Langkau ke kandungan utama

Cara Perkenalkan Diri dalam Bahasa Siam


Ramai yang mencari dan bertanya kepadaku, cara hendak/nak perkenalkan diri dalam bahasa Thai/Siam. Ramai yang nak tahu pasal ini, kan? Memudahkan anda untuk berkomunikasi. Okay, aku perturunkan ilmu ya.

1. Nama saya Nor Adila bt Mahmud. Nama saya Ahmad bin Ismail.

  Che (bunyi 'e' mcm bunyi emak, bukan enak) chan Nor Adila bt Mahmud.

2. Umur saya 23 tahun. 
  Aayuk chan yi sip saam pi. 

3. Saya merupakan anak ke 4 daripada 5 adik beradik.
 Chan pen lurk thi si chark haa khon phinong. 


Eh, adik beradik mcm sulong, tengah, bongsu ada x istilah dlm Thai.

 Pasal anak sulung, tengah, bongsu, tak pasti perkataan rasmi yang digunakan oleh orang Thai. sbb orang Thai Malaysia bahasanya tak standard mcm di Thailand.


Sila rujuk Kelas Bahasa Thai yang telah aku usahakan untuk lebih ilmu dan memudahkan anda berkomunikasi dalam bahasa Thailand.
Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)