Langkau ke kandungan utama

Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan

Salam Aidil Fitri dan salam kemaafan dariku, Noor Hapisah... Maafkan salah silapku selama korang mengikuti blog ni mahupun mengenaliku secara personal. Maafkan aku..

Hari ni, aku nak bercerita pasal makan, bukan pasal raya lagi. Aku nak postpone dulu. Aku nak kongsi pasal makan-makan yang aku masak. Ternyata sedap. (Er, kalau korang suka la. Hihi). Semalam merupakan hari yang aku makan sedap-sedap. Bermacam-macam masakan kampung yang aku dapat rasai. Dan yang paling best semua tu, ada kat rumah aku. Yahuu!


Apa yang ada kat dapur rumah aku semalam? Jom kita sama-sama mouth-watering (pecah air liur). Ada nasi putih, ikan keli bakar, air asam, bendi goreng tiram, ikan kering, ikan kembung goreng yang fresh, dan asam pedas. Itu untuk masakan tengahari.  Petang plak ada laksa Kedah. Pergh, memang terangkat beb! Sedap sangat semua tu. Yummy!

Ok, aku nak ajar korang masak. Pelik tak nama resipi ni? Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan.
Sebenarnya memang la pelik sikit sebab asam pedas Utara dengan asam pedas Selatan ada bezanya.

Asam pedas Utara ni macam singgang je tapi ada masuk cili kering manakala asam pedas Selatan cair sikit dari sambal tumis jer. Ikan yang orang Utara letak ialah ikan kembung tetapi orang Selatan letak ikan tenggiri, ikan pari, ikan merah dan sebagainya.

Jadi, aku campur sikit antara Utara dan Selatan tu sebab aku buat agak pedas dan pekat. Maka terkeluarla nama Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan. Pandai tak aku?

Aku tanya mak, kalau-kalau aku terlupa bahan apa yang kena masuk lagi untuk buat asam pedas. Ok, jom kita tengok apa bahan-bahan dan cara membuatnya.


Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
1 liter air
3 batang bendi dibuang tangkai
2 keping asam keping
1 sudu teh gula
secubit garam


Bahan kisar:
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
1 in-chi belacan
2 in-chi kunyit hidup
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh rempah


Cara-cara:
1. Kisarkan (blend) bahan-bahan kisar. Pastikan lumat.
2. Panaskan periuk dan masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi.
3. Masukkan air. Tunggu sehingga panas, masukkan ikan. Biarkan sebentar.
4. Bila sudah mendidih, masukkan asam keping, bendi, garam dan gula. Tunggu sehingga kuah menjadi agak pekat.




Boleh jugak masukkan tomato. Tetapi disebabkan aku berpantang tomato, jadi, aku tak masukkan walaupun dalam fridge ada banyak tomato. Tapi, aku dah langgar pantang tak makan belacan. Tak boleh tahan dengan godaannya sebab kat rumah, memang sangat sedap. Mak merupakan individu yang paling terror buat sambal belacan kat kampung.

Ingat balik kampus, nak pantang belacan balik. Kacang tanah dapat jer aku berpantang walaupun kebanyakan kuih raya memang ada kacang tanah. Aku tak kisah dah dengan kacang tanah walaupun ada jugak godaannya. Yang penting, aku dah tak larat lagi nak berhadapan dengan muka yang berjerawat batu ni.

Sekian dulu buat waktu ni. Ada masa, jumpa lagi.
Jaga diri.


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Heart to Heart: Jom Masuk Bloglist Sha My Heart

INI ADALAH ENTRI MELEKAT (STICKY POST) ENTRI TERBARU KAT BAWAH, YE Assalamualaikum... Entri bloglist. Aku dah ada satu bloglist untuk kawan-kawan yang rapat dengan aku. Sekarang ni, aku nak buat bloglist kedua, saja nak memberatkan blog aku. Haha~ tak ada la. Tujuan aku adalah nak beramah mesra dengan follower aku yang mana ada letak blog aku di blog mereka. Aku tahu, bila aku jalan-jalan, kadang-kadang terjumpa blog aku di senarai bloglist mereka. Terima kasih sudi ambik tau pasal blog ni. Dan paling mengharukan blog aku ni diletakkan bersama dengan otai blog yang lain. Er, rasa segan juga di situ. Memandangkan aku tak ingat kat blog mana aku dah masuk, maka aku nak panggil korang balik ke sini dan mari masuk bloglist aku. Syarat: 1. Follow (join this site) blog Sha My Heart dan letakkan dalam bloglist korang. 2. Buat entri. Entri mestilah bertajuk "Heart to Heart: Jom Masuk Bloglist Sha My Heart" 3. Letakkan banner dan linkkan ke entri ini 4. Tag...

Tolonglah Pakai Baju Yang Sesuai Masa Bertunang!

Assalamualaikum... Entri ringan. Ditujukan khas untuk lelaki. Kenapa tidak perempuan? Perempuan dah ok dah. Kenapa la, kalau bertunang je lelaki hanya berbaju kemeja lengan pendek dan bersongkok? Eh nok, ingat ini zaman klasik ke, macam dalam zaman Penarik Becha? Aku rasa sangat tak matching dengan si perempuan yang pakai baju cantik-cantik. Kadang-kadang siap bermahkota lagi.. Eee, kalau la bakal tunang aku (yang entah siapa pun aku pun tak tahu lagi) buat macam tu, aku halau balik rumah. Haha~ Please la. Tolong la ada code address berpakaian sikit. Isk! Dah tu ada pula yang pakai t-shirt jer. Itu tahan lagi, ada pula yang pakai short pant paras lutut. Er, ko dalam majlis apa ni , nok? Isk, geram betul la.. Haha~ Aku nak emo pesal? Kata entri ringan, rileks la.. Cadangan aku? Kalau dah perempuan sampai kena bersewa pakaian, paling tak pun kena cari baju cantik-cantik sebulan dulu, maka apa kata lelaki pun cuba la pakai baju yang menarik sikit. Pakai baju yang menampakkan ...

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔ Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain. Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas. Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton +50 polyster (poly). 3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon. 3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku. Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo. Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor. Camo – Celoreng Ringer – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher. Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an. Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga. Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage....

Open Tracker