.

Khairil berkata...

saya pun nak check juga le...

sekamar rindu berkata...

salam..

entri yg sangat berguna kat saya ni..:)

sha my heart berkata...

Raisya: sama la kite ye. Hihi~ Adek..

sha my heart berkata...

En Khairil: check, jangan tak check. =)

sha my heart berkata...

Sekamar: berkongsi apa yang tahu =)

Manfaatkanlah =)

ain dzaya berkata...

tak puas hati lew..ta taw seo dgn labih mendalam..

ahsfantasy24 berkata...

Nice sharing, i linke it! :)

Eh?
Kalau betul sayang, jangan gelojoh sangat.

sha my heart berkata...

Ain: mana ada tak puas hati. cuma kalau nak tanya lebih-lebih pasal SEO, tanya kepada otai. Sha ni belajar tak habis lagi =)

sha my heart berkata...

fantasy: sharing is loving, more than caring. hehe~

Aj berkata...

dh lame nk tau psl SEO.tiap kali bace x phm.hehehee..yg ni phm ckt.simple but accurate

sha my heart berkata...

AJ: terima kasih puji. Haha, gitu..
tak de la, saya menyampaikan dengan lebih senang faham. Saya pun bukannya tahu sangat pasal SEO ni, baru nak belajar.
Jom sama-sama belajar =)

Najwan Collections berkata...

bagus info..:))) saye ni baru sangat dalam dunie blogger ni.. tengah nak tambah2 pengetahun...:))

http://najwancollections.blogspot.com

buatbest berkata...

pencarian di sini rupanya..thanks..!

farimi rahman berkata...

huh... blog saya kena repair.. repair..repair

http://mindaict.blogspot.com

Afandi Othman berkata...

owh.. Barulah faham pasal SEO ni. Sebelum ni blur je. Huhu

Sha My heart berkata...

Najwan: silalah godek ye. Banyak ilmu dalam dunia maya. Hehe

Sha My heart berkata...

Buatbest: sama-sama berkongsi supaya manfaatnya besar

Sha My heart berkata...

Farimi: silakan..
Tak salah berubah ke arah yang lebih baik

Sha My heart berkata...

Afandi: Blur kena cari keterangan baru faham. Hehe. Terima kasih sudi singgah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...