Disember 2011 | ! sha my heart

.

Jumaat, 30 Disember 2011

Perlu Ke Ambil Semula



Assalamualaikum.

Masalah Jerawat

Aku mengalami masalah jerawat dari zaman remaja lagi sampailah sekarang. Tapi bebaru beberapa ni ianya jadi lagi teruk. Aku dapat jangkitan jerawat entah apa yang gatal-gatal (orang kata jerawat resdung), kalau digaru then ianya cepat masak. Aku tak sedar pun ianya masak, tetiba keluar air. Bentuknya panjang-panjang dan menghitamkan kulit. Ia cepat merebak.

Muka aku jadi teruk sangat. Ramai yang menegur. Ye la, dulu aku ada jerawat tapi tak nampak sangat. Ini kira tahap paling teruk.


Sudah sembuh

Syukur, sekarang, jerawat yang aku tak tau nama tu dah sembuh. Cuma sekarang ni, aku berusaha untuk kuangkan parut yang ditinggalkan. Nasib baik la parut tu nampak macam jerawat biasa je. Kalau tak jenuh aku nak menjawab. Bekas jerawat macam ni pun ramai yang duk tanya macam-macam.


Punca

-Puncanya aku syak akibat jerebu bulan 7 kat Melaka. Aku stay sana hampir sebulan, jaga anak buah kena demam campak.
-Aku berhenti dari makan ubat jerawat yang sebelum tu aku makan sebulan, baru nak cuba.
-Aku makan ubat resdung.


Sekarang ni aku rasa nak makan balik ubat tu. Tapi aku risau kalau jadi lagi jerawat tu, jenuh aku nak jaga. Apa pendapat korang, perlu ke aku terus mengamalkannya atau tidak? Ah, blur sudah.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Khamis, 29 Disember 2011

Sweetnya Mamat Tu, Ko Ada





Assalamualaikum.

Kalau orang sayangkan kita, memang nampak sweet je kan? Haha~ Apa yang aku merapu ni?

Aku tengok satu rancangan hiburan. Ada diajukan soalan mengenai hubungan yang tak berapa nak jadi. Artis tu cakap kepada mak wenya:

"Ai awak, apa khabar? Awak sihat? Anak-anak sihat? Minta maaf kalau awak masih marah. Sayang awak, muah." 

Dia cakap lagi, "plan nak pergi tengok Ombak Rindu tapi hubungan ni yang berombak. Haha~" sambil meletakkan tangan ke kepalanya.
Auw, so sweet okay. Mamat tu juga ada ciri-ciri kepimpinan yang baik, berbincang dulu sesama mereka.
 
Nape la rasa rindu nak macam yang dulu-dulu lagi? Sha sedarlah, semuanya dah berlalu dan takkan kembali. Sad.

Best juga apa duk sorang-sorang. Single is simple. But two better than one.

P/s: sukanya lelaki macam tu.. Mamat tu? Mamat tu kayu..
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Rabu, 28 Disember 2011

Masalah Blog, Sebab Aku Tak Aktif Blogging



Assalamualaikum

Terima kasih kerana sudi memfollow blog aku yang masih baru ni. Ingatkan nak buat blog tu untuk aku lepaskan segala tension dengan karenah blogger yang aku kenal kat blog lagi satu. Tapi blog aku ada problem la.

Serius, memang sayang gile kat blog tu. Tapi nak buat macam mana kalau dah tapak blog tu tak kuat.

Penyebab Tapak Tak Kuat

1. Tak boleh nak sign in blogger.com untuk masuk ke blog


Ha, gile ke apa. Kalau tak boleh nak sign in, macam mana aku nak berblog? Pada masa tu, aku usahakan blog lagi satu. Tapi rindu pada blog lama masih menebal. Berbekalkan nasihat kawan aku, aku pergi report pada blogger.com.


2. Kena remove dengan google

Sekali kena remove dengan blogger.com da. Gile mengelabah juga la.

Kesannya, susah nak diletakkan dalam bloglist dan komen asyik masuk dalam ruangan spam je. Aku down juga la, ye la dengan bloglist banyak membantu blog aku dan mengekalkan persahabatan dengan rakan blogger. Komen aku kadang-kala hilang macam tu je, walaupun dah siap komen. Ini membantutkan usaha promosi blog aku.


3. Kena hack

Tak dapat nak link ke facebook langsung. Mulanya, aku ingatkan lappy yang ada error sikit tapi bila aku up entri dari blog lain, ok ja.. Maknanya blog aku la yang bermasalah.

Jadi, aku rasa, aku tak boleh nak tunggu lama-lama lagi. Harus bertindak.

Aku ingat nak masukkan (import eksport) blog tu ke blog ini. Tapi ada juga kesannya. Aku masih study lagi kesannya ini. Ada sesiapa yang tahu tak pasal ni? Tolong la bagitau apakah kesannya..

Salam mesra dariku.



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
<br>
<!-- nuffnang -->
<script type="text/javascript">
nuffnang_bid = "0e99540378d786b3364a4969dff0a13f";
document.write('<scr' + 'ipt type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"></scr' + 'ipt>' );
</script>
<!-- nuffnang-->

<br>
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Nak Kawan Baik ke Kawan Rapat




Assalamualaikum.

Kawan baik tahu semua cerita best korang
kawan rapat tinggal bersama korang.
Korang nampak tak perbezaannya?  Haha, entri entah pape.

Pandangan korang pula?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Selasa, 27 Disember 2011

Apa Hal Ko, Haters Nak Rampas Kawan Aku


Assalamualaikum.

Setiap orang dari kita ada saja orang yang sukai kita dan tak kurang jugak yang membenci kita tanpa sebab. Lagi terkenal seseorang itu, maka makin ramai orang suka dan makin bertambah orang membenci dengan sebab atau tanpa sebab. Contoh senang, lihat sahaja Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. M, Tun Pak Lah, dan D.S Najib, semuanya ada je orang suka dan tak kurang ada yang membenci.
 
Dalam aku duk membincangkan isu ni, tetiba aku jumpa seorang haters aku. Dia mencemburui hubungan aku dengan 'orang lain' yang mana aku dan 'orang lain' tu dah lama kenal dan saling menyokong sejak sekian lama. Kami memang rapat, okay. Dia tu baru je lagi, 'orang lain' kenal. Tetiba, nak cantas macam tu je. Sorry, aku tak kan nak tengok je, aku akan pertahankan.. Nak cantas, meh lawan dengan aku dulu. Ada berani?

Aku kenal juga sikit pasal orang yang membenciku itu. Dia memang seorang yang sombong dan meninggi diri. Bajet bagus. Menyampah ada jugak.


Mesej untuk orang tu:
 
Kawan aku tu memang baik orangnya. Aku tak nak la dia berkawan dengan orang jahat macam ko. Sepatutnya, aku yang jeles lebih sebab aku memang rapat dengan kawan aku tu, tapi dia boleh bebaik dengan ko. Aku memang tak kisah, kawan dia, kawan aku juga tapi ko ni lain. Ko nak dia je jadi kawan ko, aku kawan baik dia, ko nak singkirkan. Ko tak tahu ke, sape yang ajar dia, jaga dia selama ini? Aku harap ko pergilah cari mangsa lain.



Aku memang tak cakap apa-apa lagi pada kawanku tu. Biarlah dia tak tahu dulu pasal ni.

P/s: Kalau aku kata cerita kat atas tu adalah blogger, percaya tak?
P/s/s: Apa aku nak kena buat ni?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Cara Aku Mengenalimu, Jiwang Ke



Assalamualaikum.

Aku ada seorang kawan. Aku nak kenal dia dengan lebih mendalam. Kebetulan aku ada sedikit masalah dengan komputer riba milik kakakku. Jadi, aku memang ingat nak tanya dia la sebab dia memang ada membuat perniagaan membaiki (format) komputer ni.

Sebenarnya, masalahnya aku telah dapat selesaikan dengan bantuan seorang kawan lamaku yang juga pemilik kedai membaiki komputer. Aku rujuk kat dia la. (Sebenarnya, aku nak rujuk kepada dua-dua manusia yang aku hormat ni tapi mamat tu keletihan sebab uruskan satu event besar pada hari tu, maka dia ketiduran).

Tapi, oleh sebab aku nak tau mamat ni punya perangai macam mana, sama ada tinggi atau tak ilmunya (sebab aku pun tahu juga bab komputer ni). Aku pun pura-pura minta tolong dia. Mula-mula dia suruh aku bawa pergi service je. Aku pandai la pusing-pusing sikit supaya dia dapat ajarkan aku caranya.

Dia ajar aku step by step sama seperti kawanku ajarkan. Tahu jugak, ingatkan dia tak tau. Hihi~ Terima kasih sudi ajar saya.

Penyabar juga mamat ni, Dia cakap jujur. Alhamdu lillah =)

Untuk awak yang mungkin membaca entri ni, bukan niat saya nak tipu awak. Saya cuma mahu tahu bagaimana karekter awak, baik kah, sombong kah, panas baran kah, kaki kelentongkah.. Sama macam artikel yang awak linkkan tu, cara memilih lelaki, bukan macam pilih baju, main tukar-tukar. Hehe~

Untuk kawan aku, terima kasih Abang sudi ajar Sha, step by step dan sampai tengah malam, tak tidur. Sha hargai sangat. Kalau apa-apa bab komputer, Sha selalu rujuk pada Abang, tapi Abang tak pernah lokek ilmu dan pandangan.

Kesimpulan

Nak kenal orang kena tahu bagaimana perangainya ketika marah (ni ustaz cakap). Kesimpulannya, kena la tahu bagaimana karekternya.

Kalau lappy ada masalah, cuba tanya kawan-kawan dulu yang tahu pasal komputer ni. Kawan-kawan kita boleh lebih percaya daripada tokei kedai yang langsung kita tak kenal.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...