Ogos 2016 | ! sha my heart

.

Jumaat, 5 Ogos 2016

Pengalaman Buat Pemeriksaan Check Up Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizan

Al kisah, Pengalaman Buat Pemeriksaan Check Up Hospital Angkatan Tentera (HAT) Tuanku Mizanpada 4 Ogos 2016, Sha bersama suami ke HAT Tuanku Mizan, Wangsa  Maju untuk membuat pemeriksaan pertama mengandung kerana merancang untuk bersalin di sini. Kalau nak bersalin di HAT Mizan kena sekurang-kurangnya sekali sahaja melakukan pemeriksaan tahap kesihatan di sana.

Kami parkir di tingkat 2 (walaupun macam nampak satu tingkat sahaja, namun ia adalah tingkat 2). Lepas tu cari lift untuk ke tingkat 3. Masuk ke Klinik Pakar, sebelah lobi tu ye. Pergi ke Klinik Obstetrik dan Ginekologi (O&G). Tanya jururawat yang berada di kaunter, bagaimana untuk mengambil no giliran. Sha dimaklumkan pergi ke bahagian hasil untuk mendapatkan no giliran. Ha, kat mana pula bahagian hasil tu. Sha masuk ke farmasi (pintu kaca), tanya kepada farmasis kat situ. Diorang pula blur. Akhirnya, Sha perasan yang tersalah tempat. Sha bagitau, di mana bahagian hasil. Farmasis tersebut memberitahu keluar balik dari sini dan ke lobi, pandang kanan. Kaunter pendaftaran.

Lor, kaunter pendaftaran tu dipanggil hasil rupanya. Sedangkan tak ada pun tulisan berkenaan hasil. Maaf, Sha tak pernah berurusan dengan pihak hospital. Tak pernah masuk hospital. Kalau ada famili yang masuk pun, bukan Sha orang yang pergi berurusan. Jadi, Sha tak tahu. Pernah juga orang cakap pasal hantar Guarantee Letter (GL) dan bayar di Bahagian Hasil. Sha bayangkan bahagian hasil tu betul-betul bahagian la, ada pejabat yang luas.

Setelah Sha terangkan sikit pasal nak ambil no giliran, staf di kaunter hasil terus faham. Fuh, senang sikit kerja, tak perlu nak terang panjang-panjang. Dia minta kad temujanji yang telah diberikan semasa datang untuk mendapatkan (booking) tarikh jumpa doktor. Oh ya, Sha belum bercerita lagi mengenai pengalaman mendapatkan tarikh booking. Dia juga minta GL untuk dicop. Lepas tu, Sha dapat no giliran.

Kali ini, Sha dengar lagi cakap kawan. Kata kawan Sha, dapat no giliran tu, pergi makan sarapan dulu. Kafeteria di tingkat dua ya. Sha terus ajak suami pergi sarapan. Lagipun, dia duk tunjuk perut je masa kat rumah lagi, petanda lapar lah tu. Sha suruh makan apa yang ada kat rumah, dia enggan pula. Jadi, Sha ambil masa yang ada untuk pergi makan sarapan dahulu. Lagipun, menurut kawan Sha, no giliran akan dipanggil pukul 8 lebih. Jadi, adalah lebih baik pergi sarapan dahulu.

Sha ajak suami turun balik lift yang kami naik tadi, kat parking lot. Sebenarnya, kafeteria bersambung (attached) dengan bangunan lobi tu. Tapi Sha risau sesat je, sebab jarang ke sini. Sebab tu guna lift yang tadi sahaja. Tapi jenuhlah berpusing. Ya, kafeteria HAT Mizan memang di tingkat 2. Tapi kalau dari tempat parkir jauh lah nak kena berjalan dan berpusing. Alhamdulillah, akhirnya jumpa juga kafe. Suami dah nak mula marah dah. Nasib baik dia tak naik angin. Ye la, dah lapar, kena jalan jauh pula. Kami bersarapan di situ. Kecil sahaja kafenya. Tapi masakan sedap.

Selepas selesai makan, kami naik ke Klinik Pakar. Kali ini, naik lif terus ke sana. Tak lalu dah tempat parkir. Kang berpusing lagi. Kali ini, Sha tahu lah arah mana. Cari petunjuk Klinik Pakar sahaja. Tingkat 3. Terus kami ke Klinik O&G, tunggu no giliran dipanggil. Rupa-rupanya, kena letak no giliran tu di kaunter. Lor, mana tahu. Lama tak lama kemudian, nama Sha dipanggil oleh jururawat. Pergi timbang berat dan ambil tekanan darah. Berat Sha 52.2 kg padahal semalam baru timbang di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak, Setapak, baru 51.9 kg. Ayoyo, banyaknya naik. Baru sehari, tau. Tekanan darah pula kena tiga kali ambil. Sebabnya, Sha tak bersandar. Letak beg kat belakang. Hehe.

Kemudian, tunggu lagi no giliran dipanggil. Lama juga. Mungkin doktor check betul-betul. Sha tengah tunggu no giliran dipanggil (selepas ni, memang no Sha la) apabila nama dipanggil. Terus pergi masuk ke bilik no 7. Oh ya Klinik O&G ada bilik no 7,8, dan 9.


Sha risau juga kalau-kalau HAT Mizan enggan terima untuk bersalin di hospitalnya. Estimate Due Date (EDD) Sha adalah pada hari hujung minggu, Sabtu dan Ahad. Sebab kawan Sha tiada pakar semasa hari Sha nak bersalin. Katanya, hari minggu Sabtu dan Ahad, pakar tidak bertugas. Namun, apabila Sha bertanya kepada kawan-kawan yang lain, katanya, kalau kita sudah booking, doktor akan bersedia (stand by on call).
Selasa, 2 Ogos 2016

Sebab Bersalin Di Hospital Angkatan Tentera

Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan, Wangsa Maju

Kenapa nak bersalin kat hospital angkatan tentara (HAT)? Sebab bersalin di Hospital Angkatan Tentera (HAT) berbanding dengan hospital awam. Ya, hospital tentera juga adalah hospital awam tapi hospital ini lebih sukar nak masuk check in. Ada syarat-syaratnya.

1. Kemudahan bagi staf Kementerian Pertahanan
Sebab nak bersalin kat sana adalah kerana ia adalah salah satu kemudahan untuk penjawat awam yang bekerja di bawah Kementerian Pertahanan. Tak semua orang dapat masuk ke hospital ni, tau. Setahu Sha, tak semua penjawat awam boleh bersalin di sini. Hanya mereka yang bekerja di bawah Kementerian Pertahanan sahaja dibenarkan dan layak untuk bersalin di sini. Sha memang kerja di bawah Kementerian Pertahanan, maka layaklah.

2. Tidak Sesak
Sebab keduanya ialah tidak sesak. Dah tak semua orang boleh masuk, maka memang tidak sesak la. Kawan-kawan bercerita, HAT best sebab tak ramai orang. Ada kawan yang bersalin hari ini, semasa nak check out, baru ada orang lain pula masuk. Hospital Kuala Lumpur (HKL) sesak, pesakit ramai.

3. Dekat dengan Rumah
Rumah Sha di Seksyen 1 manakala Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan pula berada di Seksyen 2, Wangsa Maju. Memang dekat sangat-sangatlah. Dalam lima minit sudah sampai. Kalau nak pergi ke hospital yang terdekat ialah HKL dalam 15 minit manakala Hospital Ampang pula mengambil masa kira-kira 25 hingga 30 minit. Hospital Sungai Buloh pula mengambil masa kira-kira 35 minit manakala Hospital Selayang memakan masa 30 minit dari rumah Sha. Ini Sha siap google map tau untuk jarak perjalanan.

Antara HKL dengan Hospital Ampang, kawan-kawan cadangkan pergi ke Hospital Ampang sebab lebih selesa. Tapi, Sha tak biasa dengan Hospital Ampang. Tak pernah pergi pun. Kalau HKL memang kerap juga la. Ambil ubat demam saja biasanya. Jalan nak ke Hospital Ampang pun tak tahu. Nak mencari lagi tempat untuk mendaftar wad bersalin lagilah berpusing-pusing. Dah la kita sakit, kan. Berhuhu lah kat situ.

4. Perawat adalah Perempuan
Ya, mesti yang resah gelisah pasal bab ini kan. Segan kot nak buka kat lelaki lain untuk tengok kita punya tut. Tapi, kalau bersalin di HAT, memang tiada masalahlah sebab hampir semuanya adalah perempuan dan kaum hawa yang akan menyambut bayi kita. 

Sebenarnya, Sha tak kisah sangat pun doktor lelaki ke perempuan ke, sebab dah sakit dan dah orang lelaki sahaja yang pandai. Siapalah kita untuk mempertikaikan kepakaran dan kebijaksanaan mereka. Lagipun, Sha ramai sepupu malah kakak sendiri pun bekerja sebagai jururawat bidan. Jadi, fahamlah bila mereka cerita pasal orang yang segan-segan ni menyebabkan kerja mereka bertambah lambat dan meletihkan. Sha tengok nurse-nurse, pembantu doktor dan doktor yang bertugas di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA) pun, rasa kasihan kepada mereka kerana patient terlalu ramai dan mereka tidak cukup rehat. Rasa macam tak boleh nak bernafas pun. Sedangkan Sha pun kerja kerajaan juga tapi tidaklah sesibuk mereka. Sekali sekala atau seminggu dua sahaja yang sibuk. Yang lain, ada masa lagi untuk sendiri. Tapi mereka yang bertugas di KKIA hari-hari sibuk macam tu. Kesian. Balik rumah mesti penat.

5. Hospital Swasta Tidak Berbayar
Pilihan bagi yang tidak mampu untuk ke private hospital. Kalau nak pergi ke hospital swasta di tempat Sha ni, Wangsa Maju, rasanya tiada masalah. Banyak hospital bersalin di sini. Setahu Sha, ada tiga. Hospital Ibu dan Anak Murni yang terletak di Seksyen 5, Hospital Bersalin di Seksyen 1, belakang Balai Polis Wangsa Maju, dan Hospital Perempuan Tunku Azizah di Sri Rampai. 

HAT dan Hospital Putrajaya (ambil masa 50 minit ikut google map tapi biasanya sejam juga la. Tu pun kalau jalan tak sesak, kalau ada jem lagi lah teruk. Mau dua jam) adalah setaraf dengan hospital swasta dari segi keselesaan dan layanannya. Orang tak ramai, kan. Memanglah boleh buat begitu. Heaven!

Alamat: Hospital Angkatan Tentera Tunku Mizan, 
No. 3, Jalan 4/27A, Seksyen 2, Wangsa Maju, 
Wilayah Persekutuan, 53300 Kuala Lumpur, Malaysia
No telefon: 03-41454391 (ni untuk bahagian Gynea dan Obstetrik)

Kesimpulannya, tak kisah bersalin di mana-mana pun. Namun, jika ada peluang, apa salahnya rebut peluang itu. Lagipun kalau ke hospital awam, akan menambahkan kesesakannya. Kesian kat orang lain juga yang terpaksa menunggu lama. Kalau ada duit, tak salah ke hospital swasta.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...