Tips Cara Menghadapi Orang Mengumpat Pasal Kita | ! sha my heart

.

Khamis, 26 Januari 2012

Tips Cara Menghadapi Orang Mengumpat Pasal Kita



Assalamualaikum.

 korang pernah tak diumpat, dimengata? mesti pernah, kan? Jadi, apa kata korang ikut je tips yang aku bagi kat bawah ni. Semoga ianya dapat meringankan beban perasaan korang tu.
Apabila kita diumpat, cool saja. Fikirkan mungkin mereka tiada rahmat dari Tuhan. Kita yang dapat rahmat dari-NYA kena tunjuk contoh yang terbaik.

Tips cara hadapi orang mengumpat pasal kita

1. Cool
buat cool je. Tenang je. Buat derk je.

2. Senyum
senyum tu bukan sekadar sedekah tapi ia juga untuk menyejukkan hati. Jadi banyakkan senyum. Tak payah cakap pape, baru nampak misteri sikit. Ingat kata-kata ni: senyum, tak perlu kata apa-apa.

3. Dekatkan diri dengan ALLAH
Banyakkan solat, berdoa, baca al-quran dan berzikir yang selama ini mungkin telah lama kita tinggalkan.

4. Dengar ayat-ayat Maha Pencipta
Sesungguhnya ayat suci adalah sumber ketenangan. Kalau boleh baca, baca. Hafal dan hafaz. Dengan kecanggihan teknologi, dengar melalui gadjet pun boleh.


5. Berubah
Pernah dengar, 'musuhmu adalah mereka yang betul-betul kenal akan dirimu?' mungkin apa yang mereka umpatkan itu tujuan supaya kita berubah menjadi seorang yang terbaik.

Aha, ok tak? Cubalah korang amalkan, insya-ALLAH kurang sikit rasa sakit hati tu.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

7 ulasan:

sergeant keroro berkata...

nice one, pernah amalkan. setakat ni ok la kot, haha

anismelon berkata...

cube la pas nie..weee..tp senyum toh selalu je wat..dah tak tau na kate ape..heeee..

Anif Abdullah| AA berkata...

pernah je kene rasa nak cungkil lubang hidung diorang je.haha.. thanks kak..

p/s: jarang blogging dah,sob3

ABU berkata...

wah bagus la.. aku tak perasan ada ke tak orng umpat aku.. kalau aku tahu siap la dia hahahaha

Picoz Shupalula. berkata...

hahahaha. nice one.

btw, follow your blog!

amna berkata...

pertama kali baca tips mcm ni..
like sgt2~ berubah tu lebih baik :)

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

hmm slalu gak kena kutuk2 ni.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...