Langkau ke kandungan utama

Jangkitan Batuk dari Asia Barat


Assalamualaikum.

Line internet hari ni agak teruk. Dari tadi nak up entri tak boleh. Entri tu aku nak buat autopublish untuk waktu aku tak on line nanti.

Tapi di sebalik semua itu, aku mendapat ilmu baru. Ilmu yang kawan-kawan aku kongsikan di facebook. Aku dapat resipi, aku dapat pengetahuan am dan ilmu agama. Syukran..

Ok, berbalik kepada diriku (bajet artis, haha~) Aku dapat batuk. Rasanya berjangkit daripada mak ayah yang baru balik dari Mekah. (orang kat Mekah memang biasa la kalau batuk). Perit rasa tekak ni. Rasa ada bakteria bergerak-gerak. Erk!

Mak ada suruh makan ubat. Tapi aku malas nak makan lagi sebab aku nak makan sejenis makanan yang tak boleh digandingkan dengan ubat. Haha~ Degilnya budak ni.

Tak apa la. Aku nak rasa juga bagaimana orang lain rasa sakit. Haha, ada juga orang macam ni kan? Bukan apa, aku nak merasai betapa nikmatnya sihat. Orang kata bila kita sakit baru terasa betapa nikmatnya sihat yang dirasakan. Wink wink.

Sebenarnya, aku susah nak dapat sakit sikit-sikit macam selesema, pening kepala, batuk. Antibodi aku kuat kot. Haha, perasan. Makin meningkat umur, antibodi makin lemah. Ya, antibodi aku pun makin lemah. Kalau aku tak cukup tido, paginya terus dapat selesema (macam masa Konvo bebaru ni -tu aku tak tido langsung).

Nanti, bila makanan tu dah dicerna, ceq makan ubat ya, mak..

Korang senang jatuh sakit tak?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 

Kalau rasa entri ni ada nilai dan berguna, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker