Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2011

Sudah Sampai Kampung, Sudah Sihat, Yeah!

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Alhamdu lillah, sudah sihat. Mungkin dari doa kalian. Terima kasih semua.

Fuh, letih giler 12jam perjalanan. Letih, pening dan lapar.

Balik rumah pula bukannya dapat rehat terus. Berborak-borak dengan adik-adik memandangkan dekat sebulan tak berjumpa dan berbulan-bula tak jumpa dengan adik yang belajar kat universiti Sarawak.

Pelik la pula, bila balik terus nak tido, kan? Lagipun sampai awal malam, pukul 9 lebih. Takkan nak tido waktu tu kot? Pelik sebab aku ni jarang la tido awal. Kalau tido awal pun malam akan bangun balik dan stay up sampai pagi atau subuh. Itu la aku. Haha~

Bas yang aku naik tu tak best, berterhentak-hentak jer.. Tak boleh nak tido. Dah la malam tu aku tido 2 jam, terjaga sambung lagi tido sejam. Baru je nak tido, mamat sebelah sana tu bunyi handphone dia punya la kuat, satu bas boleh dengar.

Rasa nak jer aku sound dia tapi sabar aku masih kuat. Lagipun aku risau aku ni cakap straight to the point, tak de nya nak puji-puji.

Kala…

Aku Minta Maaf Emosi Terganggu

Assalamualaikum...

Entri peribadi.
Kadang-kadang rasa nak marah..
Kadang-kadang rasa benci...
Kadang-kadang rasa menyampah.. Haha~
Semua ni sebab berperang dengan sakit. Emosi jadi tak betul..
Cepat-cepat sihat, dah nak puasa ni.

Minta maaf kalau aku beremosi.

Minta maaf kalau aku buat perangai.

Minta maaf kalau aku gedik.


Minta maaf kalau tiada balasan komen ke blog korang.

Fahami lah, aku tak larat.
Aku harap hubungan kita masih macam dulu.
Atau korang dah tak nak kawan dengan aku, 'budak sakit'?


Esok, nak balik kampung.
Harap-harap aku kuat.
Dari Selatan menuju Utara.
Mohon doa kalian.


Selamat berpuasa dan Selamat Hari Raya..P/s: Kalau aku tak muncul lagi, teruskan doakan aku ya..

Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Aku Sakit Tapi Tak Perlu Ko Tahu

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Dia: "Bila kita sakit, kita perlukan orang untuk memberikan perhatian kepada kita kan?"
Aku: "Tapi aku di sini bukan nak tarik perhatian sesiapa. Oh, tidak.. Aku tak lah semurah tu."

Aku pun bukannya nak tagih simpati korang.

Aku: "Aku cuma nak cakap, aku kurang sihat."

Aku sakit.

Dia: "Sakit apa? Bagitau la.."
Aku: "Biarlah menjadi rahsiaku. Tak la teruk sangat. Tak perlu risau"

Dia: "Tak teruk? Suara ko lain. Lemah jer. Muka ko pucat. Air mata ko mengalir. Aku pasti sangat sakit, kan?"
Aku: "Hmm.. Tapi, tak perlulah ko endahkan aku. Aku bukan sesiapa."

Dia: "Habis tu, aku ni sape?"
Aku: "Ko kawan aku. Kawan baik aku."

Dia: "Ha, tahu pun.."
Aku: "Ya. Aku minta maaf menyusahkan ko. Aku tak nak ko tahu aku sakit."

Dia: "Be tough, k. Aku tahu, ko tak nak orang tahu ko sakit. Aku tahu, ko cuba sembunyikan suara lemah ko tu masa aku call ko…

Perihal seorang Aku... Sha (11)

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Lama rasanya aku tak menulis dalam siri Perihal seorang Aku... Sha ni. Last tulis dalam bulan April 2011. Sekarang dah hujung bulan Julai.

Pagi tadi, aku bermimpikan er.. tak de nya aku nak mimpikan apa-apa. Haha~ Pagi tadi tidurku terganggu dek kerana bunyi mesej yang masuk ke handphone hadiah dari ayah.

"Selamat berpuasa dan selamat pengantin baru" - KH.

Tersenyum juga aku sendirian. Apa la yang 'ayahanda' fikir ni?

Tengahari, aku dapat berchat dengannya. Nak balas mesej, kredit baru jer expired malam tadi.
Aku terangkan yang kredit habis. Tiada respons. Bila aku nyatakan yang aku tidak pernah berkahwin, cepat je dia balas. Oh, hati lelaki yang seorang ini...

Dia kata dia dapat tahu dari blog aku dan entri ini 4 things make me happy

Mahasiswa Bersekedudukan: Trend Senyap-Senyap?

Assalamualaikum...

Aku nak komen permasalahan ini. Jom korang baca dulu kesnya..


Baru-baru ini saya telah berbual dengan rakan sekerja saya yang berumur pertengahan 20an. Beliau telah mempunyai isteri dan seorang anak kecil. Rakan sekerja saya ini sebelum ini tinggal di sebuah apartment di ibukota berkongsi dengan seorang rakan bujang, seorang mahasiswa.

Manakala isterinya yang sebelum ini tinggal di kampung, telah dibawa untuk menghuni bersama di aparment/rumah berkenaan.

Dalam perkara ini tentunya rakan sekerja saya itu ingin menjimatkan duit, maklumlah isteri beliau tidak bekerja, maka mungkin persetujuan telah dibuat bersama rakan bujang tadi untuk berkongsi bayar sewa rumah.

Apa yang mengejutkan saya, rakan sekerja saya itu memberitahu bahawa teman wanita  wahasiswa itu ada datang menginap pada siang hari tetapi tidak bermalam di rumah itu. Secara sepontannya saya berkata kepada rakan sekerja itu, "ini adalah kes bersekedudukan".

Namun begitu dijawab ole…

Maafkan Aku, Aku Pun Kecewa Dengan Blog Ni

Assalamualaikum...

Entri peribadi, hati dan blogging.


Hari ni aku buat sedikit BW. Bukan sekadar BW tapi baca-baca entri diorang dan komen-komen.

Kebetulan hari ni, aku masuk ke blog yang hebat. Diorang siap ada matlamat yang jelas tentang blog, ada yang siap ada KPI lagi. Wah, hebat.

Terdetik juga, teruknya blog aku kalau nak dibandingkan dengan diorang. Diorang masih baru tapi blog diorang ada potensi. Blog aku? Dari tadi duk tunggu pengomen, sorang pun tak ada. Haha~ Rasa sedih juga. Tapi apa aku nak buat, dah bukan rezeki aku dalam bidang blog ni..

Nama jer aku ni dah lama duduk dalam dunia blog ni tapi tak ada tapak lagi. Kawan-kawan pun berapa orang lah sangat. Kawan-kawan, ok. Bukan follower.

 Mungkin salah aku, tak suka BW. Aku bukan tak nak BW sangat tapi aku tak nak ramai follower je tapi tak ramai yang komen entri aku. Sebab tu dulu aku stop dari BW.

Hadirmu Mengisi Kekosongan Hatiku

Assalamualaikum...

Entri peribadi, jiwang dan pesanan.


Hadirmu mengisi ruang kosong hatiku
hadirmu mengubah persepsiku
hadirmu mententeramkan jiwaku


Namun, aku takut untuk bermimpi
andai aku terjaga lagi
aku akan mengingati mimpiku itu
tetapi aku tak kan jumpa dengan mimpi itu nanti

Menyesal?
Tidak sesekali aku akan menyesal
ia adalah aturan Tuhan yang Maha Kebal
adakah kita layak untuk menyesal
andai kita masih tak guna akal
untuk mengukur dengan sesuatu yang kekal?


Janganlah kita menyesal dengan sesuatu yang telah ditakdirkan
kerana bukan kita yang menentukan
kita cuma mampu membuat perancangan
berjaya atau tidak, biarlah ALLAH yang tentukan

Laluilah dengan apa yang patut kita lalui
apa yang telah ditentukan untuk kita tempuhi
jangan terlalu berharap atau meragui.


Sha,
1.30 petang
27 Julai 2011
Melaka.


P/s:  Saya takut untuk kehilangan awak. Tapi saya tak kan risau kerana saya yajin dengan ketentuan ALLAH.

P/s/s: perhatikan rima di hujung ayat..


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.

Menjaga Makanan Orang Demam Campak dalam Rutin Harianku

Assalamualaikum...

Entri tips, peribadi dan rutin harian.

Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.

Jom baca.

Pepagi kemas rumah. Kalau pagi atau siang susah la untuk aku buka laptop ni sebab anak-anak sangat nakal dan main macam-macam. Malam-malam baru boleh buka laptop sebab diorang dah kurang aktif.

Sarapan memang aku tak sediakan. Kakak yang akan sediakan. Aku pun suka juga skip breakfast ni.. Haha~ Jangan contohi, tak baik tu.

Aku akan masak seperti mana yang diarahkan. Hehe~ Bukan kena arah-arah tapi kan aku ni menjaga orang sakit, maka makanan untuk orang sakit kena la buat.

Satu lagi, demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan. Tapi ada la satu hari tu aku goreng cendawan, buat sayur. Orang yang kena campak tu risau giler. Haha~ kejap jer masak goreng sayur cendawan tu.

Lepas kejadian tu, aku dah tak goreng dah. Menumis pun tak…

4 Thing Make Me Happy Today

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Perasaan bercampur baur. Tapi semuanya perasaan yang positif. TQ Ya ALLAH..

Syukur kerana aku merasai nikmat iman dan Islam..

Eh, lari dari tajuk plak. Haha~

Hari ini aku terima berita-berita yang menggembirakan..

1st, mestilah mengenai hati dan perasaan. Terima kasih, awak. Bertuah saya kenal awak, awak seorang yang baik.

Er, tak boleh cakap banyak-banyak. Sebab kita hanya mampu merancang, DIA yang akan menentukan segalanya..

Semoga apa yang dirancang, akan diberkati-NYA.


2nd, ada terbau .. nasi minyak? Tak la.. Terbau peluang kerja. Belum dapat lagi tapi terasa happy sebab dah rasa bosan duk saja ni.. Haha~

So excited kan? Kalau korang tak pernah rasa duk rumah tanpa kerja atau perkataan yang difahami ramai, menganggur, korang tak kan tahu betapa gembiranya bila dapat tau ada kerja menanti anda.

Syukur ya ALLAH =)

Semoga aku cepat dapat kerja dan boleh membantu pembangunan negara. Ewah, macam la penting diri ko tu.. Haha~ Maksud aku setiap peker…

Kenapa Letak Bloglist Otai? Satu Persoalan Besar

Assalamualaikum...

Entri pasal dunia blog.

Entri ini agak sinis. Sesiapa yang terasa, memang patut. Itu memang tujuan dan niat aku. Aku nak bagi korang terasa dan berfikir sikit. Kita ni sebagai blogger jangan jadi blogger yang dicucuk hidung.

Aku baru jer perhatikan perkara ni bila masuk blog-blog  yang aku jelajah termasuklah blog korang. Korang ada terfikir tak perkara yang sama?


1. Kesan dari blog otai?

Adakah kita rasa blogger otai tu yang satu Malaya kenal dia tu sangat membawa kesan kepada blog kita? Adakah dia pernah selamatkan kita? Did he/she ever save ur life? Aku yakin. Dia (blogger otai) tu bukannya kenal korang pun. Entah-entah tak pernah jejak blog korang pun. Nak tinggalkan komen apa entah lagi.

Jadi, kenapa nak sokong sangat dan letak kat bloglist yang paling atas sekali?

Jeles? Aku tak jeles. Cuma aku terfikir kenapa korang nak letakkan blog dia dan agungkan sangat? Kenapa tak letakkan bloglist kawan-kawan korang dulu, baru la bloglist blogger otai?  Adakah korang n…

U Know, What the Most Reason I Like U?

Assalamualaikum...

Entri peribadi dan jiwang. Haha~

Adik-adik yang belum cukup umur, sila tutup mata.. Wakaka~



U know, what the most reason i like u?

I like ur patience.

It will extinct the mad of fire
it will make the calmness
it will make me feel free
feel happy..

TQ honey..

Sha,
3.56 am
25 July 2011
Malacca.

Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Tips Mengenalpasti Kesalahan dalam Blogging

Assalamualaikum...

Entri tips.

Sebenarnya, aku nak tulis cerita lain. Lain yang kuar. Edit dulu dan tarraaaa.. Ini yang korang dapat. Baik untuk korang jugak, kan?

Jom baca.


1. Cerita tak ada apa nak kutip

Bebaru ni aku BW sikit. Tetiba rajin nak BW. Biasanya aku malas.

Sebab utama aku malas nak BW ni bila masuk blog orang yang entrinya yang tak ada sebarang nilai untuk orang lain. Kalaupun nak tulis pasal peribadi pun tulis la pengajaran sikit untuk readers kutip.


2. Orang berbudi kita berbahasa, orang komen kita pun kena komen juga


Kite komen entri dia,dah tu, tak reti-reti nak komen entri kite..?

Hak eleh bajet jer entri dia tu bagus..

Kalau datang balik pun singgah kat shout box jer. Rasa nak lempang jer. Macam tu nak jadi blogger harapan? Jangan harap la dik. Nak patah balik ke blog ko, sorry la.. Belum terkenal dah sombong bagai. Campak laut bagi jerung makan lagi bagus.

43 Perkara Yang Selalu Kita Buat Tetapi Amat Dilarang-Sekat Rezeki!

Assalamualaikum...

Entri agama dan pesanan.

Aku rasa memang sesuai dengan untuk dikongsikan bersama.

Aku ambik dari sebuah blog. Ala, dah terlupa nak letakkan link. Sorry ya.


Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut.

Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1.tidak sembahyang atau solat.
2.tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4.memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.

Should I Give Him A Change? My Bud Said So. Me? Dont Know

Assalamualaikum...

Entri peribadi lagi dan persahabatan.

Dia: Hei Sha, what happen to u?
Me: Nothing

Dia: Oh, please.. i know who ur type of person, Sha. Tell me, what happen? (Smile)
Me: If u know who r me, just give ur opinion. I bet u know everthing.

Dia: Ok, since u say like that, i try to give my advice.
Me: Go on.. but dont ever ask me. I am no mood to answer of bank of question. I just wanna to release my tension. i feel bad right now.

Dia: Ok, my dear friend.
Me: TQ.

Dia: What happen to u actually? Ops, u dont need to anwers.. Just listen my babling k. Hehe~
Me: I do..

Dia: U know, in the world now, difficult to find a good man. But i still believe the good man still have. For example, me.. Hehe~ No la, just kidding. My friend and me are good man.
Me: Yeah i know.. continue please

Dia: I think he's good man..
Me: Hmm?

Dia: U dont believe it? He is good man. I know because i am man too. Difficult to explain to u. Off record, boleh? Haha~
Me: Okay, off  record.

Dia: Bla bla…

Ku Lepaskan Kau Pergi Dan Aku Mohon Undur Diri

Assalamualaikum...

Entri peribadi.


Aku tahu
aku bukan sesiapa
Aku sedar
aku bukan di hatimu
di hatimu cuma ada dia


Cukuplah dari menghubungiku
kerana nanti aku akann terperdaya dengan kata-kata manismu
manis bak madu
madu ataukah racun?


Cukuplah dari terus melayaniku baik
Tanam tebu di pinggir bibir
aku yang daif
terperangkap dalam mainan katamu.


Kau sibuk?
Itu bukan alasannya
kau sakit?
itu bukan dalihnya..


Tak apa, aku faham
aku berikan kau ruang dan waktu
mencari diri kau sendiri
apa mahumu
apa keperluanmu
apa kehendakmu


Dan aku akan pergi jauh darimu
kerana aku bukan untukmu
pergilah kepada dia yang kau dambakan selalu
bukan aku
kerana aku bukan sesiapa bagimu


Terima kasih kerana memberikanku kesempatan untuk bermimpi
izinkan aku pergi
membawa diri
mencari cinta suci
cinta sejati




Nukilan lubuk hati,
Sha
3.10 am
24 Julai 2011
Melaka.


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hu…

Kenapa Kau Siat Hatiku? Pergilah Kepada Insan Dambaanmu

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Aku tak tau bagaimana untuk aku luahkan.. Er, korang tak perlu la nak ambik tau sebab ni adalah luahanku kepada seseorang yang pastinya bukan kalian. Ni kira tiada kena mengena antara yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Jadi, tak perlu sesiapa pun terasa.

Perlukah aku bersabar lagi? Hidup memang menuntut kesabaran tapi aku tak tahu adakah berbaloi kesabaranku ini..

Semakin lama semakin menghiris perasaanku. Apa dosaku diperlakukan sebegitu?

Perlukah kesetiaan selama ini aku pertahankan,  dimusnahkan? Sedangkan dia langsung tidak pernah setia!

Segmen : Jom Kongsi Entri

Sudah lama jugak aku perasan akan kewujudan seorang blogger ni. Dia pernah singgah ke blog aku dan aku pernah singgah ke blog dia. Tapi, bebaru ni dia singgah, aku tak dapat nak tinggalkan jejak dalam blog dia sebab line berukband aku ni macam la siput sedut. So, tak boleh la nak tinggalkan komen mahupun kat shoutbox.

Lagipun, bila jer aku klik URL blog dia selalu jer server not found. So, malas la kan nak masuk lagi.. Hehe~ Jangan contohi aku. Tadi, aku teringin menguji kekuatan berukband tu, aku pun cuba la masuk blog dia. Yes, berjaya masuk. Aku nampak ada segment dia buat. Nak join la sebagai tanda aku minta maaf tak dapat balas kunjungan dia dulu. Hehe~ Boleh macam tu?

Ok, jom baca syarat dulu:

1- Semua Jenis entri kecuali entri politik dan seks. -Ok blog ini bebas dari sebarang anasir dan noda.. Agaga~ Dijamin kehalalannya.

2- Buat entri bertajuk " Segmen : Jom Kongsi Entri " - OK bos.

3- Dalam entri anda letak 1 links entry yang pernah anda tulis yang anda kira terbai…

Tips Cara Tangani Tak Ada Idea Nak Buat Entri (Tips Mencari Idea)

Assalamualaikum...

Entri Tips kembali lagi. Haha~ Macam Tora kembali lagi daa.. Hihi~

Ok, kenapa aku selalu buat entri tips je? Aku terpengaruh dengan si Anip. Sila la melawat blog dia, selalu jer ada tips. Jeles aku. Haha~

Tak ada la, aku tak ada benda nak jeles pun. Dia ada cara dia, aku ada cara aku dalam dunia blog ni. Tapi apa yang baik, boleh dijadikan kekuatan, kan? (Anip, sila jangan jeles, dik. Haha~ Tak faham? Ingat balik thread psot kat FB yang kata tak top up tu. Get it?)

Ok la, mesti korang tak sabar-sabar nak tau apakah tipsnya, kan?

Meh baca sini.


1. Catat

Mesti korang pernah bila jer buka nak tulis entri, idea tetiba blank, kosong, kan? Aku pun pernah macam tu, terutamanya pada awal kemunculanku dalam bidang blog ni. Hehe~ Skemanya ayat.

Untuk mengatasinya, catat. Apa sahaja yang korang rasa ok, sila catat dulu. Catat je dalam buku, handphone, komputer. Kalau nak bagi kesan sikit, emelkan ke akaun anda sendiri dan hantar mesej (SMS) ke no anda. Haha~

Untuk catat ni, pa…

Tips Untuk Bahagia

Assalamualaikum...

Entri tips dan jiwang tak tak berapa nak jiwang. Haha~

Ringkas saja.

Saja aku nak coretkan di sini..


Bahagia?? Nak cari bahagia? Tak perlu jauh-jauh.. Tengok dalam diri saja.

Fikir positif

Yakin diri

Sabar

Bersyukur dengan apa yang ada

Hayati hidup anda (Enjoy your life)

Dengan elemen ini, orang akan hormati dan akan menghargai kita. Tak percaya? Cuba la buat, amalkan.


Minta maaf kalau korang tak faham. Tapi kalau korang cuba buat, korang akan tahu satu-satu elemen tu bukan mudah nak buat dan kalau gabungkan semua, baru la korang akan rasa kesannya..

Selamat beramal ya.


P/s: Ini idea aku. Kalau korang nak ambik dan letakkan dalam blog korang, sila la buat hyperlink dan masukkan link blog aku. Tak tau macam mana nak buat hyperlink? Sila google, jangan malas!


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Bila Nak Balik Ni? Hebat Ke Negeri Ko?

Assalamualaikum...

Entri peribadi. Kalau tak suka nak baca, sila pilih entri lain yang menarik seperti entri tips, agama, blogging dan lain-lain ikut selera anda :)


Aku sebenarnya mahu ikut kakakku pulang ke kampung. Kebetulan dia nak balik kampung, boleh la aku tumpang..

Tapi, kakakku di Melaka ini tak benarkan aku pulang lagi. Someone pun suruh aku pulang lewat. Maka aku pun stay jer macam biasa.

Malam tadi kakakku kata, aku tak lama kat sini. Ini juga sebab aku tak nak la berpuasa kat Melaka ni. rasa tak ada life. Ye la, rumah taman dan tak bergaul sangat dengan jiran.

Aku agak terkejut la kalau aku nak ikut kakakku di Klang balik kampung, maka aku kena ada di rumahnya selewat-lewatnya hari Khamis dah kena bertolak ke rumahnya.. Hari ini hari apa? Khamis!

Oh tidak, baru jer aku setkan mindaku untuk stay lama kat sini. Then tunggu kakakku pulang ke rumah sewanya, aku pergi sana pula dan boleh berjumpa dengan someone.

Sebelum ni, aku selalu cakap yang aku nak balik dengan kakakku. T…

Tips Meramaikan Follower (Join This Site) Yang Berjaya

Assalamualaikum...

Entri Tips.

Aku kongsikan kepada korang berdasarkan pengalamanku sebagai tak berstatus.. Haha~ Sebenarnya, berstatus newbie lagi noob.

Sebelum tu, aku nak berstory dengan korang sikit.

Sudah berkali-kali Syuk bertanyakan tentang bagaimana aku mendapat follower yang ramai. Dia ni aku kenal dari pada mula-mula aku mula nak naik dalam dunia blog ni, dalam bulan dua begitu.

Masa tu rasa kagum kat dia sebab dia ada follower dua tiga ratus. Aku ni baru ada berpuluh-puluh jer. Selalu komen kat blog dia. Tak sangka pula dia ingat aku lagi, ye la ramai jugak yang komen kat entri dia.

Tapi aku selalu la lepak kat blog dia. Sebab tu kot dia ingat kat aku. Siap bagi award lagi. Ada dua dia bagi award, tapi satu tu, entah kat mana aku simpan, cari balik tak jumpa..

Kawan-kawan Hadir Di Kala Kesedihan, Terima Kasih

Assalamualaikum...

Kali ini entri persahabatan. Ringkas tapi bermakna =)


Tonight no more tear
Even feel sad
Feel cheated by someone


But, because i have a friends
I have blogger friends
I feel so refreshing
I feel happy
I can smile than cry

Haha~ what a spoil brat i am?
But, this is me..


Aku wanita, aku punya hati, ... (Ala dah lupa lirik Wanita-CT)





P/s: Terima kasih kawan-kawanku kerana sudi layan kepala bengong aku ni.. Semoga kalian berbahagia. =)



P/s: Terima kasih kerana bersabar dengan karenahku. Semoga kesabaran itu berbaloi suatu ketika nanti =)


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Demam Campak: Tips Cara Nak Ubati

Assalamualaikum...

Kali ini, aku nak berkongsi dengan korang semua mengenai cara penjagaan dan mengubati demam campak.

1. Tempek bedak sejuk, jangan kena hujan (nanti akan tinggalkan parut kekal). Jangan makan kicap,minum air kelapa banya-banyak. Insya-Allah tak teruk sangat. Boleh tengok di sini, Pantang larang orang demam campak dan Menjaga makan orang demam campak

Tapi parut tu mesti ada melainkan kalau kena masa baby mungkin tak nampak parut tu.


2. Pakai calomine lotion.
 Losyen ni sejuk, untuk menghilangkan kegatalan. Losyen ni selalunya doktor akan bagi selepas kita jumpa doktor untuk ambik ubat.

Kalau campak biasa iaitu measles takkan ada parut.Jika kena chicken pox iaitu cengkering - yang macam jerawat tu, barulah ada parut jika masa jerawat campak ni jadi kuping tu kita tanggalkan sendiri.

Lepas Geram: Semoga Berbahagia, Pak Cik. Sayonara~

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Sambungan dari Pak Cik Pergilah Kepada Si Dia, Dia Menantimu

Sila baca dengan lagu patah hati.. Ahaks!



Pak cik, kenapa akhirnya begini?

Kite kecewa sangat. Sangat kecewa.

Kite rasa sedih. Kite nangis. Tiap-tiap malam kite nangis.

Kenapa kite rasa sedih? Mungkin sebab kite rasa pak cik tidak jujur.

Sakit, pak cik tau tak?

Kite jujur dengan pak cik, tapi pak cik sikit pun tidak jujur dengan kite.

Kalau begitu, biarlah kite pun tidak jujur dengan pak cik lagi. Kalau pak cik nak tau, kite boleh je pergi kepada ex-bf kite pada bila-bila masa dan dia akan terima kite. Tapi kite tak buat begitu kerana kite tak nak melukai pak cik. Tapi teganya pak cik melukai kite..

Sakit, pak cik.. Sampai hati kan pak cik?

Bahasa Siam: Pertuturan Biasa

Assalamualaikum...

Entri bahasa asing.

Setelah sekian lama entri bahasa asing tak muncul, maka menjelmalah kali ini. Haha, macam la ada orang perasan ke tak entri tu wujud ke tak.. Hahaha~


Sawa dee ka.. Kun ce arai?

Kepada sesiapa yang tak tau atau tak ingat, sila klik untuk belajar di sini dan sinun.

Demam Campak: Hari-Hari Makan Sup, Bosannya!

Assalamualaikum...

Entri peribadi dan rutin harianku.

Untuk pengetahuan korang yang belum tahu, aku berada di Melaka sejak 3hb Julai. Ini semua kerana kakakku, Ramziah memerlukan bantuan aku. Anak lelakinya demam campak. Kakak pun tak dapat cuti banyak hari.

Pengetua sekolah dia pula gila sikit. Sekolah menengah biasa tapi dia nak buat macam sekolah berasrama penuh yang mana kelas tambahan untuk tingkatan 1-5. Kalau sekolah biasa, hanya tingkatan yang akan mengambil peperiksaan besar sahaja diadakan kelas tambahan seperti tingkatan 3 (PMR) dan tingkatan 5 (SPM).

Tips Bila Dilanda Kebosanan

Assalamualaikum...

Entri peribadi lagi. Haha~ Kesian kat pembaca blog aku.. Tapi ini saja yang terlintas di serebrum aku. Hehe~ Jangan marah ye.

Sebenarnya entri tips.

Selepas aku mengepos entri Pergilah Si Dia Menantimu, aku pun lepak la kat facebook. Sekali nampak someone duk komen-komen kat facebook. Ah, jeles gile! Rasa nak jer menyampuk. Dua-dua lelaki dan perempuan tu kenal aku. Tapi aku sabarkan diri. Rilekskan hati..

Rahsia nak tenangkan hati yang tengah berserabut?

1. Dekatkan diri dengan Tuhan.
Dia yang cipta kita, maka kena la kita bergantung harap kepada-NYA.

2. Sibukkan diri
Apa? Tak ada benda nak buat? Meh aku bagi korang idea..

Pak Cik, Pergilah Kepada Si Dia, Dia Menantimu

Assalamualaikum...

Entri peribadi dan terlalu peribadi.

Tawar hati.

Aku tak tau bagaimana untuk menyatakan di sini.. Tapi sesungguhnya, aku terasa dan tawar hati. Mungkin ada betulnya, kami sekadar teman. Teman tapi mesra kata orang. Haha~ itu kata orang tapi pada dia, aku cuma kawan biasa. Diulangi, kawan biasa!

Ok, fine. Aku cuma kawan biasa.

Baru semalam aku sedar yang aku ni tak lebih dari kawan biasanya.. Sakit? Tak adalah.. Biasa saja.

Kecewa? Tidak. Kenapa? Kerana aku juga baru sedar yang dia bukanlah pilihanku.. Dia bukan jodoh aku.

Tips Cara Nak Tambah Duit Dalam Akaun Nuffnang

Assalamualaikum...

Entri tips.

Lama rasanya tak mengarut kat sini. Sebelum ni, dua-tiga entri yang ditulis adalah telah lahir dan dicatatkan dalam Ms Word dulu disebabkan aku kesibukan. Tetapi sebenarnya aku lebih selesa buka blog dan taip kat situ. Baru rasa kebestan dalam berblog. Hihi~ (Korang macam mana? Taip dulu atau taip kat blog?)

Memang itulah amalan aku selama ini. Baru la entri yang terbit tu adalah entri terbaik dari ladang. Hehe~ Entri aku pun pernah menjadi entri terbaik dari ladang dari blog seseorang, bulan Mac kalau tak silap. Aku malas nak belek balik. Korang belek la sendiri. Haha~ apa la punya blogger ni, pemalas kan? Wakaka~ Nasib la korang dapat kawan blogger yang pemalas ni.

Erm, apa aku nak merapu kali ni? Sebenarnya banyak jugak yang bermain dalam kepala aku.. Tapi aku kena saring dulu la, apa nak kongsikan kepada korang.

Sekarang ni, ramai sudah adik-adik junior yang mendapat BE (Buffered Earning) dari Nuffnang. Malam semalam, line kurang elok, aku ternampak…

Tips Rahsia Gadis Kekal Ayu

Assalamualaikum...

Entri tips kecantikan dan wanita.

Gadis atau perawan diibaratkan seperti sekuntum bunga yang sedang mekar di taman. Kecantikan dan keayuan wajah si gadis harus dipelihara sejak dari peringkat remaja lagi. Ikuti beberapa tips ringkas cara-cara untuk mengekalkan keayuan wajah gadis ayu.

Haha, skema tak ayat? Aku ambik dari majalah Mingguan Wanita bahagian Rahsia Wanita. Aku rasa amat sesuai untuk gadis kasar yang nampak je ayu macam aku ni.. aku nampak je macam ayu gile tapi aku ni kasar ni. No wonder la ada jer yang terasa dengan kata-kataku (orang yang tak kenal aku la). Kalau diorang sudah kenal, diorang tahu aku ni macam mana, tak ada apa yang perlu terasa..

Pe Hal Ko Sibuk?

Assalamualaikum...

Entri peribadi.


Kenapa kau nak mengata pada orang lain Kau tak rasa apa yang dia rasa
kau tak tahu bagaimana peritnya kehidupan dia

Dia, kalau sudah perit hidupmu mengapa perlu terasa dengan perkara begini? Kalau terlalu banyak onar yang menikam jantungmu Mengapa kali ini kau tewas dengan sebaris kata-kata?

Rentetan Kasih : Catatan Telefonku

Assalamualaikum...

Entri peribadi.

Sekadar meluahkan sesuatu di sini..

28 Jun

Malaikat kecil.
Semakin dekat dia dengan diriku.
Tetapi kenapa aku pilihannya?
Biar apa pun, kau perlu sedar diri Sha..



Mak cik, marah tak panggil mak cik?
tak ada la, biasa sahaja.


30 Jun

Rasa sayang dia pula. Aduyai, kenapa pula ni?
Mimpi bukan-bukan tapi rasa dia ada di hati.
Malam tadi tengok cerita sedih, nangis-nangis tapi tak rasa sedih sangat sebab rasa dia ada di hati.

Risau bila dia demam. Rasa aku pun tak larat. Kenapa ek?

Minta Maaf, Sibuk Jaga Anak Saudara Yang Nakal

Assalamualaikum...

Minta maaf kepada kawan-kawan yang telah singgah ke blog tak glamour ni, (Haha, perasan glamour ke? Mana ada la..) tapi kunjungan korang tidak berbalas. Bukan tak ingat. Bukan sombong tapi line dan kesibukan menyekat.

Sekarang ni Sha ada di Melaka, menjaga anak saudara yang demam campak. Setakat jaga je tak ada la masalah sangat. Yang memburukkan  keadaan dan mood untuk blogging ialah anak-anak saudara Sha sangat lah nakal dan main macam-macam walaupun kena tinggal kat rumah dua orang.

Doa Pengikat Jodoh

Assalamualaikum...

Entri agama.

Aku kongsikan dengan korang doa ini..Aku ambik dari adikku, Ayong, budak persatuan yang tag aku dalam notenya di FB. TQ Dear..

Semoga kita mendapat jodoh yang terbaik.

Bahasa Siam: Greeting (Sapaan)

Assalamualaikum...

Sabai dee mai?

Hah, tak tau apa tu? Kalau tak tau, better klik sini dulu, k.. then belajar bilang jap kat sini.

Entri ini kita belajar pasal sapaan atau dalam bahasa Inggerisnya ialah greeting.

Sawa dee kap, masuk kot pintu, keluar kot tingkap..

Mesti korang pernah dengar, kata-kata popular yang selalu dikaitkan dengan greeting ni, kan? Haha, itu gurauan sebab diorang tak tau nak jawab balik bila disapa, sawa dee kap..

Pak Cik Perlukah Kau Jujurlah Andai Mahu Bahagia

Assalamualaikum...

Entri peribadi dan persahabatan.



Pak Cik,
Pak Cik tanya no telefon kite ni siapa lagi yang tahu? Kite cakap pada Pak Cik yang no ni tak ramai yang tahu, kawan persatuan ada la dua orang tahu. Kawan rapat baru seorang tahu dan famili. Itu saja.

Pak Cik nak tahu ek, kepada siapa lagi kite beri no ni?

Di Manakah Perhubungan Jika Aral Melintang?

Assalamualaikum...

Entri relationship dan jiwang..

Jom kita baca..


Seseorang yang menyayangi anda, dia akan buatkan apa yang anda suka. Dia akan ingat nama anda. Nama anda sentiasa bermain dalam mindanya. Dia selalu ingin berada di sisi anda. Dia ingin membuatkan anda tersenyum riang di sisinya. Dia ingin membuatkan anda bahagia kerana dia inginkan anda.

Terima Kasih Masih Sudi Sokong Walaupun Menyepi

Assalamualaikum...

Lama tak bertandang.. Apa khabar semua?

Alhamdulillah, follower sudah cecah 1000 orang lebih walaupun hari tu, seminggu yang lalu, tak buka blog dan update..

Terima kasih kerana sudi follow blog ini dan terima kasih kepada mereka yang sudi meletakkan blog Sha kat bloglist blog kesayangan mereka.

P/s: Aku mimpikan kawan-kawan rapatku kat blog.. Mesti korang rindukan aku, kan? Haha~ perasaan..

Ok la, banyak perkara nak cerita, sementelah seminggu tidak mengup date..

Sampai sini dulu, ya.. Hihi~


Terima kasih sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!