Jun 2014 | ! sha my heart

.

Khamis, 19 Jun 2014

Wangsa Maju Best City, Dekat Dengan Genting Highland, Sejuk Giler



Setelah setiap pagi ke sana ke sini dengan train (Komuter) dan teksi, akhirnya dapat rumah sewa. Alhamdu lillah. Rumahnya dekat dengan tempat kerja, Cuma beza satu syeksen saja. Tempat kerja syeksen lima, aku duk syeksen 4.  Kalau sebelum ini bangun pukul 5 pagi (kadang-kala lajak ke 5.30 pagi) untuk bersiap dan keluar seawal 6 pagi dan sampai rumah waktu Maghrib (7.40-8.30 malam). Sekarang bangun pukul 6 atau 6.30 pagi dan biasanya berada di rumah pada pukul 5.30 petang. Paling lambat pun pukul 6 sampai rumah. Masa dijimatkan!
Pernah juga aku bangun seawal 4.30 pagi dan 5.55 gerak ke Stesten KTM Klang, Selangor. Dapatlah naik train yang awal. 6.17 pagi. Masuk tu, ada seorang lelaki membaca Quran. Ye la, azan Subuh pukul 5.40. Lepas solat baru gerak. Train pula kena tunggu pukul 6. Tak sempat nak baca. Bagus dia baca. Aku tak baca, tapi bantai tidur, cover balik tidur yang tak cukup. Hehe~
Rumah dan tempat kerja boleh diakses dengan berjalan kaki (dalam 10 minit), kereta (kawan serumah), teksi  (biasanya bayaran RM4-5. Sekali buka pintu dah RM3 dicaj) dan bas (hanya dikenakan tiket RM1).
Rumah sekarang ini selesa, dekat dan housemate yang baik sangat dan memahami.
 Malam pertama dan kedua aku tidur situ, kira-kira pukul 3 pagi menggigil kesejukan, walaupun aku berselimut. Aku utarakan hal ini kepada kawanku yang merupakan penduduk tetap Wangsa Maju. Dia kata mungkin hujan. Memang sejuk la kat sini. Bila aku tengok pula, patut pun sejuk. Di kelilingi banjaran bukit dan gunung. Dekat dengan Genting Highland. Pagi-pagi boleh nampak bangunan sebuah-sebuahGenting Highland tapi bila tengahari dah tak nampak sebab diselimuti dengan awan.  Hohoi, teringinnya nak pergi Genting untuk kali kedua. Tapi sape la yang nak bawa aku ni? Boyfriend tak ada. Hehe~
Aku cerita kepada kakakku di Klang. Dia memberikan aku selimut tebal. Aku guna. Alhamdu lillah, sejuk tidak lagi menggigit kulitku. Dapat tidur dengan selesa walaupun hujan.
 Apa-apa pun, best duk Wangsa Maju.

Selasa, 17 Jun 2014

Rahsia SEO: Menang Contest SEO

SEO banyak bantu kita jana pendapatan

Aku rasa link ini sangat bermanfaat untuk dikongsikan.Sebagai seorang blogger, kita kena tahu pasal SEO. Sebab blog juga boleh menambah ketebalan poket anda. Jana duit melalui blog. Aku ada juga side income masuk. Nuffnang. Ok lah kan, ada daripada tak ada. 

Tak guna juga kalau korang sekadar ada tempat meluah (dalam media sosial seperti facebook, twitter, weChat, Whatsapp, blog) tapi tak dapat sebarang imbuhan balik. Kan best kalau kita menulis dan diberi duit. Kaching! Masuk dalam bank kita. Tak banyak pun tak apa, janji ada dan berterusan. Alhamdu lillah.

Tapi, kalau nak duit, traffik yang masuk ke dalam blog kita kenalah tinggi. Paling kurang pun kena 100 pelawat unik sehari. Kalau nak dapat trafik tinggi, kena tahu cara buat blog dengan betul. Korang boleh tengok sini, halaman Tips Blog yang aku telah usahakan dengan pengalaman dan ilmu. Macam-macam tips ada dalam Tips Blog. Memang bermanfaat. Rugi kalau korang tak masuk dan baca.

Coretan Anuar ini sudah lama aku kenal. Dunia blogger Malaysia ini walaupun sekarang sudah ramai, berpuluh-puluh ribu mahupun ratusan ribu tetapi, yang aktif dan berjaya tu tidaklah ramai mana. Aku perasaan encik Anuar ini pada masa aku aktif berblog pada tahun 2011 hingga awal 2012. Kemudian, aku tinggalkan blog. Sempat juga belajar pasal ilmu SEO sikit-sikit. Fahamlah juga apa itu SEO, cuma nak amalkan itu sahaja tidak sempat. Hehe, alasan!

Sempatlah juga buat tutorial pasal SEO ini. 


 
Rahsia SEO Menang Contest SEO ini pula aku ambik dari Coretan Anuar. Best baca. Faham. Tapi kalau korang tak faham, korang baca dulu apa yang aku tulis kat atas ini. Itu lagi mudah faham sebab asas. Korang kena ada asas dulu, barulah senang nak faham yang seterusnya.

Kadang-kala, fikir balik, seronok juga berada dan menempatkan blog kita dalam halaman Google yang pertama.  Seronok tengok analitik atau statistik blog kita. Tengok apa yang orang cari dalam SEO. Lucu. Macam-macam yang mereka taip. 

Seronok tengok trafik yang tinggi. Paling seronok tengok duit masuk ke akaun kita hasil berblog. Itu memang rasa puas. Lagi seronok, bila semua ini kita tengok bila masa kita tak aktif berblog. Maknanya, kita sudah tidak menulis mahupun ada sebarang kemaskini (up date) entri terbaru, tetapi duit laju saja masuk. Ni dah boleh kalahkan Bill Gate. Masa tidur pun duit masuk. Hehe~

Jadi, selagi boleh kita berblog dan berbagi (berkongsi), tak salah. Paling rasa puas bila entri kita menjadi rujukan kepada orang lain. Harap-harap, inilah yang memberi pahala yang berterusan kepada kita di kubur nanti.



Sabtu, 14 Jun 2014

Tips Demam Campak Bayi dan Dewasa dan Jangan Suntik


demam campak

Demam campak adalah demam yang akan terjadi kepada setiap orang dengan paling kurang dua kali seumur hidup. Tetapi boleh juga berlaku lebih dari dua kali kalau kita terdedah kepada serangan virus (ada orang yang mengalami demam campak berada dekat dengan kita) dan antibodi badan kita lemah.

Kita sangat risau kalau demam campak terjadi kepada bayi. Baby yang tak tahu apa-apa kena campak. Kasihan sangat. Kita yang dewasa ini pun merasa sakit dan tidak selesa, apatah lagi bayi. Pada fasa ini, penjagaan bayi tersebut mestilah dipertingkat.

Demam campak tak boleh cucuk atau dapatkan suntikan. Tolong sangat. Jangan benarkan doktor suntik anak anda. Demam campak tidak boleh cucuk. Demam campak akn sembuh sendiri. Aku ada kisah pasal cucuk ini. Kawan kakak aku, cikgu lelaki. Anaknya kena demam campak. Kanak-kanak. Umur 4 tahun, kalau tak silap aku. Bapanya bawa ke klinik. Disebabkan 'malas' untuk jaga anak yang kena campak (demam campak biasanya ambil masa dua minggu untuk benar-benar sembuh), bapanya suruh doktor inject. Anaknya tak nak. "Tak nak bapa, tak nak," merayu-rayu anaknya tidak mahu kena cucuk. Tapi bapanya bertegas. Akhirnya, anaknya itu meninggal dunia! Ya ALLAH, betapa sedihnya. Anak tak nak, tapi bapa paksa. Akhirnya anak meninggal.

Jadi, pengajarannya jangan suntik. Demam campak akan sembuh sendiri apabila keluar semua biji-biji cengkeriang itu.

Ahad, 8 Jun 2014

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri




Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 

Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.

Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.

Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada buang air besar. Tapi mungkin sebab aku dah detox sebab ada pakai produk-produk atau bahan natural yang buang toksik dalam badan. 

Hari ketiga, biasa. Tak ada efek apa-apa. Cuma rasa kulit makin tegang.

Hari keempat, seperti hari ketiga.

Hari kelima dah berani keluar tanpa pakai krim dan bedak. Rasa muka lebih berseri.

Hari keenam seperti hari ke-lima. Seri-seri.

Hari ketujuh, kawan cakap parut jerawat dah pudar. Muka nampak bersih. Sukanya.

Banyak testimoni yang berpuas hati. Yang tidak puas hati, tak jumpa pula. Kiranya produk ini terbaik.Dalam tiga hari penggunaan sudah nampak kesannya. Kawan Sha yang pernah mengamalkan produk ini pun menyatakan ianya adalah terbaik. Tapi dia tak amalkan sebab dia tak ada belanja khusus untuk produk kesihatan. Tak kisahlah muka dia tak ada masalah sangat. Tak pakai apa-apa pun tak apa. Sha ni muka jenis berjerawat. Tak pakai apa-apa, teruklah muka yang telah sedia buruk. Hehe~

Harga

Pada Sha, harga begini memang berbaloi anggaran 30 ringgit boleh dapat 6 botol Innershine yang magik khasiatnya manakala peruntukkan sahaja sejumlah RM60, boleh dapat 12 botol Innershine yang menakjubkan. Dalam sebulan, hanya peruntukkan duit sebanyak kira-kira RM120 untuk 24 botol untuk 24 hari. (Sha tak kira tepat kerana harga bagi pasaraya tak sama. Pandai-pandailah korang kira sendiri ya).

Sha kata begini sebab harga produk kecantikan yang lain adalah mahal. Kalau kesannya dalam masa 3 hari, harganya ialah RM200 dan ke atas. Serius. Kalau tak percaya, boleh cari sendiri. Kalau kesannya lambat sedikit, harganya ialah RM35 untuk kegunaan lima hari sahaja tetapi tetap kena konsume sampai sebulan, baru nampak hasil yang mengamumkan. Sha cakap sebab Sha tahu. Pernah cari dan pernah guna. Sha juga pernah kerja jual produk kecantikan, sebab tu Sha lebih tahu pasal harga.

Cara guna

Cara guna, minum produk Innershine untuk mendapatkan kesan yang terbaik ialah minum pada waktu malam dan tidur. Maknanya, jangan ada sebarang apa-apa makanan atau minuman selepas itu. Air masak tak apa, dibenarkan. Sebab produk apa-apa pun akan bekerja dengan elok pada waktu malam. Korang dah minum tu, jangan tak tidur. Korang kena tidur. Tidur kan salah satu cara menjaga kecantikan. Kalau sebelum tu korang telan Innershine, lagi baguslah. Bangun pagi nampak berseri-seri. Wow, class you!

Ada juga yang Sha baca testimoni yang mengamalkan tiga hari sekali. Sha pun nak buat macam itu juga sebab nak jimat tetapi pada pendapat Sha, ini adalah kali pertama Sha cuba. Kalau kali pertama ini, kita sendiri atau kawan-kawan kita akan tanya apa kesannya, berapa cepat perubahannya, best tak pakai, dan sebagainya persoalan yang diajukan. Tapi, kalau kita pun pakai selang-selang, macam mana nak jawab? Kira macam tak berapa adil bagi produk yang kita konsume sebab dah menjatuhkan imej produknya.

Jadi, kalau korang pun kali pertama cuba, korang amalkan tiga hari berturut-turut dahulu. Atau, kalau badan korang belum 'bersih' dari toksik, maksudnya bila amalkan Innershine, perut membuang sisa-sisa yang kotor, korang tak boleh nak 'claim' bahawa dah berseri-seri sebab toksik dalam badan anda belum habis. Selain itu, jangan berani nak selang-selang ya. Minum je setiap malam sampai habis pek. Tapi, kalau korang tak sempat minum malam, boleh minum awal pagi sebelum sarapan. Tapi, kalau hasilnya kurang dan lambatlah sedikit jangan marah pula ye. Dah korang yang salah cara penggunaannya, padan mukalah. Hehe~

Ibu mengandung pun boleh amalkan Innershine. Ini adalah produk sari pati buah, tak ada masalah buat ibu mengandung. Sumbernya, Sha baca kat dalam web Innershine.

Kalau nak kesan yang cepat, boleh digunakan dalam apa-apa juga produk yang anda konsume, ada tiga perkara. Pertama, anda minum banyak air. Perbanyakkan air dalam badan. Sebab badan kita pun banyak peratus terdiri daripada air. Memang begini. Tak kisah apa-apa produk pun. Kesannya akan cepat.

Kedua, minum pada waktu malam sebelum nak tidurya. Minum dan tidur. Ada juga yang jaga kerampingan perut, minum dan tunggu sehingga paling cepat setengah jam hingga dua jam, baru tidur. Itu terpulang. Tapi yang penting, jangan makan atau minum apa-apa dah, kecuali air kosong.

Ketiga, korang buat detox dahulu. Tak kisahlah korang nak pilih detok kaki ke, minum teh langsing ke, minum produk kecantikan ke. Sebab produk kecantikan ada detox dulu sebelum ia mula merawat. Tapi, kalau langsung tak ada rasa sakit perut untuk buang air besar, memang ada masalah. Sama ada korang yang bermasalah atau produk tu. Sebab produk yang baik, akan ada detox. Tapi kalau korang dah pernah buat detox tak kisahlah apa-apa pun, korang jangan risau kalau tak buang air besar. Sebab badan korang dah suci bersih. Hehe~

Tapi, kalau korang tak cari detox pun tak apa. Innershine pun akan buat detox. Tengok kat kotak pun tahu, ada tulis untuk penghadaman. Tapi kesan untuk kulit berseri tu lambat sikitlah.

Selain itu, ubat tak elok diambil dalam keadaan sejuk (ais atau rendah suhunya - sejuk - peti sejuk). Sebab, er, Sha tak pandai nak goreng bab ni. Tapi dah pengamal perubatan kata tak boleh, maka tak boleh la ye. Sebenarnya, boleh tu boleh tapi ia akan merosakkan sel ubat yang ada tu. Jadi kurang berkesan. Buat rugi sahaja, dah ada ubat tapi sia-siakan.


Sekian dahulu untuk kali ini. Tak salah gunakan sedikit duit untuk diri sendiri. Berseri-seri.
Innershine-lah dulu!

Jumaat, 6 Jun 2014

Pasaraya Buat Hal Dengan Khidmat Pelanggan

 
 
 
Bebaru ni, aku ada pergi ke sebuah pasaraya yang terkenal dengan harga murah di tempat tinggal aku sekarang ini, Wangsa Maju. Tetiba, aku terpaksa berurusan dengan pegawai bahagian khidmat pelanggan atau lebih glamour disebut customer service.
 
Kesnya, aku beli barang RM46.90 tapi disuruh bayar RM54.90. Mula-mula, Tanya berapa sen sebab ingat nak bagi saja duit syiling sebab dengar ada sebut 4. Ingat 40 sen tapi 90 sen. Dah banyak, tak jadi nak bagi syiling. Hulurkan note RM50. Tapi, dia tak proceed. Eh, kenapa?
 "RM54.90." jawab jurujual itu.
"Eh, saya tengok tadi RM46.90," tegas aku.
"Tapi kat sini tulis RM54.90," ujar jurujual sambil tunjuk ke arah skrin komputer.
“Tapi saya tengok tadi harganya, RM46.90.” Memang aku tak puas hati sebab aku bukannya banyak duit. Dah la lama juga aku ‘lepak’ depan tu sebab nak pilih yang 6 pcs atau 12 pcs. Selepas rasa puas hati dengan harga yang 12pcs tu, sebaba bawah 50 ringgit, barulah aku grab.
 
“Kalau macam tu, saya tak nak lah." Aku memutuskan.
“Tak boleh, dah scan.”
“Saya nak tukar yang kecil dan murah sikit.”
“Tak boleh tukar sebab dah scan. Cik kena bayar dahulu dan nak tukar kena pergi ke customer service. Refund kat sana dan tukar pun kat sana. “ Aduh, apalah system diorang ni. Teruk. Nak cancel pun tak boleh. Nak tukar pun tak boleh! Nak kena berurusan kat kaunter khidmat pelanggan pula.Aku teringat yang ada kes macam ini pernah heboh kat media social sedikit masa dahulu. Korang ada ingat tak?
 
Erm, k la. Akhirnya, aku setuju. Aku hulurkan note RM20 dalam purse. Itu je yang ada untuk cukupkan 4.90ringgit. Yang lain ada note 50 dan RM1 yang tak cukup. Kiranya dalam purse ada RM50+
Selepas dia cakap terima kasih, aku terus blah. Aku tak kata apa-aap atau pandang dia sebab aku geram sangat. Lepas jauh sikit baru aku merungut, ‘bodoh!’
 
Berkira
 
Kat kaunter khidmat pelanggan, ada pelanggan Cina yang nak cek harga bagi gingseng. Harga RM5.00 yang dia nampak tapi dicaj RM6.20. Seringgit dua puluh sen saja. Itu pun nak berkira. Lama pula tu. Kalau aku, malas dah. Tapi, aku ni kes RM8, banyak tu dengan gaji yang bertunggak beberapa  bulan memang aku berkira sikitlah.
 
“Padan muka diorang, tak check habis ,” kata pegawai itu, sebab orang kat dalam itu buat kerja tak cermat.
 
Alhamdulillah, refund. Dapat balik duit yang ‘bayar lebih’. 
 
Sebenarnya, aku tak kisah sangat pun dengan harga itu, RM54.90. Cuma aku rasa seperti tertipu. Iyalah, tulis RM46.90 tetiba caj RM8 lagi dari yang tertera. Sape yang tak benggang, kan?
 
Bila dah balik, aku on line cari pasal produk ini, harganya RM57.90. Wow, aku dah tersilap tuntut ke? Tapi, memang aku tak tahu pun harganya. Tak kan kita pula nak google satu-satu harga. Salah kita ke?
 
Lain kali, korang pun berhati-hati apabila membeli belah, kadang-kala kita dicaj dengan apa yang kita tak beli pun. Dan pastikan anda bawa duit lebih sikit sebab kalau ada harga beyond expected (melepasi jangkaan), susahlah kita.
 
 
Selamat berbelanja. Happy shopping.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...