Langkau ke kandungan utama

Masak Sendiri Lebih Sedap!

Assalamualaikum.

Dah makan belum?

Aku baru sudah makan malam pada pukul 9.40 tadi. Alhamdulillah, sangat kenyang dengan rezeki yang diberikannya. Lama tak rasa kenyang begini pada waktu macam ini. Nampak sangat selalu mengabaikan makan ikut time. Biasanya aku dinner pada lewat makan. Hehe~

Orang tak de bf macam ni la. Kalau ada, mestila dah lama kena marah :P
Handphoneku pun dah lama tak main-main mesej.

(Saya rindu awak. Tapi saya sedar hubungan kita. Saya doakan awak bahagia =)  Chill!)


Air tangan

Aku tulis entri ni on da spot sebab nak cakap, sangat sedap makan masakan dari air tangan sendiri. Lebih terasa kesedapan menjilat jari tu. Haha~

Masa aku duk kampus dulu, rindu nak rasa masakan mak ayah. Tapi sekarang ni rindu plak nak makan makanan air tangan sendiri. Pelik. Nampak sangat aku jarang masak. Wakaka~

Aku masak apa tadi? Tengok la kalau ada masa, ruang dan peluang, aku perturunkan ilmu pada korang. Sedap kot. Yang penting simple. Ye la, aku sempoi kot. Masak pun simple-simple sudah tapi sedap. Puji diri? Tidak, inilah kenyataan.


Petua Masak

Memasak kena la dengan penuh kasih sayang.

Tadi, aku baru belajar dengan Chef Rizky. Katanya key ingredient untuk pasta ialah bawang putih (garlic) dan daun selasih. Dia bagi petua. Kalau nak naikkan bau bawang putih, tumis bawang putih dengan garam. Oh, ya nama pun tumis, kena la guna minyak.


Kesimpulan

Masak dengan kepakaran dan kasih sayang itu akan menghasilkan makanan yang sedap. Selain itu, jangan dilupa perihal kehalalan dan kebersihan serta kesucian makanan. Basuh makanan berserta selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. =)

Masak sendiri lebih puas hati =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Ulasan

  1. ye betulllllll :)

    lebih bersih kan

    =D

    BalasPadam
  2. Masak sendiri lagi puas hati..
    Tp kat Kmpus ne nk masak pulak tak leh..

    adoi~

    BalasPadam
  3. betol!
    sonok kan..lagi puas hati..nk mkn byk..msk lebih..kalo x nak..msk jela sikit

    mase kat U dulu..akhir sem, tulah merasa masak sendiri
    heheh

    skrg? mama je byk masak..mimi kekadg je..kekeke

    BalasPadam
  4. betol!
    sonok kan..lagi puas hati..nk mkn byk..msk lebih..kalo x nak..msk jela sikit

    mase kat U dulu..akhir sem, tulah merasa masak sendiri
    heheh

    skrg? mama je byk masak..mimi kekadg je..kekeke

    BalasPadam
  5. setuju..masak sendiri lg sedap..n lg 1..blh mningkatkn kte punya kcekapan & ksedapan masakan kte..ehehehehe

    BalasPadam
  6. anyone can cook! just like chef Gusteau's motto in Ratatouille hehehe

    BalasPadam
  7. syuk tak berapa reti nak masak huhu..just2 goreng2 bolehla..wat gulai hahaha konfirm kaler lain dari yang lain..

    1556 itu syuk..selamat berkenalan dari Gerbang Maya Melankolia Segar..:)

    BalasPadam
  8. Mk: Ya.

    kita tahu tahap kebersihan bila masak sendiri =)

    BalasPadam
  9. Peyan: tu maknanya kena study je. tak payah fikir pasal masak. Haha~

    BalasPadam
  10. Aimie: Ya, senang kan? Nak makan banyak, masak banyak. Nak makan sikit, masak je sikit. Haha~

    Oo, mama rajin masak ya.

    BalasPadam
  11. Acid: Suka =)

    anyone can cook! just like chef Gusteau's motto in Ratatouille

    BalasPadam
  12. Syuxer: Ok la tu. Ada juga yang tak tau masak langsung =)

    Dah lama kenal awak, awak je yg tak kenal saya. :P

    BalasPadam
  13. ramuan yang digunakan juga lebih dipercayai akan kebersihan dan yakin akan kehalalannya ^^

    BalasPadam
  14. betul..buat sendiri lagi puas...
    puas lagi bila ada orang makan dengan gembira..=))

    BalasPadam
  15. Betul, masak sendiri puas hati. Enak disyukuri, tak enak masak lagi dilain hari. Pasti dah tau mana-mana yang bisa bikin enak. Plus, murah pula.

    BalasPadam
  16. CT: a ah. terasa letih sedikit tu berbaloi2. hehe~

    BalasPadam

Catat Ulasan

Nak tinggalkan komen ek? Sila-sila =)
Pastikan tak menyinggung perasaan sesiapa ya.
Happy blogging.

”Jom like page fb blog”

Catatan popular daripada blog ini

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Air kelapa sangat bagus untuk demam campak Nak jaga pemakanan orang demam campak? Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini. 1. Tidak boleh menggoreng Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Menumis pun tak boleh tau. Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan. 2. Elakkan makanan laut yang gatal Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k. 3. Elakkan yang pedas Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan. Aku ada baca, sup ayam ni bila dibuat sup akan mengeluarkan satu pati yang berkesan khas untuk menyembuhkan demam. Korang letak bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Lagi sedap bawang putih tu, tak dipotong, hanya buang kulit, ba

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.

Tips Pakaian Untuk Konvo

Gambar konvo! =) Assalamualaikum. Apa yang korang perlu ada untuk pakai pakaian konvo? Aku ada sedikit panduan. Top to toe 1. Kasut Lelaki kena pakai kasut kulit (kulit warna gelap –seelok-eloknya warna hitam) Ala, tak mahal pun ada jer yang murah. Perempuan pula kena pakai kasut bertutup, hitam atau warna gelap seakan-akan hitam. Kasut tu mestilah nampak formal. Tak boleh ada lubang-lubang macam kasut Cinderalella. Orang perempuan mesti tau kasut Cinderalela tu macam mana. Kasut Cinderalela tu adalah kasut plastic nipis dan ada lubang-lubang.   Sila beri perhatian, kasut adalah penting. Tak boleh pakai sandal dan selipar. Stoking tak apa, kurang diberi perhatian (bagi perempuan sahaja). Boleh pakai stoking atau tidak. Lelaki kena pakai stoking. Mesti warna gelap, jangan pakai stoking putih pula, sangat pelik. Bagi mereka yang jarang pakai kasut tertutup macam aku ni, boleh juga bawa sandal atau kasut yang selesa untuk digantikan apabila perlu . Ta

Open Tracker