Ask for Your Health Hair Tips | ! sha my heart

.

Ahad, 16 Januari 2011

Ask for Your Health Hair Tips

Salam.


Ni adalah mesej aku dengan kawan aku. Aku tanya petua untuk mencantikkan rambut. Mana tau ada pape lagi yang sesuai utnuk cantikkan rambut aku ni.


Between Ku Ayu and You


Noor Hapisah October 27 at 1:11am


Salaam.


How are you?


I would to know what you have done with your beauty and gorgeous hair?




Don't say to me, it's natural. Sure you have some tips to get your healthy hair. Am i right?


So, if you don't mind, i would like to know your tips. Hehe






Thank you very much =)


Regard,
Sha





Ku Ayu reply October 27 at 10:29pm Report


hi dear....
im excellent TQ.

actually, tak lain tak bukan u need to invest your money for hair..

my natural hair actually 50% kebawah...i xsuka rebonding penuh sbb xseksi...


mcm yg i cakap,xsusah nak jaga rambut...u just invest duit u..buat rebond then perming then secara automatik u tersedar u dah berhabis unt rambut u yg gorgeous tu.


mcm i..pas kawen i dah cut rambut i yg full rebond tu jd pendek...n then i biarkan ianya mess huh..i benci ngn rambut i masa tu...pastu i tekad pas rambut i panjang i nak perm n rebond...


kesedaran dtg dr dalam hati u tau..u nak cantik,u xnak berhabis duit banyak2 kali..n then u xnak berulang2 panaskan@stim,iron yg boleh rosakkan rambut u..u automatik akan jaga betul2 rambut u..


u pakai fullset pentene..disamping rebonding u maintain...then anak2 rambut yg baru akan ikut maintain cam rambut u yg dh rebond..


u kena cuci rambut hari2 then biarkan kering dpn kipas o semulajadi sebelum u tido@buat apa2 xtvt.


sebenarnya....rambut i mess..sbb urat rambut halus sgt...i kemaskan n selesa pakai cekak rambut..


Tq sebab cakap rambut i cantik...




Noor Hapisah reply October 28 at 1:25am


Hi again dear.


Rambut u memang cantik.


Wah, banyak petua dan pengalaman u! Thanxs a lot. =)


Kalau u tak kisah, ni pulak cerita dari i.




I ni kadang2 je jaga rambut, sebab kesibukan menghalang. Tapi sekarang, dah nekad nak jaga rambut dan hasilnya amat memuaskan hati. =)




Betul cakap u, bila dah invest dan hasilnya rambut cantik, baru tersedar yang rambut cantik dan nak maintain macam tu.




Cara i plak, tak cuci rambut hari2. Sebab setahu i, model iklan Pentene yang Indon (tak ingat nama dia) tu "tak mau dah yang lain" pun tak cuci rambut hari2.




1. Jadi, i akan cuci rambut selang sehari. Dan paling penting tak cuci waktu siang terutamanya waktu pagi, tapi basuh rambut waktu malam. Akar rambut tak kuat pada waktu pagi dan akan menyebabkan cepat luruh.




2.Pakai fullset tu memang i setuju. Kalau nak hasil yang seperti iklan, mestilah pakai set penuh. Baru la hasilnya setara.




3.I setuju jugak, biarkan rambut kering sendiri. Lets it be dry naturally. Ini memang sangat penting sebab akar umbi rambut lemah bila basah. Kalau kasar-kasar keringkannya, ia akan cepat tercabut.




Biasanya, i akan balut rambut dengan tuala, bila dah air tak menitik, baru biar ia kering sendiri.




4.Tak guna sikat rambut. Tapi sikat guna jari jer. Sikat dengan jari waktu cuci rambut dan untuk uruskan rambut.




5.Letakkan bedak wangi pada bantal supaya rambut berbau wangi dan minyak yang lebih akan diresap oleh bedak. Pada bantal tau, bukan pada rambut.




6.Bila rambut dah rebonding, tak ikat ketat2, pakai cekak rambut.




Sejak amalkan cara begini, alhamdu lillah rambut i yang dulu 100 helai rambut luruh dah kurang jadi 10 helai je sehari.. I pun terkejut jugak. Memang berhasil la.




Cubalah buat..




Once again, rambut u memang cantik =)


'Rambut adalah mahkota wanita'



Wah, dah dapat petua baru.. Yahuu, nak cuba!




Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...