Langkau ke kandungan utama

NESCAFÉ Recipes (1)



Assalamualaikum...


Sha tak minum sebarang minuman berasaskan kafien terutamanya kopi (segala jenis kopi dari kopi kampung sampai la kepada kopi bandar atau pun orang panggil capucino =white coffee) dan nescafe. Tapi, teh  Sha ambik jugak tapi tak ambil dalam jumlah yang banyak.

Kenapa tak minum kopi? Sebenarnya Sha minum kopi sehinggalah umur 11 tahun. Masa tu dah kurang minum. Masuk umur 12 tahun dah tak ambik kopi. Masuk sekolah menengah, lagi tak ambik kopi kerana bau kopi adalah bau yang menyebabkan Sha rasa sakit kepala aka migrain. Dulu Sha ada migrain. Alhamdulillah, sekarang sudah tiada.

Sha tahu, rasa kopi itu adalah nikmat. Sebab Sha masih ingat lagi rasanya kopi masa Sha kecik-kecik dulu.. Duduk di anjung rumah bersama kakak yang Sha rapat, dengan seorang secawan kopi, bikinan sendiri. Sedap. Buat pekat-pekat, masukkan gula banyak. Bila habis kopi di tangan, rasa belum puas, buat lagi.

Masih jugak teringat akan kelazatan kopi tambah susu. Aromanya pun sedap. Memikat.

Tapi, apakan daya, sekarang ni bau kopi pun dah rasa pening. Kalau ada kopi dalam bilik, Sha akan keluar. Pening kot.Isk, panjang pulak Sha berleter kan? Haha~

Oklah, jom jenguk resipinya..



Iced Coffee Deluxe


Preparation Time: 5 minutes
Serves: 1

Ingredients
2 tsp NESCAFÉ powder (e.g. GOLD, Classic)
2 tsp sugar
1 Tbsp hot water
200 ml milk, chilled
1 cube of vanilla ice cream
Crushed ice

Preparation:
Dissolve NESCAFE C9 and sugar in hot water. Combine in shaker or blender with the remaining ingredients, shake or blend until combined. 
Pour into serving glass to serve.
Sprinkle with grated chocolate and garnish as desired.
Enjoy your NESCAFÉ Ice Coffee Deluxe
 










_
Sumber: Arena18


Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)