Tanah yang Merah, Di Bawah Kita | ! sha my heart

.

Ahad, 18 Disember 2011

Tanah yang Merah, Di Bawah Kita



Assalamualaikum.

Hari ini, aku terima berita sedih lagi. Kehilangan, dua pupuku telah kembali ke rahmatullah, pada usia 23 tahun dan meninggalkan 3 orang puteri yang masih kecil.

Arwah juga satu kampung denganku. Jadi aku memang mengenali rapat dan yang menghadiri majlis (er majlis ke) jenazah adalah orang yang dekat denganku.

Sedih juga melihat mereka yang aku kenal seperti sepupu dan kakakku menyeka air mata. Aku? Aku cuba bertahan. Alhamdu lillah, aku dapat tahan daripada mengalir jatuh ke pipi. Kalau tak, susah nak berhenti pula.

Tak dinafikan banyak kali air mata ini mahu turun, tapi aku cekalkan hati, fikir pasal lain, alihkan pemikiran. Kalau tak, malu jugak beb. So, aku berlagak cool la konon. Haha~

Mula terbit keinsafan. Kita ni boleh dijemput kembali pada bila-bila masa saja. Tak kira la kita banyak amalan atau tiada amalan. Ya ALLAH, takutnya kalau-kalau kita tak bersedia malah lalai pada waktu itu,

Ya, ajal maut, jodoh pertemuan DIA yang aturkan. Tapi sebagai hamba kita boleh juga memohon supaya ianya seperti yang kita mahu contohnya berdoa panjangkan umur dalam beribadat kepada ALLAH.


P/s: Korang takut tak, ditinggalkan berseorangan dalam tanah perkuburan dengan amal ibadat yang entah apa-apa lagi?

P/s: Al-fatihah kepada semua kaum Muslim yang telah meninggallkan kita dahulu.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

10 ulasan:

nia marlissa berkata...

al fatihah semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yang beriman

takut sgt mati sbb rasa amal yang nia lakukan msih x ckup.. ajal maut ditgn tuhan

UniMeOw berkata...

innalillah..

Ana Farhana berkata...

al fatihah,semoga rohnya di tempatkn dikalangan org yg soleh..

*sy pon baru kehilangan arwah nenek.. rindu tu masih ada,sbb die jaga dari kecik..dr masakan die,kata2 die.. tingkah laku die,rinduu sgt.. tp org dh takda,yg mampu doakan buat yg dh pergii..

Chuu Muqhlis berkata...

innalillah., semoga banyak bersabar., kesian kat ank2 arwah~ semoga dikuatkn semgat, insyaallah~

sha my heart berkata...

Nia: amin..

tu la, harap2 semuanya ok..

sha my heart berkata...

meow: innallillah

sha my heart berkata...

ana: al fatihah..

erm, org yg kita rapatkan. so bila ingat, sedekahkan ayat suci utk mereka.

sha my heart berkata...

chuu: insya-ALLAH

blognizamlah berkata...

al-fatihah utk arwah n terima kasih utk perkongsian entry mcm nie, kadang2 kita nie terleka juga...hidup macam xkan mati2... btw, luv ur blog...^^

sha my heart berkata...

nizam: sama2..

luv my blog? tq2.. sama2 sokong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...