Disember 2016 | ! sha my heart

.

Selasa, 27 Disember 2016

Tutorial Bayar PTPTN Guna KWSP / EPFTutorial bayar Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) guna Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau lebih mudah disebut EPF (Employees Provident Fund) ini ditaip untuk anda yang mahu tahu bagaimanakah caranya nak bayar balik pinjaman pendidikan kita tu. Sha kongsikan supaya bermanfaat untuk semua, terutamanya yang kali pertama menggunakan laman web KWSP untuk bayar PTPTN.

Cara pertama ialah anda mestilah MEMPUNYAI I-AKAUN KWSP. Kalau masih belum ada, pergi ke pejabat KWSP dan buka. Bagitau kaunter nak buat i-akaun ataupun kalau tak ingat nak sebut, cakap nak periksa baki akaun anda sendiri guna internet.

Selepas itu, PERGI KE KIOKS/PEJABAT PTPTN ATAU CONTACT PEGAWAI PTPTN. Kawan Sha yang juga pegawai penerangan PTPTN yang masuk TV, berpesan. Berurusan dengan seorang pegawai sahaja. Ia memudahkan anda. Kalau pass-pass, nanti kalau jadi apa-apa, tak ada siapa nak bertanggung jawab. Sha tambah ayat belakang tu.

Bila dah dapatkan pegawai PTPTN, diorang akan tanya no kad pengenalan. Diorang akan bagitau baki hutang dan tunggakan. Berapa kena bayar ikut jadual (yang dah ditetapkan awal-awal oleh pihak PTPTN. Kan kita kena bayar selepas 6 bulan tamat belajar. Tak ingat? Chek balik surat tawaran. Itu pun kalau masih ada). Kalau dulu, kena bayar RM90 kalau tak ada dokumen kontrak surat tawaran pinjaman tu, untuk diorang print semula. Tapi sekarang ni, dah tak perlu. Paperless. Semua guna sistem no kad pengenalan kita je.

Pegawai PTPTN akan BUKA PERMOHONAN PERMOHONAN PENGELUARAN KWSP DAN AKAN HANTAR NO TAC KE NO TELEFON BIMBIT KITA. Lepas tu, kita masuk ke i-akaun KWSP dan masukkan no tac tersebut. Lepas tu, TUNGGU SMS DARI KWSP. SMS dari KWSP ini akan ambil masa beberapa hari bekerja ya.

SMS dari KWSP suruh kita ke pejabat KWSP untuk COP JARI DAN BAWA DOKUMEN YANG DIPERLUKAN. Ada masa beberapa hari diberikan kepada kita. Dokumen yang diperlukan ialah KAD PENGENALAN KITA, JARI KITA DAN SKROL TERIMA SIJIL tu, yang tulis 'ijazah ini dianugerahkan kepada bla bla bla.. ' Jangan lupa BAWA YANG ASLI (ORI) DAN SALINAN FOTOSTAT.

Ok, jom kita tengok tutorial yang Sha sediakan. Kalau tak berapa jelas, klik di gambar ya. Ia akan buka bagi besar dan jelas.

 1. Daftar masuk i-akaun
daftar masuk macam biasa

2.   Klik pengeluaran > permohonan baru
Inbox pengeluaran 3. Pengeluaran > Pendidikan
pengeluaran pendidikan

4. Pendidikan > Berdaftar. Yay, dah berjaya daftar.


 5. Inbox terbaru status pengeluaran KWSP
inbox terbaru status pengeluaran KWSP
6. Pengesahan institusi
pengesahan institusi

7. Permohonan pengeluaran
permohonan pengeluaran dan apa yang  perlu dibawa


8. Status pengeluaran - sudah diluluskan
Status pengeluaran
9. Sejarah pengeluaran
Sejarah pengeluaran10. Kelayakan pengeluaran - berapa duit yang masih berbaki. Huhu, sedih tengok akaun kedua tu.
Kelayakan pengeluaranSelamat membayar hutang. Hutang ni kadang sikit je, tapi bila kita tak cepat bayar, bila sekali periksa baki hutang, boleh pengsan. Hihi. Hutang memang wajib dibayar. Sha rasa lega sikit bila dah bayar hutang ni, walaupun banyak lagi belum langsai. Sekurang-kurangnya, ada juga la jalan nak membayar hutang tu. Tak nak beranak pinak. Pening nanti.

Semoga bermanfaat.

Rabu, 21 Disember 2016

Demam Selesema, Terima Kasih Sang Suami Berkorban


suami dan anak terchenta masa ni kat UTC Kedah
Semalam, 20 Disember 2016, aku dapat demam selesema. Mujur lah dapat suami yang sangat memahami dan banyak berkorban. Terima kasih sang suami berkorban untuk isteri dan anaknya. Baby pun duk baik sahaja malam tadi.

Kat tempat kerja, teruk dah jadinya. Demam, bersin, sejuk gila kaki dan jari. Macam ais dah. Kepala berat rasa ada virus dan pening. Muntah juga. Petang tu pukul 3.45 petang, sudah tak larat lagi. Suami tanya, mahu balik rumah ke, ambil MC ke. Tapi fikir balik, rugi saja 'hari bekerja' hari ini kalau balik rumah dan ambil MC. Lagipun tunggu lagi dua jam sahaja untuk punch card dan balik!

Suami tanya juga kalau-kalau mahu pergi klinik untuk ambil ubat dan MC pada sebelah petangnya. Tapi, aku tak mahu. Tahu-tahu saja lah klinik sebelah KL ni bukannya nak bagi MC untuk esok. Bagi MC untuk hari tersebut sahaja. Baik pergi ke klinik esok pagi sajalah kalau tak larat sangat.

Pagi ini, terjaga. Masih berfikir, nak pergi kerja ke tak. Kalau tak pergi kerja, air paip pun tak ada (sebab ditutup nak buat selenggara TNB. Satu KL dan Selangor pun kena. Suami dah ambil air dari Alam Flora tapi dalam masa satu malam sahaja dia habiskan. Aku tak tahu apa yang dia buat dengan air tu. Yang tahu, dia basuh mangkuk pinggan yang tak terbasuh sebab air tak ada. Aku tidur awal sebab tak larat. Jaga pun pukul 2.15 pagi. Pergi bilik air, tengok tong air dah kosong. Mungkin dia guna untuk bersihkan diri).

Baby pun duk baik sahaja malam tadi. Tak nangis-nangis. Nangis pun sebab nak susu. Aku susukan dia dalam dua kali. Aku pun masih manyau2. Tak ingat sangat. Nasib baik ada suami tolong tengok-tengokkan dia. Alhamdulillah.

Pagi ini, sudah segar. Ikut hati malas nak ke tempat kerja. Tapi, fikir balik, kalau tak kerja, air tak ada kat rumah (kat tempat kerja ada air), makanan pun tak ada (kena masak atau beli). Kalau tak pejabat, ada makanan untuk hari ini kerana ada jamuan. Pula tu, aku dah berjanji nak bawakan makanan untuk jamuan. Lagipun jamuan untuk meraikan kakak tempat kerja nak berpindah. 

Semasa mendapat tahu pertukaran beliau, aku sedih gila. Nak balas whatsapp group pun tak mampu, air mata nak mengalir. Dah la aku berada di bank dengan orang ramai penuh sesak. Nak tukar kad baru yang ada MyDebit dan PayWave. Kan dia bagi masa hingga minggu lepas punya. Lepas ini, kena caj RM12.70 satu kad.

Ini adalah entri peribadi. Apa guna blog kalau tak gunakan fungsinya iaitu berkongsi tentang personal..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...