Tutorial DMoz Directory Menjana Trafik | ! sha my heart

.

Sabtu, 29 Oktober 2011

Tutorial DMoz Directory Menjana Trafik

Assalamualaikum.
Aku nampak orang Malaysia ni tak banyak lagi tau pasal DMoz Diretory. La, rugi la wei.

DMoz Directory tu apa?

Dmoz ni adik beradik dengan Google. Sebenarnya bukan adik beradik pun dengan Google tapi Google suka ia. Boleh kata orang kanan la dalam Google ni.

Dmoz ni ada partnership dengan AOL Search. AOL Search tu apa? Pada aku, AOL Search tu ialah tempat berkumpulnya SEO seperti Google, Yahoo, Bing, Yippy, dan lain-lain.


Cara-cara untuk daftar ke Dmoz Directory:

1. Masuk ke dmoz directory


/


2. Kalau blog berbahasa Inggeris, terus masuk ke sub-sub yang diingini.
Jika blog dalam bahasa Melayu macam aku ni, pilih World > Bahasa Melayu.

/



3. Pilih sub-sub yang bersesuaian dengan kandungan blog korang.


/


4.Bila dah tekan 'tambah URL', ia akan keluar macam kat bawah ni, syarat-syarat dan kena isi details sikit.


/


Details yang diperlukan ialah

  • Site URL: http://sha-myheart.blogspot.com/
  • What type of link in this: pilih Reguler
  • Title of site: Isi judul nama blog korang
  • site Description: Isi deskripsi blog korang menggunakan huruf kecil semua sebanyak 25-30 perkataan
  • your e-mail address: isi email
  • user Verification: isi kode chaptcha


5. Submit dan ia akan keluar macam kat bawah ni: Permohonan diterima.

/


Aku perhatikan blogger Malaysia masih tak tau atau ramai yang masih belum buka mata terhadap Dmoz ni sedangkan ianya amat penting pada SEO.

Mungkin sebab susah nak dapat tempat kat Dmoz ni (memerlukan masa sehingga dua minggu hinga sebulan). Tapi belum tentu akan dioptimise. Bukan semua blog layak diterima kerana mereka menggunakan orang sebagai penapis (goal keeper) bukannya sistem (mesin) macam Yahoo dan Google. Dorang ada standart yang tersendiri.

Apa-apa pun, good luck. Mana tau blog korang berjaya mendapat tempat, memang heaven la, trafik mencanak lepas tu. =) Jangan lupa, share trafik ke blog aku sama. Kehkeh. =P

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang. 
Kalau rasa entri ni amat berguna dan bernilai, sila tekan +1 kat bawah ni, ya.

7 ulasan:

peyan berkata...

Sudah buat..
Thnks .. Info yang baik..

selesai dftar sblom balik kg..
Hehehe=)

sha my heart berkata...

Peyan: tahniah, kerana mendaftar. haha~

sergeant keroro berkata...

baru buat. entah dapat ke tak. yeke mencanak trafik?

berapa leh dapat sehari?

sha my heart berkata...

Keroro: tahniah kerana berjaya buat. haha~

itu kena tengok kepada trafik dan entri juga =)

zahidahwahid berkata...

baru tahu pasal ni...thank for sharing...

New Entry: Date on logos ship

Taufiq Tiramisu berkata...

wow! berguna ni! sekarang jugak nak buat! hahaha. thanks2!! :D

Arif Aiman berkata...

baru buat~~ aahaaa... tenkiu~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...