Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2018

Sha Boleh Berjaya Dalam Biz

Ada seseorang memberi pesanan kepada Sha, petang tadi.
"Sha, awak boleh berjaya dengan biz awak."Air mineral pun okay. Jangan berhenti. Teruskan. Pergi ke kawasan orang ramai. Kat tempat kerja pun okay.Sekarang ini Sha jual sarung bantal bundle.
"Bundle pun okay. Akak tengok bundle orang iron elok2, lagi nampak smart. Nampak mahal. Sha, ko kena iron sarung bantal tu."Sha cuma iron sarung bantal yang Sha jual online. Kalau offline, Sha x iron. X larat nak iron, banyak kak.
Sha baru ambil 2 guni sarung bantal. Banyak kak. Sampai penuh rumah Sha. Nak melipat pun belum habis lagi."Tak pe Sha, ada rezeki tu. Usaha, pasti ada."Kalau Sha berhajat, Sha buat solat hajat. Baca surah Ayat Kursi 10x rakaat pertama dan kedua. Minta sungguh-sungguh.Macam si I tu, dia dah dapat kerja bagus, dekat dengan rumah. Boleh balik rumah tengahari lagi, jenguk mak dia.Kalau masa hujan lebat, lagi patut buat solat hajat. Minta rezeki yang banyak seperti hujan lebat yang mencurah-c…

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru

Istilah-istilah Dalam Bundle Yang Ramai Lagi Keliru, jom kita gali ilmu. Sha dapat dari kawan-kawan bundle juga. ✔Bale – Ketul, guni atau tokol pakaian/beg/kasut dan lain-lain.Kain 100 – Baju/pakaian yang 100% kapas.Kain Samah – Baju yang diadun dengan 2 material. 50 cotton+50 polyster (poly).3 kain – Baju diadun dengan 3 material. Cotton + Poly + Rayon.3 suku / Raglan / 3q – Baju yang mempunyai lengan bersambung dari leher berakhir di siku.Kain sambung – Lengan baju disambung dengan lengan warna lain, contohnya Rolling Stone Tour Euro82, Iron Maiden ‘aces high’ lengan camo.
Ada juga kain sambung di dada. Contohnya Hawaii bernombor.Camo – CelorengRinger – Baju yang mempunyai warna/getah pada hujung lengan dan leher.Kain pasir / kain bulu katu – Merujuk seluar Lee,Wrangler,Levis era 70/80/90 an.Combo – Jualan melebihi sehelai dengan 1 harga.Single stich – Jahitan satu garisan sama ada pada lengan atau bawah baju. Biasa pada baju vintage.Double stich – Jahitan berkembar pada lengan dan …

Tips Terima Panggilan Temuduga (Interview)? Jangan Ambil Mudah!

Tips terima panggilan temuduga (interview), jangan ambil mudah. Banyak calon yang bagus tapi gagal hanya kerana gagal interview. Jadi, bersedialah ya.

1. Hafal cara-cara untuk menjawab soalan dan belajar perbaiki diri. Semua ini boleh diakses melalui internet. Banyak orang berkongsi cara untuk menghadapi temuduga (interview).

2. Perlu juga anda tahu apakah syarikat yang kita akan masuk interview tu  berada di dalam industri apa.

3. Bagitau, "Pengalaman saya bekerja selama 15 tahun." Matikan di situ. Tak perlu cerita pengalaman apa terlebih dahulu. "Saya pilih jawatan ini kerana saya yakin saya boleh menyumbang ke arah kejayaan cemerlang, tuan."

Kalau anda adalah kerani akaun, cakap, "Saya berpengalaman selama 15 tahun dalam accounting. Akaun syarikat tuan akan fine dan rigit."

Tipsnya, jangan bagi dia banyak tanya. Bagi cerita yang bagus-bagus, yang positif. Bolehlah tambah apa yang patut. Bagi bakal majikan rasa rugi jika tak ambil kita bekerja denganny…

Open Tracker