Langkau ke kandungan utama

Diary 2 Jun

Assalamualaikum...

Hanya diari biasa. This is my e-diary.

2hb Jun 2011
Masuk tidur pukul 4. Pukul 5 baru boleh lelapkan mata. Fikir apa? Debaran di dada. Dah tua rupanya aku ni.

Subuh jaga.

7.45- terjaga dari tidur sebab gangguan bunyi telefon bimbit ayah dan ayah sengaja bercakap dekat dengan tempat aku tidur. Sebijik-sebijik aku dapat dengar kedua-dua belah pihak berbual.

Mula-mula malas nak dengar, tapi memandangkan si dia yang call dan teringat kepada didiku yang tanya sedap tak suaranya, aku pun menekap telinga, mendengar perbualan di antara mereka.



Suara dia biasa saja, sedap jugak la. Hah, sedap?! Kalau sedap, mesti orangnya gemuk. Oh, tidak!

Pekatnya dia cakap Kedah. Aduh, tak suka. Aku ni walaupun orang Kedah tapi aku kurang suka sikit orang yang cakap Kedah pekat. Sebab mentaliti aku... Hahaha~

Sukanya reaksi suaranya bila akan datang jugak ke rumahku. Ini yang membuatkan aku makin nervous. Hehe~

Dia cakap, dia dapat tukar ke Jerantut, Pahang. Lor, Pahang lagi, tukar la kat Kedah ke, KL ke.. Ekeke~ sibuk je aku.

Dia akan datang rumahku Jumaat petang.

Ayah pun nasib baiklah free hari Jumaat. Hari Sabtu, ayah dan mak ada kursus Haji, last. Maka wajib pergi la dan kerana kekangan ini jugak ayah tak dapat ikut dia balik ke Pahang. Hohoho. Aku tahu ayah akan check mamat tu habis-habisan la.

Ayah cakap dia kenalannya mengenali sangat mamat tu. Jirannya. Siapakah? Adakah jiranku jugak?

7.45 aku bangun

8.00 kemas rumah dan hadap laptop
buat entri ni

9.30 adikku balik dan desak ikut dia pergi ke Pokok Sena pada waktu tu jugak. La, budak ni kenapa la tak cakap awal-awal?

10 gerak, 10.30 balik beli barang nak buat laksa Kedah.

11 siap siang ikan untuk buat kuah laksa, masak untuk makan tengah hari dan kemas rumah lagi.

12.30-2.00 tengok tv

2.00-5.30 tidur

5.30-7.30 hadap laptop

7.30-8 masak makan malam

8-11 prepare untuk kenduri esok. Buat baca Yassin berkelompok dalam kampung ni.
buang kulit udang untuk dibuat pulut panggang.
perisi isi ikan untuk buat kuah laksa

Balut pulut panggang dengan mak. Best dapat lepak dengan mak. Ayah merajuk dengan mak ni. Senyap je.. Kalau tak, mesti ayah akan menyampuk jugak kalau aku ada tanya apa-apa. Ye la, ayah akan bercerita itu ini. Itu la asam rumah tangga. Wah, rasa takut pulak nak menghadapinya. Tapi bila tengok Nora Elena, best pula. Ekeke~

11- pasangkan filem HKLBR- apa tu? Hantu Kak Limah Balik Rumah. Bagi mak dan adik tengok guna lappy kesayangan ni.

12.++- on line till now 3.30


Ok, i think i need to sleep bcoz tomorrow i need to stay up.

Good nite everyone.

May be i not on line in da day, because busy to set up and prepare for the event. Dont miss me.. Haha, bajet ada orang rindu ko, Sha.



Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:


Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Pantang Larang dan Makanan Orang Demam Campak

Nak jaga pemakanan orang demam campak?
Ok, aku ada petua dan tipsnya. Segala yang tertulis di sini adalah keluar dari kepalaku, dan pengalamanku menjaga makanan orang demam campak. Ku abadikan di sini.


Tidak boleh menggoreng
Demam campak ni kita tak boleh nak goreng apa-apa makanan terutamanya guna minyak. Contohnya goreng ikan.

Menumis pun tak boleh tau.

Sebab apa tak boleh? Sebab ia akan merangsang pertumbuhan campak dan buat ianya kemerah-merahan.

Elakkan makanan laut yang gatal
Makanan laut, seperti udang, sotong, kerang elok la dikuarantinkan.. Haha~ Bukan kuarantin la tapi jangan makan makanan tu, k.

Elakkan yang pedas
Cili pun tak boleh makan sebab mengundang kegatalan.


Elakkan yang hitam-hitam seperti gaban perkasa hitam


Kicap dan kopi harus la dijauhi serta merta sebab ia akan menyebabkan berparut hitam. Kalau koko atau milo? Kalau capucinno? Erm, ikut suka korang la.

Aha, aku ada idea, kalau nak putih maka minumlah air soya. Confirm menjadi. Tapi kalau tak jadi, jangan…

Tips Pakaian Untuk Konvo

Open Tracker