Mei 2015 | ! sha my heart

.

Jumaat, 15 Mei 2015

Tarikh Gaji Kakitangan Kerajaan 2015

Tahukah anda bila gaji bulanan kakitangan awam kerajaan keluar. Di sini disertakan jadual tarikh gaji masuk ke dalam bank anda. Semakan tarikh gaji adalah sangat penting terutamanya kepada mereka yang mempunyai komitmen untuk menggunakan duit sama ada melangsaikan hutang ataupun meneruskan kelangsungan hidup seharian.

Jadual Gaji Bulanan Kakitangan Kerajaan 2015

Semakan gaji boleh dibuat sehari sebelum gaji menerusi link Semakan E-Penyata Gaji dan Laporan dari Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM).

Anda juga boleh menyemak jadual gaji yang telah dikemaskini oleh Jabatan Akauntan Negara mengenai jadual pembayaran gaji kakitangan kerajaan bagi tahun 2015.

Selamat menggunakan wang gaji anda dengan berhemah di zaman Goods and Service Tax (GST). Anda boleh merujuk Penerangan Senangn Faham mengenai GST dan 10 Tips Cara Menghadapi GST dan Mengekalkan Perbelanjaan Kewangan Yang Makin Menipis.


Tag: Gaji, Tarikh Gaji Keluar, Gaji Gomen, Gaji Bulanan, Semakan tarikh gaji keluar, jadual gaji, cuti umum dan gaji, cuti umum kakitangan kerajaan, Januari 2015, Februari 2015, Mac 2015, April 2015, Mei 2015, Jun 2015, Julai 2015, Ogos 2015, November 2015, Disember 2015

Khamis, 14 Mei 2015

Jadual Waktu Peperiksaan Bertulis Penggal 2 Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2015

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) telah mengeluarkan jadual waktu peperiksaan bertulis Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) bagi Penggal Kedua tahun 2015.

Selain itu, boleh juga dimuat turun Arahan, Amaran dan Jadual dan Peringatan kepada mereka yang terlibat menduduki Peperiksaan Bertulis Penggal 2 Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)

Studi lah sekuatnya, semoga kejayaan itu milik anda. Selamat maju jaya.

Rabu, 13 Mei 2015

Tutorial Cara Buat Kotak Dengan Menggunakan Sehelai Kertas A4 yang Comel

Cara buat kotak kertas sendiri

Cara buat kotak sendiri dengan menggunakan sehelai kertas berukuran A4 sahaja, tak perlu gunting. (Gunting atau pisau hanya diperlukan sekali sahaja untuk mendapatkan bentuk empat segi sama).

Bahan-bahan:
Kertas A4
Stepler dan ubat (dawai kokot)
Gunting/Pisau

Cara-cara:

1. Dapatkan saiz empat segi sama. Caranya ialah dengan melipat di penjuru. Samakan. (A4 biasa jenis empat segi tepat). Kita nak guna empat segi sama, yang mana sama panjang dan lebarnya.


2. Guntingkan lebihan kertas. Guna pisau lebih mudah. Bagi tepat dan rapat ye. Kerana kita akan menggunakan sudut yang tepat. Kalau tidak sama, nanti akan senget kotak.


3. Lipat sekali lagi membentuk tiga segi. (Penjuru ke penjuru).
 4. Buka. Lipat segi tiga yang sudah dibentuk, masuk ke dalam.5. Buka semula. Tinggalkan satu lipatan. Ambik penjuru hujungnya dan naik ke atas. Kemudian, lipat di sebelah kanan. Boleh rujuk gambar no 5. Lakukan untuk semua penjuru.

6. Buka semua. Kalihkan. Lipatkan sama. Lipat dua. Buat garis untuk kotak lipatan terawal dan terakhir. Buka. Lipat samakan lagi satu sudut. Buat garis untuk kotak lipatan terawal dan terakhir. Ini adalah untuk menanda tempat yang kita akan masukkan ke dalam kotak nanti sebelum disteppler.

7. Kalih semula. Dirikan dua panel (Dua kotak untuk satu panel). Masukan yang lebihan itu ke dalam, sebelah kiri. Steplerkan. Buat untuk semua panel. Tips, samakan elok-elok. Jangan ke dalam sangat dan ke luar sangat. Nanti tak cantik kotak, jadi senget.

8. Lipat bekas lipatan yang kita buat pada no 5 tadi. Buat untuk keempat-empat panel.

9. Masukkan tudung kotak ikut aliran ke kiri. Jangan langkau. Nanti susah nak cari cara masukkan. Panel terakhir, jolok ke dalam. Siap!


Pastikan kotak tidak banyak kesan lipatan. Kena ikut cakap cikgu ya. Kalau menderhaka nanti, kotak tak cantik, banyak kesan lipat.

Boleh juga digunakan kertas manila kad, tetapi pastikan potongannya sama dan tidak senget. Lebih mudah menggunakan kertas A4 kerana hanya satu buju sahaja yang perlu dipotong.  Anda juga boleh menggunakan kertas A4 terpakai. Jimat dan mesra alam.

Kotak cenderamata door gift kenduri kahwin, bertunang, merisik, akikah, berendoi, cukur kepala, majlis doa selamat boleh diisikan dengan gula-gula 5 biji, 1 sumi. Atau apa sahaja makanan ringan. Bahulu pun boleh. Kalau nak cantik, guna kertas pembalut hadiah. Kalau nak keras, gunakan kertas keras seperti manila kad, kertas kad, dan sebagainya. Di samping itu, bolehlah dihiaskan dengan reben, tali, bunga, manik dan apa sahaja yang kreatif.

Kotak ini lebih praktikal kerana konsep penjimatannya. Kotak ini hanya menggunakan sehelai kertas A4 dan tanpa perlu menggunting lagi untuk membentuk kotak (menggunting membabitkan masa). Di samping itu, tiada kotak bawah dan penutup yang perlu diselaraskan saiz supaya muat untuk ditutup nanti. Masa dapat dijimatkan. Kalau buat kotak yang ada penutup, kalau tak muat, dah buang masa, nak kena outter (diperbaiki) atau buat semula kotak yang baru.  Kita nak buat cenderahati biarlah yang jimat masa. Bukan satu dua yang perlu kita buat, tapi sekurang-kurangnya seratus atau lima puluh kotak. Sementera itu, bukan kerja ini sahaja yang perlu kita langsaikan. Banyak lagi kerja lain yang perlu kita lakukan.

Selamat mencuba kotak  kreatif ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...