Langkau ke kandungan utama

Tutorial: Cara Nak Buat Ms Word Gabung Potrait dan Landscape


Hari ini Sha nak ajar dan kongsi bersama Tutorial: Cara Nak Buat Ms Word Gabung Potrait dan Landscape yang mana ramai tak tahu. Sha pun baru tahu juga. Sebelum ini, copy paste je yang orang lain buat. Kalau nak buat sendiri, buat dua (2) dokumen yang lain. Hahaha, manual sungguh kan. Padahal senang sahaja. Cuma tak tahu caranya.

Kalau tak jelas gambarnya, boleh klik kat gambar ya. Nanti boleh zoom. Sha dah cuba buat yang terbaik. Masa Sha taip ni, gambar ok, jelas. Bila Sha pratonton, nampak kecil dan blur. Maafkan saya penunggu gua. Hihi.


 Nak buat macam ni?



 Tapi orientasi hanya ada satu sahaja, kan? Kalau tekan Potrait, semua menegak je kertas tu kan. Kalau tekan pula Landscape, akan jadi semuanya melintang, kan?




 Page Setup ada Margins, Paper dan Layout



 Ha, inilah rahsianya.. Kalau download gambar ini sahaja pun okay. Sebab inilah intipatinya. Download simpan dalam handphone ke letak di dekstop ke..





Surat ini bukan Sha buat. Ini orang lain. Kalau Sha, Sha akan pastikan tip top, tak ada sebarang kesalahan. Cerewet, kan? Bukan cerewet tapi teliti. Rimas baca yang typo tu atau salah simbol. Kerja biar sempurna, Perfect.

Sha abadikan di internet dan kongsikan di sini untuk rujukan diri sendiri juga. Kadang-kala, ada juga kawan yang tanya pasal teknikal ni, bolehlah menjawabnya.

Semoga bermanfaat.

Terima kasih singgah sini

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker