Nak Calon Sempurna, Ada ke? | ! sha my heart

.

Isnin, 19 Disember 2011

Nak Calon Sempurna, Ada ke?




Assalamualaikum.

Korang pernah baca tak, seorang lelaki yang bertemu dengan perempuan cantik, di Utara tapi akhirnya dia tinggalkan kerana perempuan tersebut tidak sempurna di matanya.

Kemudian, dia bertemu lagi dengan seorang perempuan di kawasan Tengah, tapi dia tetap tidak puas hati. Akhirnya, ke Selatan, juga bertemu dengan seorang perempuan yang baik tapi lelaki tersebut masih tak betah.

Ke Timur juga begitu, bertemu dengan wanita yang lengkap tapi pada dia, semuanya tak bermakna. Dia mahukan perempuan itu sempurna 100%. Cantik, bijak, pandai, anggun, sopan, solehah dan banyak karekter positif yang lain.

Cerita pengajaran dari sang rumput

Sama juga ceritanya pasal mencari rumput yang paling cantik di sebidang padang rumput. Sampai ke hujung padang kita masih tak jumpa rumput yang cantik.

Pengalamanku
Aku pernah kenal lelaki yang mahunya calon 100% sempurna padahal dirinya pun tak nampak sempurna. Sempurnakah kalau lelaki itu tiada rupa, gemuk, pendek dan hitam? Maaf, itu bukan sempurna padaku.

Ello bhai, kalau diri ko tu pun tak sempurna, ko nak yang sempurna? Ada ke perempuan nak ko kalau begitu?

Solution/ Kesimpulan

Terima kekurangan diri dahulu sebelum mahu mencari kekurangan pasangan. Berusahalah untuk ke arah kesempurnaan (terbaik) sebelum mahukan yang terbaik. Cermin diri dulu.

Apa komen korang?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

14 ulasan:

eiyzniey berkata...

Insyaallah ade..
Doa2kann..
Hehee

Cik Gee berkata...

cintai diri sendiri dahulu sebelum menyintai orang lain..

cermin diri sendiri dulu sblm mencerminkan org lain..

keh keh..

gdsbnga berkata...

nakk yang perfect kene adi perfect duluu . ahh , sebenarnyee kalau kite dah suke , kite akan blaja terime die ape adenye . kan ?

AciDFlynNWraitH berkata...

gunakan kekurangan tu sebagai kelebihan.

sha my heart berkata...

eizniey: ya, doakan yg terbaik =)

sha my heart berkata...

eizniey: ya, doakan yg terbaik =)

sha my heart berkata...

cik gee: tahu tak apa. sedar diri dulu sebelum nak yang ada di syurga nun.

sha my heart berkata...

gdsbunga: betul2..

kalau kita perfect, baru la boleh minta yg perfcet. tapi ingatlah manusia mana yg sempurna? tak ada.

sha my heart berkata...

Acid: sbg lengkap melengkapi sesama insan

CekbOlat-bOlat berkata...

kita bkn smpurna utk dpatkan yg smpurna ^^ tapi cuba utk mnjdi sempurna =D

sha my heart berkata...

bolat: ayat terbaik =)

blognizamlah berkata...

hahaha....xleh blaaa...ye2, saya pun tguk cermin gak..ahakzzz, sedar diri sama sebelum nak perfect sgt...kikikii

Cik Sibuk berkata...

memang tak ada..
kena la give & take. Kalau nak tunggu yang perfect, alamatnya tak kawin la sampai ke tuaa..

NUR AYNIE berkata...

nk yg perfect di mata sudah la...xyah nk perfect segala nya...jenuh cri xkn jumpe punyer la hihihi...=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...