Langkau ke kandungan utama

Habis Sem dan Kawan Bloggerku Di UUM




Assalamualaikum...

Rasanya, aku pun nak buat jugak la cerita macam diorang ni.

Cerita pasal apa?
Cerita pasal habis sem dan balik kampung.

Kenapa aku nak ikut diorang?
Ntah, saja ja. Macam trend pulak bila habis sem, buat entri macam ni. Ekeke~

Siapa diorang yang aku maksudkan?

Kawan-kawan aku. Sintokkian Blogger yang sangat best. Group fb tertutup ni. Khas untuk UUMer saja.

Best sebab kami dalam satu persekitaran yang sama. Dah tau culture, tempat dan paling best adalah umur semestinya dah 19-20+. Kira matang la. Tak ada la mudah nak terasa hati atau nak baran tak tentu pasal.




   


1st of all, dia la kawan terbaik aku (blogger). Ezad Amir.

Kenal tak? Dia jarang lepak kat Sintokkian tapi ada jugak la dia muncul sekali kala.

Habis tu, kenapa aku kata kawan terbaik aku?
Erm, ada la. Hihi~

Kalau korang nak tahu, dia ni adalah pemilik kepada Malaysian Blogger Unite (MBU). Dia juga merupakan owner yang sangat peramah dan baik, tolong sesiapa yang berada di dalam kesusahan.

Gila-gila itu sudah pasti. Ke sana ke sini, orang panggil dia, tag namanya.

Ramai dah kot tau blog dia. Remaja Power.

Entri dia yang aku maksudkan ialah Selamat Tinggal dan Wanita, Lelaki dan Hidup.


Pendekar Petai

Ramai jugak orang kenai dia sebab dia suka lepak Sahabat Blogger (SB). Aku lepak jugak sana tapi, malas sebab ramai sangat orang. Aku biasanya ping entri kat sana dan blah. Hehe~

Entri Pendekar Petai yang aku maksudkan adalah di sini.



Geng Sintokkian ni ramai jugak.. Tapi ada yang aktif, ada yang tak aktif. Aku la yang teraktif tu. Haha~ perasan.

Kat sini, aku kenal sorang senior yang telah habis belajar. Perkenalan bermula, duk komen status dalam group tu.  Nama nick name fb dia, Laksamana Sunan. Ramai la duk komen kata pasal novel tulisan Ramlee Awang Murshid tu. Dari situ, aku minta link URL blog dia.

First time tengok blog dia, aku teruja. Cantiknya gambar. Dia ni model ke? Sweetnya. Paling aku suka pic yang duk atas pokok tepi laut tu.

Nama dia Syazwan. Comel orangnya. Orang Sabah bah. Selalu la lepak dengan aku kat chat group tu dan kat status. Ni blog dia: sylangster.blogspot.com

Peyan. Selalu lepak dengan aku dan Syazwan. Diorang la teman terbaikku kat Sintokkian ni. Nak tengok blog Peyan? Boleh. Tapi dia belum edit lagi. Ni blog dia: peyansanstaro.blogspot.com

tokwan-muda.blogspot.com Dia ni pun selalu jugak temani aku layan perasaan. Hihi~ Selalu ada nama dia naik. Yaser. Tak sangka dialah pemilik bagi blog yang ramai orang kenal. Aku pun pernah masuk blog dia. Kira famous juga la.

Dia sangat selamba. Tak sangka pula dia seorang yang warak.

nizamijam.co.cc blog ni kepunyaan lelaki yang obsess dengan blog dan nak cepat popular. Haha, jangan marah Ijam.

First time tengok blog dia, ada potensi nak naik. Sebab blog dia ada cerita pasal teknikal ni, ada banner. Banner Sintokkian pun dia yang buat. Pandai la dia.

Selalu jugak jenguk kat ruangan chat tapi kejap ada, kejap hilang. Mesti sebab dia sibuk duk baca blog-blog mereka yang popular.

Selalu bila masuk dalam chat, dia akan tanya kenal tak xxx (blogger), popular tak dia? Aku dengan Anif la yang selalu jawab, sama ada kenal ke tak.

Anif, seorang lagi blogger dari Sintokkian yang suka temani aku. Dia ni anak saudara kepada Anis, rumetku. Kami pernah jumpa kat luar. Anif ni jambu tau. Haha~ 

Dia ni gila-gila jugak. Suka Korean drama dan K-Pop. Ni blog dia: neracaparadigma.blogspot.com

Mula-mula, aku segan jugak nak tegur dia kat Sintokkian. Tapi bila dia tanya aku ni ke rumet untie dia, terus mesra. Aku suka usik dia. Dia pun sama. Kami selalu lepak kat chat group.


Aha, geng admin jarang lepak kat chat ni.

Aku suka mengusik admin Ariffin dan owner, Efyna. Tapi lebihnya suka sakat Ariffin la. Sebab dia admin yang garang. Selalu cakap, 'aku remove kang'. Aku pula selalu balas, 'jangan remove saya, saya orang miskin'.. Peyan paling suka ayat ni. Dia kata kelakar. Haha~

Kalau owner group ni, serious sikit. Tak boleh nak gurau lebih-lebih. Haha, sorry-sorry, jangan marah.

Diorang admin-admin ni ada blog kerjasama tau. Namanya seliparlour.blogspot.com. Blog kisah cinta. Aku malas nak masuk sana, sebab aku kureng sikit layan cerpen jiwang ni. Tapi kalau korang suka, sila lah masuk.

Sebenarnya tujuan mereka tubuhkan Sintokkian semata-mata untuk beramah mesra dengan blogger UUM. Ada satu lagi kumpulan, Sintoque Blogger, khas untuk ping entri.


Jerza, nampaknya macam budak baru jer. Tak rapat sangat. Tapi ada la jugak berchat. Padah, dia tukar email kot, terus update entri dia tak kuar pada follower blognya.

Dia ada tanya aku. Aku bagitau la, aku tak tau, cuba tanya Ezad. Ezad kan banyak tau bab blog ni. Kemudian, aku bagi cadangan tanya Adamisx pun ok jugak.

Akhirnya settle jugak masalahnya. Dia tukar sebab nama tu dekat dengan church Yahudi. Isk-isk..



Blogger perempuan, aku tak cam sangat sebab diorang ni selalu jer ubah pic profil dan nama. Tak ingat weh.

http://iniblogzizie.blogspot.com/          Haziqah
http://29sept90.blogspot.com               Ainihttp://chocolatebest.blogspot.com/
http://crazycrispy.blogspot.com/          Idah

http://suhaili-sweetpinkgurl.blogspot.com/            Suhaili
http://muhafida.blogspot.com/                      Firdauz, admin sorang lagi
http://gadisajjoket.blogspot.com/


http://bilaakuharusbercerita.blogspot.com/       Nuraftina Dewi
http://erleena268.blogspot.com/                        Erleena

 http://nadiemsharmz.blogspot.com/
 http://izahar89.blogspot.com/
http://appleitusweetsour.blogspot.com/
http://syeedasaniey.blogspot.com/
http://notayuhidayah.blogspot.com/

kuchainice.blogspot.com



Pergh, ramai pulak bila aku listkan. Aku listkan mereka yang aku ingat ada chat dan komen-komen entri sahaja. Yang duk diam je, aku tak ingat nama.

Diorang ada buat mini gathering. Aku tak berkesempatan nak join sebab ada hal sikit. Hal apa? Hal aku tak prepare awal. Ada problem sikit.

Ada juga yang ingat dan tanya jadi ke tak aku hadir, sebab aku la paling bising sekali kat dalam Sintokkian tu. Hehe~

Noor Hapisah
Rugi tak join korang gath tadi.. tapi, apakan daya, masa tak mengizinkan..



  • 2 people like this.

    • Nur Aini Samsudin: baiklah DIVA...=)
      5 hours ago · ·  1 person You like this.

    • Noor Hapisah : Diva Efyna Didi.. wow! meletups oll. ekeke~
      5 hours ago · ·  2 people like this.


Ala, rugi tak dapat join diorang gath.

Kepala aku bengong sikit pada masa tu, pada masa awal-awal aku join Sintokkian tu. Sebab tu yang aku banyak merapu. Nak merapu apa pun tak pe, sebab diorang semua dah besar, boleh dibawa merapu dan berbincang. Haha~

Sintokkian's Blogger memang best.



P/s: Ke laut lagi impianku nak tulis pasal sem akhir dan kemas bilik. Ala, kemas bilik je pun, bukannya ada jumpa emas pun. Hehe~

Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)

Open Tracker