Line Semput Sampai Hujung Tahun | ! sha my heart

.

Ahad, 20 April 2014

Line Semput Sampai Hujung Tahun

Sudah dua minggu line internet di Malaysia mengalami gangguan. Line wifi aku yang laju tiba-tiba asyik disconected (dc). Pelik. Masukkan sim dalam modem, langsung tak kesan sebarang jaringan internet. Fakta, guna internet dalam telefon bimbit lebih laju berbanding guna laptop.

Menurut perkhabaran, hal ini berlaku kerana masalah teknikal penyedia khidmat internet sedang meningkatkan sistem. Ayat cliche! Mendengar risikan pula, hal ini dijangkakan sampai penghujung tahun ini. Oh tidak!

Kasihan kepada mereka yang melanggan Internet Daily atau Internet Weekly. Kalau berada di tempat yang agak ramai pengguna internet seperti di bandar, langsung tidak dapat nak buka. Server is down. Kakak sekerja aku mengalami kerugian kerana hal ini. Aku juga kerugian. Duit diambil tetapi tidak dapat menyambung internet. Aku yakin, ramai lagi yang mengalami nasib yang sama. Jadi jangan langgani internet mobil lagi ya.

Pada siapa kita harus mengadu hal ini? Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)? Persatuan Pengguna Malaysia?

Hal seperti ini sukar mendapat pembelaan sewajarnya. Sudahnya setiap tahun, syarikat telco mengumumkan keuntungan berjuta-juta. Duit kita yang ditelan macam tu saja, ada dalam portion mana?

Internet merupakan sumber maklumat yang penting bagi rakyat Malaysia lantaran dari sumber mengesahkan bahawa negara menduduki tempat pertama di antara negara Asia Tengara. Saban tahun, kerajaan mengumumkan peruntukkan untuk menambahbaik instrastruktur internet. Semoga impian negara akan tercapai.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...