Langkau ke kandungan utama

Masak Sendiri Lebih Sedap!

Assalamualaikum.

Dah makan belum?

Aku baru sudah makan malam pada pukul 9.40 tadi. Alhamdulillah, sangat kenyang dengan rezeki yang diberikannya. Lama tak rasa kenyang begini pada waktu macam ini. Nampak sangat selalu mengabaikan makan ikut time. Biasanya aku dinner pada lewat makan. Hehe~

Orang tak de bf macam ni la. Kalau ada, mestila dah lama kena marah :P
Handphoneku pun dah lama tak main-main mesej.

(Saya rindu awak. Tapi saya sedar hubungan kita. Saya doakan awak bahagia =)  Chill!)


Air tangan

Aku tulis entri ni on da spot sebab nak cakap, sangat sedap makan masakan dari air tangan sendiri. Lebih terasa kesedapan menjilat jari tu. Haha~

Masa aku duk kampus dulu, rindu nak rasa masakan mak ayah. Tapi sekarang ni rindu plak nak makan makanan air tangan sendiri. Pelik. Nampak sangat aku jarang masak. Wakaka~

Aku masak apa tadi? Tengok la kalau ada masa, ruang dan peluang, aku perturunkan ilmu pada korang. Sedap kot. Yang penting simple. Ye la, aku sempoi kot. Masak pun simple-simple sudah tapi sedap. Puji diri? Tidak, inilah kenyataan.


Petua Masak

Memasak kena la dengan penuh kasih sayang.

Tadi, aku baru belajar dengan Chef Rizky. Katanya key ingredient untuk pasta ialah bawang putih (garlic) dan daun selasih. Dia bagi petua. Kalau nak naikkan bau bawang putih, tumis bawang putih dengan garam. Oh, ya nama pun tumis, kena la guna minyak.


Kesimpulan

Masak dengan kepakaran dan kasih sayang itu akan menghasilkan makanan yang sedap. Selain itu, jangan dilupa perihal kehalalan dan kebersihan serta kesucian makanan. Basuh makanan berserta selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. =)

Masak sendiri lebih puas hati =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker