Langkau ke kandungan utama

Resipi Ketam Goreng Bersalut Tepung dan Oat (Recipe Deep fried Oats Coated Crabs)

Ketam goreng bersalut oat


Deep fried oats coated crabs (Ketam goreng bersalut tepung dan oat)
Resipi Ketam Goreng Bersalut Tepung dan Oat

Bahan-bahannya:

2 ekor ketam (dipotong 2)
1/2 cawan tepung tempura Bestari
1/2 cawan tepung goreng rangup Bestari
Serbuk cili, serbuk lada putih, garam dan serbuk secukup rasa
2 sudu oat
1 biji telur

Cara memasak:
1. Celup ketam di dalam telur dan salut ketam dalam campuran tepung, oat, serbuk cili, serbuk lada putih, garam dan serbuk secukup rasa.
2. Goreng di dalam minyak panas sehingga keemasan. Angkat dan toskan.

Bahan sos:
2 sudu chili paste,
2 sudu cuka epal (apple cider),
garam dan gula.

Tumis kesemua bahan ini dan tuangkan di atas ketam.

* Tips untuk mengelakkan daripada berlaku percikan minyak panas, masukkan 2 keping asam gelugur atau asam keping ke dalam minyak panas.

Selamat mencuba ♡



In English:

Deep fried coated oats Crabs (crab fried batter-coated and oats)
Powder Coated Fried Crab Recipes and Oatmeal

Ingredients:

2 crabs (cut 2)
1/2 cup tempura flour Bestari
1/2 cup flour fried crispy Bestari
Chilli powder, white pepper powder, salt and powder to taste
2 tablespoons of oat
1 egg

How to cook:
1. Crab Dip in egg and coat the crabs in flour mixture, oats, chili powder, pepper, salt and powder to taste.
2. Fry in hot oil until golden. Remove from heat and drain.

For the dip:
2 tablespoons chili paste,
2 tablespoons apple cider vinegar (apple cider),
salt and sugar.

Saute all ingredients and pour over crab.

* Tips to prevent that from happening splash hot oil, add 2 pieces of tamarind or tamarind slices into the hot oil.

Good luck

Alhamdulillah, a new recipe.
1 ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)