Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2014

Homemade Thai Nam Phrik Pao Sauce (Sos Thai Nam Phrik Pao)

NamPhrikPaotheflavorcomesfrom Thailand. Thai cili paste.  InMalaysia,it is difficultto finda menu thatwant tousethisseasoningthenit is inevitable thatIhad to learnto make it.Hehehe.

Materialsneeded:
10driedchillies(soaked inhot waterandfriedviewed ina bit of oil. Blended)
1/2cupgarlic (roasted and ground)
1/2largeonion(roasted and ground)
1/2cupdried prawns(roasted and ground)
1 tablespoonshrimp paste(roasted and ground)
1 tablespoonThaisugar(blended)
4cmgalangal(cut into thin roastedand ground)
1/2cuptamarind juice
4 tablespoonswatersquid(water napla)
Enoughoilfor deep frying
1/2cupwater

To do this:
1) Fry the following ingredientsseparatelyandgrind.
dried chilli
garlic
onion
ginger
dried shrimp
Shrimp paste

Include1/2cup water,sugarandwatersquidThai(nampla water) and blend.

2) Heat oilin a wokandfry theground ingredients.
3) Addtamarind juiceandstir. Sauteuntil oil breaks.
4) Seasoning & Flavoringcan bestored inthe refrigeratorandusedfor fryingmeator seafood.


Homemade Thai Nam Phrik Pao sauce. Alhamdul…

Resipi Crab Noodles (Mee Ketam)

CrabNoodles

Ingredients:
5crabscut intwoandcleared.
(Materialmilled)
5red chillies
4cloves of garlic
1 large onion
3 tomatoes
sufficient water

4 tablespoonschili sauce
4 tablespoonsoyster sauce
2 tablespoonsdark soy sauce
saltandsugaradequately
1/2teaspoonseasoningsekucuptaste
Ampleblack pepper
sufficient water
Mustardvegetable(cut)
Carrots(sliced ​​thinly)
Adequatecooking oil

How to cook:
1)Heat the oiland add in theground.
2) Addthe crabandkacau.Masukkanwater.
3)Addchili sauce, oyster sauce, soy sauce,salt,sugar,black pepper andseasoningto taste.Stir.
4)Addthe vegetablesandstir.
5)Separatethe crabandvegetables.
6) Blanchyellownoodlesandenter theyellowmeenoodlesinto thesauce.Stiruntilwell mixednoodleswith gravy.Separatenoodles.
7)Servethe noodleswith sauce,crabandvegetables.



Crab Noodles (Mee Ketam)

Bahan-bahannya:
5 ekor ketam dipotong 2 dan dibersihkan.
(Bahan kisar)
5 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 biji tomato
air secukupnya

4 sudu sos cili
4 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
ga…

Resipi Stew Daging

BeefStew.

Recipes fortheinterested:
500grams ofbeef (boiledhalf cookedandsliced ​​thinly)
2 tablespoonsdark soy sauce
brown sugar(1 tablespoon)
whitesugarandsalt to taste
2cm galangal,thinly sliced
Nampla2tablespoons water(watersquid)
3tablespoons cooking oil

(Materialmilled)
12driedchillies(friedwitha littleoilandboiled)
4cloves of garlic
1 large onion
3cmginger
1/2tablespoonshrimp paste
3 stalkslemongrass
1/4cupwater

How to cook:
1)Heat oilin a panand frythe slices ofmeat.
2)Enterthe dark soy sauceandstir.
3)Add ground ingredients,namplawater, gingerandstir.
4)Add salt,sugarandsugarputih.Kacau.
5)Serve withhot rice.
Stew Daging

Bahan-bahan:
500 gram daging lembu (direbus separuh masak dan dihiris nipis)
2 sudu besar kicap pekat
gula melaka (1 sudu besar)
gula putih dan garam secukupnya
2 cm lengkuas dihiris nipis
2 sudu besar air nampla (air sotong)
3 sudu besar minyak masak

(Bahan kisar)
12 biji cili kering (digoreng dengan sedikit minyak dan direbus)
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 cm halia
1…

Spicy crabs Thai Style

SpicyCrab Thai Style

Ingredients:

8smallsizecrabs(cleanedandboiledwithsaltandblack pepper)
11/2tablespoons ofseasoningPakPrik
4kaffir limeleaves
2 stalks lemon grass(sliced ​​thinly)
2redonion(thinly sliced​​)
2cloves garlic(crushed)
1ginger flowerbud(halved)
SaltandThaiPalmsugar(sufficiently)
2 tablespoons of watersquid(nampla)
2 red chillieshalved
4cm galangal,thinly sliced
3/4tablespoonshrimp paste(mixedwith a little water)
1 egg
2pieces ofdried tamarind
oiladequately

Ways toprepare:
1)Heat oil and addseasoningpackPrikandshrimp pasteuntilfragrant.
2)Add garlic, shallots,lemongrassandgalangal.Stir.
3)Addred chillies,tamarind,ginger flowerandkaffir lime leaves.Stir.
4)Add salt, brown sugar(Thaipalmsugar) andwaternampla.Stir.
5)Break theeggandstir.
6)Addthe crabandstir.
7)Servehotwith rice.

Dalam Bahasa Melayu:

Ketam Pedas Ala Thai

Bahan-bahan:

8 ekor ketam saiz kecil (dibersihkan dan direbus dengan garam dan serbuk lada hitam)
1 1/2 sudu besar perencah Pak Prik
4 helai daun limau purut
2 batang serai (dihiri…

Peluang Keemasan, Sape Nak Tonton Final Piala Dunia Di Brazil dengan Percuma

Piala Dunia 2014 akan berlangsung tidak lama lagi. Temasya yang berprestij itu akan diadakan di Brazil. Huargh, bestnya negara Brazil. Dah la sukan bola sepak mereka mantap, pesta bola sepak terbaik di dunia akan dilangsungkan di tempat sendiri. Wah, bertuahnya.
Kita ni baru saja bercadang mahu membida tapak untuk FIFA luluskan Piala Dunia 2034. Itu pun kalau negara Asean setuju. Kalau tak setuju, minta maaflah ye, Piala tersebut tak akan berada di Malaysia! Huhuhu, sedih.

Tapi, nasib baiklah ada yang memberikan kita peluang keemasan itu. Dengan hanya membelanja sebanyak RM100 dengan menggunakan kad kredit  Maybank VISA, anda berpeluang memenangi percutian ke Brazil untuk menyaksikan perlawanan akhir Piala Dunia FIFA 2014! Wah, bestnya! Aku nak cuba. Mana tau ada rezeki. Tuah kita tak tau di mana. Tak cuba rugi. Lagipun, bukan kita laburkan duit pun, tapi menang percuma. Bestnya. Tak sabar rasanya!

Nak tau macamna nak dapat tengok bola sepak Piala Dunia dengan cara paling murah dan m…

Resipi Laksa Thai

Thai Laksa

Ingredients:
2 1/2 tablespoons ( yellow chili paste / green , can be purchased from the night market )
1 large onion2 cans of sardines ( take fish fillet )
1 tablespoon palm sugar ( Thai palm sugar)1/2 tablespoon shrimp paste
1 tablespoon sauce Nampla ( water squid )
2 pieces of dried tamarind
1 glass of boiled water
1/2 box of coconut milksugar and salt to taste1 small packet of laksa ( blanched )1 cucumber ( sliced ​​thinly)
1 large onion ( sliced ​​thin )2 hard boiled eggs (halved )10 long beans ( sliced ​​thinly)

How to cook:

1 ) Blend the contents of sardines with onion and shrimp paste and 1 glass of water.
2 ) Heat a pan , add chili paste and coconut milk . Stir until oil breaks chili paste.
3 ) Add the water and ground ingredients and stir together.
4 ) Add 1 glass of boiled water and stir the laksa gravy.
5 ) Add the coconut milk, tamarind, palm sugar, white sugar and salt to taste.
6 ) Enter nampla sauce . Stir until sauce boils laksa.
 7 ) Heat oil in a pot and cook laksa and bla…

Resipi Talam Jagung

CornTrays

recipe:

Mixbottom:
1cup flour
1 cupwater
1/2cupcastorsugar
1 cupcorncreamer
3/4small boxcoconut milk
pinch of salt

Mixthe top
1) 3tablespoons flour
2) 11/2cupswater
3) 1/4small boxcoconut milk
4) 3tbspcastorsugar
5) Coloryellowadequately
6) Pinch of salt

1) Mixall the ingredientsforthe doughbottomand cookover a low heatuntil the mixtureisslightlysederhana.Kacauconcentratedandput inpan.
2) Steam for10minutes.
3) Pour battertop andsteam for10minutes.
4) Oncecooked, putit in the fridge. Slice and servewithcoffeeortea.
*If you like thetasteof fatandsweet, just addmilkandsugardosageaccording to your taste

Dalam Bahasa Melayu:

Talam Jagung 

Resipi:
 Adunan bahagian bawah:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan gula castor
1 cawan creamer jagung
3/4 kotak kecil santan
Secubit garam

Adunan bahagian atas
1) 3 sudu besar tepung gandum
2) 1 1/2 cawan air
3) 1/4 kotak kecil santan
4) 3 sudu besar gula castor
5) Pewarna kuning secukupnya
6) Secubit garam

1) Campur kesemua bahan untuk adunan bahagian bawa…

Tips Jaga Kesihatan Di Kala Suhu Sejuk 'Aneh' Melanda Malaysia

Sekarang ini, di mana-mana sahaja, orang sibuk memperkatakan tentang suhu sejuk aneh. Suhu sejuk sekarang yang melanda Malaysia dan dihebohkan dengan salji yang turun di Indonesia dan Filifina.

Tetapi, sayangnya harapan dan dambaan jutaan rakyat Malaysia untuk bermain salji di tanah air sendiri ternyata hampa kerana sumber mengesahkan tiada fenomena salji turun di negara jiran kita. Huhuhu. Maka, pakat simpan balik baju sejuk bulu-bulu dan sarung tangan kait bulu kambing, dalam almari. Hehe~

Sebenarnya, Malaysia mengalami musim Kemarau bagi bulan Januari dan Februari. Tapi, cuaca sekarang ni siang panas terik, langit cerah tapi angin sejuk. Malam, mulai maghrib sejuk sampai ke pagi. Angin yang sejuk ni datang dari hembusan bayu kuat Tanah Besar China yang mengalami Musim Sejuk (Salji) sekarang.


Tips Cuaca Sejuk

Ada orang kata suhu yang dialami sekarang macam iklim Mediterranean. Jadi, bibir kita akan cepat menggelupas dan pecah-pecah. Untuk mencegahnya, gunakan lipbalm (bagi semua jan…

Wantan Goreng Cendawan Cream Cheese

Wantan Fried Cream Cheese and Mushroom stuffed


Ingredients:

20 pieces of wantan skin ( can be bought at supermarkets )
1 small bowl of diced button mushrooms
1 large onion diced
1/2 thinly sliced ​​red chili
Half the whipped cream box3 slices of cheddar cheese1 tablespoon flour1 teaspoon corn oil1 tsp buttera pinch of salt and sugara bit of white pepper powder
How to prepare filling :1 ) Combine mushrooms , onion , red pepper , white pepper , salt and sugar.2 ) Heat wok and add 1 tablespoon butter and 1 teaspoon corn oil and stir .
3 ) Stir in 1 tablespoon flour. Stir.
3 ) In a separate bowl mix the cream and Cheddar cheese. Stir well .4 ) Add cheese mixture and whipped cream into the pan containing the mixture of butter , corn oil and flour until smooth and lift wheat. Mix these ingredients into a bowl of mushroom mixture last . Allow to cool .5 ) Add 1 teaspoon of the filling in each wonton skin folded in two. Apply a small amount of water around the wantan skin so that the skin can be cl…

Resipi Pai Ayam Hangat (Chicken Pot Pie)

Chicken Pot Pie

Ingredients:
A piece of chicken breast (thinly sliced)
2 carrots (thinly sliced)
1 can of button mushroom (chopped)
1 onion (chopped)
3 cloves of garlic (thinly sliced)
3 tablespoons of all-purpose flour
Pinch of salt and black pepper powder
A cup of chicken stock
2 tablespoons of oysters sauce
Pinch of sugar
2/3 cup of milk
Frozen puff pastries
4 cubes of butter

Instructions:
1) Combine chicken pieces, carrots , mushrooms and add some water in a pot and boil for 15 minutes. Drain and set aside. Keep the chicken stock for the sauce mixture.
2) Saute onions in little oil and butter until soft and translucent. Add in flour and keep on stirring. Add in chicken stock and keep on stirring. Add in salt, sugar, pepper and oysters sauce and keep on stirring. Pour in milk and keep on stirring. Remove from heat and set aside.
3) Place the puff pastries in 3 medium size moulds.
4) Place chicken pieces, carrots and mushrooms in the bottom puff pastries.
5) Pour the sauc…

Resipi Carmelle

Carmelle

 Ingredients:
1 packet of “Carmelle” powder
575 ml of milk
1 cup of sugar
1 teaspoon of lemon juice
2 tablespoon of water

Instructions:
1)Heat the sugar, water and lemon juice until the sugar caramelized. And pour the caramelized sugar in a small bowl or plain mould. Leave it aside.
2)Heat the milk in a pot and heat until nearly boiling.
3)Pour in the “Carmelle” powder and boil gently for 2 minutes.
4)Pour the “Carmelle” mixture into the plain mould.
5)Chill in the fridge for a few hours.


Dalam Bahasa Melayu:
Carmelle

Bahan-bahan:
1paket"Carmelle" serbuk
575ml susu
1 cawangula
1sudu teh juslemon
2 sudu besarair

Arahan:
1)Panaskanjusgula,air danlemonsehinggagula menjadi pekat.Dan tuangkangulacarameldalam mangkukkecilatau acuanyang nyata.Tinggalkania diketepikan.
2)Panaskansusudalam periukdan panassehingga hampirmendidih.
3)Tuangkandalam "Carmelle" serbukdan rebuslembutselama 2 minit.
4)Tuangkan"Carmelle"campuranke dalam acuanyang kosong.
5)Sejukkandidalam pet…

Sajak: Bintang, Aku Akan Menggapaimu

I
Ku pandang di atas awan
kulihat bintang melambai..
kuhulur tangan menggapai 
tetapi tiada sampai..


Ku tahu bintang menunggu 
namun apalah dayaku..
ku hanya mampu meratap di dalam ratapan sayu...

Bintang, jangan kau bersedih
bintang, jangan kau menangis..
tiada mampu ku ke sana walau telah direncana..

Bintang, kau tinggi di atas
ku duduk rendah di bawah..
hidup mu berteman bulan
bukan insan keseorangan..



              II
Bintang jangan kau terus bergini..
nanti malam mu tiada berseri..
kita akan tetap bersama untuk selamanya..
cuma...
lain suasana..


             III
Meskipun mustahil untuk aku memilikimu,
tapi aku tetap dapat melihatmu di kejauhan..
oh BINTANG...

             IV
Kau ibarat bintang di langit..
hanya boleh dipandang
dan tidak mungkin digapai atau dimiliki..
Tetapi sekurang-kurangnya aku berusaha untuk memilikimu..


Nukilan:
Ishan
20 dan 21 Januari 2014


Puisi ini adalah nukilan kawanku, I

Resipi Daging Masak Merah (Stir Fried Beef in Chilli Sauce)

Daging Masak Merah ( Stir Fried Beef in Chilli Sauce)

Ingredients

650 gm of beef
4 cloves of garlic (crushed and chopped)
1 onion (thinly sliced)
1 red chilli (slice the chilli thinly)
2 cm ginger (thinly sliced)
1cm galangal (thinly sliced)
2 tablespoons of oysters sauce
2 tablespoons of chilli sauce
1 teaspoon of sugar
Pinch of salt
1 teaspoon of squid liquid (Nampla Sauce)
1 tablespoon of food colouring (Red)
3 tablespoons of palm oil

Instructions
1) Cut the beef in large cubes and marinate in the food colouring for 10 minutes.
2) Cut the beef in thin slices.
3) Heat the oil and sauté the garlic, chilli, ginger and galangal.
4) Add in the beef slices and stir.
5) Add in oysters sauce, chilli sauce , nampla sauce and stir.
6) Add in salt,sugar and stir.
7) Add in onions and stir.
8) Serve with white rice.

 Dalam Bahasa Melayu:
DagingMasak Merah(GorengDaging LembuSos Cili) dengan AmizaHazni©

Bahan-bahan

650gmdaging lembu
4ulasbawang putih (diketuk dandicincang)
1 biji bawang(dihiris nipis…

Resipi Cherry Pepsi Float

Cherry Pepsi Float (Recipe for 1)

Ingredients:
1/2 can of Pepsi
1 scoop of vanilla ice cream
3 cherries
ice cubes
1 tablespoon of cherry jam

Instructions:

1) Place 3 cherries in a glass.
2) Pour cherry jam into the glass.
3) Pour Pepsi into the glass.
4) Put ice cubes into the glass.
5)Place 1 scoop of vanilla ice cream on top.

*If your stomach is sensitive then this recipe is not suitable for you. Feel free to use different types of carbonated drinks.


Dalam Bahasa Melayu:
Ceri PepsiTerapung(Resipiuntuk 1)

Bahan-bahan:
1/2tinPepsi
1suduvanilaaiskrim
3ceri
kiubais
1 sudu besarjemceri

Arahan:

1) Letakkan3ceri dalamgelas.
2)Tuangkanjemcerike dalam gelas.
3)TuangkanPepsike dalam gelas.
4)Letakkanketulan aiske dalam gelas.
5) Letakkan1suduvanilaaiskrimdi atas.

* Jikaperutanda sensitifmakaresipi initidak sesuaiuntuk anda.Jangan ragu untukmenggunakan jenisminumanberkarbonat yang lain.

Resipi by Amiza Hazni ©

Cerpen Aku Suka Dia: Operator Telefon

Awak cakap suara saya dah macam operator telefon.

Dia: No yang anda dail tiada dalam perkhidmatan. Terima kasih. Hehe.

Aku: OK, saya akan kerja sebagai operator telefon. Suara saya juga akan temani awak seumur hidup saya.


So sweet.

Lelaki Pantang Tengok Perempuan Cantik

Lelaki memang pantang kan tengok perempuan berhias cantik. Mula la nak lembut lutut. Mata mula mengusha. Otak duk fikir apa cara nak dapat perempuan tersebut. Kan, kan, kan?

Wahai perempuan, jangan dilayan sangat godaan lelaki. Bukan semuanya baik. Ramai lelaki yang hidung belang.

Nak disayangi? Cantikkan diri. Orang perempuan suka cantik-cantik manakala orang lelaki suka perempuan cantik.

Jaga-jaga ada yang memerhati. Hahaha.

Cerpen Aku Suka Dia: Hantaran Sayang Berapa

Hafis menatap mata Aisha Humaira, dan membuka mulut.

Dia: Hantaran sayang berapa?
Aku: ??

Dia: Gentle la. Hantran sayang berapa?
Aku: Ha? Kita kan kawan je. Pe cakap macam ni?

Dia : Jujur, abang memang suka sayang.

Alamak-alamak, kenapa dia suka aku ni? Aku cuma berkawan je dengan dia.
  Hafis ok. Baik. Tidak kedekut. Boleh tahan segak. Tapi aku tak ada hati kat dia.

-Bukan terlalu memilih tapi aku pilih bahagia walaupun terpaksa sendiri. <- Ayat, tak boleh blah. Hahaha. Aisha ketawa sendiri.

Doa Ibu Bapa

Giveaway Birthday Azhafizah

Syarat² 1. Buat entry bertajuk "Giveaway Birthday Azhafizah" - Done
2. Letakkan Banner giveaway di atas dan backlink ke entry ini -Done
3. Follow Blog ini - 5304
4. Like fanpange -Done

5. Follow Instagram Azhafizah[Jika ada account IG] -tak ada IG
6. Publish dan tinggalkan details seperti berikut

Nama : untuk di tulis di calendar - Sha Myheart URL Blog : untuk di tulis di calendar - http://sha-myheart.blogspot.com/ URL entry giveaway :
http://sha-myheart.blogspot.com/2014/01/giveaway-birthday-azhafizah.html email : shamyheart@gmail.com Kalau tak nak tulis nama,nak buat ayat pun boleh- Tulis nama sajalah

Hadiah dan pemenang yang akan dipilih

TOP REFERRAL 1
Full Design Blog

TOP REFERRAL 2
Header Blog

TOP REFERRAL 3
Watermark

ENTRY KREATIF
Vector Potrait x 3 pemenang[Soft Copy only]

Setiap penyertaan blogger akan menerima softcopy calendar 2014 desktop wallpaper [resolution :1152x864] yang unik ni.Selain sebagai wallpaper desktop boleh tengok calendar sekali.Giveaway ini bermula pada 7:…

Handphone GiveAway by Syuhada1981

Lama rasanya tak join Contest, Give away (GA) dan Segment.

Wahai cik Syuhada, Sha dah buat syarat-syaratnya:
1. Buat satu entri yang bertajuk Handphone Giveaway by Syuhada1981.com
2. Copy banner diatas dan linkkan semula ke entri ini.
3. Like Fanpage Syuhada1981.com(boleh klik di sidebar)
4. Follow Blog Syuhada1981.com (boleh klik di sidebar)
5. Follow Google SyuhadaBaharudin(boleh klik di sidebar)
6. Follow Twitter @JustSyuhada(jika ada) - See more at: http://www.syuhada1981.com/2014/01/handphone-giveaway-by-syuhada1981com.html#.UtVE5vvDuZR
1. Buat satu entri yang bertajuk Handphone Giveaway by Syuhada1981.com
2. Copy banner diatas dan linkkan semula ke entri ini.
3. Like Fanpage Syuhada1981.com(boleh klik di sidebar)
4. Follow Blog Syuhada1981.com (boleh klik di sidebar)
5. Follow Google SyuhadaBaharudin(boleh klik di sidebar)
6. Follow Twitter @JustSyuhada(jika ada) - See more at: http://www.syuhada1981.com/2014/01/handphone-giveaway-by-syuhada1981com.html#.UtVE5vvDuZR 1. Ini entrinya

2. Dah c…

Trending FB di Malaysia: Apa Cerita Kangkung

SUSULAN tersebarnya video penuh ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis penyampaian bantuan kepada mangsa banjir di media sosial yang turut menyebut mengenai harga sayur kangkung, hari ini trending Facebook adalah berkaitan sayur tersebut.

Sinar Harian Online mendapati pengguna laman Facebook telah mengemaskini status dengan nama sayur kangkung beserta gambar sayur itu yang dijadikan pelbagai jenis hidangan.

Isu sayur kangkung itu juga turut mendapat perhatian Ketua Penerangan Pas, Datuk Mahfuz Omar  yang turut berkongsi menu makan tengahari "pilihan", pada hari ini.

"Apa menu makan tengahari anda hari ini?...saya makan kangkung masak kurma!," tulisnya.

Semalam Najib dipetik sebagai berkata:

"...ada yang dah turun, kangkung yang dulunya naik sekarang sudah turun.

"Bila turun kenapa tak puji kerajaan, masa naik dipersalahkan kerajaan," katanya.


Sumber http://www.sinarharian.com.my/nasional/trending-fb-apa-cerita-kangkung…

Tips Tutorial Cara Membuat Rayuan Lesen Tamat Tempoh Di Laman Web JPJ

Di sini, saya perturunkan cara-cara membuat Rayuan Lesen Tamat Tempoh di Laman Web Jabatan Pengangkutan Jalan.


Ok, kalau anda pening dan tidak tahu bagaimana untuk memilih yang mana satu kerana laman web JPJ banyak sangat pautan, saya boleh ajarkan. Saya terangkan mengikut pengalaman sendiri yang mana membuat rayuan tamat tempoh bagi Lesen Memandu Percubaan (PDL). Saya orang awam Malaysia, memiliki ic Biru, warganegara.

1. Masuk dalam laman web mereka dengan menaip JPJ di Google, Bing, Yahoo atau terus masuk ke dalam laman web JPJ iaitu dengan jaringan jpj.gov.my


2. Pilih lesen Kenderaan Motor (LKM): Permohonan Memperbaharui Lesen dan klik Mula.


Daftar terlebih dahulu sebagai orang awam Malaysia dan masukkan IC anda.




 Apabila anda telah mendaftar, anda boleh menggunakan Transaksi dalam Talian. Kemudian, pilih Rayuan Memandu Tamat Tempoh. Cara untuk mendapatkan halaman itu adalah dengan tidak mengalihkan cursor tetikus (melalui laman tersebut). Kemudian, klik.

Anda akan dibukakan de…

Open Tracker