Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2016

1.2 Juta Peminjam PTPTN Disenarai Hitam Dalam CCRIS

Seramai 1.2 juta peminjam PTPTN disenarai hitam dalam CCRIS, bermula semalam iaitu 24 April 2016. Fuh, ramainya yang tak mampu nak bayar balik pinjaman pelajaran. Kalau buat macam MARA okay juga, dapat diskaun berdasarkan kelas pointer kita.


BUKIT MERTAJAM - Seramai 1.25 juta peminjam yang gagal membuat bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah disenaraikan dalam Sistem Maklumat Rujukan Kredit Berpusat (CCRIS).
Pengerusi PTPTN, Datuk Shamsul Anuar Nasarah berkata, peminjam tegar itu bukan sahaja disenaraikan dalam CCRIS oleh PTPTN malah oleh pelbagai institusi kewangan lain.
"Ada peminjam PTPTN itu turut gagal membayar hutang dengan institusi kewangan lain.
"Sebenarnya CCRIS bukan bertujuan menyenarai hitam nama peminjam, sebaliknya untuk kemudahan institusi kewangan lain melihat rekod peminjam untuk urusan kredit," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) Plus, …

6 Sebab Bateri Telefon Cepat Habis, Tidak Seperti Ketika Baru Beli

Tips Penjagaan Bateri Handphone
6 sebab bateri telefon cepat habis tidak seperti ketika baru beli, ramai yang ingin mengetahui apakah puncanya. Masa awal beli bateri tak caj dua hari pun tahan. Sekarang ini, baru sahaja penuh, tetiba eh dah habis! Terdapat dua punca utama iaitu manusia dan mesin.

Manusia

1. Penggunaan yang kerap
Kejap-kejap nak pegang telefon. Kejap-kejap tekan telefon bimbit. Buka itu ini.

2. Menggunakan perisian (software) yang dimasukkan (install) ke dalam telefon bimbit (handphone) adalah besar dan berat. Ini akan memakan ruang simpanan (storage) dan juga penggunaan bateri akan meningkat.

3. Penggunaan data internet
Ini adalah faktor utama yang ramai giler mengeluh, apabila guna data internet, bateri cepat habis. Ya, apabila kita mengaktifkan data internet, bateri akan cepat habis. Hal ini disebabkan oleh telefon bimbit kita perlu bekerja sentiasa untuk memberi kita update terbaru. Kita mungkin tidak nampak di belakang tabir apa yang berlaku.

4. Penggunaan yang banyak