Petua Cara Buat Cendawan Celup Tepung Yang Ranggup dan Tidak Lembik | ! sha my heart

.

Ahad, 20 Julai 2014

Petua Cara Buat Cendawan Celup Tepung Yang Ranggup dan Tidak Lembik

 
Petua cara buat cendawan goreng yang sedap dan tidak lembik. Pergh, cendawan goreng memang sedap dan menggiurkan selera dan tekak. Rasanya seperti ayam KFC. Marvellouslah. bertingkat-tingkat. Tapi kalau lembik dan tak menjadi, potong selera! Hehe~ 

Caranya senang sahaja. 

 1. Bersihkan dengan air cendawan yang anda mahu goreng. Nak koyakkan kasi kecil atau biarkan sahaja besar gedabak, terpulang ikut selera masing-masing. 

 2. Masukkan tepung goreng ayam Nona (aku suka brand ini. Nak pakai brand apa pun tak apa. Nak buat sendiri pun tak apa, kalau pandai =)) Cili Pedas, baru kena selera. Kalau tepung goreng serba guna tu, tak sedap. Eh, ayat tak habis lagi. Masukkan tepung goreng ayam Nona ke dalam bekas besar. 

3. Masukkan cendawan yang telah disejat air ke dalam serbuk tepung tadi. Tapi sebelum itu, pastikan cendawan yang telah dibasuh, betul-betul tersejat airnya. 

4. Panaskan minyak dan goreng sampai garing. Kalihkan apabila telah masak. 

 5. Lapikkan dengan tisu untuk bekas kautnya untuk pastikan minyak yang berlebihan disejat. Sedia untuk dihidangkan. 

Selamat mencuba. Akhir kata,  kita ni kalau tak pandai masak pun tak apa, yang penting sedap

1 ulasan:

ros_reeza berkata...

feveret ni.. memang sedap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...