Assalamualaikum.
Dah makan belum?
Aku baru sudah makan malam pada pukul 9.40 tadi. Alhamdulillah, sangat kenyang dengan rezeki yang diberikannya. Lama tak rasa kenyang begini pada waktu macam ini. Nampak sangat selalu mengabaikan makan ikut time. Biasanya aku dinner pada lewat makan. Hehe~
Orang tak de bf macam ni la. Kalau ada, mestila dah lama kena marah :P
Handphoneku pun dah lama tak main-main mesej.
(Saya rindu awak. Tapi saya sedar hubungan kita. Saya doakan awak bahagia =) Chill!)
Air tangan
Aku tulis entri ni on da spot sebab nak cakap, sangat sedap makan masakan dari air tangan sendiri. Lebih terasa kesedapan menjilat jari tu. Haha~
Masa aku duk kampus dulu, rindu nak rasa masakan mak ayah. Tapi sekarang ni rindu plak nak makan makanan air tangan sendiri. Pelik. Nampak sangat aku jarang masak. Wakaka~
Aku masak apa tadi? Tengok la kalau ada masa, ruang dan peluang, aku perturunkan ilmu pada korang. Sedap kot. Yang penting simple. Ye la, aku sempoi kot. Masak pun simple-simple sudah tapi sedap. Puji diri? Tidak, inilah kenyataan.
Petua Masak
Memasak kena la dengan penuh kasih sayang.
Tadi, aku baru belajar dengan Chef Rizky. Katanya key ingredient untuk pasta ialah bawang putih (garlic) dan daun selasih. Dia bagi petua. Kalau nak naikkan bau bawang putih, tumis bawang putih dengan garam. Oh, ya nama pun tumis, kena la guna minyak.
Kesimpulan
Masak dengan kepakaran dan kasih sayang itu akan menghasilkan makanan yang sedap. Selain itu, jangan dilupa perihal kehalalan dan kebersihan serta kesucian makanan. Basuh makanan berserta selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. =)
Masak sendiri lebih puas hati =)
Dah makan belum?
Aku baru sudah makan malam pada pukul 9.40 tadi. Alhamdulillah, sangat kenyang dengan rezeki yang diberikannya. Lama tak rasa kenyang begini pada waktu macam ini. Nampak sangat selalu mengabaikan makan ikut time. Biasanya aku dinner pada lewat makan. Hehe~
Orang tak de bf macam ni la. Kalau ada, mestila dah lama kena marah :P
Handphoneku pun dah lama tak main-main mesej.
(Saya rindu awak. Tapi saya sedar hubungan kita. Saya doakan awak bahagia =) Chill!)
Air tangan
Aku tulis entri ni on da spot sebab nak cakap, sangat sedap makan masakan dari air tangan sendiri. Lebih terasa kesedapan menjilat jari tu. Haha~
Masa aku duk kampus dulu, rindu nak rasa masakan mak ayah. Tapi sekarang ni rindu plak nak makan makanan air tangan sendiri. Pelik. Nampak sangat aku jarang masak. Wakaka~
Aku masak apa tadi? Tengok la kalau ada masa, ruang dan peluang, aku perturunkan ilmu pada korang. Sedap kot. Yang penting simple. Ye la, aku sempoi kot. Masak pun simple-simple sudah tapi sedap. Puji diri? Tidak, inilah kenyataan.
Petua Masak
Memasak kena la dengan penuh kasih sayang.
Tadi, aku baru belajar dengan Chef Rizky. Katanya key ingredient untuk pasta ialah bawang putih (garlic) dan daun selasih. Dia bagi petua. Kalau nak naikkan bau bawang putih, tumis bawang putih dengan garam. Oh, ya nama pun tumis, kena la guna minyak.
Kesimpulan
Masak dengan kepakaran dan kasih sayang itu akan menghasilkan makanan yang sedap. Selain itu, jangan dilupa perihal kehalalan dan kebersihan serta kesucian makanan. Basuh makanan berserta selawat kepada Nabi Muhammad s.a.w. =)
Masak sendiri lebih puas hati =)
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.
ye betulllllll :)
BalasPadamlebih bersih kan
=D
Masak sendiri lagi puas hati..
BalasPadamTp kat Kmpus ne nk masak pulak tak leh..
adoi~
betol!
BalasPadamsonok kan..lagi puas hati..nk mkn byk..msk lebih..kalo x nak..msk jela sikit
mase kat U dulu..akhir sem, tulah merasa masak sendiri
heheh
skrg? mama je byk masak..mimi kekadg je..kekeke
betol!
BalasPadamsonok kan..lagi puas hati..nk mkn byk..msk lebih..kalo x nak..msk jela sikit
mase kat U dulu..akhir sem, tulah merasa masak sendiri
heheh
skrg? mama je byk masak..mimi kekadg je..kekeke
setuju..masak sendiri lg sedap..n lg 1..blh mningkatkn kte punya kcekapan & ksedapan masakan kte..ehehehehe
BalasPadamanyone can cook! just like chef Gusteau's motto in Ratatouille hehehe
BalasPadamsyuk tak berapa reti nak masak huhu..just2 goreng2 bolehla..wat gulai hahaha konfirm kaler lain dari yang lain..
BalasPadam1556 itu syuk..selamat berkenalan dari Gerbang Maya Melankolia Segar..:)
Mk: Ya.
BalasPadamkita tahu tahap kebersihan bila masak sendiri =)
Peyan: tu maknanya kena study je. tak payah fikir pasal masak. Haha~
BalasPadamAimie: Ya, senang kan? Nak makan banyak, masak banyak. Nak makan sikit, masak je sikit. Haha~
BalasPadamOo, mama rajin masak ya.
El: ya, setuju kata2 anda =)
BalasPadamAcid: Suka =)
BalasPadamanyone can cook! just like chef Gusteau's motto in Ratatouille
Syuxer: Ok la tu. Ada juga yang tak tau masak langsung =)
BalasPadamDah lama kenal awak, awak je yg tak kenal saya. :P
ramuan yang digunakan juga lebih dipercayai akan kebersihan dan yakin akan kehalalannya ^^
BalasPadamnanti masakkan untuk PM
BalasPadambetul..buat sendiri lagi puas...
BalasPadampuas lagi bila ada orang makan dengan gembira..=))
Betul, masak sendiri puas hati. Enak disyukuri, tak enak masak lagi dilain hari. Pasti dah tau mana-mana yang bisa bikin enak. Plus, murah pula.
BalasPadamAmna: betul-betul =)
BalasPadamPM: boleh, datangla rumah =)
BalasPadamCT: a ah. terasa letih sedikit tu berbaloi2. hehe~
BalasPadamindonesia: betul tu =)
BalasPadam