Julai 2016 | ! sha my heart

.

Khamis, 14 Julai 2016

Kalau Nak Cantik, Kenalah Berusaha

Cantik
Kalau nak cantik kena berusaha. Bak slogan Innershine nak lawa kenalah melabur. Ingat orang yang tetiba cantik tu, tidur dan bangun pagi, puff!! terus cantik ke? Tidak, itu hanyalah anganan Walt Disney semata-mata.

Nak cantik kena usaha. Makan produk tu, sapu produk ni, pantang itu ini, mekap bagai. Nak guna produk berasaskan bahan semulajadi atau saintifik (produk yang siap untuk digunakan), terpulanglah.

Yang penting, kena detox dulu. Menyahtoksin. Buang racun dalam badan. Kalau tak detox dulu, kesannya agak lambat. Nak makan supplement pun lambat berkesan kerana ada 'lemak degil' yang masih terkumpul di dalam badan. Macam mana nak berjaya mencapai hasil yang sepatutnya jika ada halangan besar?

Tapi yang paling penting ialah RAJIN.  Ubat apa pun, kalau tidak cukup kuotanya, tak jalan juga. Setiap produk ada formulanya, berapa lama kena ambil consume baru akan nampak hasilnya.

Lainlah orang tu memang cantik dari kecil. "Awak memang cantik dari kecil ke?"

Bercakap dari pengalaman sendiri yang mengkonsumi beberapa produk kecantikan (supplement, bukan sekadar mekap semata-mata). Memang beza sangat kalau mekap tanpa makan supplement dengan yang mengamalkannya. Sebenarnya, lebih terserlah aura kecantikan apabila mengkonsumi produk. Bila mekap lagi cantik. Kerana kulit kita sihat, cantik dan berseri-seri. Kecantikan dari dalam itu membawa aura cantik hingga ke luar. Bila tak bermekap pun tiada masalah kerana sudah sedia berseri.

Bila bercakap pasal cantik dan produk ini, aku ada life model seorang kawan. Dia mempunyai masalah kulit berjerawat, berparut dan kulit kusam. Namun, selepas dia mengkonsumi produk, ternampak perubahan, kulit sudah tiada jerawat. Kemudian, beberapa tahun selepas itu, dia menjadi seorang yang sangat cantik. Kalau dulu, tiada siapa pun akan pandang kepadanya namun kini dia cantik seperti model. Cantik. Anggun. 

Perkara ini juga berlaku kepada diriku. Dulu tiada siapa pun nak pandang sangat. Selepas aku mengkonsumi produk secara tetap, berkotak-kotak makan, aura kecantikan itu melanda. Hehe. Orang yang dahulu tidak pernah pandang dan pandang sebelah mata, mula membuka mata. Dah cantik, kan. Dasar jantan kemaruk perempuan dahi licin!
Namun, sayangnya, aku sudah dicop. Berkenalan pun masa sedang mengkonsumi produk. "Awak cantik," pujian dari si dia. Cantik? Erm, sebab pakai produk je nampak cantik. Kalau tak, kusam je. Nampak berseri tapi aku tidak istiqamah untuk menggunakan produk tersebut walaupun telah berkotak-kotak dikonsumi. Bukan disebabkan produk tidak memberikan kesan yang baik, tetapi di atas faktor kesempitan kewangan (nak guna banyak lagi ke arah lain) dan penyakit M (malas. Hahaha). Selalu teringat untuk mengkonsuminya lagi. 

Sekarang, muka kusam kembali. Tidak berseri. Nantilah ada duit lebih boleh mula konsum semula.

Bacaan lanjut:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...