Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2012

Senarai Peserta Segment Kenangan Persahabatan Masa Sekolah Rendah

Assalamualaikum.

First of all, aku nak minta maaf sebab ambil masa yang lama untuk membuat entri pasal ini. Minta maaf, mian ne, sorry. Bulan 3 ni aku ada masalah yang sangat besar dalam hidup dan dunia blog -sakit dan lappy problem. Kadang-kala terlupa juga. Banyak entri tu aku dah set auto publish sebab tu la ada je entri aku. Hehe~

Selain itu, mood aku pun tak berapa baik dalam bulan ni. Boleh pula gaduh dengan kawan baik. Dia yang terasa. Dah slow talk, alhamdulillah dah okay balik la. Aku jadi tak tentu arah bila kawan baik aku sendiri terasa dengan aku. Lama la juga dia merajuk. Syukurlah dia tak merajuk terus. Kawan baik adalah penting bagiku. Korang, macam mana penting tak kawan dalam hidup?

Dah la, banyak pula aku duk ngomel ni, kita teruskan kepada isinya.

Jom kita terjah link diorang ni. Baca kisah kanak-kanak Rebina. Hehe~


http://simpangthree.blogspot.com/2012/02/segment-kenangan-persahabatan-masa.html

http://emybloggergirl.blogspot.com/2012/02/segmen-kenangan-persahabata…

Apa Yang Orang Suka, Itu Kita Buat

Assalamualaikum.
Pabila ku buka mata, ku nampak kamu.
pabila ku pandang ke langit, aku nampak kamu
pabila aku mendengar radio, aku dengar suaramu
pabila aku menonton tv, aku tonton dirimu.
Kamu, kamu, kamu.. di mana sahaja, ada kamu
boleh tak kamu berhenti mengekori aku?
aku tak inginkan dirimu
aku ingin jauh dari kamu.


Lagu yang orang baru a.k.a pendatang baru buat mestilah dekat di hati pendengar. Maksudnya, sama keadaannya dengan kebanyakan orang lain.

Contohnya lagu yang meletups ialah Cari Jodoh-Wali Band dan Cinta Muka Buku by Najwa latif. Lagu-lagu ada kena mengena dengan orang lain. Ingat nak kena buat macam ni juga la kerana formula sudah jumpa. Kaji khalayak. Suka lagu yang ada kena mengena dengan diri mereka dan seni kata yang tersusun dan sama rimanya seperti lagu, Aku Maafkan Kamu.

Ingat nak buat vlog macam AnwarHadi dan Matlufthi90. Tapi banyak benda kena belajar. Tempat kena sesuai. Suara kena kuat. Idea kena mantap.

Buka tempat nak tulis, idea akan datang untuk mengar…

Berhentilah Menipu Tu, Wei!

Assalamualaikum.

Penipuan? Dalam hidup kita mesti pernah menipu dan ditipukan? (tak jawab, jawab je dalam hati). Masa kecik-kecik dulu, mesti kita pernah menipu untuk lepaskan diri kan? Itu tak apa, itu zaman kanak-kanak yang boleh dibentuk tapi kalau sampai membawa ke zaman remaja dan dewasa, itu sudah jadi kes lain.

Penipu ni biasanya licik. Tapi aku tak kisah sangat sebab sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah jua. Begitu la kisahnya kalau orang suka menipu ni dia akan terperangkap dan terjerat apabila rahsianya terbongkar.

Aku memang tak suka dengan si peniipu ni. Pe hal nak tambah dosa kan? Macam la dah banyak pahala nak tampung dosa tu untuk samakan timbangan Neraca di Akhirat kelak.

Aku tak faham betul la dengan diorang. Orang yang suka menipu ni sebenarnya dia takut kepada bayang dirinya sendiri. Sekali aku dapat tau dia menipu, susah dah aku nak percaya.

 Annoying! Tak boleh bagi muka orang macam tu.

Tak malu ke nanti bila orang dapat tau yang dia menipu…

Mana Nak Cari Jodoh?

Assalamualaikum.

Maaf, ini adalah entri peribadi.

Walau bergunung rasa rindu ini saya tanggung tapi saya tak salahkan awak. ALLAH bagi pinjam awak kejap je. Sekarang ni DIA ambil balik.

Saya tak marah. Saya tak terkilan. Saya redha. Saya yakin ALLAH ada perancangan yang terbaik untuk saya. Saya optimis. DIA tak kan sia-siakan apa yang ditarik balik dari saya. Saya bersyukur kerana dapat kenal awak.

Terima kasih, awak. Sesungguhnya saya rindukan awak. 

Tapi aku harus kuat. Kuat menghadapi semua ini. Sudah suratan takdir.

Hati mana tak sedih kan melihat orang lain membina masjid sedangkan diri masih keseorangan.

Aku tahu tak semua orang dapat ujian macam aku. Aku tahu tak semua orang sekuat aku. Aku cuba menyedapkan hati sendiri.

Bukannya tiada kemahuan ke arah itu tapi belum sampai jodoh. Aku kena kuat, kuat. Tak semua orang sekuat aku, masih boleh berlagak selamba, masih boleh bergelak ketawa membicarakan hal ini. Tapi kadang kala mendung juga singgah.

Mana nak cari jodoh???

Minta maaf…

Jika Benar Seseorang Lelaki Cintakan Wanita

Assalamualaikum.
Wahai adam, jika benar kau kasih dan cintakan hawa (wanita) itu ツ
☻♥☻
/█\ /█\
•.♥•.||.    ||. •.♥•
•.♥• Bawalah dia ke jalan ALLAH,
•.♥• Nasihatilah dia,
•.♥• Perbetulkan kesilapannya,
•.♥• Jagalah dia dgn baik,
•.♥• Kasihanilah dia,
•.♥• Lindungilah dia,
•.♥• Berilah kasih syg padanya,
•.♥• Hargailah dia,
•.♥• Ucapkan terima kasih atas kelebihannya,
•.♥• Bersabar dengannya,
•.♥• Terimalah dan cintailah kekurangannya,
•.♥• Jadi IMAM terbaik dan redhalah padanya..

✿ Moga dia menunggumu di SYURGA sebagai bidadarimu..amin ツ

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Jom Intai Lelaki: Kalau Lelaki Kata...

Assalamualaikum. 
Aku nak kongsikan tips kenali cara lelaki bercakap. Aku ambil dari kawan aku, tak tau pula mana dia ambil. Kadang-kala rasa macam dia yang buat sendiri je, kadang kala rasa dia ambil dari blog entah sape. Kalau tuan blog itu membaca, aku mohon izin kebenaran untuk berkongsi ya. Aku edit juga tau, kasi tulis penuh dari short form.
1. Kalau lelaki kata:  "Ok lah wak, kita sembang lain kali, yek"    Maknanya: Memang kami bizi pun. Tak de nak kias apa-apa.
2. Kalau lelaki kata: "Tak pe, saya tak kisah."    Maknanya: Memang kami tak kisah pun sebenarnya. Tak de nak perli atau sinis.
3. Kalau lelaki kata:  "Kita kawan aje lah, ek.. Saya memang suka kat awak tapi saya suka sebagai kawan je."    Maknanya: Sebab lama sangat berkawan. Dah terbiasa. So, tak leh nk develop feeling more than a friend. Tak de sebab lain. Masa nak dulu, korang yang jual mahal sape suruh kan. Sorry la ya.
4. Kalau lelaki kata: "Eh, u call ek? Sorry, tertido tadi.    Maknany…

Kau Ingat Kau Hebat Ke? Jangan Ganggu Aku

Assalamualaikum.

Aku tengah ting tong. Rasa banyak sangat masalah duk bergayut dalam kepala ini.
Tapi apa yang aku mampu buat ialah diam dan diam.

Bebaru ni dan lama juga, ada orang bertengkar dengan aku kes info. Kes info betul dan sahih.
Aku malas nak cakap banyak la walaupun sepatutnya aku ada hak.
Biar la, malas nak burukkan keadaan. Aku cuma akan berpegang kepada apa yang aku faham.
bukannya aku tak ada idea, tapi betul-betul malas nak bertengkar dengan orang yang tak boleh terima ilmu.

Kalau ko dah tak boleh nak terima ilmu, hormati ilmu, buang masa sahaja aku nak berterangkan.
ibarat menyuluh ke bulan sabit di tengah malam pekat hitam, tak nampak apa-apa pun ke bulan.

Untuk mereka itu, minta maaf, aku ada prinsip aku sendiri. Aku terima sesuatu info itu, aku akan pastikan info yang sahih berdasarkan sumber.

Aku bukannya budak sekolah menengah menulis karangan tiada petikan sumber untuk dipercayai. jadi, ko suruh aku percaya akan kata-katamu dan sebarkan kepada orang lain? Min…

Demam Rindu pada Seseorang yang Berjauh Hati

Aku rindukan dia, sampai tidur pun terjaga.

A tu baik orangnya tapi tak la sebaik Bubu
tapi Bubu juga tak la seistimewa macam A.
Masing-masing punya keistimewaan tersendiri.
Kadang kala aku rimas dengan A.
tapi dialah kawan, dialah sahabat.

Aku dah mula rasa demam rindu ni. Adei~
Dia berkecil hati dengan aku
sebabnya sebab yang tak munasabah

Tak kesian ke dia buat orang sakit macam ni?
Aku baru je nak sembuh dari sakit tapi macam sakit tu menyerang kembali.
Sedih juga macam ni, salah faham.

Kadang-kala fikir, mungkin inilah pengakhirannya.
Mungkin..

Ah, aku rindukan kau, A.


p/s: Maaf, aku tak peduli lagi pasal blog. Pasal nak jaga itu ini. Biarlah aku luahkan segalanya..

Terima kasih sudi singgah dan baca.

Salam rindu,
Sha.

Tak Payah Baca

"We can change our lives, We can be, do and have exactly what we wish

~Anthony Robins~

Is it possible? Absolutley!


Assalamualaikum.

Perasaan aku tatkala ini bercampur baur. Banyak yang tak terluahkan. Dulu, blog ni la jadi mangsanya. Tapi kini, ada masalah sikit dengan lappy membuatkan aku seperti hilang tempat meluahkan rasa. Jangan risau, apa yang aku luahkan tidaklah mengaibkan sesiapa.

Malam ini, aku sedar, aku masih lagi jauh dalam bidang blogging ini. Dengan jumlah follower 2500 itu belum dapat membuktikan apa-apa apabila komen pula kurang.

Aku tahu blog aku tidaklah semenarik blog orang lain. Apa pun terim kasih sudi ikut (follow) blog aku ni, walaupun aku tak amalkan i follow u, u follow me back. Entah berapa orang saja yang aku follow back tu.

Aku teringin sangat nak masuk Projek 100 Blogger oleh Bro Framestone. Dah berkali-kali juga aku nyatakan hasratku kepadanya. Bukan dia tak kasi aku join cuma aku rasa langkah kakiku belum sampai. Cemburu juga kepada mereka yang da…

Kejam, Kena Tinggal Sorang-sorang Tatkala Sakit

Assalamualaikum.

Apa khabar?

Aku, alhamdu lillah, demam dah beransur sembuh, ada sikit-sikit je lagi simtom-simtom demam selesema tu. Aku pun hairan juga kenapa teruk sekali demam selesema yang aku alami.

Lepas je bangun tidur (tidur siang sebab tak larat sangat), terus tak ada tenaga. Adakah kerana semua tenaga dan lemak digunakan untuk melawan virus? Kalau ya, alhamdu lillah lah, sebab sel darah putih aku masih berfungsi. Hehe~

Sebab ini juga la aku tak ikut kakak aku balik ke kampung. Kena tinggal sorang-sorang kat rumah tatkala demam. Kejam, kan? Hehe~ Sebenarnya, aku yang tak nak ikut. Teruk dan lemah sangat badan aku. Kalau ikut pun, melemahkan lagi je, sebab letih jalan jauh. Lagipun balik sehari je. Apa lah sangat, kan. Buat letih jer.

Menjelang maghrib, demam selesema dah beransur sembuh. Suara pun dah ceria. Alhamdu lillah.

Tapi, ada pula orang tu ajak aku keluar dan merajuk pula bila aku menolak. Dia tak tahu yang aku demam teruk gila masa dua hari yang dia sibuk kerja. Kal…

Tolong, Kena Serang!

Assalamualaikum.

Apa khabar? Sihat tak?
Aku kurang sihat. Virus selesema menyerang! Pi jumpa doktor? Cepat ambil ubat? Dah, aku dah jumpa doktor. Dah makan ubat.

Selesema kali ini sangat teruk melanda. Adakah kerana aku sudah tua dan antibodi lemah? Mungkin.

Untuk pengetahuan (bajet je ada yang nak ambil kisah,haha), aku susah nak dapat selesema lama. Paling lambat sembuh pun 3hari, dah sembuh. Ini dah masuk hari ke-4 tetapi gelaja demam selesema masih wujud.

Aku rimas kalau dapat selesema. Sebab tu aku dapat jap je virus tu, maksudnya aku cepat cari penawar. Tapi kali ini virus kuat, tak berkesan penawar aku tu.

Aku dah pergi ambik ubat kat Klinik Nur. Sekali dapat 5 jenis ubat dengan bayaran RM38, duit kakak aku. Hehe.

Doktor tu peramah sangat. Muka dia Pan-Asia la. Mesti kacuk anak Mat Salleh ni. Bukan Melayu sebab macam kurang faham bahasa Melayu je walaupun dia cakap Melayu. Ahaks!

Nama dia? Tak ada pulak nama doktor tu. Quack? I dont think so. Sebab dia punya penerangan buatkan …

Lelaki dan Perempuan Kena Tahu

Assalamualaikum.
Jiwang-jiwang sikit. Aku malas nak tulis panjang-panjang.
PEREMPUAN KENA TAHU
::seorang lelaki yang benar-benar mencintai anda tidak akan membiarkan anda pergi , tidak kira bagaimana sukar keadaan sekalipun::

LELAKI KENA TAHU
::seorang wanita yang benar-benar mencintai anda akan marah kat anda utk banyak perkara, tetapi masih terima anda seadanye walaupun anda telah menyakiti hatinya::


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one.
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Cara Semak SPM 2011 Guna SMS

Assalamualaikum.

Ini ada cara nak check result SPM. Pukul 10 pagi, 21 Mac 2012.

Cara semak melalui MySMS:

1. Taip:
spm>no ic>angka giliran

2. Send/hantar ke:
15888

Boleh disemak sampai 23Mac 2012.

Terima kasih.


Aku pun rasa berdebar pula.Good luck ye semua. Apa pun keputusannya, terimalah seadanya. =)

Bila Nak Habis Ni?

Assalamualaikum.

Minta maaf, aku tak dapat nak fokus pada blog. Sebabnya macam sebelum ini la, 7 sebab aku dingin berblog.

Bebaru ini, aku jalan-jalan a.k.a bercuti balik kampung kat Johor. Lokasi Parit Raja, Batu Pahat. Best. Banyak pengalaman baru. Tapi tak ada la jadi kera sumbang. Aku kan dah biasa bab nak bergaul ni. =) Kalau ada masa, aku ceritakan pengalaman ke sana.


Persahabatan

Hubungan aku dengan kawan aku tu, dah baik. Boleh plak dia call aku dah tanya kenal tak? Aku ingatkan orang yang aku sedang berhubungan sekarang ni. Suara diorang sama doe. Jadi aku teka dia la. Patut la dia gelak-gelak je. Bila dia cakap namanya, aku tak percaya. Hahaha~ Mamai. Tapi aku dah call balik, dari dia terus merajuk. Kawan baik kot, kalau dia merajuk, aku juga yang susah.

Kira ok la aku teka dia sebagai ehem-ehem. Ye la, kalau teka dia, kang tak pasal-pasal merajuk dan kena pujuk. Hahaha~ Diorang tu kawan sebenarnya. Tapi bila aku hadir, masing-masing cemburu. Aku tak boleh nak sebut A pasal…

Tips Terbaik Tentang Pembiayaan Kereta

Assalamualaikum.

Aku nak berkongsi sedikit ilmu yang aku dapat pasal pembiayaan kenderaan.

Menurut pegawai latihan kewangan, membeli kereta adalah ibarat membeli besi buruk. Hal ini demikian kerana kereta ada susut nilai setiap tahun.

Pembelian kereta adalah pembelian di antara perlaburan untung dan perlaburan rugi.
Perlaburan untung: hartanah dan rumah
Perlaburan rugi: kad kredit


Tahan lima tahun sahaja

Pada perbincangan pada tahun 1999, para pelabur syarikat (kalau tak salah aku) mereka menyatakan adalah rugi kita buat barangan durable yang tahan sampai berpuluh tahun. Ini akan merugikan kerana tiada perkhidmatan lepas belian seperti servis, tukar barang rosak dan sebagainya.

Jadi, mereka sepakat untuk mengeluarkan kenderaan yang hanya tahan 5 tahun sahaja, kemudian akan ada rosak sikit-sikit.

Pembiayaan kereta pula biasanya melibatkan 7 tahun, 9 tahun. Ramai yang ambil 9 tahun kan? Jadi, 9-5 tahun, sama juga 4 tahun mereka guna kereta yang 'besi buruk' tapi masih berhutang.…

7 Sebab Malaikat Jibril Ingin Menjadi Manusia

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم