Langkau ke kandungan utama

Tips Atasi Celcom Broadband Buat Hal- Limit Sudah Habis


Assalamualaikum.

Aku geram sebab celcom ni macam ambik kesempatan pula. Dulu kata on line la selama mana dan sebanyak mana dan tanpa limit. Alih-alih, dia tukar kepada limitkan pula. Aku dapat tau perkara ni agak lama dulu, ada blogger otai bagitau.

Tapi masa tu aku tak merasa lagi. Hari aku sudah kena, dia dah bagi notice yang limit dah nak habis. Wah, sukanya ko main limit-limit ye. Dah la line pun bukannya laju, semput jer. Sebab tu la aku terpaksa guna sampai nak habis limit. Grr..

Walau bagaimanapun aku bersyukur sebab teruk-teruk pun kat tempat aku ni, ada lagi tempat yang lebih teruk, macam kat rumah kakakku di Melaka. Lagi la angin, up grade pakej tapi line sangat teruk. Mendukacitakan..

Aku pula, dah la aku bayar mahal, RM70 sebulan pelan GPRS je. Memang la rasa tak banyak sangat tapi bagi orang yang tak de pendapatan tetap macam aku ni, sakit jugak la. Er, ada tak sesiapa sudi nak bayarkan broadbandku? Haha~ Bajet je ada orang sudi!


So, cara nak atasinya?


1. Letak password

Sebelum ni aku memang baik hati, ala dengan adik beradik nak kira apa sangat kan walaupun aku sorang je yang kena bayar. Bila datang bil, diorang buat tak-kenal-siapa-aku dan tak-pernah-ada-literasi-komputer.

Jadi, aku kena la kejam sikit kali ni. Letak password. Maka diorang tak kan dapat akses my lappy kesayangan ni. Jangan sesekali sentuh Mr. Len ye. Hihi~


2. Sembunyikan broadband

Adikku yang lagi sorang pun ada laptop juga. Maka, kalau aku tak kasi dia guna my lappy, dia boleh guna lappy dia kan? So, langkah selamat, kena la sembunyikan broadband tu. Haha~ kejam-kejam..

Memang aku akan cakap kat diorang dan diorang pun faham. Kalau aku tak bagi, diorang tak ambik. Oh, bagusnya adik-adikku. Tapi tak selalunya diorang bagus. Haha~


3. Taip entri dulu

Korang taip je kat Words ke apa-apa la yang boleh ditaip. Langkah ni pun terbaik jugak. Dapat jimat masa menaip dan terus publish jer. Dah dapat kurangkan masa guna limit yang dah nak habis tu.

Tapi entri ni aku taip terus di sini. Fresh dari ladang. Aku lebih suka taip terus kat dalam blog ni. Rasa lebih dekat dengan jiwa orang lain. Ewah.


4. Autopublish

Bila dah ada taip dulu kat Words, kena la autopublish. Bagus juga ada autopublish ni, senang sikit. Hehe~
Tapi minta maaf kalau aku tak sempat nak balas komen kat entri. Aku baca, bukan tak baca. Perkara pertama aku buka masa 1st on line is log on to comment. Kadang-kadang aku tak balas kat komen. Tapi aku tetap kunjungi korang, kan? =)


5. Bertukar kepada penyedia perkhidmatan yang lain


Ini adalah langkah luas-luas yang terbaik. Haha~ Ye la buat apa nak stay lagi kalau dah membebankan, kan?

Tapi so far aku setia dengan celcom ni lagi. Line Maxis kat kampungku lagi teruk dari celcom. Ingat nak pakai Wimax P1 tapi lagi mahal kot.. Aku survey, paling murah pun RM98 sebulan. Kalau ada yang murah, bagitau aku, k?



Itu je la kot aku membebel kali ni. Haha~
Semoga tips ini membantu anda. Wah, tetiba skema.

P/s: Kawan-kawan sekolah ajak buat reunion. Segan la aku, bujang dan sorang-sorang tak berteman. Kerja pun tak ada. Malu..

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)