Oktober 2010 | ! sha my heart

.

Jumaat, 29 Oktober 2010

Bilakah Tarikhnya?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku masih pening dengan aktiviti yang aku rancang tu, reunion.


Aiyoo, again.. Problem.. Ikutkan hati, nak jer batalkan event ni.


Pada pagi ni, awal-awal lagi Razi dah bagitau yang dia tak dapat pergi sebab ada exam Penolong Pentadbir Diplomatik (PTD. Ema pun dah bagitau awal-awal yang dia tak dapat hadir sebab ada exam M-Test pada 13hb.


Rasa luluh hati sebab diorang jugak kawan-kawan terbaik aku, selain Fizah dan Miza.



Aiyo, kenapa la diorang (jabatan kerajaan) ni nak sabotaj projek aku? Wah, ni adalah tuduhan melulu! Kena tangkap masuk ISA ni. Wakaka.

Rabu, 27 Oktober 2010

Tanda-Tanda Kematian Orang Islam

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Apa khabar?


Aku carikan info ini sebab aku dah mula rasa seperti petanda 100 hari yang bergetar itu. Aku tak tahu sama ada ianya betulkah petandanya atau sekadar reaksi tubuhku. Kalau benar, eloklah aku menyiapkan diri untuk kembali kepada-Nya.


Apa yang aku tahu,ustaz cakap tanda-tanda ini hanyalah diberikan kepada orang Islam sahaja supaya mereka beringat dan dapat menyiapkan diri. Tapi, kalau dah kita jauh dengan agama, mananya nak tau tanda-tanda ini.


Tun-tuan dan puan-puan, eh nak bersyarah plak..


Tanda-tanda ini ada beberapa keadaan :


Tanda 100 hari sebelum hari mati

100 hari? Macam jauh lagi jer ek? Kalau ikut bulan plak, dalam tiga bulan lebih jer.. Sebenarnya, pejam celik, pejam celik dah 100 hari.Jap jer. Tapi kalau orang yang tak sedar tu, pejam celik, pejam celik, pejam, pejam untuk selamanya.


Nauzubillah.. Moga kita sempat bertaubat.


Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.


Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.


Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.


Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.



Tanda 40 hari sebelum hari mati

40 hari? sebulan lebih jer la lagi sebelum kita menghadapnya. Kejap jer sebulan ni macam kerja jer, sebulan dah kiok..


Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.


Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.


Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.



Tanda 7 hari

Seminggu lagi dah nak mati.. Seminggu? Macam umo lalat la, kan 8 hari jer dia hidup..


Tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba berselera untuk makan.


Tanda 3 hari

3 hari? Aduh, dah dekat..

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.


Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.


Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.



Tanda 1 hari

Sehari jer lagi? Alamak, esok dah nak mati.. Maka, bekerjalah kamu bagai hidup seribu tahun lagi tetapi beribadatlah kamu bagai esok akan mati.


Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.


Tanda Akhir

Alamak, dah dekat, dah dekat.. Tenang, ingat ALLAH.. Banyakkan berzikir, beristighfar..


Kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.


Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.





Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.


Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.


Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

WALLAHUA`LAM




Kalau aku dah tiada nanti, jangan tangisi, sebaliknya kirimkan kuntuman doa dan sedekahkan al-Fatihah kepadaku.


Semoga kita bertemu di Sana!



Website Sem Ni

Entry ni nak bagitau yang ni la hasil kerja web kumpulan masing-masing. Saja nak upload kat sini. Harap halalkan la, bukannya aku buat apa-apa pun,bagi promosi lagi korang punya website.

Links to Final Projects:

Group 1: Tourism in the Middle East


Group 2: Baby Care


Group 3: Be Delicious Bakery


Group 4: Tourism Malaysia

Group 5: Sensasi Batik Asfa


Group 6: Lovely Cats


Group 7: Islamicbucks


Kami ni bukan budak IT tapi kami budak komunikasi. Jadi, jangan tengok website kami dari segi teknikal, tengok dari segi mesej yang ingin disampaikan la, k.


Ni pun ada yang kali pertama kami buat website. So, lebih kurang tu, kira halal la ek.. Susah jugak la nak buat website bagi yang pertama kali macam aku ni. Tapi, bila dah tau, senang jer la. Hihi~



Resipi Rempah untuk Goreng Ayam

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Kali ni, aku nak perturunkan masakan yang aku pernah cuba sendiri buat. Kira kalau sendiri pernah cuba, ni testimonial la. Testimonial dari aku, yang tak terrer masak tapi aku confirm yang resipi ni sangat sedap.


Tapi untuk mereka yang sukakan makanan yang berempah la. Kalau yang jenis kurang sikit tu, mungkin korang akan cakap resipi ni agak pedas. Pada aku yang penggemar rempah ni, resipi ni sangat sedap, okay.


Sebenarnya. aku dapat pun dari internet macam korang buat jugak. Wakaka, serkap jarang..


Tak de la, korang kan pandai masak. Korang surf internet hanyalah untuk mencari idea baru untuk dimasak, kan? senyum la sikit =) .


Oklah, rempah yang aku maksudkan kat sini bukan untuk dibuat kari ke gulai ke.. Resipi ni adalah untuk goreng-goreng. Boleh guna untuk ikan, udang, ketam, ayam, kancil, pelanduk, rusa, dan sebagainya yang daging jenis daging ayam.


Manakala daging,sotong,siput, kerang, lala, kupang dan adik-beradiknya, kurang sesuai sebab akan ada air keluar dari jenis lauk ini bila diperap dan digoreng. Nanti tak jadi la resipi ni. Kang, korang jangan nak salahkan blog Sha My Heart plak,k.


Jom kita tengok apa yang perlu ada dan cara masak. Kita anggap guna ayam jer la, k.
Ayam tak kira la isi ke tulang ke.. Sebab ni adalah perap, so tak kisah la. Janji boleh perap.


200 gram ayam (kalau tak tau berat mana, main agak-agak la. Itu baru la chef yang sebenar yang boleh mengagak. Huhu~)


Bahan-bahan kisar:
2 sudu besar jintan putih
3 ulas bunga lawang
3 ulas buah pelaga
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah



Bahan-bahan yang telah dikisar, diperap pada ayam. Perap tu kira sapu dan lumur la kat ayam tu. Perap sekurang-kurangnya setengah jam (30 minit). Kemudian, goreng dengan minyak yang banyak.


Perhatian: Minyak akan 'tercemar' dek bahan-bahan perap ni yang akan relai sedikit. Harap maklum. Kaedah nak elak cemar, kaut bagi habis bahan-bahan yang tertinggal dalam minyak. =)


Lepas dah garing, boleh angkat dan dihidangkan dengan nasi putih atau dimakan begitu sahaja. Sajian ni best jugak dibuat untuk barbeku. Pergh, sedapnya... Duk tengah menulis ni pun dah kecur air liur. Huhu~.




Ok, selamat mencuba ya puan-puan resipi yang sedap ni. Kalau tak cuba, tak tau.. Penat jer Sha perturunkan ilmu. Hihi~



Best regard,
Sha




Bersyukurlah

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku postkan begini pada facebook (fb), apa korang dapat fikir?

Kadang-kala, kita perlu berasa lapar utk berasa kenyang dgn rezeki dari Tuhan.
Sekali-sekala, kita perlu berasa sedih utk menikmati rasa bahagia yang dikurniakan oleh Tuhan.
Bersyukurlah kerana semuanya ada hikmah...



1. Lapar dan sedih adalah perkara negatif tetapi kemudian ALLAH berikan kekenyangan dan kebahagiaan untuk gantikan perkara negatif tersebut?
Ya, betul!


2. Bersyukur sebab semuanya ada la hikmah di sebaliknya?
Exactly! Tepat.


Sebenarnya, aku rasa macam ni sebab tadi tak de lauk kat rumah. Rasa sedih jugak. Tapi, fikir-fikir balik, erm, macam la aku tak biasa plak berkeadaan macam ni.


Aku ni datang dari keluarga miskin. Kadang-kadang memang tak de lauk nak makan. Nak masak pun, tak de pape.


Kadang-kadang tu hanya nasi jer ada. Sayur tak de apatah lagi lauk. Teringat plak macam zaman kanak-kanak dulu, kadang-kadang tak de apa nak makan, berlapar jer.


Kalau makan ayam tu, kira dah sangat mewah. Aku, adik-beradik dan sepupu-sepapat memang akan menggemari ayam semasa kecil sebab kami orang susah. Dulu mana la nak makan ayam daging (ayam yang dibeli) sangat. Makan pun ayam kampung yang buat reban kat tepi rumah atau kat reban ayam.


Kena la tangkap ayam dulu. Biasanya bagi ayam makan(tabur beras atau padi kat tanah) dan buat 'pejail'. Kalau nak tangkap macam tu jer, maka sampai lusa pun tak dapat. Haha~


Kadang-kadang, tak bagi ayam makan tapi 'aim'(tentukan ayam mana yang nak ditangkap, maka beramai-ramai (adik-beradik, kadang-kala jiran-jiran) tolong ligan(kejar) ayam. Keliling rumah jugak la ayam tu lari. Tapi, aktiviti ni memang menyeronokkan. =)


Dah tu, kalau ayam tu liat, jenuh gigit tarik la..Haha~.


Itu pengalaman zaman kanak-kanak. Sungguh menyeronokan! Alhamdu lillah =)


Aku juga bersyukur sebab aku duk kat kampung, boleh jer ambik pape sumber bumi. Kalau la duk kat taman ke flat ke, nak makan apa la agak-agaknya, kan?


So, kita kena la bersyukur dengan apa jer yang dah tersurat dalam hidup kita. Itu lebih baik dari nak menyesal dan menyalahkan takdir dan berharap pada nasib.


Jadi, rileks diri anda untuk terima keadaan sukar. Berusaha. Berdoa.Bertawakal. Insya-ALLAH, positif hasilnya.. =)



Isnin, 25 Oktober 2010

Awak... (part 3)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam muhibah.


Kali ini aku nak bagi satu lirik yang agak lama. Release dalam jangka masa hingga setahun yang lalu.


Tapi kali ini, ia memang kena dengan aku.




Awak, saya ingat kat awak bila dengar lagu ini.. :-( Saya terdengar lagu ini, baru-baru ini.


Lirik Cun Saja – Sleeq


Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu
Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami
Ku sudah teruskan hidupku
Semuanya cun saja
Semuanya cun saja



Tak perlu tinggalkan pesanan
(Di pintu rumahku)
Tak perlu buat panggilan
(Di telefonku)
Oh tak perlu lagi kalau kau cuba minta maaf
Lupakan sahaja
Diriku cun saja


Duduk di rumah seorang saja
Menulis lagu cinta
Menggunakan kisah ini ‘tuk ceritakan


Chorus
Lagu ini bukan di radio setiap hari untukmu
Lagu ini tidak perlu kau kembali kepadaku
Lagu ini hanya ingin kau fahami
Ku sudah teruskan hidupku
Semuanya cun saja


Cun hidupku kini cun saja
Sejak kita memang cun semuanya
Sejak pisah itulah permulaannya
Untukku berhati-hati dengan buaya
Ngap ngap pendirianku tegap
Jumlah kali kita bertengkar memang genap
Untuk aku ke tahap ini
Silap kita memang patut sama-sama kene sepak pak pak
Tapi bukan niatku salahkan dirimu
Aku sedar ku juga ada kekuranganku
Tapi kalau bersifat mementingkan diri sendiri untuk kebaikan
Bukan kurang ajar itu


Duduk di rumah seorang saja
Mengarang lagu cinta
Dengan mengembalikan kisah kitakan tapi jangan perasaan


Walaupun ini bab yang baru
Ada masa arah ku tak tentu
Tetap rindu kehadiranmu tidak patut
Kerna ku takut


*Ulang Chorus


Lagu ini
Tandanya kamu masih sayangkan ku
Walaupun sudah tidak bersama lagi
Lagu ini
Tanda yang ku masih rindukanmu
Walaupun sudah tidak bersama lagi
Lagu ini
Dengan lagu ini ku ingin memberitahu kamu bahawaku okay
Aku okay
Dengan lagu ini ku ingin memberitahu kamu jangan cakap tak boleh


*Ulang Chorus


Lirik/Lagu: Alif Abdullah/Syarif Soribah



Lagu ni membawa maksud saya ok jer, cun jer kat sini. Jadi tak perlu risau pasal saya.. Tapi, kat belakang, saya tetap rindukan awak. Miss u..




Mummy Tak Bagi Pergi Reunion?

Hari ni, aku nak bercerita pasal mak aku. tapi belum lagi nak cerita pasal siapa mak aku tapi pasal bebelan mak. Huhu~ Sape yang sanggup baca tu, baca la. Kalau menanah telinga tu,tanggung sendiri la ek, bak kata omputih: by our own risk la,k.

Macam ni kisahnya, mak tak bagi aku pi reunion tu.
"lebih baik ambik lesen motor"

Aku diam jer. Ikut hati nak gelak jer. Lesen motor cek dah ambik la mak.. Tapi biar jer la mak membebel. Bila tak dilayan senyap la dia. Mula-mula mak tanya tambang bas ke KL berapa? Seingat aku dah dekat RM50 dah. Sekarang ni semua barang naik, bila ntah nak henti naiknya. turunnnya tidak. hujan jer yang masih setia turun.


Teruk tol kerajaan yang memerintah ni. Hampeh sesangat. Korang yang kaya memang la tak terasa sangat. Tapi orang miskin macam aku ni, memang la sangat terasa.


Ni bukan pencapaian diutamakan, rakyat didahulukan tapi rakyat yang kena dulu. Ni bukan ayat aku, aku terbaca kat mana ntah. Lama dah sampai tak dapat nak ingat sumbernya. Tapi dalam tahun 2010 lagi la.

Berbalik kepada cerita tadi,mak datang kepada aku yang sedang menulis sesuatu pada buku. Duk buat list pasal reunion ni la.


Okay, sekarang kita ikuti dialog aku dengan my mummy kesayanganku itu..


Mummy kesayanganku: Berapa ringgit tambang ke KL?
Sha yang comel: 50 ringgit

Mummy kesayanganku: Pergi balik?


Mak kata pergi balik? Mana ada orang nak bagi macam tu.. Adoiyai, mak oh mak.. Masa ni aku nak tergelak tapi tahan jer, control ayu la katakan. Hihi, perasan tol!

Sha yang comel: Sehala.
Mummy kesayanganku: Mahalnya. Seratus pergi dan balik. Makan lagi jadi RM150. Simpan la duit tu..

Lepas tu start la membebel. Aku diam jer, malas nak jawab.

Tapi pada aku reunion ni berbaloi sebab:


1. Rapport
Bahasa melayunya entah la apa. Sebab aku belajar dalam bahasa inggeris. Huhu~.
Pada pemahaman aku rapport ni ada hubungan baik dengan rakan-rakan lama untuk dapat kepentingan di masa hadapan.


Hubungan kami ni (22 orang okay)dah lama dah, sejak sebelum 2008. Diorang semua kebanyakannya dah bekerja. Ada yang berjawatan tinggi dan ada yang berada dalam syarikat yang besar.


So, mana tau boleh recommendkan aku kerja ka apa ka. Aku memang tak mengharap sangat pun pasal kawan-kawan nak recommendkan. Aku cuma nak hubungan yang erat dan baik ini akan dapat diteruskan lagi sampai bila-bila.


Aku jugak suka dengar nasihat yang fresh dari ladang dari mereka yang berpengalaman dan paling best dengan rakan-rakan terbaikku.


2. Nak jalan-jalan tempat orang

Seriously, aku memang suka jalan-jalan. Tapi, aku ni bukan dari golongan yang berpendapatan tinggi dan aku terlalu miskin, okay. So, aku tak dapat la nak berjalan-jalan sangat. Aku dah banyak kali bertangguh untuk ke rumah kakakku di Klang dan rumah famili angkat kat Klang jugak. Rindu kalian. Dah sangat banyak kali. Mungkin lebih dari 10 kali.


Kalau tak percaya, tanya la kakakku; Kak Jag dan Mama (mewakili famili angkat). Tu la, kalau tak de rezeki tu, macam tu la. Tak boleh nak buat apa la. Aku lebih suka berjalan masa aku belajar ni sebab senang sikit pengangkutannya dan tak payah nak fikir pasal cuti. Student kan banyak masa terluang.

Kira okay jugak la ahli group aku setuju nak buat kat Mid Valley. Baru aku tau yang kat Malaysia ni ada tempat komersial secanggih dan moden macam tu. Tu pun sebab aku google nak cari tempat makandan lihat kawasan Mid Valley.

Terima kasih la kepada sesape yang keluarkan idea dan realisasikan Mid Valley tu.


Sebab tu la aku nak berjalan. Kenal sikit tempat orang. Lagipun dah tak lama lagi aku pun dah nak grade. Kalau dapat kerja kat KL, sekurang-kurangnya, aku nampak sikit gambaran tempat tu.


Aku pernah pergi KL tapi just rombongan. Rombongan ni kurang tau sikit cara hidup dan budaya kat sana. Aku nak rasa sikit eh tak nak, aku nak tegok je budaya kat sana! Pada aku, duit boleh dicari. Kawan-kawan yang baik, susah nak cari.

Lepas mak berleter tu, mood aku pun down jugak la. Aku fikir, kalau la aku tak hadir, bagaimana? Bagaimana aku nak cakap pada kawan-kawan aku? Mesti ada yang akan gelakkan aku.

Malam, aku dapat mesej dari Kak Jag. Dia kata jangan pergi ke rumahnya lagi. Dia yang nak balik. Kemudian mesej punya mesej, dia nak balik sini awal Nov dan bertolak balik, 10hb macam tu. Kiranya, aku nak pi rumah dia 11hb gerak dari sini. Dia ajak aku tumpang dia. Yay, bestnya save duit cek, mak!


Aku ada bagitau mak pasal ni. Mak diam tak kata apa. Mungkin sebab sibuk dengan benda lain. Yang penting aku dah bagitau mak pasal ni. Yea! =)


Tapi, aku tahu yang mak rasa agak senang hati. Ye la, aku pergi dengan saudaraku sendiri, kira boleh diharapkan la. Ye la, kat KL kan, mak takut anak mak ni berkawan dengan orang yang tak tentu hala. Tapi, mak jangan risau la kawan anak mak ni baik-baik belaka..


Yeay mak! Sayang mak. Muaaahhhh!


Ahad, 24 Oktober 2010

Duduk Renggang-renggang, Bertambah Sayang!

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



 Salam.



Korang tahu kan yang aku organise satu reunion. Reunion ni nak dibuat di Kuala Lumpur (KL). Sekarang ni aku duk Kedah. Sebab apa aku pilih KL sebagai tempat pertemuan? Sebabnya ramai kawan-kawan aka peserta bekerja di KL walaupun rumah diorang di negeri lain. Itu la alasannya.


Lagipun, kat KL ramai dari kita yang ada saudara mara mahupun kawan yang boleh kita tumpang sehari dua. Kan?


So, nak cakap kat sini tempatnya strategik la. Senang akses dengan hubungan jalanraya yang moden dan lancar. Lebuh raya kat Malaysia ni terutamanya di kawasan Lembah Klang kan antara terbaik di dunia.


So, guna je la kemudahan yang kerajaan sediakan. (Eh, aku dah terikut mamat tu plak yang proud dengan pe je kerajaan buat? Oh, tidak!)


Ok, kira bab penginapan dan pengangkutan mahupun perhubungan jalan raya hatta tren, dah tak jadi masalah. Thumb up for u, Sha. Haha~ Eh, thumb up for government la..


Semua dah tak de masalahnya.. Apa masalahnya, Sha?


Masalahnya, komitment. Eh, bukan komitment aku tau. Komitment ahli kumpulan yang dijemput untuk menghadiri reunion ni.


Macam ni, kami adalah satu kumpulan seramai 23 orang dari persatuan PSSCM UUM (maaf, akronim ni tak boleh nak terangkan apa, sape yang faham tu, faham la) mengambil ujian yang berlangsung di Universiti Sains Malaysia (USM) pada bulan Mac 2008.


Sekembalinya kami dari USM, kami menjadi sangat rapat. Sebelum tu, jumpa kat kafe pun tak tegur. Diorang la. Aku memang peramah pun. Haha~. Kami sangat rapat sampaikan ketua dah lepaskan kami pulang, tapi masing-masing berat hati nak pulang dan tak berganjak pun dari tempat tu sedangkan dah lewat malam. Sweet moment!



Ni semua bukan sebab kami ni mula jatuh cinta ke apa. Ni perkara lain. macam mana nak cakap, semua ni mungkin sebab... er sebab apa ek? Tak tau nak cakap macam mana, mungkin sebab dah kena marah, polish, susah senang bersama dan sebagainya, kami jadi bersatu.


Kena marah

Aku la yang teruk kena marah. Sebabnya aku ni setiausaha. Siap kena perli dengan Yang Di- Pertua Persatuan (YDP), Heidir. Malu giler aku pada malam tu.


Nasib baik la ada Sofi jugak masa tu. Dia yang cakap elok-elok kat aku, terangkan segalanya. Dia faham yang aku masih baru pada masa tu, aku tak tau pape. Dia tak salahkan aku. Lega sikit hatiku.


Sumpah, aku malu! Ikut hati, memang aku nak nangis dah. Nasib baik la air mata aku pada masa tu masih degil nak kuar. Kalau tak, lagi malu la aku. Lagipun, Sofi ada menenangkan aku. Terima kasih, teman. =)


Ikut hati jugak, aku dah tak nak jumpa dengan Heidir lagi. Aku tak nak pergi kelas lagi. Ema la yang menjadi perangsang untuk aku. Razi dan Fizah jugak membantu. Aku pun teringat kepada guruku juga dan rakan-rakan yang memberi kepercayaan kepadaku. Aku kuatkan semangat dan buat jugak.


Kemudian, sehari sebelum kami berangkat, ada satu perjumpaan yang dilakukan oleh Mamu dan Shahir kat pondok di tangga masjid. Masa ni kami diberi kata-kata semangat. Jugak, aku kena basuh sekali lagi. Malu tu Tuhan saja yang tahu, tapi tak de la nak nangis lagi. Aku sekadar tunduk dan akui salah aku.



Antara pengisian perjumpaan kali tu adalah bersatu hati dan buat kerja sama-sama (tolong-menolong dan ambik tau pe yang boleh ditolong).


Kat sini aku nak ucapkan bebanyak terima kasih kepada kawan-kawanku:

1. Wan Petro sebab sudi jadi Pengarah walaupun tak de tolong aku pun. Hua hua. At least rasa ringan la sikit kepaal aku ni. Pape hal, aku boleh rujuk walaupun ko tak bagi banyak pendapat tapi pendapat yang pertama tu aku sangat hargai.


2. Fizah sebab nak belanja aku makan dan fikirkan tempat tinggal untuk aku. Terharu beb!


3. Aju sebab nak bagi aku tumpang rumah sewa dan nak bagitau AJK Persatuan pasal hal ini.  Lagi satu, nak tolong setkan tempat makan.


4. Miza sebab tolong survey tempat makan dan bagi pendapat.


5. Elis sebab terima jawatan AJK cenderahati.


6. Sofi yang dari Penang nak turun.  Shikin dan Iza turun dari Johor. Yus pun nak join walaupun baru tahu. Razi yang ada masalah internet pun akan turun. Azim awal-awal lagi nak turun.


7. Ema dan Shah yang nak hadir tapi ada komitmen lain,tak dapat hadir. Lain kali kita jumpa lagi k.


Kerana korang semua la aku bersemagat. Terima kasih kawan-kawanku.. :-)


Motif yang aku dapat: Kalau dari zaman belajar pun dah baik dengan kita, sampai bila-bila akan baik dengan kita. Tapi kalau baru sekarang nak mengharapkan diorang baik dengan kita, bermimpilah Sha..Sebab bila dah kerja, itulah diri kita yang sebenar.



Boleh Pandang-pandang, Jangan Pegang-pegang

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Disclaimer: Entri ini adalah luahan rasa yang terpendam. Baik luahkan dari pendam. Tak suka nak luahan kat facebook (fb) sebab nanti lain plak jadinya.


Salam.


Reunion?
Semua orang sangat excited nak pergi! Rindu nak jumpa.. =)


Aku pernah jadi setiausaha sebuah program. Itu kisah lalu. Senang. Sebab semua orang adalah pelajar dan mempunyai jawatan yang jelas.


Sekarang ni, aku sorang-sorang jer buat kerja. Bagai nak giler pun ada la jugak. Haha~. Apa tak nya, sampai tak tidur malam. Macam-macam fikir.



1. Tak de AJK
Banyak betul orang yang tak nak bertanggung jawab. Paling sakit hati, tak nak ada pape sebab ini bukan projek diorang. Ini projek aku. Manusia oh manusia! Ello, aku tak kisah pun kalau korang nak uruskan, memang aku akan serahkan pada korang bulat-bulat.


2. Tak de respon
Aku dah buat note dan tag sorang-sorang. Ada dalam 20 orang, penat jugak tau nak buat note tu dan nak tag sorang-sorang. Kemudian, aku bukan duk diam jer, aku kena tanya sorang-sorang.  Aku bukak chat dengan diorang walaupun laptop aku bukannya boleh on chat sangat, nanti jadi hang dan sambungan internet terus tak berfungsi.


Aku jugak post kat entri sorang-sorang. 20 orang okay. Banyak tu. Banyak masa aku diperuntukkan kat situ. Aku la kena tanya diorang. Sepatutnya, diorang yang kean tanya aku. Tapi demi aku yang baik hati dan sayang kawan-kawan ni, aku berkorban la.


Tapi, sakit hati sangat bila diorang tak balas pun post aku. Bukannya tak online, online! Aku send mesej kat chat pun tak balas. Aku komen post dia pun tak balas kat aku.  Sampai begitu sekali diorang buat kata aku.. Sampai hati.


Tak pergi, cakap la tak pergi, senang.  Ini tak, tak confirm la, apa la. Ello, mesti korang pernah baca kata ni yang ada kat wall Pusat Kegiatan Pelajar (PKP):


             Orang yang tak merancang ialah merancang untuk gagal!


So, korang fikir-fikirkanlah. Hargailah usaha aku. Bukan aku minta wang duit, nama,... Aku cuma nak kita bertemu je. Dah hari tu cakap nak buat reunion, ni aku dah nak realisasikan depan mata, korang plak buat tahi!




Sekarang ni, aku dah malas dah nak layan diorang yang buat aku sakit hati. 'Pinggan tak retak, nasi tak dingin la wei!!!'


Motif:
 Hargai la orang lain. Bukan balasan duniawi yang diharapkan..

Sabtu, 23 Oktober 2010

Kekasih Hatiku

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Aku sebuah cerita. Begini ceritanya.. Pada zaman dahulu kala, ada. Eh, ni cerita moden la. Aku ada kenal sorang budak persatuanku, nama dia Azim. Alim orangnya. Tapi tak de la sampai tak campur dengan perempuan. Tengok orangnya okay saja, (macam Cun Saja; Sleeq plak) tapi pergh, ayat dia memang tak boleh blah!

Tapi bila kena ayat dia yang pedas dan laser tu, jangan nak ngengada nak merajuk plak, k. Tak de sape nak pujuk, k. Kalau suruh dia pujuk, lagi laa.. Mesti dia akan kata, "rezeqi ang la tu."

Sikap mudah MERAJUK ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa kehambaan. Bila
tidak merasa diri hamba, dia akan merasakan yang dirinya itu tuan.
Sebagai ‘tuan’, dia perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar
dan dikotakan..penyakit hati!


Azim post macam ni bila aku boleh dikatakan terasa dan merajuk dengan dia kat wall Wan Petro. Aiyo.. Sekali kena, beb. Sebabnya, dia tak nak buat apa ntah, Wan suruh pujuk aku. Dia diam jer tak cakap apa.

Ala, aku pun dah tak kisah. Dah kenal dia memang jenis cakap kasar tambahan plak dia memang ada keturunan Kedah. Orang Utara ni cakap kasar,okay. Aku dah biasa.

Tapi, aku tak amalkannya. (Ke aku amalkan jugak sebab ada jer kawan-kawan yang agak rapat --agak rapat okay, bukannya sangat rapat-- terasa bila aku cakap, sedangkan pada aku, itu tak de masalah pape pun.)

Adakah aku tidak layak untuk cakap kasar? Aku tengok orang lain cakap kasar okay ja pun. Kenapa aku tak boleh (tak dibenarkan) untuk cakap kasar?

Dulu, aku selalu jugak cakap kasar dengan seseorang. Kemudian, dia kata aku tak sesuai cakap kasar sebab aku ni nampak lembut. (Aiyoo, di manakah kebebasan bersuara?)

Ni plak Azim post yang diambik dari orang lain, bila aku asyik komen pasal apa yang dipos oleh Jef. Sekali kena batang hidung aku. Kaw-kaw orang kata.

'Kalau kita suka bersms dan call lelaki, insya-Allah kita akn dpt suami yg suka sms dan call dgn perempuan. Kalau kita suka keluar dgn lelaki, insya-Allah kita ada suami yg suka keluar dgn perempuan.

Kalau kita suka menjaga diri, insya-Allah kita akn dpt jodoh yg suka menjaga diri. dan begitulah sebaliknya lelaki.Pilihlah nak yg mna? Allah bagi pilihan walaupun ada konsep takdir. Takdir boleh berubah dgn usaha dan doa.'


So, aku sangat terasa dengan ayat di atas. Maka, takut-takut nak chat dengan dia walaupun sekadar nak tanya pendapat. Ye la, kadang-kadang orang warak macam dia tu, tegas.

Jadi, aku pun risau la nak berchat dengan dia. Bukan ada chat apa pun, sekadar nak tau dia jadi tak join reunion. Risau la dan segan la aku nak chat lebih-lebih. Tapi dia plak banyak tanya, macam kat bawah ni:


Today

[You] 2:32am
salam


[Azim]
2:41am
hah
nape?


Wah, terus marah aku? Isk-isk..

[You]
2:42am
nk tnya itu jer
ok ke tak?


[Azim]
2:43am
tny pe??


Aik, dia tak dapat ke mesej tadi?

[You]
2:44am
cndrhti
rm10
utk pic

[Azim]
2:44am
ko ni nape
kjap online
kjap offline
tnya btul2 skit
penin aku ni


[You]
2:44am
line prob


[Azim]
2:44am
ish2


[You]
2:45am
ok ke tak dng rm 10, dapt pic 8r n cndrhti ?


[Azim]
2:46am
tpulang ler pd jenis cndrahati tu


[You]
2:46am
cthnya?


[Azim]
2:46am
ntah
mne aku tau
ko yg nk beli bnde2 tu


[You]
2:47am
bukan aku..
aku buat kolaj pic yg mcm ang tgok cth tu


[Azim]
2:47am
oO


[You]
2:47am
cndrhti, org ln belikan


[Azim]
2:48am
oo


[You]
2:48am
klu nk ang nk tlg belikan pn tak pa... hihi


[Azim]
2:49am
xmau ku


[You]
2:49am
wei, ang kira confirm kan dapat join? saja tanya. nnti nk forward pd AJK persatuan
ok, no hal..


[Azim]
2:50am
insyaAllah..klau rajin aku pi
hihi


[You]
2:50am
ceh, kira rajin plak..
tak syg kwn2 la tu...


[Azim]
2:51am
hahaha


[You]
2:51am
ok, nama anda akn dimasukkan...
sekian, terima kasih
nk p layan kerja lain


Aku takut la nak sembang lama-lama dengan dia..

[Azim]
2:51am
ok
dh cnfirm ka wat kat mna ni?


[You]
2:52am
aiyoo... aku dah tag pun kat notes tu..
kat mid valley
sofi pun akan turun! yus pun ...


[Azim]
2:52am
tag?
xde pn
oh
ok2
apa aktiviti yg hg plan?


[You]
2:53am
tak dak ang kata?
aku buka page ang, ada ja


[Azim]
2:58am
apa aktviti??


[You]
2:58am
jmpa2,
ada cdgn main bowling
mkn
window shopping


[Azim]
2:59am
lg?


[You]
3:00am
igt nk bergambar.. tp mahal giler klu ambik fotografer


[Azim]
3:00am
ala..
gne cmera masig2 sudah
watpe nk wat grand2 sgt


[You]
3:01am
so, klu ada kwn2 yg ada kmra SLR tu, bolh la upah


[Azim]
3:01am
wndow shopig tu aku xikut kot
aku blik ar


[You]
3:01am
bowling?
window shopping tu aku saja ja cakap
haha


[Azim]
3:02am
bowling aku join laa


[You]
3:02am
ok..


Itu jer chat aku dengan Azim. Kekasih hatiku? Erm, dia mestilah seorang yang sangat okayyyy macam Sofi dan seorang yang mempunyai agama yang kuat macam Azim. Iman yang kuat la. Paling penting, tak smoking macam Jef. Huhu.

So, mana satu aku nak pinang ni? Eh, terbalik plak. Tak pe, aku kan kaya sekarang ni. Kaya dengan apa? Kaya dengan rambut. Haha.. Apa la yang aku merepek ni. Sebenarnya, aku tengah excited


Khamis, 21 Oktober 2010

Tips Rambut Kekal Sihat

Disclaimer: Tips ni bukan untuk orang yang free hair. Aku tak nak tanggung dosa korang. Tips ni hanya untuk orang yang ingin cantik dan sihat.

Hari ni aku nak bagi korang tips penjagaan rambut. Rambut aku tak la cantik sangat tapi aku baru tau petua ni, rambut sihat dan aku nak amalkan. Korang pun amalkanlah, mana tau memang sesuai dan 'cocok' untuk kamu! =)


Jom sama-sama kita amalkan. Sebenarnya, aku nak cakap yang aku sangat suka tips rambut ikal mayang http://inibelogsaya.blogspot.com/2009/06/tips-rambut-ikal-mayang.html dari Hanis Zalikha, model ternama. So, aku dah amalkan. Memang menjadi jugak la, walaupun baru satu hari. Hahaha.

So, korang pun cuba la. Pasti mujarab. Apa yang aku buat:

1. Tak sikat rambut lagi hari ni. Sikat guna jari jer. Sebab sikat ni ada kesan elastik (kalau tak silap term dia, eh bukan elastik tapi apa ntah, nak tau semak tips rambut ikal mayang). So, kalau guna sikat, rambut akan banyak dan cepat gugur.

Guna jer jari masa mandi dan lepas mandi. Korang guna jari jer sebagai sikat. 'Guna jari pun boleh'. Pada mula-mula tu memang la kita rasa serabut sikit, tapi lama-lama, bila dah dapat hasil rambut yang cantik, dah tak kisah la nak rasa berserabut pun sedangkan orang tengok rambut kita okay jer.

2. Mandi siang tak basah rambut. Ikat atau kepit guna cekak genggam. Aku suka guna cekak genggam, kan buatan plastik, tak de hal la kalau terkena air atau basah pun. Tapi, kalau guna getah rambut, memang kena berhati-hati gila, jangan bagi kena air. Kalau tak, nanti getah rambut itu berbau.

3. Mandi malam basahkan rambut. Baru la tak pening kepala aku. Kalau ikutkan tips Hanis dan orang lain, majalah-majalah, better selang sehari baru basuh rambut. Means, hari ni basah rambut, esok tak basahkan rambut. Lusa baru basahkan rambut balik.

Aku pernah cuba buat macam ni. Memang rambut aku pada waktu tu cantik giler. Tapi, aku sekarang ni dah tak boleh buat macam tu. Kalau sehari air tak cecah kepala, terus rasa pening. Biasanya rasa pening tu akan bermula pada petang dekat-dekat nak maghrib. So, tak leh nak wat selang-selang la basahkan rambut. Aku cuma boleh buat basahkan rambut malam je.

Kawan aku yang free hair dan cantik rambutnya cakap, jangan selalu basahkan rambut, nanti cepat luruh. Hanis plak cakap, jangan basahkan rambut waktu pagi, kalau tak, rambut cepat luruh.

4. Letak bedak pada bantal. Tapi bukan pada rambut. Kalau letak pada rambut, jadi rambut nenek, boleh la menyakat dan mengusik kawan-kawan/ adik-beradik/pasangan anda. Dan kalau anda kena pukul, blog Sha My Heart tak bertanggung jawab. Bagi rambut wangi dan serap peluh yang berlebihan. Erm, letak masa nak tidur la..

Adik aku pun dah mula buat macam ni, mengikut kakaknya yang cantik lagi berseri la ni. Huhu. yang mempunyai sedikit pengetahuan baru.

5. Tunggu rambut kering sendiri. Tak perlu nak cepat-cepat rambut tu kering. Biar jer semulajadi kering sendiri, kan nature tu. Kan sihat tu.. Kalau sihat cantik la rambut kita.

6. Kalau guna syampu, elokla manfaatkan juga perapi. Pasal syampu dan perapi tu, baru je semalam aku guna. So, tak elok syampu rambut selalu. Nanti cepat rosak. Model iklan Pantene yang Indon tu dan Datuk Siti Nurhaliza pun tak syampu rambut hari-hari tau.

Perapi ni aku baru je pakai. Dulu nak beli tapi susah nak jumpa perapi. Boleh macam ni alasannya? Wakaka.  Bila aku dah pakai perapi ni, rasa rambut aku makin okay. Yay!


Motif:
1. Tak salah nak cuba petua yang senang ni.
2. Kena berkorban la sikit. Wang? Sikit jer, masa dan usaha juga kesabaran tu yang penting.


Setakat ini dulu celoteh dari anak dara tua ni eh, dari seorang perempuan cantik biasa yang nak menjadi luar biasa. From no body to somebody. Yay! =)


Selasa, 19 Oktober 2010

Menasihati Adikku Yang Stress Dengan Keputusan Peperiksaannya

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Kadang-kadang bila jadi orang besar ni, i means bila dah ada pengalaman, ada la kuasa sikit untuk dijadikan tempat rujukan. Adik-adik junior aku kat kolej ni memang suka merujuk aku bila ada masalah terutamanya dalam pelajaran.


Aku menjadi tempat rujukan. Ye la, aku kan dah tua dari diorang, banyak pengalaman. Hehe, tak de la rasa macam tu pun. Rasa muda belia lagi. Wakaka, perasan tol la ko ni, Sha. Tak sedar diri la tu.


Baru la terasa pentingnya diriku ini. Cheh, perasan je lebih. Aku cuma pelajar biasa saja yang tak punya apa-apa. Huhu.


Sebenarnya, apa yang aku bagi nasihat pun berdasarkan pengalamanku yang telah lalui perkara tersebut. Bukan sekadar cakap kosong. Bukan tin kosong yang berbunyi k. Kalau aku tak tau, aku diam jer. Kan aku ni pendiam. Huhu.


Kini baru aku terasa ada hikmahnya apa yang telah ALLAH takdirkan dalam hidupku pada masa yang lepas. Semua ni untuk dijadikan pengajaran kepada adik-adikku rupanya.. Syukur Ya ALLAH. =)


Korang baca je la, ni petikan chat antara aku dengan adik kesayanganku ini yang kini menuntut di UNIMAS, Sarawak.



[You]
8:03pm
lecturer aku sllu ckp, klu dia sygkn seseorg student, dia akan bg fail. next sem, boleh jmpa student tu lagi.. hahaha


[Eiya Nazira]
8:04pm
msalhnya xkn la smpai 3 sbjek aku nk ggl kot..
gbb la aku cm2


[You]
8:04pm
p la tnya dia secara personal..
apa mslhnya..
ada lect yg nk kita rapat dgn dia
sb tu dia buat mcm tu


[Eiya Nazira]
8:05pm
mcmna..mulut dia pedih...
sllu perli
aku ni dh la xpndai melukis
bdk2 laki smua power lukisa


[You]
8:06pm
haha, kena la tu...


[Eiya Nazira]
8:06pm
klaw dlm klas dia ja..msti kmi bdk2 pompuan skit kpala


[You]
8:07pm
lukisan ang tu, aku yg tak ambik lukisan pun boleh menang... improve beb, improve


[Eiya Nazira]
8:07pm
mnyesal aku trima tawran ni..law aku xsmbg pun xpa


[You]
8:08pm
oit, jgn duk mnyesal!!!
berdosa!!!
hidup ni kita mesti optimis
bak kata pnsyarah pgntar pgurusan perniagaan aku,
"klu kita dah buat kptusan tu, kmdn kita dah tersedar yg kputsn yg kita buat tu salah, jgn patah balik or mnyesal tpi kita kena teruskn jugk dengan optimis"


[Eiya Nazira]
8:10pm
mcmna


[You]
8:10pm
so, ang dh trma twrn bljr ni, truskn la..


[Eiya Nazira]
8:11pm
aku tkut aku 5 thn ja kt cini


[You]
8:12pm
buat prncgn baik2..


[Eiya Nazira]
8:12pm
srabut aku..sem ni aku kn dapt 3.000
bru maintain


[You]
8:13pm
pointer tak la sepenitng karisma kita... cari karisma masa kat univerct
join persatuan n kelab. jgn mls2 nk turun
setakat kawan serumah/kos mmg la ada tp tambhkn kenaln dgn join xtvt persatuan or kelab


[Eiya Nazira]
8:15pm
msalh klaw pointer down..xkn la nk ambek 15 jm kdt ja
lmbt la ku hbes


[You]
8:17pm
skrg point PMK brpa>
?


[Eiya Nazira]
8:17pm
cikt ja pun..


[You]
8:17pm
below 1.5?


[Eiya Nazira]
8:18pm
xlah....


[You]
8:18pm
1.8?


[Eiya Nazira]
8:19pm
2.27


[You]
8:19pm
dh brpa subjek ambik?


[Eiya Nazira]
8:19pm
masa 1 year 17..kontoi 1...
sem lpas ambek 15..smua lpas
sem ni 15 jugak..semua core
aku nak tukar kos..lctre xbg
suruh terus jugak


[You]
8:20pm
parah2...
lecture mmg suruh mcm tu
sb nk jaga student bg tak lari p kos lain
anyway, ang nk tukar kos apa?


[Eiya Nazira]
8:21pm
art mangmnt..kos y kena baca2 ja...xyah nk lukis
lctre xbg
kos aku dsgner
so bnyk pluang keja


[You]
8:22pm
bnyk tu pun klu result ok


[Eiya Nazira]
8:24pm
aku tnya snioe klaw rsult x o.k cmna..ada orng nk ambek keja ka
dia kata
rsult xptng
kmahirn y pntng


[You]
8:34pm
mmg la
smuanya penting
klu result pn tak de, ada org fikir ke kmhirn yg dinilai mllui reslult tu penting?


[Eiya Nazira]
8:38pm
2 la pasl...
tdi snior
da bt pta
bnyk kena rject
koyak pun da
kcian depa print mhl2
beratus2


[You]
8:39pm
erm, bgtu la nsb nmpknya..


[Eiya Nazira]
8:40pm
klaw ggl pta tambah 1 thun g kan


[You]
8:41pm
PTA tu apa?


[Eiya Nazira]
8:41pm
projek thun akhir la..hg dulu xdk ka


[You]
8:41pm
mcm2 projek aku ada... tp ikut pada subjek la


[Eiya Nazira]
8:42pm
pta 1 tahun


[You]
8:42pm
biasanya stiap subjek program (kos) aku ada projek


[Eiya Nazira]
8:42pm
law ggl kita present


[You]
8:42pm
tu dia...


[Eiya Nazira]
8:42pm
lctre rejct
kena blk dulu la
smbng next year plk la
da gk snior fsyen...sbb sorng lctre..dia kna xstnd 1 sem


[You]
8:44pm
yg lulus?


[Eiya Nazira]
8:44pm
trus kan dngn projek...
akhir sem presnt dpan smua lctre termsuk lctre drpda fklty lain gak


[You]
8:45pm
bla ang nk bt PTA?


[Eiya Nazira]
8:45pm
law llus yng bru leh great..da gak y ggl


[You]
8:45pm
grade la
bukan great


[Eiya Nazira]
8:45pm
aku thun 3 nt la...


[You]
8:45pm
bilanya?


[Eiya Nazira]
8:46pm
2011 bln 5 start


[You]
8:46pm
lmbt lg
tak payah la nk fikir bukn2
skrg ni fokus kat study tu
ambik 15 jm krdit je
sikit
tp klu tak dpat nk score jgk tak tau la..


[Eiya Nazira]
8:47pm
kos aku bknya kena bca pun...b


[You]
8:47pm
setiap sem kena ambik brpa jm krdt?


[Eiya Nazira]
8:48pm
22 la


[You]
8:48pm
brpa subjek?


[Eiya Nazira]
8:49pm
8...mmber2 aku ambek smpai 19 ja..xmmpu smpai 22..terkejar2..


[You]
8:49pm
hbis tu, klu dh ang ambik 15 jm ja, bila agak2 nk hbis?


[Eiya Nazira]
8:50pm
xstnd 1 sem ja...tapi klaw sem ni xdpt 3.00 kena xstnd 1 thn la


[You]
8:50pm
extend 1 thun, klu tak lps pTA kena lg 1 thun, dh 2 thun...


[Eiya Nazira]
8:51pm
xkot............minx pta laps la


[You]
8:51pm
kebarangkalian...


[Eiya Nazira]
8:52pm
thun y xstnd 2 la ambek pta skli..pta 4 jam kdit ja...tapi dlm 1 thn


[You]
8:52pm
ooo..
tp pstikn pointer ok.
skrg ni dh ramai giler yg dpt pointer ok
jiran aku dpt pointer 3.9
3.97 klu tk silap


[Eiya Nazira]
8:53pm
e2 jiran hg..mmber2 aku pointer 2.50 lebh2 ja pun
sorng 2 ja dekan


[You]
8:54pm
kos aku pun susah jgk.. tp tak de la truk sgt pointernya..
so, strugle to get the aim


kos hg kt cini 4 thn
[You]
9:02pm
ya?


[Eiya Nazira]
9:03pm
erm.........snior aku smpai 5 thun pun ada


[You]
9:04pm
pergh, xnk la lama2..
bila ang cuti?


[Eiya Nazira]
9:05pm
nk bt cmana...asyik kontoi ja
aku cti 27


[You]
9:05pm
study tu elok2 la.. bersungguh2..


[Eiya Nazira]
9:05pm
tpi 26,27 da acssmant


[You]
9:05pm
habis tu?


[Eiya Nazira]
9:05pm
aku kena bca buku nota pun xdk
bt keja lukis dlm klas
pastu xtau mcmna
crry mark pun xtau
bt product
skg tgh msk bngkel la ni
kena bt poster


[You]
9:06pm
nota dr mulut pnsyarah tak kan tak da?
cuba tnya budak dekan, apa tips dia bljar


[Eiya Nazira]
9:08pm
aku tnay..dia kta dia pun xpercya dia dapt dekan
study main2 ja
tapi dia bdk diploma grafik dlu..
mmg dia tau bt poster2 ni


[You]
9:09pm
ooo
pndai2 la cri cara nk bljr..
jgn duk main sja
jgn BA dh la..


[Eiya Nazira]
9:10pm
aku xmaen..sllu dok kt bngkl ja bt product cultre..
BA 2 pa


[You]
9:11pm
Bachelor of Art
or
Balik Awal
gagal la..
kena tendang
haha


[Eiya Nazira]
9:11pm
owh, kena tendang boleh smbung lagi. cm besa..
ambek genrik dulu


[You]
9:12pm
genrik?


[Eiya Nazira]
9:12pm
jom nk out da da keja mek mok polah tek..
generik
pelengkap


[You]
9:12pm
amende ang ckp?
tak fhm


[Eiya Nazira]
9:13pm
nk out dah ada keja nk bt ni...


[You]
9:13pm
ok
t8 k


[Eiya Nazira]
9:13pm
salam..


[You]
9:13pm
wslm


9:15pm Eiya is offline.


Tengok, bebelan seorang kakak kepada adiknya.. Panjang berjela. So, sape-sape yang jadi kakak dan abang tu kena la bebel panjang-panjang. Hahaha.


Eh, mamat tu kuat jugak bebel. Aku baru jer baca, orang yang kuat bebel kepada seseorang ni tandanya dia sayangkan orang tu. Wah, bertuahnya aku rasa. Wink-wink. Hak aloh, perasan betul la minah ni! Dia anggap ko tu kawan jer okay.


Pergh, susah jugak nak nasihatkan dia sebab aku dengan dia berada dalam bidang yang berbeza dan universiti yang berbeza. Pengurusan universitinya agak berbeza.


Aku jugak baru ni dapat tau result adikku. Dulu dia rahsiakan. Kalau dia tak rahsiakan, memang aku polish dan touche dia cukup-cukup. Apa nak jadi la dengan dia ni, result teruk.


Wei Cik Ah (gelaran manja dia kat rumah) kalau kat rumah nanti, mai berguru dengan aku. Aku hajaq hang melukih..


Apa daa, aku yang tak ambik lukisan masa sekolah ni plak nak kena ajar ang bakal graduan lukisan, melukis. Tapi memang lukisan dia sangat teruk, okay.. Ceh, tu nak kata lukisan aku ok la tu. Cit!



Isnin, 18 Oktober 2010

Fitri yang Kuat Gelak.. Haha

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Disclaimer: Dia ku hanya anggap adik, okay.


Salam.


Aku berchat dengan Fitri. Terima kasih jugak la sebab aku pun bosan plus hati tak tenang sebab.. Em, malas nak cakap. Kenapakah orang kejam?


[Fitri Anuar]
2:08am
wasalam :):)


[You]
2:09am
wt pe?
bizi ke?


[Fitri Anuar]
2:10am
xwat pe
x bz pun
akak?


[You]
2:10am
xde wat pape
bosan seh


[Fitri Anuar]
2:10am
cm bese la ye
tido lewat
hehe


[You]
2:11am
kwn2 dh tdo


[Fitri Anuar]
2:11am
hehe
tgal sorg je la x tido nih


[You]
2:12am
ya
awal plak diorg tdo


[Fitri Anuar]
2:13am
hahaha
awal?
klo normal kul bpe?


[You]
2:13am
awal la biasanya 3 lbh bru tdo


[Fitri Anuar]
2:14am
peh
tu baru normal eh
akak stay kt mne eh


[You]
2:14am
yup
tak tido lg?

__________________________________________________________________________________


[Fitri Anuar]
6:30am
selamat pagi


[You]
6:30am
pg


[Fitri Anuar]
6:31am
ape plan rini?


[You]
6:31am
plan? igt nk balik tp klpa pening, brg blum siap kemas
6.30 am bas dah sampai. salute tol kat driver bas ni..
jap je tido?


[Fitri Anuar]
6:32am
xtido lg pun
hehe
nk balik mne tu?
bus ape yg smpai?


[You]
6:33am
balik rumah
bas kitar uum
tiap2 pg except friday, 6.30 dh sampai


[Fitri Anuar]
6:34am
owh
nk balik rumah fmly la ni


[You]
6:34am
yup
dh hbis sem
sj je lepak smggu lbih
hihi


[Fitri Anuar]
6:34am
la
sbnrnye dh smngu abis sem
ni nk blek ke mana?


[You]
6:35am
yup, master awal sikit.. 12 mggu jer tak trmasuk cuti
balik Pokok Sena, Kedah
dekat ja
balik pun 2 mggu jer


[Fitri Anuar]
6:36am
kre smngu lg msuk sem bru la ye


[You]
6:36am
2 mggu.. awal nov dh mula sem baru

eh, nk tnya sikit..
akak cdg nk bt reunion utk budak2 USR 2008
nk buat 13 Nov ni
nk jemput sape ek?

Fitri pun klu free jom la join
igt nk jemput mantan YDP mcm Abg Dos, Hedir
AJK2..
Din n Fitri
buat katKL
mybe Mid Valley



[Fitri Anuar]
6:40am
wah, best betul
x dapat nk join la
14 Nov da exam
geng2 batch USR ni mcm rapat je eh?


[You]
6:41am
mesti la..
kami mmg rapat.. tp lps USR bru rapat
bru boleh masuk semua
klu tak, ramai yg buat hal sndiri jer
korg AJK pun rapat jgk kan?


[Fitri Anuar]
6:43am
haah, rapat gk
tbaik la korg
kire pringkat mne dah cdangan nih?
ramai mmg leh pg ke


[You]
6:44am
dh tggu pengesahan sape yg boleh hadir


[Fitri Anuar]
6:45am
owhh, mst syok
ramai kt area KL, eh?


[You]
6:46am
semua geng 22 orang tp yg dapat hadir dlm 13 orang jer..
ye la ramai dh kerja, susah nk arrange tarikh yg ssuai
pening kpla nk arrange ni
smua excited nk pergi tp bnyak hlgn..
ramai kerja kat KL tp ada jgk dr penang pun akn turun jgk.. Sofi. kenal x?


[Fitri Anuar]
6:46am
Sofi, kenal


[You]
6:47am
dia la org yg dimaksudkan
Abg Cot guna no 01241 lg ker?
igt nk jmput dia jgk


[Fitri Anuar]
6:48am
haah, dia pakai no tu lg
hehe


[You]
6:48am
better msj ke call ek?


[Fitri Anuar]
6:49am
ala, pe brg msg2
kol le. hehe


[You]
6:49am
haha
segan kot
igt nk mesej dulu
then call


[Fitri Anuar]
6:50am
ala, dengan Abg Chot nk segan pe nye? Haha


[You]
6:51am
Haha. At least, dia dapat fikir dulu. hehe


[Fitri Anuar]
6:52am
Erm. Ada point. Haha


[You]
6:52am
Brpa markah dapat?


[Fitri Anuar]
6:53am
Erm... 6/10. Hihihi


[You]
6:53am
Tq2. Haha
Ada kelas tak pg ni?


[Fitri Anuar]
6:56am
pg ni xda klas
klas da tghari kang
satu tu je


[You]
6:56am
oic
wat pe tak tdo?


[Fitri Anuar]
6:56am
Haha. Tah
Dgr2 lagu
Men game kt fb
Haha. xtaw lg
Cuti nnt ape plan?


[You]
7:00am
Tapi tak pe dia budak three point something pointer..
Cuti ni nk release tension
Nak manja2 dgn mak ayah.. Haha


[Fitri Anuar]
7:01am
Haha. Bagus2
Bunyinya mcm tension tul nih ;);)


[You]
7:02am
mana tak tension, mlm2 xleh tido.. Siangnya bukannya boleh tido sgt, ada jer org ketuk bilik..


[Fitri Anuar]
7:02am
Ada pe mlm2 smpai xleh tido?
Ada kwn dtg ziarah ke? Hahaha


[You]
7:03am
Entah la.. Banyak fikir


[Fitri Anuar]
7:04am
owhh


[You]
7:04am
sj la tu, nk suruh jaga kebajikan kwn2.. haha
org tido, kita tak tido.. org bgun, kita tido


[Fitri Anuar]
7:05am
haha
ish2
jgn dipkir2kn sgt
kene bg can otak rehat
bru leh smbung pkir
hihihi


[You]
7:05am
rehat tu rehat..
sb tu la tak sabar rasanya nk balik rumah
klu kat rumah, kena tido awal
ye la, rumah kg
tido awal n bgun awal
tak boleh bgun lewat2.


[Fitri Anuar]
7:06am
owhhh
ni kene report nih kt parent akak nih
hihi


[You]
7:07am
haha.. kena2 wat report..
lodge a police report too.. haha


[Fitri Anuar]
7:08am
hehe
nnt kt rumah da sape?
slen mak ayah


[You]
7:09am
adik prmpn n adik llki


[Fitri Anuar]
7:09am
adik ppuan ;);)
hihihi


[You]
7:10am
haha


[Fitri Anuar]
7:10am
akk ank sulong ke


[You]
7:10am
sama umo dgn fitri kot adik akak tu..
anak ke 4 dr7
fitri anak sulg ke?


[Fitri Anuar]
7:15am
owh ank ke 4
haah
sy ank sulong
bwh sy
da 3 org adik


[You]
7:16am
tak nmpak gaya mcm anak sulg pun.. haha


[Fitri Anuar]
7:16am
hahahaha
knpe kah??
bg 10 sbb
hahaha


[You]
7:16am
sama la, adik kak pun 3 jgk
10 sebab? mcm zmn bljr kat skolh dulu.. ckgu sllu suruh bg 10 sebab


[Fitri Anuar]
7:17am
haha
tau xpe
slalu gk org kata sy xda gaya anak sulong
hahaha


[You]
7:18am
dah cukup 3 org tak?
klu dah cukup 3 org, mknanya betul la tu..


[Fitri Anuar]
7:18am
cmtu ye
adehh..
bkn ckup je
lebey lg da la
haha


[You]
7:19am
adik2 takut tak kat abgnya?


[Fitri Anuar]
7:20am
xtakut lak
hahaha
abg sulong kene ditakuti ke
hahaha


[You]
7:20am
tak de la.. at least diorg dgr ckp..
biasanya nk wat pape, takut abg sulg marah
hihi


[Fitri Anuar]
7:21am
haha
sy pun xda rse dri sy cm abg mse kcik2 lu
hahaha
cume dh besar2 nih je bru trse abg


[You]
7:22am
apa tu?


[Fitri Anuar]
7:22am
apa apa?


[You]
7:23am
ye la, dah besar bru terasa abg?


[Fitri Anuar]
7:23am
ye la
ble dh besar skng ni
baru terase diri seorg abg
haha

[You]
7:24am
kenapakah?


[Fitri Anuar]
7:24am
mgkin time kecik2 lu
sy rapat ngn adik2 mcm kwn2
pstu paren sy lak
xda pun suruh sy jga adik2 mcm kwn2 sy yg len2
haha
ritu anta adik register kt uitm
baru trse dri ni abg
hahaha
kkdng2 fmly xda kt mah
baru sy jga makan minum adik2
dulu mnda wat bnde2 cmtu
haha
taw men je


[You]
7:25am
aik, fmli tak de kat rumah, mcmna nk jga adik2?


[Fitri Anuar]
7:26am
slalu time cuti pnjng
kbtulan paren xda kat mah smpai 2mngu
klo ari biasa
dorg sume kt kolej
adik2 la


[You]
7:27am
em, bgus la tu.. jd abg yg bertgg jwb.


[Fitri Anuar]
7:27am
bgitula alkisahnye


[You]
7:27am
al katamat ke belum?
haha


[Fitri Anuar]
7:28am
haha
lum tamat lg



[You]
7:28am
ada lg ke?
[You]
7:28am
episod ke brpa?


[Fitri Anuar]
7:28am
tungu season bru lak
haha


[You]
7:28am
i m wait
haha


[Fitri Anuar]
7:28am
k la kak, sy out lu


[You]
7:28am
ok


[Fitri Anuar]
7:28am
later msg lg

[You]
7:29am
tgok la klu rajin nk on9 kat rumh


[Fitri Anuar]
7:29am
take care blek rumah nnt


[You]
7:29am
tq


[Fitri Anuar]
7:29am
k bye
salam


[You]
7:29am
wassalam

7:29am Fitri is offline.



Ada perubahan. Banyak gelak tol la mamat ni.. Asyik 'haha, hehe, huhu, hihi'.. 'hoho' jer tak de.. Adoi, tengah happy ke? Pape pun layanzz je la adikku yang sorang ni.


Sebenarnya, aku sedang bersedih. Tapi bila dah chat dengan adikku yang pegang jawatan TYDP persatuan ni, rasa ok la. Mood dah kembali ok.=) Thank you ALLAH. Thank you al marhum Ustaz sebab tubuhkan persatuan ni yang banyak bagi aku dan kawan-kawan mendapat teman terbaik. =)


Inilah anugerah yang paling mahal dan tak ternilai. Bukan senang nak dapat macam ni. Aku bersyukur kerana persatuan 'menerima' aku untuk aku abadikan sebagai kenangan terindah sebelum mata ini dipejam.


Hehe, sedikit emo.. =)


But, no more tears, k. Cheer up, lady! =)



Sabtu, 16 Oktober 2010

Discussion About Inspira?

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Ni aku ambik kat fb Jef. Saja nak letak kat sini sebab pada aku ada sentimental value. Hehe. Hanya aku dan dia sahaja yang memahami. Huhu, macam la ada rahsia sangat kan? Pada hal tak de pape pun. Saja kasi gimik.



PROTON INSPIRA IS A NEW MODEL FROM PROTON...HOW IT's LOOK A LIKE HA???EEmmm...
Yesterday at 1:29am · Comment · LikeUnlike

*
*
*
o
Mohd Hanis: probably look like lancer!!!!cool
Yesterday at 1:31am · UnlikeLike · 1 person You like this.

o
Jeffry: i'm already look for that car..tp cam xlawa jer..tp xtgok penuh lagi rr..
Yesterday at 1:32am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah: just wait n see.. huhu
Yesterday at 1:33am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis: hurm
knowing proton,new born for sure excellent in term of style
but still dunno yet the performance
Yesterday at 1:33am · LikeUnlike · 1 person Yunikichan Yaya


o
Jeffry: uiitt..dont underesimate our national car eaa...i'm so proud of that...pepun harap2 lebeh baik dr sblumnya.. xsbar nak naik kete baru ko nis..heheheee..
Yesterday at 1:36am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis: sapa yg underestimate
aku pon pakai proton kot
huhuhu
Yesterday at 1:37am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah sorry to interrupt. proud of proton? of what reason?
Yesterday at 1:38am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis being as malaysian la.lol
Yesterday at 1:38am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah in one side, yes i m agree with u..
Yesterday at 1:40am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis da other side?
Yesterday at 1:40am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah its hard to tell.. since Datuk struggle to polish their reputation, we all just wait n see how they perform.
Yesterday at 1:47am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis:
imma think slightly proton do perform good as well for their newcoming vehicles. same goes to previous one. heard also upgrading for satria safety equipment based on the customer's complaint. it shows that proton did follow the international car implementation.

however,we just wait and see as per mentioned by u.
Yesterday at 1:53am · LikeUnlike


o
Noor Hapisah:
hopefully, proton can keep maintain and upgrade their performance.
either wise, proton is new car maker compare to establish company like toyota n honda, almost a hunred years, if im not mistaken. so, like human, at around their age, such as teenagers, do upgrading slightly, try and error.
Yesterday at 2:01am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis: i can see da point
btw,
regards of honda and toyota, we just put aside
do not compare but others can be as guidelines to proton
Yesterday at 2:08am · UnlikeLike · 1 personLoading...


o
Jeffry: sudah....bincang la korang dua ea..nak tito dah..msg2 xtelan ubat lagi kowt..ngegeee..
Yesterday at 2:11am · LikeUnlike


o
Mohd Hanis: ubat cegah hamil ek?
ko sorg je telan kot
hahaha
Yesterday at 2:12am · LikeUnlike · 1 person Mohd Hanis


o
Jeffry: hahhaaa...nis2..ko nie..haiz...
Yesterday at 2:13am · LikeUnlike

o
Mohd Hanis: hahahaha
dah.dah.gi tido!
Yesterday at 2:13am · LikeUnlike · 1 person Jeffry


o
Jack Adnan D'Sparrow mcm lancer la bro... tgk kat profil aku ada gmbar penuh... hahhahhaa....
18 hours ago · LikeUnlike


o
Yunikichan Yaya: hanes.. i really like ur words..stylish
11 hours ago · LikeUnlike


o
Jeffry: sekinchan lagi pelik, owg duk discuss benda lain, dye duk sibuk menda lain..haizz...
11 hours ago · LikeUnlike


o
Yunikichan Yaya xde la.. hanes tu..cara dia becakap.. matang
11 hours ago · LikeUnlike


o
Yunikichan Yaya ko dah balik kampung ke blom
11 hours ago · LikeUnlike


o
Ismail Jeffry lom ag..balik lmbt kit kowt
11 hours ago · LikeUnlike


o
Yunikichan Yaya lamanye..
10 hours ago · LikeUnlike


o
Ismail Jeffry a'ahh..ada hal kit..
awat??
10 hours ago · LikeUnlike


o
Yunikichan Yaya tanya sahaja.. =p
10 hours ago · LikeUnlike


o
Mohd Hanis ape yg bestnye marini?aku tgk cm bese je.pelik.
7 hours ago · LikeUnlike





Sebenarnya, aku tau pe kelemahan Proton. Sebab sem lepas aku kena buat research kecil-kecilan, means aku kena jawab exam. So, kalau nak jawab exam, kena la faham apa masalah Proton dan apa kelebihan dan apa yang boleh Proton up grade lagi untuk bersaing di arena antarabangsa.


Tapi, kat internet ni aku takut nak cakap banyak-banyak. Kang diorang saman aku, jenuh la. Aku risau diorang guna Akta Komunikasi dan Multimedia 1997 pindaan 2000++. Kena aku kalau aku banyak-banyak cakap pasal yang buruk pasal diorang. Hehe.


Aku ni orang susah, jangan saman aku.


Aku 'telah'(agak)Sekinchan ni suka Hanes. Haha. Sebenarnya, aku pelik jugak sebab pe hal plak si jef ni biarkan kami berbahas.. Aku memang dah menggeletar badan tanda aku sangat tak sihat dan memerlukan rehat segera.


Tapi, aku kuatkan hati untuk bincang isu ni. Aku tak nak diorang tak nampak apa yang aku nampak. Alhamdulillah dia dapat melihat point aku. Masa Jeff masuk mencelah tu, aku dah tido. Nasib baik la aku tido, kalau tak malu la jugak aku. Ye la, aku perempuan kot..


Aku rasa mamat ni sangat patriotik. Bukan bab ni jer, ada bab-bab lain lagi.Dia sangat bangga menjadi rakyat Malaysia. Proud to be Malaysian la,kan?


Aku proud jugak, tapi aku rasa banyak lagi yang Malaysia ni perlu berubah dan belajar dengan negara lain. Yay!




Negative mood...

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


I m in negative mood. :-(


Why?



Because i m very worries about my planning.


(What your planning?)


For now, i not comfort to reveal yet. If u know, just let it..



I wont people look me down if i cant handle it. Oh my God, i m very worry! There are some friend ready to laugh and condemn me. But how i can go far from them when i need them too?


It's very tough time to me.


Really, i need committee. But now seem like me stand alone. There are have someone who don't want give co-operation because it not their project, on their name. Ego.


Oh, no! I don't want a name. I just want we all reunion. That all.


Friend, could you can smell what i feel? It make me suffer. Er, can i leave it?



(Absolutely, cant! You cant let it down, Sha!
If you start one step, you must go on. Dont look back,k!)


Erm..


Hopefully God give me a strength to do that. Pray so much.. Pray for me too, friend!




Khamis, 14 Oktober 2010

Awak... (part 2)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Disclaimer: Kena baca dengan nada sedih. Err, anggap je ni adalah fantasi,k.
Adalah sambungan dari Awak.. (Part 1)


Salam.


Hai awak. Apa khabar, awak?


Saya baru sudah membaca  Awak... (part 1). Saya sedih. Saya nangis.


Awak, awak tau tak, kawan serumah saya pun mengalami perkara yang seakan dengan saya. Saya sangat kasihan kat dia sebab dia sangat terganggu dan sedih. Mesti awak bangga sebab saya tak sedih teruk-teruk pun, kan?


Saya bukan tak sedih. Saya sedih, awak. Sangat sedih. Tapi, saya kuatkan hati. Saya tak nangis depan diorang dan saya tak ceritakan apa-apa pun.


Tak de siapa yang akan dapat menghidu saya ada masalah kerana saya tersangat ceria kebelangan ini. Bukan ceria kerana awak tak de, tapi untuk mengubat hati yang lara ini. Awak kan?


Lagipun, kat sini, kat kolej MISC paras tiga ni, saya la harus jadi 'ketua' dan pemberi semangat kepada adik-adik saya. Kalau saya pun lemah, bagaimana mungkin diorang akan hormati saya?


Saya bukan nak berlagak, awak. Saya cuma mahu diorang ada tempat untuk meluahkan masalah tanpa ada saya pulak yang bermasalah. Syukur juga dengan kekuatan saya ini. Mesti awak bangga kan, saya kuat macam ni?


Awak nak tahu, setiap hari akan ada adik-adik saya datang dan berjumpa dengan saya. Ada juga yang datang menceritakan masalah dan melepaskan keluhan. Bilik saya dah jadi port untuk kami meluahkan perasaan.


Tapi perasaan saya yang tertekan ini biarlah tiada siapa pun tahu. Biarlah ia terpendam di ruang yang paling dalam. Biarkan ia berlalu, kan awak?




Berbalik kepada kawan serumah saya itu, dia sangat sedih walaupun ada kawan-kawan terbaik saya dan dia kat sana. Kalau la dia di tempat saya, macam mana la dia? Saya bukan nak bangga diri, cuma terfikirkan dia sahaja. Dia kawan saya. Saya tak suka kawan saya sedih.


Dia tulis macam-macam kat facebook (fb) dia. Saya sangat bersimpati dengan dia. Dia tak sekuat saya. Saya dah mesej kat fb secara  private dan nasihatkan dia.


Mujur saya kuat. Sebab saya duduk sorang-sorang dalam bilik ni. Saya tak de rumet. Tapi kan awak, ada adik-adik yang kadang-kadang tidur kat bilik saya ni.  Kadang-kadang, bila masuk bilik saya, terus landing atas katil. Saya tak kisah. Diorang suka, lagi la saya suka.



Awak, setakat ini dahulu.


Awak, saya rindu awak. Saya tahu awak nampak apa yang buat.


Bersemadilah dengan tenang, ya awak.


Saya doakan awak...



Rabu, 13 Oktober 2010

Kadang-kadang, Ia Makan Dalam..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.


Ni chat aku dengan si Jef. Baca la. Ambik ikhtibar dan pengajaran, k.


[Jeffry]
6:31pm
salam

[You]
6:39pm
tgok dh prbincgn reunion?


[Jeffry]
8:02pm
owg ikot jer..
malas nk bincang2 dah
yg mana muktamad
aku ikot jerk..

yg mana xleh dtg ada hal
wat la hari yg btul2 ngam
kita free jer kan
student xder bnyak hal sgt
org yg bekerja tu la yg payah cikit



Di kala yang lain...


[You]
12:31am
salam
maafkan aku melukai perasaanmu.. sesungguhnya, aku tidak berniat. Aku gurau kasar.


[Jeffry]
12:32am
lorr..
yg touching mlm nie naper??
xder wat salah per2 pun kowt


[You]
12:32am
mana tau ang terasa
susah wei nk jaga budk2 kita
ni
ok, 0-0 k

[Jeffry]
12:33am
uitt...
xder nk terasa laa..
haizz..


[You]
12:33am
tak terasa tak pe la
tp klu ada terasa aku mnta maaf


[Jeffry]
12:34am
ko tu yg sensitip kowt


[You]
12:34am
dh deal dgn ramai ni, msti la ada yg trlbih n trkurg
kdg2 tak prasan ada slh silap


wei,
tgok discussion blum?
klu bt 23 hb ni ok tak?


[Jeffry]
12:37am
uitt..
aku xkesah laa..
aku on jerk
tarikh apa2 pun


[You]
12:38am
ok
wei, ang jd prgrah...


[Jeffry]
12:38am
xmo
xmo
xmo


[You]
12:38am
apsal tak nak?


[Jeffry]
12:38am
aku dh bzy gan busines
xnak pining pikir pasal reunion
aku serik nk kumpul2 org
last2 sume xjadi

xpun yg dtg 4 kerat jerk
ko suh saper yg duk KL tu


[You]
12:41am
ok
klu ko bntu2, blh?
klu blh la..
tak boleh tak pe, tak paksa


[Jeffry]
wei
xleh kowt...
mmg susah nk arangge bnyak kepala..


[You]
12:48am
klu mcm tu, xpe la. xpyh buat reunion.


[Jeffry]
12:49am
ok..
i follow u


[You]
12:50am
nnt aku pdam balik smua tu


[Jeffry]
12:52am
ok..
terpulang


[You]
12:52am
ko saja ja...
tak pe la beb, tak nak tak pe...


[Jeffry]
12:53am
okeyy...


Bengangnya aku waktu ni

[You]
12:55am
ok la
skali lg aku mnta maaf

[Jeffry]
aik.
mintak maaf naper lak??


[You]
1:12am
ye la nyusahkn ko


[Jeffry]
1:12am
aikk..
xder susah apa2 pun
ok jer nie


[You]
1:12am
aku je yg tak ok


[Jeffry]
1:12am
eemm..
no komen
biasa la pompuan


[You]
1:13am
pe plak?
ko la
tak pe
xpe la
tak nk bg sokgn
aku dh agak


[Jeffry]
1:14am
lorr..
bukan xnak bg sokongan
tp aku mmg xminat nk handle2 org
bnyak masalah
aku dah kena kowt


[You]
1:14am
bkn suruh handle org pn

[Jeffry]
1:14am
so
berdasarkan pengalaman
aku xmo buat da


[You]
1:14am
tak suruh handle org, k
bkn psl jd pgrh
tp tlg2 sikit pn tak nak


[Jeffry]
1:15am
serik dol
xmo rr...
last
aku yg hangin nnt
marah sume org
so, better aku jd pemerhati jerk


[You]
1:16am
bukan handle org,k.
bukan nk sruh handle org


[Jeffry]
1:18am
aku nk p kl jer...
jumpa budak2 nie


[You]
1:19am
bila?


[Jeffry]
1:19am
lorr..


[You]
1:19am
oh..


[Jeffry]
1:19am
masa reunion nnt laa..
xnak la arange2 nie
deg dulu pun duk arangge program jerk..


[You]
1:20am
kira ni dah tak leh mnta tlg sikit pun la?


[Jeffry]
1:20am
ko nk aku terus terang ke cam ner??


[You]
1:20am
dh ada pglmn tu, kongsi2 la...
ok fhm


[Jeffry]
1:20am
ke nk bg ayat kiasan??


[You]
1:20am
dh2...


[Jeffry]
1:20am
macih...
heheeee....
sowie..


[You]
1:21am
ee, bnci
tak leh mnta tlg sikit


[Jeffry]
1:21am
dah pulak
ari tu suh berterus terang
skank dah terus terangpun
salah gak
cam ner ek nk puaskan hati org??


[You]
1:21am
tak de pe la
aku cuma harap dpt prtolgn je
klu dh btul2 tak boleh nk tlg, aku nk ckp pe lagi..


[Jeffry]
1:23am
ayat cam sedey jerk...
ok2
cam nie
ko bg tau dulu ko nk aku tol apa
than aku fikir2 kan
kalo xmampu aku xdpt la tol
terus terang lebeh baik dr bagi org berharap
hehee.


[You]
1:23am
tau
bkn sedih
tp, mcmna nk ckp ek
aku ckp kasar, blh tak?


[Jeffry]
1:24am
sila kan
xyah nk formal2 gan aku


[You]
1:25am
klu org dh mghrpkn kita, sggup ko sia2'n?
kdg2 tgg jwb bkn smua yg kita nk
tp ia dtg dan kita dh tak boleh nk lari lgi


[Jeffry]
1:25am
ko la yang salah
saper suh terima kalu xmampu
kita lahir kat dunia nie pun
tuhan tanya dulu
mampu ke jadi khalifah??
n sbb ruh kata mampu la
kita lahir


[You]
1:26am
ya. terima kasih


[Jeffry]
1:26am
n sama gak lam hal nie
org just bertanya
n ko kena pikir dulu
than baru bg jawapan
cam kes reunion nie
ko nk mintak tol aku..
mesti kena tanya dulu
boleh n boleh buat x??

so..
ak ckp xmampu
sbb nie dah libatkan org lain berharap
kalau aku ckp sanggup
tp xmampu buat
saper yg akan terasa nnt???
mesti org yg berharapkan program nie kan
btul x??


ya


[Jeffry]
1:30am
mslhnya skank
ko dah trima kowt lamaran 'org' tu
jd skank
'org' tu dah berharap
so cam ner??
ko lak xrefer kat aku dulu
leh tol ke x..


[You]
1:31am
refer ko ?


[Ismail Jeffry]
1:31am
yela
refer kat aku la..
leh tol x lam uruskan wat reunion nie
than aku ckp aku dah serik
skank ko lak yg akan terasa gan aku
tp aku xjanji apa2 pun lagi



Aku katakan yang dia marahkan aku. Dia kata, dia tak marah, cuma pertahankan pendapat dia. Aku ikut (dengar) jer pendapat dia ni sebab malas nak tengkar.


Dia kata kalau dia marah ada tanda seruan (!). Tapi, aku cakap kat dia, aku tak nak tau (sebabnya, malas la nak ambik tau pasal orang, nanti sesape ada feeling, kan susah..)




[You]
1:33am
ok


[Jeffry]
ok boss

[You]
aku bukan boss

[Jeffry]
AJK

[You]
nope. Just a friend
k laa...


[You]
1:48am
aku tak pandai
sb tu msh bljr lg

[Jeffry]
1:49am
yolah my priendzz
tp sem depan jgn xdtg training lak ea
aku amik ko cam biasa

yg lebeh penting
kalu nk kuar minum
kuar seblum jam 12 ok
hahahaaaa..


[You]
1:50am
hahaha

Alamak, dia nak ambik aku lagi ke? Aiyo, segan aku. Kang diorang kata kami ni couple plak..


[Jeffry]
1:50am
giler kuasa tol lect tu


[You]
1:50am
next sem pun kena ikut time budak degree


[Jeffry]
1:50am
masa aku antar ko ri tu
sempat lagi tahan aku
pastu tercari2
mana ko lam kete aku
bodo kan

dye kata
naper x berhenti masa dye tahan kat gate ari tu
aku ckp la
mana aku perasan
ko ada dgar dye suh benti ker beb??


[You]
1:53am
xde pun dia sruh bhnti
bila dia thn ko?
kat mana dia thn?


[Jeffry]
1:54am
kat simpang kolej TM
nk ke maybank
aku pun xdgar
sbb tu aku jalan jerk

[You]
1:54am
aik, smpt plak...
dia sorg ke?


[Jeffry]
1:55am
pastu
masa dye tahan
dia tanya
KENAPA XBERHENTI
aku ckp la
xdgar
than DYE belek2 lam kete
tgok ko ada x..



[You]
1:56am
then la beb. then=kmdian. than=lebih drp
ksian ko... sb aku mntroublekn ko..
dia ada tnya pe2 lg x?


[Jeffry]
1:57am
dye tanya la
'girl' tu kolej mana
lain kali jgn kuar lebeh dr jam 12am
tu prosedur

aku ckp la..
baru hbis latihan silat kul 12 td

dye balas balik
xkira la latihan hbis kol brapapun
tp mesti ada dlm sblum kol 12am
aku iya kan ajer..


[You]
2:00am
dia ada tnya pape tak psl persatuan?


[Jeffry]
2:01am
xder pun

[You]
1:58am
ha, kan ang dh kena.. aku dh ckp tak leh kuar pkul 12

[Jeffry]
tp aku hangin laa..
kecoh btul


[You]
2:01am
nsb baik
rilex la


[Jeffry]
2:01am
nk makan pun leh panggil2 org lagi
bukan kita nie budak2
cina kat kedai sebelah tu
leh lak balik lewat.


[You]
2:01am
aggp je nsht bapak pd ank2 dia
cina lain


[Jeffry]
2:01am
bapak la sgt


[You]
2:01am
kita ni melayu


[Jeffry]
2:01am
dlam surat auku
xder lak tulis
student melayu islam
ptut duk lam uum before 12am
tp lain2 bangsa bebas??



[You]
2:02am
beb, matg sikit blh x?


[Jeffry]
2:02am
ko ada baca ker??
xprasan lak aku
matang la sgt
aku xsuka dikonkong
kalu di konkong
cam nie la jadi
aku dah besar kowt


[You]
2:03am
jd pe?
besar ke? haha


[Jeffry]
2:03am
besar laa..


[You]
2:03am
eleh, mcm bdk2 je aku tgok


[Jeffry]
2:03am
elehh...
ko nie
kang kena buah 3 alam baru tau
hahaaaa..
masuk alam lain lak
hahahaaa..


[You]
2:04am
erk! tak nak...
tak suka dikongkong pn, kena fikir mtg jgk.. thun ni dah brpa umo...
kita kn student u
wei, nian tu buat master apa?


[Jeffry]
2:06am
ko tanya la dye
apsal alak tanya aku'aku bukan reporter beb


[You]
2:07am
tak nak.. knal gitu2 je
dh tgok nmpk dia komen kat ko.. msti la kwn ko..


[Jeffry]
2:08am
aku kan peramah
dah kenal mesti akan engage sampai bila2
xkenal jer owg anggap sombomng


[You]
2:08am
ok


[Jeffry]
2:11am
tp
biasnaya
org la yg reject aku
aku xsuka nk reject2 or nk putuskan persahabatan


[You]
2:12am
kesian..
dh ang tu 'susah' sikit, mls la kot org nk kwn


[Jeffry]
2:13am
'malas'
maksud ko??


[You]
2:13am
malas? malas la.. dh bnyk prgai, bad mood, org pun mls nk layan..


[Jeffry]
2:14am
xpaham


[You]
2:15am
klu org tgok ko duk bad mood jer.. diorg pn sgn la nk brbual dgn ko. cth la ni


[Ismail Jeffry]
2:16am
ha??
bad mood??
org lain pun bad mood ga kot
lgpun
aku jarang bad mood
than aku xtunjuk kat org yang aku sedang bad mood
aku lebih bnyak diam


[You]
2:17am
jrg bad mood tp mbebel sllu.. :p:p
biasa la. mnsia.. kdg2 berkwn sb ada sb..


[Jeffry]
2:18am
mmg aku suka membebel
heheheee..
tp niat org tuk berkawan gan aku tu
aku xtau la
ikhlas ke xikhlas
aku xkesah


[You]
2:19am
tp aku ko ni baik pun kena ikut mood ko jgk la..


[Jeffry]
2:19am
aku layan jer sume
tp aku ada akal
aku leh detect la kalo yg jenis xleh wat kwan
so far
sume ok
sbb aku pun niat ok ngan dorang


[You]
2:20am
bgus la klu mcm tu
dh usia mningkat, mmg la kita dianugerahkan kelebihn mcm tu
klu org tipu kita pun kita tau


[Jeffry]
2:22am
eemm...
tuhan kan tau
so
apa nk tkot
berserah jer la


[You]
2:24am
itu mmg la
yg bestnya, kita pn tau org tu tipu kita sbnrnya..
duk gelak dlm ht jer.. huhu


[Jeffry]
2:24am
tau xper..
tp xleh la judge org terlalu cepat
nk kenal org
bukan sebulan or setahun
tp bertahun2
baru leh judge org

tp so far
kwn2 aku ok jerk
ada pun
2 org jer yg tikam belakang
tp aku still kwn
xkemana pun dorang gan sikap cam tu


[You]
2:26am
biasa la ada yg jht n baik
tak semua org baik tp kita baik dgn smua org.


[Jeffry]
2:27am
dah2
xyah nk berfalsafah
[You]
2:28am
biar la
sibuk jer



Pengajaran
1. Tanggung jawab- bersediakah kita? Kadang-kadang, kita kena bersedia.
2. Sila jadi matang dengan umur anda,k. Jangan jadi macam budak2 ribena. Sangat tidak sesuai, ok.

3. Kalau nak kuar lebih pukul 12 malam, sila dapatkan pensyarah ini untuk memastikan keselamatan anda. Haha. Gurau jer. Students: jangan keluar lebih dari 12 malam.



P/S: Jeff, jangan marah aku menjadikan ko contoh. Hihi.

Jef, ko pernah kata kan, kalau ko marah mesti ada tanda seruan (!). So, tak de tanda ni kira ko tak marah aku la kan, beb? Aku suka panggil ko, 'beb'. Bitter sweet rasanya, macam air kopi Larat ko. Haha.




Selasa, 12 Oktober 2010

Fitri yang sangat OK

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Aku chat dengan Fitri. Baik jer adikku ini. Dia masih cam aku. Nampak kat library dan Mall tempat makan, dia tengok jer aku. Tengok pandang sepatah kata. Macam terkesima jer mamat ni. Aku ni cantik ke? Haha, perasan betul.


Masa jumpa dia kat Kompleks Sukan UUM, baru aku tegur dia. Dah tak segan. Masa jumpa kat library dan Mall, aku segan giler kot. Sori la dik, kak ko ni memang seorang yang pemalu.




[You]
4:25am
salam


[Fitri Anuar]
4:27am
wasalam


[You]
4:28am
apa khbr?
tdo lg?


[Fitri Anuar]
4:29am
baik je
hehe
tgh cari article
tuk wat review


[You]
4:29am
ooo ic


[Fitri Anuar]
4:29am
wtpe xtido lg gk?
da keje ke kak


[You]
4:30am
k buat la kerja tu
biasa tak tdo
hehe


[Fitri Anuar]
4:30am
hah mmg slalu x tido?


[You]
4:30am
xde kerja tp kna fikr bnyk bnda


[Fitri Anuar]
4:30am
berangan eh?
hehe


[You]
4:31am
mna ada berangan
tdo masa pg
bad habit


[Fitri Anuar]
4:31am
ni kire dh tjga awal la ni


[You]
4:32am
trjaga awal?


[Fitri Anuar]
4:32am
haah
akak ni tjaga awal pg ke


[You]
4:33am
jaga pe, xtdo pun..
tdo lps subuh or pukul 8


[Fitri Anuar]
4:34am
kire layan tido siang ari la ni
hehe


[You]
4:34am
lbh kurg
hr ni ada mjlis pe?


[Fitri Anuar]
4:37am
ari ni da mjlis tamat
60 orang


[You]
4:37am
i c..


[Fitri Anuar]
4:38am
akak skng wtpe?


[You]
4:38am
wat pe? mksudnya?


[Fitri Anuar]
4:39am
keje?
yela
akak watpe kt mah tu
duk mah jadi suri mah ke


[You]
4:39am
rumah?
oh tidak...


[Fitri Anuar]
4:39am
takpun da part time job ke


[You]
4:39am
status: student


[Fitri Anuar]
4:40am
student di manakah?


[You]
4:40am
aiyo, sila semak...


[Fitri Anuar]
4:41am
uum?


[You]
4:41am
yup


[Fitri Anuar]
4:41am
masih brada di uum?
:-o:-o


[You]
4:41am
ya


[Fitri Anuar]
4:41am
kire smbung stdy la ni


[You]
4:42am
lbh kurg la


[Fitri Anuar]
4:42am
lebih kurg?
mm lebih kurg, x tepat je
hehe


[You]
4:42am
kurg lebih.Haha


[Fitri Anuar]
4:42am
wt kos ape?


[You]
4:43am
managerial communication


[Fitri Anuar]
4:43am
bape lama lg kt cni?


[You]
4:43am
lg 4 buln
yg kena mndi *** tu bila


[Fitri Anuar]
4:45am
yg kene mndi ***?
msud akak?


[You]
4:45am
bila kena mndi ***, prgkt bljr buah apa?
sudah lupa, sudah tua wo.. haha


[Fitri Anuar]
4:46am
akak penah smpai pringkat mne yg trakhir?


[You]
4:46am
erm, terakhir?
sgn la nk ckp


[Fitri Anuar]
4:46am
la ape slahnye
g je la taw
hehe


[You]
4:47am
k
***


[Fitri Anuar]
4:47am
owh dh *** (ambik sijil)


[You]
4:47am
dh


[Fitri Anuar]
4:47am
mmg x igt?
pehh


[You]
4:47am
dh lama tggl dik non...
mana la nk igt


[Fitri Anuar]
4:48am
mndi *** mse dh msuk pringkt tamat


[You]
4:49am
ic
k tq
buat la kerja tu


[Fitri Anuar]
4:49am
orait
later kt msg lg k
:):)


[You]
4:50am
insya-ALLAH

5:12am Fitri is offline.


Dari dulu lagi, nak tegur dia, tapi aku segan sangat.

Mamat ni ok jer, walaupun dia Timbalan Yang Di-Pertua(TYDP) persatuan dan mamat ni ada rupa.. Taoi tak la nak belagak pun. Jumpa aku pun masih nak tegur.


Tak macam AJK perempuan tu. Aku tegur pun buat tak tau jer. Bukan tak kenal, pernah sekereta pun pi beraya rumah jurulatih-jurulatih. Hmmm, pe la perempuan macam ni. Sombong tol la. Adakah kerana perempuan tak suka melayan perempuan tetapi melayan lelaki? Aiyoo...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...