Langkau ke kandungan utama

Jom Belajar English (Pada Awal Learner)




Assalamualaikum...

Sama macam semalam, tak tidur-tidur lagi.. Hihi~ Amnesia kah aku? Amnesia? Bukan, imsonia la..

Nope, i am not imsonia (betul la perkataan ni?).

I am fine. Cuma saja ja tak nak tidur.

Kenapa?

Sebab nanti, aku tak kan ada kesempatan ini lagi..

Jadi masa ada kesempatan yang terbuka depan mata ni, aku rebutlah kan? Tak salah rasanya. Kesihatan? So, far masih ok.

But, u know last afternoon, my palm become purple-blue like that.  I am so shock. Is'nt right or my eye got problem? Fortunatelly, it become normal.

Ni pe hal tetiba speaking London ni?




   
Aku baru terbaca syarat nak minta kerja, siap mention besar-besar lagi, MAHIR BAHASA INGGERIS. Ala, aku tak mahir. Kalau bercakap boleh la tapi kalau writing, memang hancus la. Ni pun dah lama aku tak speaking English, rasa kekok sikit la.

Hey, terlanjur cakap pasal bahasa Inggeris ni, mesti korang nak tau jugak petua nak pandai bahasa asing tu, kan? Okay, aku share kat sini.



1. Vocabulary

Yang ni memang penting la. Masa ni orang kata kena berkawan dengan kamus, buku nota dan pen. Catat perkataan yang tak tau dan rujuk kamus segera. Diulangi, segera. Kalau tak, kita akan lupa. Petua ni.


2. Sentence (ayat)


Kena la tau macam mana nak susun ayat.

I love you.

Nak jawabnya: I love you, too.. Bukannya I love to you.
*Ada orang cakap macam tu kat aku. Lawak tak, lawak tak? Haha~ Lucu rasanya.

So, up grade sikit diri anda dengan bahasa Inggeris ni, ya. Ala, bukan susah sangat. Ambik yang senang, senang dulu. Contoh, thank you, nak jawab apa.. What is your name, How are you, what are doing? Simple, kan?





3. Berkomunikasi


Cakap la sikit. Speaking. Ala, cakap je, Hello, how are you? I am fine. Thank you. Itu pun dah ok.

Dengar orang lain bercakap. Ops, bukan suruh memasang telinga dengar cerita orang tapi dengar sebutan dalam bahasa Inggeris tu. Dengar dan ikut (ajuk pun tak pe) sebut semula. Pilihan senang, dengar lagu, radio dan TV.

Korang ada petua nak pandai English? Kongsi la kat ruangan komen, k.


P/s: Sebenarnya nak up date tentang yang lain. Tapi tak pe la. Aku nak up date pasal kena kemas bilik ni. Banyak kot barang mak, noks.. Ekeke~

Nantilah kalau ada kesempatan, aku up date. Mahu rehat dulu. Kepala dah tingtong ni.

Sayang baby, jap lagi kita tidur sama-sama, k. Woish, jangan fikir bukan-bukan. Nak kasi laptop Mr Len ni rehat jugak. Kesian dia, dah hampir 48 jam on non stop.

P/s/s: Serabutnya bilikku dengan penuh kotak dan buku-buku. Kertas di mana-mana. OMG! Nanti la nak masukkan semuanya dalam kotak and seal. Post! Wakaka.



Terima sudi baca entri ni. Sayang korang.
Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Catatan popular daripada blog ini

Tips Pakaian Untuk Konvo

Innershine Prun dan Camu-camu: Testimoni Cantik Kulit Berseri

Sedap. Manis-manis masam. Kalau ada rasa kurma, lagi best. Marvellous. Ada orang cakap, masam sedikit. Pada Sha yang tak makan masam langsung, rasa Innershine ini tidaklah masam mana. Sedikit sahaja rasa masamnya, berbanding produk lain yang lagi rasa masam asam jawa (Ladies Collagen). Innershine rasa masam buah camu-camu sahaja. 
Harga pasaran untuk 6 botol RM 28.90 dan untuk 12 botol RM 57.90. Berat satu botol 42 gram. Harga boleh dapat murah, ikut pasaraya. Pandai-pandailah korang pilih. Sha tengok kat Aeon (Jaya Jusco nama lamanya) pada 13 Jun 2014, harga seperti di atas. Tapi Sha tengok kat Big Aeon harganya lebih murah. Pek kecil (6 botol) hanyalah RM26.90 manakala yang besar RM54.90. Murahlah berbanding harga asal.
Perubahan magik yang Innershine Prun dan Camu-camu lakukan kepada diriku:

Hari pertama, minum malam sebelum tidur, tak dapat tidur dan esok paginya, perut membuang, detox kan? Hehe.
Lusanya, minum awal sikit dalam pukul 9 malam. Tidur, ok saja. Perut ok, tak ada…

Petua Tutorial Cara Pakai Contact Lens (Kanta Lekap)