Petua Murah Rezeki Oleh Dr Fadhilah Kamsah | ! sha my heart

.

Isnin, 10 Oktober 2011

Petua Murah Rezeki Oleh Dr Fadhilah Kamsah

Assalamualaikum.

Entri pesanan dan agama.


Aku jumpa artikel ni dalam facebook yang aku nyatakan sumber di bawah. Aku rasa ia berbaloi untuk dikongsikan bersama.


Berikut adalah kiriman email yang saya perolehi tentang pesanan Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah. Semoga Allah memberkati dan merahmati pengirim email tersebut juga Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah.

Dato’ Dr. Fadzilah Kamsah pernah berkata:

"Setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup @ telah tiada). Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu"


Berdasarkan Hadith Nabi :

“Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tuanya dalam sehari”

Huraian hadis:

- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada)

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus berdoa kepada kedua ibu bapa (walaupun ada ibu bapa yang leka, doakan agar mereka berubah)

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah.

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh-sungguh. Tadah tangan dan bayangkan wajah kedua orang tua kita, termasuk guru-guru kita dan mereka yang banyak menolong kita (berdoa perlu tampak bersungguh-sungguh)

- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki oleh Allah


Kesimpulannya:


- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris. Cuma jangan lupa doakan ibu bapa kita setiap hari

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita dapat dari Allah (contohnya. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dan sebagainya.)

InsyaAllah.

Berusaha dan bertawakal. Insya-Allah, rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM (kata Azmil Mustapha).

Mari kita cuba. Allahhuakhbar.

Insya-Allah
Allahu Akbar !


Sumber dan diedit.


Kataku:

Tok guru aku selalu pesan, ibu adalah berkah, bapa adalah karomah. Maka berbuat baik lah dengan ibu bapamu. Kata-kata ibu bapa kita sangat bernilai. Kalau mereka redha dengan kita, maka ALLAH pun akan suka kita.

Jadi, pesanku kepada anak, jadi anak yang baik. Kalau jadi parents, jaga mulut kerana mulut anda masin.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!






Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.


11 ulasan:

Princess LaLoLi berkata...

hye..perkongsian berguna..:-)
yup..doakn setiap hari utk ibu bapa...:-)

guru saya pernah berkata..laupun kita bukan lahir dari terus pndai...kita berusaha..n berusaha bersama redha ibubpa.insyaALLAH...kita akan dapat sperti mana cerdik pandai dapat.

peyansanstaro berkata...

Info yang menarik untuk dikongsi..
Anak-anak dengarlah nasihat ibubapa ye. InsyaAllah akan selamat dunia dan akhirat..

peyansanstaro berkata...

Info yang menarik untuk dikongsi..
Anak-anak dengarlah nasihat ibubapa ye. InsyaAllah akan selamat dunia dan akhirat..

aimie amalina berkata...

weeeee=]
suke2!
ehehehe
doa kepada ibu bapa tiap mase kan

Raisya Haris berkata...

thankies for the info kak (:

sha my heart berkata...

Princess: Saya suka kata2 awak =)

sha my heart berkata...

Peyan: Ya, nasihat mereka adalah nasihat terbaik =)

sha my heart berkata...

Aimie: kadang2 terlupa terutamanya kalau duk depan mata. Hihi~

sha my heart berkata...

Raisya: Sama-sama. Pesan memesan sesama kita =)

MARLIYANA MK berkata...

good info..thanks.

yaaa..sgt setuju.mendoakan ibu bapa kite sgt penting :) ad berkatnya..

amalkan surah al-waqiah & solat dhuha untk murah rezeki :)

Pendamba Mawar berkata...

thanks..info yan sangat menarik.alhamdulillah..ibu bapa masih diutamakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...