Langkau ke kandungan utama

SEO Analyser: Cara Check SEO Blog


Assalamualaikum.

Sekarang ni, aku baru gila nak belajar pasal SEO dan teknik-teknik yang lain untuk memantapkan blog. Orang lain, dah lama kot. Tak pe, biar lambat asalkan selamat. Eh, ada kena mengena ke? Lantak la. Haha~

SEO tu apa?

SEO ialah sejenis kuih. Haha~
SEO ialah sistem yang masukkan entri kita dalam Google, Yahoo, Bing dan lain-lain. Faham?


Aku nak memperkenalkan korang dengan satu sistem analisis SEO yang serious sangat cool. Teruja pula bila aku dapat membaca semua analisis lengkap dan mudah difahami tu.

Okay, ikuti langkah-langkah ni:

1.  Masuk ke laman web SEO analyser

/


2. Masukkan URL blog anda.
Contoh: http://sha-myheart.blogspot.com/

3. Klik button CHECK sebelah kanan tu.


/


4. Tengok result. Kalau 70, maknanya elok blog korang. Bawah 70 tu, rileks la. Boleh baiki lagi. Tengok kat komen tu, ada repair, kan? Korang boleh repair dan recheck.


Apa pun, jangan risau ye. SEO Analyser ni sekadar menganalisis apa yang kita mungkin tak perasaan berada dalam blog kita. Blog aku pun masih low lagi. Banyak nak kena baiki ni.

Teruskan usaha korang untuk mendapat tempat di hati SEO. Nak buat macam mana? Aku pun masih tak pandai lagi. Kita serahkan kepada yang pakar. Aku ni newbie yang noob je. Haha~


Ada yang tanya, SEO ni penting ke?


Aku jawab, ia adalah nyawa bagi sebuah blog yang nak dapat tempat di ruang siber. Kalau setakat bukan blog untuk korang sorang je masuk (dengan blog berat, ada lagu, menyusahkan nak tinggal jejak), tak perlu kot nak ambik tau pasal SEO. Tapi bila duit Nuffnang tak masuk-masuk, jangan sedih pula ye. Haha~

Ala, rugi la draf karangan aku pasal penerangan ringkas dan padat pasal SEO ni dah hilang tanpa jejak. Nak buat baru, kena ambil masa dan tenaga perah otak untuk ingat balik apa itu SEO yang aku kenal. Kalau ada permintaan, aku buat la. Kalau tak, malas dow.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)