50 Universiti Terbaik Di Malaysia 201 | ! sha my heart

.

Rabu, 14 Mac 2012

50 Universiti Terbaik Di Malaysia 201

Assalamualaikum.

Apa khabar? Sihat tak?

Jom tengok 50 IPT yang terbaik di Malaysia ikut kepada pengiraan visiblity (aku tak tau nak terangkan macam mana), saiz (saiz apa ya?), kertas kajian yang dilakukan dan sarjana yang dilahirkan dan dilantik.

Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
Universiti Teknologi Petronas (UTP)
Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
Universiti Utara Malaysia (UUM)
Universiti Tunku Abdul Rahman
Universiti Malaysia Terengganu
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
Universiti Malaysia Pahang (UMP)
Universiti Sains Islam Malaysia
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
Universiti Pendidikan Sultan Idris
Open University Malaysia
Universiti Teknikal Malaysia Melaka
International Medical University
Taylor’s University College
Tunku Abdul Rahman College
Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
University of Nottingam Malaysia
UCSI University
Monash University Malaysia
Malaysia Theological Seminary
Universiti Kuala Lumpur
Curtin University of Technology Sarawak Campus
Universiti Industri Selangor
Selangor International Islamic University College
Al Madinah International University
Wawasan Open University
University Tun Abdul Razak
KDU College
Universiti Malaysia Kelantan
Asia Pasific Institute of Information Technology
Help University College
Sunway University College
INSANIAH University College
Universiti Sultan Zainal Abidin
Segi College
University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
Majlis Peperiksaan Malaysia
Malaysian Institute of Management
Limkokwing University of Creative Technology
Disted-Stamford College

Nota tambahan: Senarai ranking itu dibuat berdasarkan Size, Visibility, Research papers and scholars.

P/S:  Proses pembelajaran terhenti hanya apabila kita melangkah ke alam kubur kelak. Ilmu amat penting untuk kita berjaya di dunia dan di akhirat. Adakah ilmu yang selama ini kita pelajari bermanfaat di dunia akhirat kelak? Jom kita muhasabah diri kita, semoga kita mendapat jawapannya. Wallahualam.

Sumber: Copy dari status kawan di facebook. Nak search sendiri, laptop aku problem plak. Asyik not responding je. Lambat nak tunggu loading siap, tau.
Tak kisahlah kita dari universiti atau IPT yang mana pun janji dapat belajar dengan baik dan berbakti kepada nusa dan bangsa. =)

7 ulasan:

sha my heart berkata...

baru membaca pasal sistem pendidikan Malaysia yg dikatakan rendah nilai ilmunya.
Mula2 memang rasa nak marah tapi bila baca semua komen, baru faham apa maksudnya.

search: malaysia third world country

ciksukaberangan berkata...

betol3. tak kisah belajar dekat mana..yang penting niat belajar tu baik :)

faridah nazurah berkata...

xkesah la kita belajar kat mana. yg penting hati kita niat utk belajar dan bukan utk menunjuk. hee doakan sy dpt masuk u gak tau. xpernah merasa.

cik Kartun berkata...

universiti m'sia jugak yg terbaik.. :D

Jerr berkata...

UUM UUM :D

Firdaus berkata...

Woaa!! Banyak tuu!

so Atirah berkata...

woot woot mine's there!
Hehee.. sangat setuju..xkisah kita belajar kat mana, belajar tu tetap satu ibadah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...