Ogos 2014 | ! sha my heart

.

Ahad, 17 Ogos 2014

Pakaian yang Sesuai untuk ke Rumah Terbuka Raya Aidil Fitri

Baju kurung sopan gila kalau pakai

Pakaian yang sesuai untuk ke rumah terbuka Raya Aidil Fitri perlulah diambil berat. Kalau tidak, ia akan menjatuhkan imej dan air muka kita. Orang kata kita tak tahu adress code!

Pakaian apa yang perlu dipakai? Pertamanya mestilah sopan. keduanya kalau dapat penuhi tema lagilah sempoi.

1. Pakaian tradisional
Seeloknya kalau Rumah Terbuka Aidil Fitri, kenalah pakai pakaian tradisional Melayu. Jangan pula tetiba kau pakai pakaian tradisional orang Dutch. Ha, itu dah pelik. Pakaian tradisional Melayu seperti baju kurung, teluk belanga, cekak musang, kebaya, kebarung, kain batik, kain palikat, dan sebagainya.

2. Pakaian yang sopan
Jubah, abaya, kemeja, blaus, cardigan, skirt labuh dan sebagainya pakaian yang sopan, bukannya yang seksi-meksi kepsi ya. Hehe~

3. Kasut
Terpulanglah, janji sesuai. Sneakers? Boleh. Tapi untuk lelaki lah. Kalau perempuan, simpan untuk dipakai pada acara lain ya. Untuk majlis Rumah Terbuka, tak payah lah ye. Carilah kasut, sepatu, tumit tinggi, sandal, selipar, balet, bot dan sebagainya yang sesuai ya.

4. Tudung kepala
Bagi lelaki letaklah songkok hitam atau kopiah di kepala. Bagi kaum Hawa pula, ada eloknya memakai tudung. Ini adalah sambutan raya ikut agama, bukannya parti hari jadi kau. Adalah lebih sopan dan mulia perempuan yang mengenakan tudung. Tudung pula berbagai jenis kategori. Pilih saja dan belit tudung-bunuh-diri. Hahaha~ Tudung-bunuh-diri, panggilan kakak angkatku untuk tudung moden yang belit sana, pusing sini.

5. Kemas
Tak kisah korang nak pilih macam mana pakaiannya. Tetapi mestilah kemas. Kan lepas tu nak berselfie ramai-ramai guna monopod. Hehe. Lagipun kalau tak kemas, kang nanti pakaian tu yang makan kuah kacang dan rendang serta minum air oren terlebih dahulu. Faham?
Semoga bermanfaat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...