7 Cara-cara Mudah untuk Membuat Index ke Yahoo Search | ! sha my heart

.

Sabtu, 22 Oktober 2011

7 Cara-cara Mudah untuk Membuat Index ke Yahoo Search

Assalamualaikum.

Aku baru jumpa tentang cara-cara untuk membuat index ke Yahoo search yang aku cari selama ini. Sebelum ini, aku sudah tahu bahawa sesebuah blog yang bagus perlulah mengindex ke SEO Google, Yahoo, Bing dan sebagainya.

Tapi diorang tak ajar pun bagaimana untuk buatnya. Diorang suruh godek-godek sendiri. Memang la aku godek sendiri tapi tang celah mana nak buatnya? Sikit pun tak cakap.

Ello, kalau kami ni memang suka dengan SEO dan dah kahwin dengannya, maka kami akan faham. Tapi kalau baru bersua muka, tak kenal lagi bagaimana nak godek-godek? Hehe~

Adakah otai kedekut ilmu? Haha~ Salahkan orang lain pula.

Okay, tanpa buang masa, jom tengok cara-caranya:

7 Cara-cara Mudah untuk Membuat Index ke Yahoo Search


1. Buka http://dir.yahoo.com/


2.  Lihat atas kiri, pilih sub category yang tertera seperti art & humanities,  business & economy, computers & internet.
Pilih:  "computers and internet". Klik dan ia akan bawa anda ke page lain.


3. Pilih 'addition category' yang sesuai.
(Pilih sendiri ikut kesesuaian, aku pilih news & media)






4.  Lihat bahagian atas kanan. Pilih 'Suggest a site'.


5. Pilih 'standard consideration' dan ia akan membawa anda ke page yang baru.






















6. Lengkapkan data semuanya. Jangan lupa, email yang dimasukkan mestilah email yahoo.






















7. Tekan Submit dan selesai.






























Sumber: Rumah


Sila beri kredit k, penat aku taip sendiri, printscreen, edit, upload dan buat link ni.

Kalau tak faham bertanya la ye. Semoga aku boleh bantu =)


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

12 ulasan:

ABU berkata...

aku tak dapat
aku masuk ini jak.. http://dir.yahoo.com

pastu sub category semua bagai tak jumpa pun...

aku nak sgt buat ni...

ABU berkata...

pening arhggggg!!!

sha my heart berkata...

Abu: la, tak dapat? Sha buat ok jer..

Meh tengok sini, mana tau membantu memahamkan lagi.

http://www.rumahkiat.com/the-fast-way-indexed-in-yahoo-search/

sha my heart berkata...

update and upgrade..
7 cara mudah utk membuat index yahoo.
penting tau, menjana trafik juga. Cara google dan yahoo mengindeks adalah berbeza. Jadi, meh la belajar tutorial ni =)

missina berkata...

ooo,,maksudnya pencarian yahoo/google tu selalu detect blog kita dululah ye?camtu ka?

sha my heart berkata...

Miss ina: bukan. Yahoo tak kan index secara automatik walaupun kita dah buat hyperlink untuk Yahoo. Tapi, kalau google memang akan crawler dan index ke google site bila kita siap buat entri. Nampak beza tak?

Jadi, kena la kita buat langkah2 yang Sha dah buat untuk entri kali ini =)

missina berkata...

ermmm masih tk faham lg,,maklumlah buta IT ni,,huhu,,takpelah nantilah wat kut,,

aimie amalina berkata...

weeeee
ajennye akak sha buat nihhhh
baek akak!
maceh taw!

sha my heart berkata...

Miss Ina: tak pe.. ikut je langkah2 tu. senang je =)

sha my heart berkata...

Aimie: sama2.. utk rakan bloggers trsayang =)

Anastasyea berkata...

tips yang menarik (",)

www.anastasyea.com

Jefry berkata...

Saya pernah mendaftar disana namun tidak diapprove dan sepertinya harus membayar agar bisa diapprove

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...