Langkau ke kandungan utama

Kenapa Ko Nak Sibuk Sebarkan Aib Orang?

Assalamualaikum...

Entri pesan, persahabatan dan blogging.

Banyak yang bermain di kepala aku. Tapi aku tak boleh nak kongsi atau tulis panjang-panjang memandangkan waktu untuk menolong ibu di dapur sudah hampir tiba. Al-maklum lah, untuk dibuat juadah berbuka puasa. Sekarang ni menaip dengan kelajuan maksimum.

Aku lambat buat entri sebab macam semalam la, aku blogwalking dan FB. Tapi aku tak stalk blog orang hari ni.

Adalah juga aku terjumpa sesuatu untuk kita renungkan bersama.

Penyebaran. Kuasa internet terumatanya blog ni amat kuat tau.

Aku cuma nak korang fikir, kenapa la korang nak jadi jahat dengan mengumpat serta menfitnah orang lain sedangkan orang tu tak kenal korang pun? Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadhan yang penuh berkat ni.

Jangan la nak buat cerita buruk pasal orang. Korang tak tau pape pun, tetiba siarkan dalam blog korang atau status Fb yang menyalahkan si pulan si pulan.. Ish, korang ni dah cukup baik ke?

Kalau korang pula di tempat dia, apa korang rasa?

Sudah. Ini bulan baik dan penuh berkat. Hiasilah dengan penuh keimanan dan ibadat.

Satu lagi pasal kes penyebaran hadis palsu. Korang jangan la sesuka hati jer nak siarkan apa-apa tanpa korang tahu sama ada ia betul atau palsu. Kalau tak tahu tu, rujuk je ustaz. Jangan nak copy dari blog orang lain jer..

Aku pun bukanlah baik tapi berusaha untuk menjadi yang terbaik.

Korang pun kena macam tu jugak.

Korang jangan lah suka mensensasikan sesuatu berita yang belum tentu hujung pangkalnya. Aku tahu ramai yang buat pasal ni sampaikan blogger yang kecil-kecilan pun nak tulis juga.

Ello, sila lah korang gunakan akal sikit..

Aku bukannya nak marah, lagi-lagi dalam bulan puasa ni. Aku cuma tegur supaya korang tidak terlibat sama dengan dosa kering.

Dosa? Ya, orang yang menyebarkan kejahatan orang lain jugak adalah berdosa. Tidakkah korang berfikir tentang dosa sebelum nak siarkan sesuatu? Kalau belum, sekarang korang fikirkan ya..


Semoga dengan kedatangan Ramadhan ini membuatkan kita insaf.

Salam Ramadhan dan selamat beramal =)

Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)