Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2015

Senarai Barang Hantaran Lelaki dan Perempuan

Sesebuah perkahwinan yang meriah tak lengkap rasanya kalau tiada hantaran bertukar tangan. Senarai barang hantaran lelaki dan perempuan yang biasanya diletakkan di atas dulang hantaran.

Jumlah berapa dulang akan berbeza dua. Kalau pihak lelaki bagi 5, pihak perempuan akan balas 7 dulang. Jika pihak lelaki bagi 7 dulang, pihak perempuan akan membalas 9 dulang.
Kebiasaannya, dalam jumlah yang ganjil. Tak ada pula jumlah yang genap seperti 4,6,8. Namun begitu, jika terdapat jumlah yang ganjil, itu adalah tidak disengajakan dan dirancang. Kerana kedua-dua pihak telah berpakat menetapkan berapa dulang berbalas berapa. Contohnya, 7 dulang berbalas 9, tetapi jadinya 8 dulang kerana ada sedara-mara yang sudah senyap-senyap sediakan sebekas dua hantaran. Tak ambil kang, kecil hati pula.

100 Hari Menanti Cinta Eh Perkahwinan Check List

Dalam sedar tak sedar, ada lebih kurang 100 hari sahaja lagi nak menanti tibanya hari besar itu, Nikah, Resepsi, kenduri dan Bertandang. Ini pun fikir nak bilang bila tengok kawan duk menghitung hari, katanya lagi 100 hari. Aku fikir, aku lama lagi. Tapi tak bilang pun. Hari ini baru bilang. Alamak, masih berbaki 100 hari. Tak lama lagi akan bertukar status sebagai isteri orang!

Jom kita tengok check list cepat ini. Kalau untuk check list penuh, boleh lihat di sini ya, Checklist Perkahwinan


1. Date for Solemnization & Receptions Solemnization: 13th November 2015 (Jumaat malam Sabtu) Bride: 22 November 2015 (Ahad) Groom: 29 November 2015 (Ahad)
2. Theme Colour & Concept Solemnization: Peach Bride: Peach + Mint Green Groom: Hot Chocolate
3. Documents, Kursus Kahwin & Jurunikah Bride: Pending Groom: Pending Booking Jurunikah: Pending
4. Venue Bride: Rumah, Pokok Sena, Kedah Groom: Rumah, Kajang, Selangor
5. Catering/Canopy Bride: Pakat kampung Groom: Pending (Ask Azmi)
6. Solemnization Bride: Pen…

Kisah Tazzabarnya Aku Nak Balik Ke Kampung Berhari Raya, Meriahnya

Ya Rabbi, tazzabarnya (tak sabarnya) nak balik kampung untuk berhari raya. Hari ni, tak ramai orang kat pejabat. Jalan pun sudah sedikit lenggang. Tambahan pula, radio terus-menerus menyiarkan lagu raya. Oh, kampungku tunggu aku. Aku akan ke sana malam nanti. Perjalanan mengambil masa selama 5 jam tetapi bila nak balik raya macam ni, pastilah sesak (jammed), maka akan bertambah lagi jadi semua 7 jam. Dari Puduraya (nama baru: Pudu Sentral), Kuala Lumpur ke Alor Setar.
Paling tak boleh sabar bila adik sepupu dari awal-awal lagi tanya bila nak balik beraya (sila rujuk gambar). Pastinya dia pun tak sabar nak jumpa. Kami membesar bersama. Oh, kenangan. Indahnya zaman kanak-kanak tak kan boleh terulang. Oh, sangat merindui zaman itu. Jalan bertanah merah, mandi parit, berkelah, main dangau (pondok-pondok), main toi chup (galah panjang), main tuju tin, tuju kasut (selipar), dan main zero point (getah yang lompat-lompat kat pinggang tu. Tapi aku tak pandai main zero point. Entah apa, failed

GA CINTAN CINTUN by CIKNA

Hadiah-hadiahnye ;- 10 x bloglist bride2be 15/16 selamasetahun(selagi korang follow blog ni) 10 x bloglist (boy+girl) selamasetahun(selagi korang follow blog ni) 3 x bookmark lovely theme (boleh request nak bagi kat siapa)
1 x kad raya home made (Raya Haji)
1 x sampul raya home made (Raya Haji)
http://cikna136.blogspot.com/
Syarat2nye pun cukup mudah ;- 1) Terbuka kepada semua & wajib follow blog Cikna136. -DONE FOLLOW
2) Buat N3 bertajuk "GA CINTAN CINTUN by CIKNA" & backlinkan -DONE
3) Letakkan link kat komen -DONE
4) Tarikh Dari 24/6/2015 - 25/7/2015 -OKAY
5) Kalau bride to be 15/16 sila nyatakan (kurang 10penyertaan automatik masuk dalam bloglist)
SHA BRIDE TO BE PADA TAHUN 2015

TQ Cik Na jemput Sha masuk bloglist

Tips Baju Pengantin 2015 Pilih Warna Lembut

Pilihan warna selamat dan mudah disesuaikan dengan suasana
MELANGKAH ke jenjang pelamin, pelbagai aspek perlu disiapkan dengan rapi untuk majlis yang akan dilangsungkan. Persiapan ini termasuklah kad jemputan, lokasi majlis, jamuan, hantaran, cenderahati dan pelamin.
Namun, salah satu persiapan utama yang perlu diperhalusi adalah pakaian untuk pengantin wanita dan lelaki yang akan digayakan pada hari bersejarah nanti. Warna dan rekaan baju persandingan yang sesuai bukan sahaja menaikkan seri pasangan raja sehari di atas pelamin, malah warna juga memberi kesan berbeza kepada personaliti mempelai. Jika pada 2014, warna-warna terang seperti hijau zamrud, biru laut, dan kuning diraja, menjadi pilihan kebanyakan pengantin, warna-warna lembut dan pucat (pastel) pula diramal akan kembali menjadi warna tema persandingan sepanjang 2015 ini.
Warna Pastel lebih selamat dan mudah suai warna

Harga Lace Di Jakel

Lace RM 150/meter
Satin itali RM ?
Semua RM400
Lace ambil 2 meter sahaja
Satin ambil 4+5 meter rasanya.
Lace 2 meter = RM 300
Satin cuma 9 meter atau 6 meter (4+2) = RM 100 sahaja.

Sebenarnya, dia letak RM 448 atau RM 484 atau RM 489 macam tu. Maaf ya sebab saya ni pelupa sikit. Sebab itu saya tulis kat sni. Nak rujuk balik nanti senang. Hihi.

Aku bajet bawah RM 500 sahaja. Ikutkan, aku nak je pakej RM 289. Tapi xde plak. Dapat yg RM 400 ni pn dh okay. Dah x terlajak tinggi. Jimat RM 100. Mula-mula, dia kira sampai RM 789. Pergh, gila mahal. Nasib baik, aku ambik lace 2 meter sahaja. Kalau tidak, jenuh bayar.

Pekerja sana ramah. Suka. Nanti nak pergi lagi. Nak cari cadar katil. Kali ni pergi orang ramai sebab nak beli utk persiapan raya.

Tips Membeli Kain Baju Pengantin

Sebenarnya, aku pergi gamble sahaja ke Jakel. Rasanya, itulah first time aku menjejakkan kaki ke kedai kain terbesar di Malaysia tu. Tambahan pula, kedainya di Bangunan Jakel Mall, Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur yang baru beroperasi, lagilah kali pertama.
Terdesak ok, terdesak. Nak naik pelamin bulan 12 ni, tapi persiapan yang dibuat cuma baru ada baju nikah lelaki dan sampingnya sahaja sudah ada. Lagi, dua minggu lepas, aku beli kain untuk dibuat baju tema adik-beradik perempuanku termasuk anak-anak buah perempuan. (Ni kira, girls day out. Hehe, lain pula maknanya). Just for girls. How about the boys? Ingat nak beli atau buatkan alias tempah baju t-shirt. Tapi kosnya, agak tinggi. Sehelai, RM10. Paling kurang kena buat 30 helai. Kena sediakan duit RM300 sahaja untuk baju t-shirt. Rasa macam membazir pun ada juga. Tengoklah, kalau ada rezeki lebih nanti, boleh buat.
Selain itu, aku kata terdesak kerana balik raya kali ini, sekali bawa kain untuk the girls, aku juga bawa balik ba…

Me'nate Steak Hub Berbaloi dengan Harganya, Sila Bawa Duit Secukupnya

Setiap ketulan daging yang dipotong mempunyai saiz dan bentuk hampir sama. Kisah Mustafa si Pemotong Daging
DI dalam bilik yang bersuhu di bawah aras beku, tangan kanannya cekap memegang sebilah pisau sambil memotong ketulan daging. Setiap kepingan daging yang dipotong mempunyai saiz dan bentuk yang hampir sama. Hampir setiap hari, pisau dan pengasah menjadi teman setia Mustaffa Othman, 61, sepanjang menjadi pemotong daging sejak tiga dekad lalu. Dek minatnya yang mendalam terhadap daging telah membawa lelaki ini merantau ke kota London, England. Di London, dia mendalami ilmu berkaitan pengurusan daging, sekali gus bergelar sebagai Master Butcher (pakar daging). Menurut pemilik Restoran Me’nate Steak Hub, kesusahan keluarganya pada masa lalu terutamanya tidak mampu membeli daging kecuali mengharap ihsan orang dan sumbangan pada hari raya korban menyebabkan dia begitu meminati daging. “Saya suka daging dan sanggup merantau ke Eropah bagi menambah pengetahuan mengenai ilmu pengurusan d…

Open Tracker