Fakta Perubatan: Kenapa Perempuan Diwajibkan Bertudung | ! sha my heart

.

Ahad, 22 April 2012

Fakta Perubatan: Kenapa Perempuan Diwajibkan BertudungFAKTA KENAPA PEREMPUAN KENA PAKAI TUDUNG DARI SEGI MEDIC

 

Tengkorak (human skull) manusia antara lelaki dan perempuan ada 10 perbezaan (setakat yang dikaji), dan antara perbezaan yang paling ketara adalah pada MASTOID PROCESS.

Apa itu MASTOID PROCESS? Mastoid process ni adalah struktur tulang yang menonjol keluar sedikit di bahagian belakang telinga (cuba rasa, 0.5-1 cm dari belakang telinga) dan untuk lelaki dan perempuan, ianya sangat beza saiznya.. Untuk lelaki saiznya besar dan mudah untuk dirasa dan untuk perempuan saiznya kecil saja.

Prof kata, Allah swt ini sangat sayangkan hambanya, kerana itulah disyariatkan pemakaian tudung kerana, dalam mastoid process ini ada sekurang-kurang 4 saraf yang penting antara ialah FACIAL nerve (C7). Dan apa pula fungsi facial nerve ni? Facial nerve ini berfungsi untuk muscle-muscle yang berada di muka kita, senyuman kita, gelak tawa kita dan riak muka kita semuanya

Kerana saiznya mastoid process ini kecil berbanding lelaki, pabila sejuk, nerve ini akan MUDAH MENGECUT dan akan membuatkan fungsinya tidak begitu effective dan untuk jangka masa yang panjang, ianya akan memberi kesan kepada TONA MUKA. Kerana itulah pemakaian tudung itu kepada wanita kerana untuk melindungi wanita, untuk diri wanita itu sendiri, untuk kecantikan dia juga. Kerana itulah siapa-siapa yang menjaga auratnya, tudungnya, wanita itu tampak lebih awet muda dan berseri-seri. Senyuman lebih manis, lebih menarik , lagi indah, lebih menawan..

ALHAMDULILLAH, ALLAH MEMANG TAHU APA YANG TERBAIK BUAT HAMBANYASumber

4 ulasan:

aizuddin berkata...

wow, entry menarik..
tak pernah terpikiaq pon sebelum nih =)

new hupdate >>

http://cintailmu89.blogspot.com/2012/04/jodoh-kenalah-cari-yang-cun.html

sha my heart berkata...

Aizudin: ya.. Kita pn xtau kn.

ciksukaberangan berkata...

tak pernah tahu pun.. err.. memang sengaja buat ayat berulang kali ke? atau tersalah? ^_^''

sha my heart berkata...

Cik suka: a ah, rmai yg xtau.
Dua kali. xperasan ms edit2 balik. Kena edit balik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...