Langkau ke kandungan utama

Check List Senarai Keperluan Beli Barang Masuk Rumah Baru


Di sini, aku sertakan bersama check list senarai keperluan beli barang masuk rumah baru. Bukan sikit tau barang yang nak kena beli. Al-maklumlah kita nak masuk rumah baru. Kalau boleh biarlah selesa.

Check list senarai keperluan beli barang masuk rumah baru

Dapur

1. Peti sejuk 
2. Dapur
3. Set pinggan dan cawan 
4. Tempat letak pinggan 
5. Pisau 
6. Papan kekuda atau papan potong memotong
7. Sudu dan garpu
8. Gelas untuk air masak
9. Jug air
10. Axion / pencuci mangkuk pinggan
11. Bakul sampah 
12. Plastik sampah
13. Rice cooker
14. Water dispense - termos air panas/air masak
15. Tudung saji
16. Besen dan penapis
17. Kuali
18. Dulang
19. Blender
20. Batu tumbuk 
21. Penapis kopi/teh

Bilik Air

1. Berus - berus lidi untuk berus bilik air
                 berus plastik untuk basuh baju kecil
                 berus untuk bilik air yang keras dan ada kayu panjang
2. Sabun basuh baju
3. Detergent untuk lantai 
4. Detergent untuk toilet
5. Tali hos paip
6. Bakul untuk letak toiletaire 
7. Penyepit baju untuk jemur di ampaian
8. Tali ampaian atau besi ampaian
9. Cermin
10. Mop
11. Baldi
12. Sabun mandi
13. Ubat gigi dan berus gigi
14. Shampoo
15. Pencuci muka
16. Softlan
17. Mesin basuh
18. Gayung

Bilik

1. Kipas angin
2. Seterika
3. Penyangkut besi di balik pintu bilik
4. Perabot
5. Penyapu dan penyodok
6. Cermin
7. Bulu ayam
8. Selimut

Paling penting:

1. Tuala kecil/tuala dapur/tisu gulung untuk dapur
2. Lap kaki untuk diletakkan di luar bilik air
3. Lapik kaki depan pintu utama
4. Penyangkut baju (hanger)
5. Towel mandi
6. Bekas air - jug
7. Tupperware untuk simpan barang makanan
8. Tilam dan bantal beserta cadar dan sarung bantal
9. Cermin
10. Extension wire


Kesimpulannya, belilah barang pada masa terluang. Kumpul beli sikit-sikit semasa sebelum masuk rumah baru. Kerana ini akan lebih menjimatkan berbanding dengan membeli sekaligus.

Selamat menduduki rumah baru dan sayangilah rumah anda. Jadikan 'Rumahku, Syurgaku' sakinah mawaddah warahmah.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker