September 2015 | ! sha my heart

.

Khamis, 24 September 2015

Hari Raya Korban Maka Hayatilah Makna Pengorbanan


Hari Khamis, 24 September 2015 bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1436 Hijrah berayalah kita semua meraikan kemenangan mereka yang membuat ibadah haji. Terdapat banyak ujian dan dugaan yang hadir semasa melaksanakan dan menyempurnakan ibadah ke-lima iaitu menunaikan haji di Mekah.

Di samping itu, kita juga diseru untuk menghayati makna pengorbanan Nabi Ibrahim bersama anaknya, Nabi Ismail. Cuba bayangkan jika kita berkahwin berpuluh-puluh tahun berkahwin tiada anak dengan isteri pertama, kemudian apabila sudah dikurniakan anak, anak tersebut pula terpaksa dikorbankan. Namun, apabila hendak dikorbankan, Nabi Ismail telah ditukarkan dengan binatang yang boleh dimakan.

Marilah kita menghayati pengorbanan semua orang yang telah dilakukan kepada kita terutamanya ibu bapa dan waris terdekat. Sesungguhnya pengorbanan itu ibarat lilin yang membakar diri. Di samping itu juga, banyak daging korban yang kita akan terima raya ini. Jangan makan sampai pengsan okay. Nak buat apa ya, untuk daging yang dapat ni? Sedapnya dapat buat daging bakar cicah air asam. Tapi bagi sesiapa yang ada sakit kepala atau darah tinggi tu, kawal pemakanan anda ya.

Allahu akhbar.

Selamat hari raya, maaf zahir batin.

Selasa, 22 September 2015

Cara Buat Ujian Saringan HIV untuk Perkahwinan, Sakit Ke
Salah satu perkara untuk melangsungkan perkahwinan dalam Malaysia ialah mendapatkan kelulusan membuat saringan HIV untuk perkahwinan Islam. Cara buat saringan HIV untuk perkahwinan adalah terlalu mudah.

Pertama, pergi ke mana-mana Klinik Kesihatan Malaysia atau Hospital kerajaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Dahulu, buat di klinik dan hospital swasta pun boleh. Tetapi sekarang, sudah tidak boleh kerana ada kes penipuan. Jadi, ingat ye, hanya boleh dibuat di klinik atau hospital kerajaan sahaja. Masa urusan pula ialah 2.00 atau 2.30 petang hingga 4.30 petang hari bekerja sahaja. Maka, pastikan anda ambil separuh hari bekerja dan tepat pada masanya. Jika ramai orang, akan akan kelewatan.

Kedua, pergi untuk membuat pemeriksaan darah. Jangan lupa untuk membawa bersama kad pengenalan dan pen. Minta untuk membuat ujian saringan HIV untuk perkahwinan.
Isi borang sampai habis. Kalau tak lengkap, akan kena isi semula. Oh ya, letak alamat tempat untuk menikah (kampung) dan alamat tempat tinggal sekarang. Petuanya di sini, jika anda membuat ujian saringan HIV di tempat yang bukan anda tinggal, maka adalah lebih elok untuk meletakkan alamat tempat tinggal di dalam daerah yang sama, malah lebih afdal jika tempat tinggal anda adalah berdekatan dengan tempat pemeriksaan tersebut.

Ketiga, buat ujian darah apabila nama anda dipanggil. Anda akan ditemubual biasa untuk bagaimana cara jangkitan HIV, adakah sesiapa yang anda kenal mempunyai HIV, pernah tercucuk jarum ke bila ke hospital, pernah menderma darah tak. Soalannya juga, sudahkan menghadiri kursus kahwin dan bilakah tarikh untuk berkahwin. Ini adalah untuk memastikan anda tidak membuang masa kerana ujian ini hanya sah untuk 6 bulan sahaja.

Keempat, dapatkan keputusannya. Satu kertas salinan berwarna hijau akan diserahkan kepada anda. Jika kertas tersebut dipulangkan kepada anda bermakna anda lulus ujian iaitu didapati negatif HIV dan boleh teruskan urusan perkahwinan. Tetapi jika anda tidak dapat salinan kertas tersebut dan anda didapati positif HIV maka anda akan diberi kaunseling.


Soalannya, sakit ke buat ujian darah untuk saingan HIV? Tidak sakit. Hanya sedikit sahaja darah yang diambil untuk ujian tersebut. Rasa macam kena gigit semut sahaja.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...