Jun 2010 | ! sha my heart

.

Ahad, 27 Jun 2010

Nak Cantik, Kena Pantang Makan

Entri  ini nak cerita pasal apa yang aku berpantang. Pantang makan..

Sebenarnya, semua ni aku minat dan favorite giler dengan makanan tu tapi terpksa la berpantang.. Ni kes pantang jumpa la.. Kalau jumpa pasti makan punya. Hikhik, tu la dulu pernah jugak sekali saje aku berpantang tak ambik makanan ni tapi, iman tak kuat la. Dah la favurite food aku tu, mana boleh tahan, hikhik.

Tapi, lepas fikir-fikir balik, dengan usia dah makin naik ni, lebih baik aku berpntang je. Tengok apa akan jadi. Kalau semua yang aku berpantang tu membuahkan hasil yang baik, alhamdulillah. :-)


1. Kacang tanah
Aku berpantang makan kacang tanah walaupun ia memang makanan kegemaranku. Sedapnya tapi demi muka aku, aku sanggup. Ye la, muka ni dah lama sangat berjerawat. Asyik ada je jerawat, tak pernah surut. Surut pun masa aku berpantang dulu la.. Tapi, itu pun dah lama. So, aku upn berazam dah tak nak ambil kacang tanah selagi ada jerawat kat mukaku ini.

Muka aku ni jenis berminyak, kalau campur dengan minyak yang terdapat dalam kacang tanah tu, mesti lagi berminyak walaupun aku cuci muka dengan elok.
Lagi satu, kalau aku makan kacang tanah, tuggu la tak lama lepas tu, jerawat batu akan muncul! Dah tumbuh tu, susahlah pulak nak hilang, makan masa bermggu-minggu atau berbulan-bulan. Atau yang lebih teruk, tak nak hilang-hilang. Uwaa… ;,(

Tapi, sekarang ni aku dah jumpa ubat jerawat Oxy. Dulu aku tak percya. Tapi bila aku dah guna 3 bulan, dah ada orang puji aku kata muka aku dah makin ok.  Kak aku, tanya aku pakai apa, muka dah elok. Aku hairan jugak, kenapa dia kata mcm tu. Bila aku tengok cermin, baru aku sedar yang muka aku dah ‘baik’ dari teruk jerawat kat pipi! Dah hilang pun parutnya. Terkejut jugak aku. Syukurlah, ia berkesan walaupun aku pakai sehari skali je. Tak pun, bila rasa muka dah berminyak sangat baru aku pakai. Wahaha.


Aku pakai pencuci muka yang kaler putih dan kuning, untuk cegah bakteria. Dulu bila ada rasa muka gatal-gatal, aku pergi cuci muka, terus ok.. Dah tak gatal.


Sekarang ni aku pakai yang kaler putih n hijau, dua-dua aku beli.. Satu untuk hilangkan jerawat, satu lagi pulak untuk putih. Aku jugak beli cream jerawat.

Semuanya berharga RM21. Murah la tu untuk kecantikan mukaku bebas jrwt..

TQ Oxy!


2. Tomato

Sayur pun aku kena pantang juga sebab ia membuatkan aku keputihan lebih banyak dari yang normal. Dulu, masa awal-masa duk rumah sewa, setiap hari aku makan tomato. Kulit muka aku memang cantiklah waktu tu. Tapi jadi masalh lain pula.

Sekarang, kat rumah, asyik ada je tomato dalam seminggu sekali dua macam tu.  Buat air asam. Carnya, letak cili padi, garam, belacan, bawang besar dan tomato. Wow terangkat, beb! Kerap kali aku tewas dengan godaan kesedapam tomato.. Dari dulu lagi nak pantang tapi tak menjdi. Nak menjdi macam mana, asyik digoda dengan keenakan tomato je. Hehe~

Tapi, sekarang aku nak pantang sungguh-sungguh.Dah dua kali aku dihidangkan dengan masakan yang ada tomato ni. Tapi, alhamdulillah, aku berjaya elakkan.
Aku tak nak ada pulak penyakit yang tak diundang. Dari dapat muka lawa, tapi dapat penyakit, lebih baik tak payah. Wakaka…


3. Belacan
 

Aku ni mmg peminat sambal belacan. Makan nasi tanpa sambal belacan bukan aku!

Aku jugak makn budu dan cencaluk..

Pergh, sedap tu beb. Tak ada sambal belacan pun, aku ambik sebji dua cili dan makan begitu sahaja.

Tapi, semua itu, dulu la. Masa aku belum masuk U. Kiranya sebelum 2006 (wlpn aku msuk U tahun 2005, sebab masa 2005 aku masih kuat lagi makan sambal belacan).

Dah duk U, kenalah makan apa yang terhidang, apa yang dijual. Sambal belacan tak jual, macam mana nak makan? Ada, tapi tak ada la selalu sangat aku ambil.

Lama-kelamaan, aku dah biasa makan tak pedas dan tanpa sambal belacan lagi. Masa aku kerja kat perak, aku sudah tidak kisah kalau tiada sambal belacan pun.


Sekarang ini, kalau aku masak sambal tumis, aku tak masukkan belacan. Sedapnya sama sahaja. Lebih kuranglah. Mak aku tak komplen kata tak ada masukkan belacan kira ok la. Kalau nak tahu, mak aku ni merupakan orang yang paling pandai membuat sambal belacan dalam kampungku.

Proud of u, mum! love u..

Aku sudah tidak menyediakan sambal belacan untuk hidangan makan tengahari mahupun malam.




syukur jgk la mak aku pn dh jrg2 nk bt sambal blcn ni. sbnya mak dh nk bt haji, klu jdi hujg thun ni.. so, mak kena la tgglkn kgemarn dia ats nsht seorg ustz n kwn2nya yg dh p bt hji.. kopi kegemaran mak yg ‘mesti makan’ pn mak dh tgglkn.

aku pn trkejut, blh mak tgglkn smua kegmrnnya.. org utara ni sebut makan atau minum, dipkul rata disebut ‘makan’.

kopi? aku x ambik.. dh lama tggl sjk umo 12 thun lg.. skrg dh 25thun = dh 13thun aku xminum kopi.. nescafe lg la kuat kafiennya dr kopi.. lg la aku xambik. bau kafien ni pn aku dh pening.. bl aku hidu kopi rasa mcm pnyakit migraine aku nk mai balik ja.. jd, aku xnk la tmbh pnyakit.




4. Udang

Aku ni suka sangat dengan makanan laut (seafood). Sedap, beb.. Marvelous!


Aku suka char keow toew. Ada udang besar pulak. Cicah cili jeruk. Terangkat beb! Yummy.

Tapi aku kena berpantang dulu sebab tak nak resdung bertambah buruk.


Kesimpulan

Makanan yang sedap dan enak berkhasiat kadang-kala perlu dielakkan supaya tubuh menjadi lebih sihat secara semulajadi atau dalam bahasa Indonesia, alami.


Bila buat entri dan tengok semua ini, pecah liur. Sedapnya~ Tapi kena puasa dulu. Lepas muka aku ok, akan akan makan banyak-banyak semua makanan kegemaranku. Hehehe!!

Korang berpantang apa?
Ok, komen?


~anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

Rabu, 23 Jun 2010

the climb... by miley crus

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

ni adalah liriknya... enjoy it.. ada mkna yg btul2 motivate aku... n i hope u too :-)

The Climb lyrics
Songwriters: Alexander, J; Mabe, J;

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa


© HOPELESS ROSE MUSIC; VISTAVILLE MUSIC;

these lyrics are submitted by Mike Maven
these lyrics are last corrected by nick jonas lover101

Isnin, 21 Jun 2010

mimpi sebuah


berperan suami dan isteri
dia suami aku
ku panggil 'abang'
ku sapa 'sayang'
siapakah perempuan itu?
seenaknya mendampingi suamiku
'kau buatkan aku mengalir air mata'
saling bertengkar

curang punya jantan
berkepit dgn si betina
si isteri balik sendiri ke rumah
dengan sedih dibalut amarah
si suami mengekor
mencari setia dapur sang isteri
pedas, apakah penawarnya?
berpura tidak tahu
garam pemutus rasa pedih.

memujuk, memeluk isteri
'nanti tolong ajari abang pasal PBSM
dan kita bermesra malam ni'
hati isteri keras membatu
suami memberi nasihat dalam cerita
juga mengugut, jangan cabar sang suami
kelak ditinggalkan
tidak, kita masih baru berkahwin
belum merasai kemanisan berumah tangga
suami berlalu ke dalam bilik

perlukah isteri mengikut
sedangkan mas kahwin dan hantaran belum dilunasi
kenduri manyambut menantu tiada berbuat?

ibu datang
'tolong tanakkan pulut ini'

terkejut dan terjaga
sayup-sayup kedengaran tok imam berzikir sebelum subuh
aztafirullah, mimpi apakah begini?
siapakah dia?

mimpi bersambung
nama adam itu ialah Zul
tidak mahu dipanggil 'abang'
walau sang isteri mahu menyapa 'sayang'..

Sabtu, 19 Jun 2010

erm..

aku fkir balik muka dia dgn mamat yg aku mmpi... ada lain jgk.. tp ada jgk iras. wrna kulit pn sama, putih kuning...
hr ni, aku dh x jiwang. berpijak d bumi yg nyata..

it's hard to get...

Jumaat, 18 Jun 2010

rupa-rupanya.... :-)

Salam…
Bertemu kembali… hr ni bertarikh 18 jun 2010… Hari ni maka tamatkan latihn 8jam aku nk bt lesen B2. Alhamdulillah, aku blh jgk bwa motor... tq ALLAH.

Ada berita yg agk funny yg aku nk kongsikan. (funny ke x, xtau la.. korg yg tntukn. pd aku, sgt lucu sbb aku xtersedar. bl dh sedar, mcm nsi dh jd bubur jer.. korg jgk jgn nk kata pape, aggp je ni sbg sbuah cerpen cinta remaja. jiwaku muda… yeah!)

p/s: ini blog aku, ikut suka aku la nk tulis pape pn… slgi xlggr hukum agama n
undg2 ngra. klu xnk bca, jgn bca, out terus. aku xpksa sspe pn bca.

- Xsgka ada org yg peratikan aku… bl balik rumah, bru aku sedar…aduh, xperasan rupanya aku! Aku igtkn itu hnya prsn perasanku sj yg aku abaikn jer.. Ah, persetankan apa yg mggu fikiran tmbh2 lg bab2 prsn ni, kn? Aku Cuma berharap aku dapat bt dgn baik hr ni, mcm smlm.

- Nsib baik jgk aku xsedar pd masa tu, klu x msti aku bertambh segan.. Ye la, aku pn msih bru dlm bidg ni. Hr ni n bnyk la plak aku bt slh. Malu la jgk sbb bt slh sdgkn smua tu aku blh lepasinya…


- Aku mula perasan mamat ni perhatikan aku bl aku ‘terpksa’ balik bertumpgkn kereta dia.. Sbnrnya, van yg utk hntr student ke Kuala Nerang (KN) n Pokok Sena (PS) dh penuh. Van pn hnay disediakan satu shaja. Xmuat naik 3 org, termasuk aku la tu.


Igtkn balik tumpg van lain yg nk p ke Alor Star, Kuala kedah atau yg nk blik Pendang. Tp, meleset jgkaanku sbb van lain pn blh tahan penuh pnumpg. Kmi tnggu kptusan para driver jer.

- “balik dgn abg tu. Naik kereta yg berwarna merah”.

- “kereta merah yg pnjg ek?” Gurau aku dgn sorg abg yg jgk tenaga pngajar. Aku berani bergurau sbb tau diorg ni suka jgk bt lawak (bergurau) drpd pglmn lepas, 10hb.

- “xla, kereta dia. Warna merah” alamak, segan la plak nk naik kereta org ni. Nsb baik ada lg adik2 dua org bersamaku (Muni n Tikah). Aku awal2 suruh diorg duk depan n aku percepatkan lgkh utk naik kat blkg. Hihi. Segan seh. Lgpn, aku xsuka sgt nk duk dpn, kcuali xde pilhn.

- Tikah nk duk blkg jgk. Tp, aku mghlgnya..

- “ xkn nk lyn dia mcm driver. Kesian kat dia, mcm driver plak” kataku agak kuat yg mmbolehkan abg tu dgr jgk. Tp, he keep silent. Malu kot. Ah, lantak r. Mahu xmahu, Tikah trpksa duk kat dpn jgk, terkesan dek sarananku. Hehe, pndai jgk aku psiko org.. Hek eleh, perasan lebih…


- Dlm kereta, abg ni psg lgu enth pape, bising giler. Nsb baik dia kena ambik dokumen utk bg kat KV cwgn Pokok Sena, trpksa la dia slowkan sound. Kmdn, dia drive dgn suasana hening, cuma suara radio Hot.Fm yg pecah kesunyian. Yg aku notice, dia duk sblh knan mcm nk terkluar dr kereta n xnk drive jer. Dgn bdn yg senget ke kanan, muka hala ke kanan. Apa kes beb? Aku duk blkg dia. Entah2 dia pndg aku kot via side
mirror, tidaklah aku sedari. nk tunjuk kata dia xnk kat that’s girl.. em, pape je la…

- Tp, aku sedari pg td, dia asyik pndg cermin blkg jer.. Dh la aku duk tgh2..kira pndg aku la. Bnyk kali jgk kmi bertemu pndg. Tp, aku bt xtau jer… sbb aku kurg sihat pd pg ni n aku xnk lyn perasan yg entah apa2 ni. risau mggu konsentrasi n fokusku pd pemanduan. dh la, aku ni baru bljr..

- Aha, aku dh teringt, dia pndg aku via side mirror kanan n bla aku tersenyum, bru dia ok.. Mcm ada smgt baru yg masuk dlm bdn dia. Aku senyum tu sb aku nk jd setenang wajah pelakon yg asal dr Perlis, Rita Rudaini.


Sejuk je mata memandang Rita dlm drama n dia snyum dlm mata tu. Xtau la plak yg dia duk pndg aku.. Aduh, klu la aku tau, aku xla nk pndg ke situ.. Snyumanku mahal, tau. Hahaha…


- Dia nk isi minyak plak kat Caltex Btu. 11. Van KV yg nk hntr student ke KN pn turut isi minyak. Ada dia bersembg dgn bro yg bw van tu. Duk tunjuk2 ke kereta.. Bl diorg tgok, aku n kwan2 snyum la… biasa la aku kan xsombg. ahaks!

- Bl dia kuar, aku pn cerita la yg aku perasankan dia duk pn jauh2, snget ke tepi.. Pemalu abg ni rupanya. Tikah cerita abg ni ada awek, cun giler. awek dia pernh dtg KV, usul Tikah. Aku kata abg ni mcm dh khwin jer. Tikah smbung dia pn xpasti awek ke isteri abg ni. Tp, bl naik kereta dgn dia ni agk dia mcm blum khwin jer, malu2.. Klu org yg dh khwin, xmlu sgt dgn prmpn.. Itu pglmn aku.. brhrga tu pglmn tu… tp, bkn pglmn naik krta yg aku mksudkan.. aku ertikan pglmn knl jns llki yg dh khwin dgn yg blum khwin, bnyk bezanya.. khwin kat sni adalh termasuk yg khwin dlu, bru nikah… org mcm ni, akn ‘dekat’ je dgn prmpn…

- Punya la lama dia dlm kedai mobile mart tu… igtkn dh nk kluar tp msuk kt tmpt chasier 2 kali. ‘mgkin awek dia kot yg jd chasier tu. Nk pujuk kan awek dia la katakan…’ aku bt andaian sndri. Muni n Tikah dh xsabar2 dh.. Aku sbg org dewasa cuba mnyabarkn dgn mgatakan mgkin si driver ke toilet. Sbb tu la lmbt. Tikah dh nk mrh dh kat bro tu tp aku n Muni mlarang dia. Kang xpasal2 dia naik angin, xnk hntr kmi, x ke naya jer? dh la muka dia serius giler.. Kmdn, dia dtg dgn mmbimbit 1 botol kecil air minuman (mineral). (utk makluman: air mineral tudung warna biru, air bwh tanah atau air suling @ apa2 jer. Manakala air minuman just air paip, tudung botol wrna putih. tp, org kita sllu pnggil air kosng, crystal clear as mineral water padahal just air paip yg kat rumah kita pn ada).

- “hai, nk jd chasier ke?” Abg tu tersnyum.. Katanya, Caltex xde syiling n nk ambik resit utk claim duit minyak. Itu la yg aku dgr antra tidak.. Ada jgk dia pelawa air tu utk dikongsi bertiga… hai, baik la plak dia ni.. Tp, aku cepat2 menolak.. Ye la, dia beli utk dia, xkn senang2 plak kita nk ambik, kn? Lgpn, ambik air org yg xknal plus kmi pn xdhga darab aku p nada bwh air kosng (air Yassin sbnrnya. Xde niat nk bwa air yassin tp dh itu jer botol yg aku capai, msuk jer dlm beg.)


- Sjak kuar dr Caltex, abg ni dh duduk elok2, xde la nk sengetkan bdn lg. N driver dgn slsa. Dia ada jgk curi2 dgr aku ckp psal pertunangan kak kpd Muni, Nasha. Ai, ada pape ke? Hikhik..

- Masa smpai KV PS, terus dia terburu2 kuar kereta. Xsmpat aku nk ucap tq. Dia msuk office. Aku plak tggu Muni ambik motor manakala Tikah mghilng di deretan kedai. Abg tu patah balik, kmebali ke kereta. Dia pndg aku, matanya senyum. “ tq “ ujarku sepatah berserta seulas senyum. Abg ni pn snyum. Bersinar ceria wajahnya. Hensem jgk mamat ni. Tp, aku xnk la perasan pape…

- Ni nk perasan sikit… hehehe, sesekali jiwng… dh lama xjiwang… izinkan aku berjiwang, plz…

knpa dia x approach aku:

1. Sbb aku pakai inai 10 jari



-alamak, mesti dia kata aku dh khwin.. Sdgkn aku sj2 ja pakai inai ni.. Nyesal aku pakai inai 10 jri… (sbnrnya, xnyesal pn.sj ja kata nyesal, bg nmpk effect sikit. Hihihi). mlm td bru jer topup inai, kasi lg merah… actually, aku xsuka sgt pakai inai smpai 10 jri ni… tp, bl tgok kwn2ku pakai trutamanya Afnan, my BFF pakai, cantik jer..

2. Sb aku xsnyum sgt



-aku snyum biasa jer, tnda xblgak. Mana la aku tau yg dia peratikan aku… klu x, aku snyum jer mmanjang… wakaka, jgn bt bnda yg ko x pernah bt, sha.. Buruk bebenor… hahaha

3. Aku xde niat pn pikat sape…

-tmbh la plak mukaku yg bnyk ditumbuh jerawat… alahai jerawat, bl nk smbuh? Lgpn, aku xbrpa sihat.. Xde mood nk mggatai.. Lgpn aku sedar ramai lg prmpn2 cantik yg hadir di KV hr ni… siapa la aku, umpama bulan dipagari bintang… ceh, klu xprsn, xsah!… xde la aku bkn seorg yg prsn… aku Cuma gurau2 je kasi blog aku n pmbaca (anda) berasa gembira (happy) n ceria plus hidup (happening). Hidup ni xde guna klu nk sedih2… hidup bkn utk sedih n sgsara.. Jgn pilih jln hitam! (slogan filem Bohsia). Eh, sempat lg nk msuk slogan segala…

ok, berbalik kpda cerita ni, siapa la aku, umpama pungguk rindukan bulan… erk, sesuai ke x pepatah ni? Kurg ssuai la pepatah ni.. Ada lg yg lbh ssuai. Atoi, mana la kamus pepatah dlm kpla hotak aku ni????? dtgla…

4. Aku tgok dia pnm cm laki org ja… sb tu xbrni nk approach… lgpn, sape la aku, kn? Hnya insan biasa yg bnyk kkurngnnya… tp, aku bersyukur dgn kesederhanaan ini… Alhamdu lillah..


5. Aha, bru aku teringat… dia ni mmg suka perhatikan aku… pernah dulu, masa nk bt ujian computer kot, aku trpaksa duk kat depan van sbb blkg smuanya dh penuh…

dia pn surh aku duk dpn sdgkn ada budak laki duk blkg. ku sgkakn dia ni cina… muka dia pn ada iras2 sharkawi, kawan sekolahku, kawi kan muka mcm cina sikit, dgn mata sepat, kulit putih n rambut cering (cacak2). Masa tu, aku igtkan dia ni kawi… terkejut n aku nk jer tegur dia, tnya btul ke dia kawi… tp, bl aku amat-amati, org lain la… sppu-sepapat kawi kot… ntah. Segan r aku duk dpn.. Muka dia plak masa tu, lgsung xsyum, serius jer… takut aku..

6. Pg td, dia jgk yg bwa van… tp aku duk kat baris tiga, tgh2.. Dia plak asyik pndng back side mirror jer..

Aku igtkn xbkn pndg aku wlpn bnyk kali mata kami bertembung…. Aku bt xtau jer n pndg ke tepi @ depan, kiri sblh back side mirror dia tu… mana la aku tau dia pndg aku… aku igtkan pndg org lain.. Hihihi… atau aku agak dia malu sbb aku pndng dkt dpn back side mirror dia, dia segan so dia lwn pndg balik. Sumpah! Aku bkn niat nk pndng back side mirror dia…


-smua ni aku tau sb bdk dpn baris aku duk ktuk2 dia sb dia ikut rapat kereta L. Nk msuk gate KV. Tp ada kereta lain park tpi, student prmpn tu nk msuk gate dgn liuong (belok tnpa henti: let) tp xlpas gate.

Van kmi hmpir nk brlggar dgn krta di dpn.. Bdk2 dpn aku tu bisng la… katanya, asyik duk pndg blkg jer… dia snyum jer… sweetnya… patut la org kata klu org yg sush nk snyum ni, syumnnya mmikat.. masa aku nk turun, ada jgk dia mnjeling… ehem, apakh mknanya tu?

-bila Muni cerita yg bro tu asyik pndg blkg jer msa pg td, bru aku notice… dia pndg aku rupanya! Aduh, tepuk dahi jgk aku… mcmna la aku xsedar? Apa2 pn, semuanya dh ada jwpn kat ats: xsht, xsnyum sgt, xde niat nk pikat sspe, sedar diriku umpama merak di kygn (satu lg peribahasa yg xtepat!)… wahaha…

7. nnt dia akan ambil no hpku dr KV n ajak aku kuar.. hehe, ni Cuma imaginasi liarku…
Erm, aku nk bt QTi dkt2 dgn test JPJ. So, aku dgn dia lbh kurg sebulan la xkn jmpa… msti dia akn lupakan aku… alamak, gimana ni? Ala, rilex r… klu ada jodoh, ada la tu… peace..




p/s: klu la kmi disatukan, msti ni adalh kngn terindah… (tp, aku Cuma berangan jer.. dia pn dh ada awek, cantik plak tu… aku ni apa la yg ada? xsetanding ssiapa pn). nmun, ini adalh kisah yg benar2 terjadi. bkn aku yg trgila2 dia. aku sendiri xsedar yg dia ada perhatikan aku... shinggala aku tersedar slps aku blik rumah td.. itupn, muni yg bgtau aku.. klu x, aku pn xtrsedar2 lg… oh Tuhan, klu dia terbaik utkku n jodohku, tautkanlh hti kami… ttpi, jika dia bkn jdohku, jauhkan hati kami dan tenangkanlah perasaan kami… amin ya rabb…

[ti:hero] [ar:mariah carey]

[ti:hero]
[ar:mariah carey]
[al:By request]
[la:en]
[by:yen]
[offset:500]
[00:15.93]There's a hero
[00:19.56]If you look inside your heart
[00:24.26]You don't have to be afraid
[00:27.58]Of what you are
[00:31.44]There's an answer
[00:35.29]If you reach into your soul
[00:39.46]And the sorrow that you know
[00:42.99]Will melt away

[00:49.27]And then a hero comes along
[00:53.22]With the strength to carry on
[00:57.03]And you cast your fears aside
[01:00.90]And you know you can survive
[01:04.66]So when you feel like hope is gone
[01:08.57]Look inside you and be strong
[01:12.23]And you'll finally see the truth
[01:16.19]That a hero lies in you

[01:28.59]It's a long road
[01:31.84]When you face the world alone
[01:36.27]No one reaches out a hand
[01:39.95]For you to hold
[01:43.86]You can find love
[01:47.88]If you search within yourself
[01:52.01]And the emptiness you felt
[01:55.20]Will disappear

[02:01.45]And then a hero comes along
[02:05.35]With the strength to carry on
[02:09.26]And you cast your fears aside
[02:13.09]And you know you can survive
[02:16.75]So when you feel like hope is gone
[02:20.96]Look inside you and be strong
[02:24.60]And you'll finally see the truth
[02:28.62]That a hero lies in you

[02:34.00]Lord knows
[02:38.82]Dreams are hard to follow
[02:43.72]But don't let anyone
[02:46.71]Tear them away
[02:50.78]Just hold on
[02:54.91]There will be tomorrow
[02:59.16]In time
[03:01.50]You'll find the way

[03:07.82]And then a hero comes along
[03:11.58]With the strength to carry on
[03:15.15]And you cast your fears aside
[03:19.31]And you know you can survive
[03:23.24]So when you feel like hope is gone
[03:26.96]Look inside you and be strong
[03:30.78]And you'll finally see the truth
[03:34.34That a hero lies in you

Rabu, 16 Jun 2010

happy.... :-)


salam. apa khbr?

aku happy, gembira dgn hidupku... sederhana tp ku punya segalanya... eh, lirik lagu la plak... hehehe...

10 Jun 2010 - hari yg gembira.
Sstu yg kita xpandai utk lakukn ttpi wajib dilakukan. Apa yg patut kita bt?
a. Mnta tlg org
B. Usaha sndri
C. Xpyh bt
Ini adlh postku di fb sb buntu n takut. Ikutkn ht, dh xnk bt dh n nk tukar kpda d. Tp, aku cekalkn ht utk mnempuh sgla2nya… xkn la hlgn (cbran) mcm ni aku xmmpu utk lakukan? Sdgkn dh mcm2 aku tempuhi n redahi selama ini. Lgpn, ku jgk bknnya lembap, aku budak bijak pndai. Semua ni mgkin mudah utk aku lalui… tp, xsmuanya mudah sbb aku lgsung xde pnglmn. Ini brbeza tp, aku berserah dgn apa yg dh dirancangkan utkku. Bkn brmakna aku mgaku kalah dan berputus asa tp aku spti harimau myembunyikan kkunya. Hehe, berpepatah la plak…

Tiba di hari yg dinanti2kan…debar di dada ini usah dikata la.. Tp, smua ini dpt aku kawal dgn pnglamn n berlagak selamba. Apa nk ditakutkan bknnya ada apa2 yg mnakutkan… aku pn pasrah je dgn apa yg diaturkan kpdaku. Lgpn, aku budak baru dlm bidg ini.

Aku bljr spt sptutnya la. Blgak bodoh, tidak tahu apa2 n brtnya apabla tidak tahu.. Ada jgk soalan bodoh sampaikan mereka yg pakar pn tergelak berdekah2 n sgt lucu… ye la, aku kan budak baru, ambik galah tolg jolokkan.. Hikhik. Sj je bt lawak, bg diorg gelak.. Diorg kn bosan. Wakaka…

Diorg jgk terkejut dgn pnampilanku eh apa ya ayat yg ssuai? Em, bkn penampiln ttpi persembhan.. Aha, dpat dh perkataannya, prestasi.. Aku pn xsgka kau mmpu bt smua tu. Cepat jer aku bljr.. Bdk pndai la katakan… hahaha, perasan tol la… apapn, syukur la sbb smuanya dapat berjalan dgn lancar. Tq Allah…

So, sbb gmbra

1. Brjaya lakukan apa yg aku xtau n takut smla ni sampai buntu

2. Mggembirakan org di sekelilingku

3. Dapat perhatian sseorg… hehe.. Dia snyum kat aku.. Hahaha. Harap dpt bertemu kmbli.. Wink wink.. N sorg pakar tu pn snyum n bnyk brtanya kpdaku.. Minat aku ke? Wahaha…

4. Kwan dgn sorg budak tu. Bru form 4. Ayu, seayu wajahnya tp gnaz gak budak ni.

Khamis, 3 Jun 2010

rencam

blog JustKhai… mmg superb! best la lyn blog ni… mcm2 ada… bnyk blh tau dlm ni… trsa trsuka la plak kat khai ni.. hikhik… tp bl tau dia adik n ada gf, trus xjd.. xnk r.. adik2, bkn taste aku..


bf bt prangai- pngetua, felo, pak cik guard. tension. ma n mak su dtg bersama kwn2 dia. muka dia mcm Irfan daa.. terkjut aku… igtkn irfan… balik kg. din.


master room, lib mcm rumah kedua aku.


someone friend pnya pasal. xserius. main2. main cnta



celebrate birthday. nita, bln 1. aku n zamani. ada org jeles. ‘beb, pe hal nk jeles? wlpn dia minat aku tp aku xnk la… aku kan dh ada bf… aku xnk la dia, dia hak kau la, beb. aku dgn dia just kwn. kmi dh lama knl la..’

en hafidz yg sygkn student.. xnk bg susah. mcm2.. ank dia AG, pmain gitar band Hujan..

kerja- best. bos xsombg. kwan aku rupanya si zam tu.. knl kwn2 yg baik. kak Ct, ayu, ila, dila n din.

lelaki....


Llki? Xde gunanya… eh, llki ramai yg xguna… malas aku nk brckp pasal ni.. Trigt plak pd sorg kwnku.. Kmi kat lib.. Brkongsi meja dgn spsang coulpe cina. Kwanku ni asyik duk kutuk llki je.. Bnyk tol duk kutuk.. Aku yg kbutln duk dpn mmat cine ni prsan dia xbrpa suka dgn ayt kwnku itu.. Tp, dia masih control lg.. Ye la, dia mls nk ambik tau. Lastly, dia brpaling pndang kwnku.. Sb kwnku duk kutuk teruk llki.. Ktanya “semua llki xbrguna” trasa la mamat ni, beb. Ku tgok mamat ni jns org yg baik… dgn gf dia pn romantic jer..


mamat entah sape yg muncul dlm mmpiku yg mnyebabkan aku dh xpdli lg pada llki… tp aku plak asyik mncari je mamat yg muka mcm si dia yg hadir dlm mmpi indahku… manis tol mmpi ni.. klu la btul2, kn ke best.. wink2… perasan je lbh…


sape la nk aku… xde pape klbihn… xde kmhirn apa pn.. ni tgh mgasah kemahiran la ni… aku ni lbh kpda seni.. aku suka seni tulisan… bakal sasterwan ngra kata kwn aku masa krya aku diterbitkan.. blh kta smua kategori aku bt.. pantun, sajak, seloka n cerpen… plg susah nk bt seloka.. jenuh duk fkr sb kna bnyk tau pasal biodata n prgai sorg2 kwn2 sekelas.. bkn sorg dua tp dkt 40 org… ramai beb… tp, itu senang lg… pantun plak ada yg susah cri pmbyg bg yg atas… aku pnya pantun bkn biasa2 je tp yg hmpir dgn org yg biasa bt pantun la… sasterawan beb.. bkn clg2 tau… hahaha, mula la riak n ujub tu.. xla, aku biasa jer, xde pape… pndai brkrya pn sb ilham dr ALLAH…


mamat putih kuning yg dicari, mamat hitam legam yg ku jumpai… hahahaa… mamat Somalia, bdk TM, degree. nama dia, aku dh trlupa sb dh lama aku x tulis kat sni..mcm brminat dgn aku jer… dr dia aku dpat tau serba sedikit ttg bdya ngra dia. dia kata llki kat ngra dia mmg biasa klu poligamy.. klu prmpn xbg poligami, dia akn disngkirkan.. fuh, dahsyatnya… tp, itu kat sana… kt sni, susah nk hidup aman sntosa klu bristeri lbh dr sorg.

Ayat-Ayat Mengurat

salam..
sj ja nk masukkn entry ni... best jgk... sj suka2... gedik2... hahaha...

kredit utk gua.com.

Ayat-Ayat Mengurat
by gua.com.my | 29 Mar 2009



Di zaman datuk atau ayahanda kita dahulu, cara mengurat dan ayat-ayat mengurat yang digunakan mereka berbeza dengan teknik dan taktik yang digunapakai generasi sekarang. Mungkin orang-orang lama lebih romantis, mereka menggunakan pembayang, merujuk kepada bintang, bulan dan matahari.

“Bibirmu merah bak delima merekah, hidungmu mancung bak seludang...” dan andai ayat yang sama digunakan oleh lelaki zaman ini, wanita akan terpegun terperanjat kerana anda terlalu jiwang dan mungkin mereka tidak faham akan perkataan delima dan seludang. “Kau cantik bak bulan purnama,” sudah tidak boleh main di zaman ini.

Perbezaan budaya juga menjadikan ayat-ayat mengurat orang di Barat tidak boleh diaplikasikan oleh orang-orang Timur. Orang Timur harus lebih bersopan apabila mendekati wanita dan tidak menggunakan ayat-ayat berunsur seks. Contohnya, ayat seperti, “Want to see my hard drive? I promise it isn’t 3.5inches and it ain’t floppy” akan mengundang pelempang yang mungkin mencacatkan muka.

Jadi, ayat mengurat bagaimana yang disenangi wanita millennium baru? Adakah mereka gemarkan yang berlapik, yang romantis atau yang berterus terang? Oleh kerana manusia sifatnya berjenis-jenis, tidak ada satu cara yang berkesan untuk semua.

Jadi kali ini, GUA ingin mencadangkan ayat-ayat mengurat yang mungkin efektif kepada wanita zaman ini yang bukan sahaja lebih berpengetahuan dan lebih komplikated malahan lebih berani berbanding generasi yang terdahulu.

Ayat Mengurat Berlapik
Lelaki yang menggunakan ayat berlapik ini terdiri daripada golongan pemalu, penakut dan lelaki yang tidak sanggup menahan penolakan. Lapikan ayat-ayat ini bertindak sebagai pintu kecemasan jika terjadinya sesuatu di luar jangkaan seperti “Saya bukannya tuju kan ayat itu pada dia” atau “Saya bercakap secara am saja”.

Contoh pertama ialah “Saya suka wanita ayu, lembut dan berbudi pekerti tinggi”. Jika lelaki menggunakan ayat ini di depan wanita yang digemarinya, dia berpeluang untuk mengukur tahap minat wanita itu terhadapnya. Jika dia merasakan ada ruang dan peluang, mungkin ayat itu boleh disambung “…macam you”.

“Saya sedang mencari calon buah hati dan jika berminat bolehlah mohon”. Call to action atau panggilan untuk bertindak itu terletak kepada wanita yang menerima ayat itu. Jika tiada apa yang berlaku, tiada siapa yang malu dan jika hadirnya percikan asmara, wanita itu tidak bertepuk sebelah tangan.

“Saya tak pandai mengurat, taklah sehensem mana, siapalah yang sudi”. Walaupun ayat ini kedengaran pathetic, menjatuhkan diri sendiri, kekuatan sifat simpati jangan diperkotakkatikkan. Ada wanita yang akan terdorong untuk terpikat dengan ayat jenis ini.

Ayat Mengurat Romantis
Bukan mudah untuk memilih ayat romantis apatah lagi menggunakannya untuk memikat wanita di zaman ini. Ianya tidak boleh kedengaran terlalu jiwang, tidak ikhlas atau dipenuhi dengan pujian yang keterlaluan. Mencari keseimbangan di antara tahap jiwang dan keikhlasan itu penting.

“I baru faham erti cantik apabila melihat wajah you”, ayat ini walaupun kedengaran ringkas tetapi efektif kerana kecantikan ialah kebanggaan seseorang wanita. Dan untuk digelar seorang yang cantik, wanita mudah cair.

“Bertemu dirimu umpama mimpi indah yang mengasyikkan”. Bukan mudah untuk sang pria melafazkan ayat ini tatkala mengurat. Mungkin boleh digunakan di dalam emel atau chat, untuk mendapatkan kesan yang maksima.

“Seribu mawar tidak dapat menenggelamkan kecantikan sekuntum mawar idaman hatiku”. Kreativiti diperlukan apabila menggunakan objek dalam membantu membuat suasana menjadi lebih romantis.

Dan di zaman ini, GUA yakin tidak ramai lelaki yang berani untuk menjadi romantik ketika mengurat.


Ayat Mengurat Terus Terang
“Agak-agaknya bila kita boleh couple”. Ayat ini dipopularkan oleh Nabil, Si Raja Lawak dan GUA yakin ianya boleh membuatkan lelaki itu diingati oleh wanita yang ingin dipikatnya. Paling kurang pun boleh menyebabkan wanita itu tersenyum.

“Saya tengok awak ni sesuai sangat untuk jadi teman saya. Saya berbesar hati kalau awak setuju”. Tidak ramai lelaki yang berani untuk menggunakan pendekatan ini atau boleh digelar taktik kamikaze. Tetapi, kelebihan menggunakan taktik terus terang ini ialah mengurangkan masa anda syok sendiri kerana jawapan yang anda akan dapat terus menunjukkan tahap minat wanita yang ingin dipikat atau sebaliknya.

“I tahu I bukan lelaki idaman you, tetapi you wanita idaman hati I”. Ayat ini kedengaran kelakar tetapi percayalah ianya akan tersangkut di hati wanita. Lebih direct, lebih power.

Risiko menggunakan ayat jenis terus terang ini ialah anda mempunyai peluang untuk ditolak secara direct juga. Jika anda jenis lelaki muka tebal, punya tahap sense of humor atau lawak yang tinggi dan jenis tak ambil pot, silakan.

GUA menjemput pelayar GUA untuk mencadangkan ayat-ayat mengurat yang telah digunakan secara berjaya di ruangan komen. Selamat mengurat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...