September 2010 | ! sha my heart

.

Khamis, 30 September 2010

Ditegur: Siapakah Dia?

Aku ditegur masa kat kedai. Aduh, malu la jugak.
Masa mula-mula nak pergi sana, aku dah berharap yang mamat hari kelmarin yang aku tak cukup duit tu tak ada. Hopefully. Ye la, kalau dia ingat lagi rupa aku, malu la. Kan aku ni pemalu orangnya.

Aku menantikan untuk barang-barang aku dikira. Ada tiga orang di kaunter. Seorang sedang buat apa entah kat depan. Seorang wanita sedang mengira akaun dengan resit berlambak. Budak ni mesti bagus akaun. Bestnya, dapat apply ilmu yang ada. Aku agak dia budak sini dengan kerja part time.

Seorang lagi chasier sedang menaip sesuatu di telefon mudah alih untuk memasukkan top up kepada nombor kawanku. Kawanku la yang suruh aku bayar kat sini. Baru aku perasan yang ada komputer dan scanner barang kat sini.

Aku awal-awal lagi dah keluarkan duit. Tanda nak cepat la tu. Lambat plak mamat ni. Kawanku dah keluar. Percaya kat mamat ni la tu, sampai tunggu kat luar sedangkan top up belum masuk.

Bila mamat tu pusing, alamak, mamat ni lagi. Jangan la dia ingat peristiwa kelmarin. Er, peristiwa apa ya?

Peristiwanya begini.. Memang la tak cukupnya hanya RM10 seposen tapi malu la jugak. Bukannya aku tak bayar tapi aku keluar jap untuk mendapatkan kawanku kat luar, pow dia pinjam duit. Mana la aku tau harga air tu berapa sebab baru ni aku beli harga RM1.70 tak sangka plak harga dah jadi RM2.30. Lagipun kat rak dan botol air tu pun tak de langsung label harganya. So, bukan salah aku la. Salah dia la. Aku tak sangka la nak semahal tu.

Biasanya, aku tak kan berbayar bil dengan orang yang sama, sebab diorang pun banyak jugak pekerja, kerja ikut shift la. Entah kenapa, hari ni chasier tu adalah orang yang sama. Tapi, aku selamba jer la. Bukan aku ada buat salah pape pun. Ye tak?

Mungkin disebabkan aku keluar dan pinjam duit kawanku walaupun hanya sekejap sahaja tetapi mungkin ini merupakan perkara pelik yang berlaku dalam hidup dia sebagai chasier. Mungkin dia chasier baru, sebelum ni tak pernah nampak pun dia. (Banyaknya mungkin aku..)

Macam ni la dialog tak berstruktur antara perempuan yang cantik dan lelaki yang hensem aku dan dia.

Encik Chasier: Tak de syiling? (Dia agak kasar ambik duit bernot RM10 aku).
Cik Aku: Tak de. (Geleng kepala).

Sebab itu la soalan biasa chasier. Aku ada syiling tapi tak cukup seposen. Alahai, macam cerita seposen plak. Kelmarin tak cukup seposen, hari ni pun sama. Aku rasa ni la apa yang dia cakap sebab aku ni pantang kalau orang cakap pelan-pelan ni. Aku ni tak biasa nak cakap pelan-pelan. Sebab aku rasa tak puas dengar, nanti yang bukan-bukan plak aku dengar. Wahaha.

Encik Chasier: Duk sini?
Cik Aku:(Angguk).

Encik Chasier: (Bebel, aku tak faham maksudnya sebab cakap perlahan sangat, tak jelas padaku). Ke duk MISC? (dengan nada yakin)

Cik Aku: MISC (Aku hairan kenapa la mamat ni nak tau plak aku duk kolej mana? Dia nak buat kajian survey kot nak tau pelanggan Emzek Perwaja ni datang dari kolej mana. Eh, yakin plak dia yang aku ni duk MISC. Oo, dia pernah nampak aku jalan dengan sesape kot. Kot-kot dia kenal sape-sape, kan).

Encik Chasier: Sem berapa? (Sambil ambik baki dari skrol chasier)
Cik Aku: Sem tiga.
(Perlu ke aku cakap yang aku ni Master? Tak perlu kot. Aku bukannya nak belagak macam orang tu. Er, orang tu sape? Siapa yang makan cili, dia la yang terasa pedasnya. Wahaha. Sebenarnya, aku pun tak tau, siapakah orang tu).

Aik, dah jawab sem berapa terus senyap? Ni kompom nak buat survey. Hahaha.

He's junior or senior, i dont have idea. Tengok muka tu, muda lagi. Muka dia ni pun lebih kurang dengan muka mamat semalam yang pemalu tu. Tapi, mamat ni cerah sikit.

Dah dapat baki dan ucap terima kasih, aku terus blah. Sebabnya, aku malas la nak ambik tau pasal dia. Lagipun, aku anggap adik jer. Anak-anak ikan kot. Wahaha.

Kawanku dah sedia menantiku. Dia mengintai dari balik cermin lutsinar rupanya. Aku tak sedar.
"Lambatnya. Siap tanya-tanya lagi. Dia tanya apa?"
"Tanya duk mana. Entah, nak kata kenal, tak kenal pun," jawabku jujur.

Ke dia pernah nampak aku pada sem lepas? Maksud aku nampak kat MISC malam-malam. Tak pun kat kedai Photobiz. Ke budak persatuan yang kenal seniornya? Kalau junior ni, kurang sikit la aku nak kenal. Sampai kat bilik, aku mula teringatkan mimpiku itu. Dia kah? Tapi, korang tak boleh teka mimpi yang mana sebab aku belum tulis kat sini tentang mimpi tu dengan penuh.

Mamat ni dan mamat semalam tu ok, sebab bukan jenis buaya. Aku dapat tau lelaki tu buaya atau tak. Macam na tau? Six sense la.. Haha, belagak. Sebenarnya berdasarkan pengalaman la. Sebab tu la kita kena banyak bergaul dengan orang, jangan nak duk dengan kawan yang itu, itu jer.. Tak berkembang la otak tu.

Dah jadi budak U, rajin-rajinkanlah diri tu untuk join aktiviti yang dijalankan. Jangan nak besarkan bontot je.. Kalau tak, rugi jer masa korang kat U. Sebab orang lain boleh mengimbau kenangan manis join itu ini, korang nganga jer..

Kalau dah kerja nanti, dah susah nak join aktiviti macam ni. Ni nasihat berdasarkan pengalaman ya adik-adik aka anak ikanku. Wahaha.

Moral: Boleh buat cerpen kisah ni. Eh, itu moralnya ke? Hahaha

Aku syak mamat ni tengok aku balik arah mana kelmarin tu yang dia tau aku duk MISC. Ye la, aku kan jadi macam suspek sikit sebab dia terkejut aku keluar dan masuk balik. Hehe~ Sorry bro, buat ko macam tu.




Rabu, 29 September 2010

Cerita Lama

Disclaimer: Entry kali ni bercerita tentang perasaanku. Wawawa, sape nak baca tu, baca la. Kalau tak nak tu, sediakan bakul sampah untuk muntah, k. Wahaha. =P

Meh dengar lagu ni. Loading dia lambat sikit kalau berukband korang tu slow. Wahaha, jangan marah.  Tapi, tak de lambat sangat dan tak de nak tersekat lama-lama sangat. Semua ni bergantung kepada line. Alahai internet  line kat Malaysia ni memang teruk la. So, sabar je la.



video 


Di bawah ni lirik dia

Wonder Girls - Nobody (English Version) Lyrics

You Know I still Love You Baby
And it will never change (Saranghae)
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You


How can I be with another, I don’t want any other

I want nobody nobody nobody nobody
Why are you trying to, to make me leave ya


I know what you’re thinking
Baby why aren’t you listening
 
How can I just
Just love someone else and
Forget you completely
When I know you still love me


Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough


You know it’s not right so
Just stop and come back boy
How can this be
When we were meant to be..

I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You

How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You

How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody


Why can’t we just, just be like this
Cause it’s you that I need and nothing else until the end
Who else can ever make me feel the way I
I feel when I’m with you, no one will ever do


Telling me you’re not good enough
My life with you is just too tough
You know me enough so
You know what I need boy
Right next to you is where I need to be..

I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You

How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You

How can I be with another, I don’t want any other
I want nobody nobody nobody nobody
I don’t want no body, body
I don’t want no body, body


Honey you know it’s you that I want, it’s you that I need
Why can’t you see~

I want nobody nobody But You, I want nobody nobody But You

How can I be with another, I don’t want any other

I want nobody nobody nobody nobody (2x)


(Raps):Back to the days when we were so young and wild and free
           Nothing else matters other than you and me
           So tell me why can’t it be
           Please let me live my life my way
           Why do you push me away
           I don’t want nobody nobody nobody nobody but you


Ni adalah lagu kegemaran dan juga mengingatkan aku tentang seseorang. Sebab lagu ni banyak memberi makna kepadaku.

Bila dengar je lagu ni, mula la teringat kat dia. Tapi, jarak kami dah semakin jauh. Bukan aku sengaja mencipta jarak, tetapi segalanya atas permintaan dia juga seperti lirik ni yang kata:
Telling me you are not good enough
My life with you is just too tough.

Kalau dah orang tak suka, tak leh nak kata apa la. Tapi, sesungguhnya nak melupai dia ternyata amat sukar dan mengambil masa yang amat lama. Sekarang ni aku dah boleh melupai dia sikit-sikit. Sikit-sikit, maknanya belum sepenuhnya la. Tapi, aku bersyukur la jugak, dapat jugak lupakan dia.


Mungkin korang tertanya-tanya jugak siapakah dia. Dia ni seorang yang aku cerita dalam entri aku yang aku cakap tak boleh nak lupakan dia, merindui dia (sila semak entry-enrty aku sebelum ini). Tapi, bukan bf ku. Dia adalah bf sebelum ku kenal bf ku ini. Maknanya pada masa tu, aku dan dia tak de pape dah kecuali kenangan. Harap penerangan ni memahamkan korang.

Tapi, disebabkan dia kena tanggung adik-beradik dia yang lain, hubungan tu terpaksa diputuskan. Namun, aku pun rasa dia pun tak nak putuskan hubungan tu. Aku dapat rasa dia juga sengsara bila dah putus. Aku salute dia sebab dia kuat (tabah).

Aku selalu berangan yang suatu hari nanti dia akan datang ke rumahku dan meminangku. Namun, aku rasa ini cuma anganan kosong apabila aku mengetahui.... erm, biarlah rahsia. Pernah juga aku terasa ingin meminangnya. Tapi masa tu aku mana la ada duit. Baru jer habis belajar masa tu. Duit tak de, hutang berpuluh ribu ada la, nak? Hihi.

Wahaha, merapu apa la aku ni nak pinang orang. Tapi tu la, sampai macam tu sekali aku terasa nak buat. Nasib baik la aku tak de duit. Kalau tak, buat malu jer. Siot jer.

Moral: Suka la pada orang yang menyukai kita. Er, ada kaitan ke?



TESTING22

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Selasa, 28 September 2010

Angkara Suami: Sebuah Perkahwinan Yang Porak-Peranda

Disclaimer: Entry kali ni membincangkan perihal perangai suami di dalam rumah tangga. Ni pasal suami yang dajal la. Bahasa yang digunakan agak kasar. Kalau korang tak suka, tidak ada sebarang paksaan untuk korang terus membaca.



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Salam.


Entry kali ni, nak reveal (dedahkan) sikit perangai suami ni even though (walaupun) aku pun tak pernah bersuami lagi. Tapi, aku ada jugak la real life experince (pengalaman yang benar-benar terjadi dalam kehidupan sekelilingku).


1.Suami setia dengan isteri cantik
Suami ni kalau isteri dia cantik, cukup lengkap, belum tentu lagi dia akan setia! Percaya tak? Percayailah.. Memang perkara macam ni tak semua, tapi kebanyakkannya macam tu.


Dulu, aku pun tak percaya dengan perkara macam ni. Ye la, dah dapat isteri yang cantik dan cukup lengkap serba serbi, kira pada aku pencarian si suami tu tamat di situ la. Ternyata tidak benar. Lelaki ni, tak pernah puas.  Kalau dia dah dapat yang cantik, dia nak yang lagi cantik. Begitu lah seterusnya..


Lelaki yang jenis macam ni memang la tau nak sedap jer. Kalau isteri dia tak dapat layan dia, dia akan 'cari makan kat luar'.


Pengalaman real life aku: Lelaki ni boleh tahan la hensem dia walaupun dah 30-an. Isteri dia memang cantik, pandai masak, berkerjaya lagi, anak-anak yang comel, cukup lengkap semua.


Tapi si suami ni pantang nampak perempuan dahi lincin. Kalau tak dapat perempuan untuk aktiviti senggang, dia akan pergi ke Danok, Thailand untuk langgan pelacur. Isk, isk,..


Komen aku: Lelaki macam ni memang wujud. Tak puas dengan satu! Patut cincang je dia punya anu. Hahaha, gurau jer.Moga-moga calon suamiku bukanlah jenis ini.



2. Pantang ada duit lebih, mula nak buka cawangan

Lelaki akan mula memikirkan untuk beristeri lebih walaupun isteri dia yang sedia ada sudah mampu untuk membahagiakannya dan  cukup untuk membuatnya pening kepala. Kalau tambah lagi seorang isteri, jadi haru- biru kang nanti jadinya.


Tetapi, lelaki tidak pernah nak fikir pasal ni. Apa yang tau, nak sedap jer. Pada hal, dia boleh hidup senang dan kaya pun sebab harta isterinya jugak. Tak sedar diri tol la. Memangla rezeki tu dari Tuhan. Tapi ko tak sedar yang ko tu menumpang harta isteri ko, dah tu, nak hancurkan hidup dia plak. Akai ada ka?


Ada jugak kes yang awal-awal kahwin dulu, isteri dia la yang duk tolong nak bina hidup. Alih-alih dah senang, ko kick isteri ko tu. Memang ko jantan yang tak mengenang budi!


Pengalaman real life aku: Ada laki orang ni ajak aku kahwin. Gile r. Macam la aku mau nak kongsi-kongsi. Dah tu, jadi no dua. Erm, aku tak berminat ye tuan-tuan, harap maklum.


Ko tu kaya pun sebab duit UMNO dan isteri ko pun kerja sedap jugak. Kalau nak harapkan ko sorang, memang ko tak kan ada niat nak kahwin lain.  Isteri ko dah banyak bantu ko dari segi kewangan.


Aku tak nak la jantan macam ko ni, kurang bertanggung jawab. Duit isteri ko untuk bayar bil itu ini, habis ko duk free je la, goyang kaki sebab tu la anu ko naik?!
 

Aku teringat kepada seorang kawan yang bersuamikan orang kampungku. Kawanku ini bercinta dengan seorang bapa orang, ada anaknya yang sama baya dengan kami. Bayangkan, itu anak yang ke berapa entah. Ada lagi anak-anak yang lain. Itu mungkin tidak menjadi masalah.


Masalahnya, dia kahwin (dengar khabar angin kena tangkap basah. Apa taknya, kawanku memberitahu si perempuan itu datang ke rumahnya untuk bersauna dan masuk berdua-duaan dengan lelaki itu sedangkan tempat itu kecil dan tidak boleh masuk lelaki dan perempuan.


Bayangkanlah, kalau bersauna ni kena berkemban atau dengan kata kasarnya, tidak memakai apa-apa kecuali tuala yang membaluti tubuh. Kalau tak pakai kain tu, memang naked la. Betulkan aku kalau silap. Tapi, point aku kat sini ialah perempuan tu dalam keadaan seksi).


Aku masih ingat yang dia memberitahu si xxx ni special kat dia, dengan nada bahagia. Aku pun tertanya-tanya la siapa la xxx tu. Rerupanya, memang aku kenal. Anaknya pun aku kenal dia dan dia pun kenal aku. Pernah satu kelas dan duduk sebelahnya masa darjah dua!


Kisah pernikahan xxx ni heboh kat kampung. Tetapi, isteri pertamanya tidak percaya dan mengganggap perkara itu tidak benar, sengaja orang mahu buat cerita. Suatu hari, isteri dia bertanya untuk mendapat kepastian. Bila suaminya mengaku, dia rebah pengsan tidak sedarkan diri.


Perkahwinan kawan aku tu tak dapat diselamatkan. Dia diceraikan. Sebabnya, perniagaan si xxx tu makin hari makin susut. Kasihan dia, muda-muda dah jadi janda. Dia kahwin masa umor 17, diceraikan pada umo 18.


Komen aku: Ingatlah dari mana kita asal dan ke mana kita kembali. Kembalilah ke pangkal jalan. Simpang malaikat 44, jumpa lelaki macam ni.



3. Malas kerja

Ada jugak suami yang macm ni. Elo, kalau nak susahkan orang lain, baik duk jer bawah ketiak mak bapak ko. Biar diorang yang sara ko dari kecik sampai tua bangka. Kalau dah malas dan tak mampu nak ubah perangai malas nak kerja tu lebih baik tak payah nak kahwin.


Pengalaman real life aku: Kakak (kenalan parentku semasa menunggu Kak Jag kat Istitut Jantung Negara (IJN) dan pernah datang ke rumah ibu bapaku di kampung sempena raya tahun lepas. Aku pun berbual dengan dia, ni dah lapan tahun duk tanggung suami dia.


Dia sabar jer suruh suami dia cari kerja. Suami dia ni kerja jap, berhenti, kerja jap, berhenti. Kakak la yang nak kena tanggung semua, anak ada dua orang, rumah, kereta, api air, sekolah anak-anak, makan minum, pakai.


Lepas lapan tahun, suami dia tak berubah jugak, dia pun suarakan masalah itu kepada mertua. Mertuanya salahkan dia. Apa la punya orang tua. Then, dia minta fasakh la. Laki dia balik rumah parent dia la. Menyusahkan parent la untuk tanggung makan minum dia.

Komen aku: Apa la punya jantan macam ni? Jantan tak berguna la ni. Jadi, nak cari calon suami kena pilih yang rajin bekerja.


Kenapa aku highlightkan topik ni?


Saja ja nak jentik sikit si suami yang haprak macam ni. Korang tak sedar ke yang korang pun banyak kelemahannya? Duit ada lebih sikit, mula la ulat bulu naik daun. Malaysia dan Melayu tak maju sebab ada orang macam korang ni. Pantang senang sikit, mula lupa diri.


Korang la yang kena sara isteri korang. Isteri cuma harus membantu jer, bukan wajib. korang, si suami ni pun tak boleh tanya berapa gaji isteri korang apatah lagi nak suruh dia yang sara korang. Faham tak?



Disclaimer: Contoh-contoh yang aku bagi ni tak de kaitan dengan korang yang membaca blog ni. Tak semestinya cerita tu hampir sama dengan korang, itu bermakna aku burukkan korang. Mungkin kebetulan yang tidak disengajakan. Aku kenal ramai orang. Banyak orang, banyak ragam la.







Mimpi nan Sebuah

Aku bermimpi. Begini ceritanya..
Aku berada di sebuah stesyen bas di Ibu Kota, menanti ketibaan bas untuk menuju ke destinasiku. Ramai jugak penumpang yang lain.

Tetiba, ternampak kelibat adikku, Nazirah yang belajar di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), berbaju ungu bersama dua lagi rakannya berpakaian sama. Kami bersalaman dan mencium pipi. Nazirah bagitau yang dia hadiri sebuah majlis di Universiti Utara Malaysia (UUM)dan sekarang mahu bergerak pulang ke Sarawak.

Sebuah bas tiba. Ramai juga yang mahu menaiki bas tersebut. Bas bertulis UNIC itu adalah sinonim dengan bas UUM. Jadi, aku berasa sangat selesa dan puas kerana itulah destinasi yang mahu aku kunjungi. Aku duduk sebelah budak perempuan. Sombong bangat budak ni. Dia nak pergi Universiti Malaya (UM). Ramai jugak budak universiti ibu kota.

Malam, kami yang keletihan tido dalam bas. Minah sebelahku ini lagi la awal membuta. Bila aku sedar, dah cerah dan bas mula memperlahankan kelajuan kerana pagar baru hendak dibuka oleh pak guard. Aku lihat sekeliling. Eh, macam kenal (dan inilah tempat yang aku nantikan).

"Yahuu, UUM! UUM!" ujarku dengan gembira.

Penumpang yang lain tersedar. Budak UUM suka la. Tapi budak u lain, berasa hampa kerana tersalah naik bas. Dah sombong sangat, aku pun malas nak bagitau yang diorang dah tersalah naik bas. Biar diorang rasakan. Ini dalam mimpi la. Kalau real, aku masih ada hati perut lagi, nak buat macam tu.

Aku juga masih terasa dengan apa yang 'orang tertentu' buat kat aku. Kerana kawan jer, diorang sanggup mengkhianati aku. (Ah, korang tak payah faham la kisahnya apa. Biar kes ni antara aku dengan orang itu sahaja).

Memang aku akan diamkan jer. Memang la korang bernasib baik, sebab aku tak balas. Bukan aku tak mampu untuk balas, cuma aku tak nak. Tapi, jangan lupa, kita masih ada Tuhan yang Maha Adil. Aku harap sangat tak nak jumpa orang itu lagi. Tapi, jangan lupa untuk cari aku di Akhirat nanti, ya!

Moral: Jangan sombong dengan orang lain dan jangan suka buat salah dengan orang. Insaflah..


Isnin, 27 September 2010

Blurr dan Tolongla Aku..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Dah macam tak tau nak update pasal apa. Idea tu ada tapi,bila duk depan laptop ni, semuanya terbang. Ah, sudah, kenapa la aku ni?


Mungkin disebabkan rasa kecewa dengan blogger yang aku rapat tapi diorang dah buat tak tau dengan aku. Rasa macam dah tak nak ikut perkembangan semasa diorang lagi. Tapi, kalau tak ikut, aku jugak yang rugi.



Sebab diorang bukannya buat diary on line. Diorang ada fakta. So, aku pun kena la tau perkembangan dunia semasa ni. Kalau tak, ketinggalan la aku.


Sebab aku malas lagi nak up date adalah kerana tak boleh nak masukkan gambar. Ni yang tak best. Blog adalah berkaitan dengan gambar. Tanpa gambar, pincang la sesebuah blog.


Aku banyak idea. Tapi ingat nak letak kat draf dulu. Bila dah ok, baru aku publishkan.


Lagi satu, aku duk tengah cari nak masukkan iklan dalam blog ni. Masalahnya, Nuffnang tak dapat nak sign up pun. Innity lagi la ta boleh sebab kena ada audiens yang besar.



Blog aku yang kecik dan baru bertatih ni mana la nak ada pembaca yang ramai. Plus, aku pun tak bagitau sape akan kewujudan blog ni, kecuali classmate Masterku.



Hai, nak minta tolong sape la ni? Aku tengok blog Hazali sempena wish birthday dia, ingat nak tanya tapi hampeh tak jwab pun wish aku. Sombong r mamat ni (pada aku la sebab tak balas wall fb aku yg wish birthday dia).



Tapi, tengok blog dia boleh tahan la kebestan tu. Hihi
Kalau ko masuk dan baca kat sini, ajar la aku,wei... Kita kan kawan.



Blog Hanil plak aku dah comment. Sampai hati tak komen kat blog aku balik. Wawawa, buat nada manja plak. So, orang dah tak bagi respon, kita nak minta tolong pun malu la.. Hanil, nak minta tolong ni...



Aku ni nak ikut orang lain pun masih malu-malu sebab blog aku ni banyak cerita yang tak memperkembangkan minda dan cerita kisah peribadi jer. Haish, bila la nak berubah jadi penulis ni?






Sabtu, 25 September 2010

Sekeping Sajak Di Malam Syahdu

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Langkah yang terhenti ini
Akan ku hayun jua
Merentas denai-denai
Waima merentas dunia!


Ku sudah melupai dia
Moga hati ini terus melupainya
Insan yang tak mungkin ku miliki


Cuma ketabahan hati ini
Yang mampu menenangkanku
Di kala susah
Di kala derita
Bertemankan sekeping hati
Yang tulus menyayangi diriku sendiri


Moga aku tidak hanyut dalam dunia penuh pancaroba ini
Bimbinglah aku, Ya ALLAH


Nukilan hati,
Sha,
314, MISC, UUM.


Khamis, 23 September 2010

Crying Sebuah Sajak




Hari ni, aku nak kongsi sajak omputih aku. Aku ni tak pandai sangat bahasa penjajah ni. Tapi, bak kata Kak Su, lantak pi la betul ke tidak bahasa omputih tu, janji faham. It doesnt matter la, lagi pun bukan bahasa kita.


Kalau salah pun, no hal la.. So, tak payah la nak kira sangat grammarnya. Orang putih ni, cuma British je yang terlalu polite dan bahasanya memang tersusun atur. Tapi, kalau American, dah tak kisah pun. Apatah lagi, Aussie (orang yang berasal dari Australia), lari terus Bahasa Inggerisnya..


Kita yang Melayu ni, berlebih-lebih la lagi.. Bukan bahasa kita pun.


Title: When I Sad...

I feel sad
I wanna to cry

Sometimes, i had problem in my life
And i dont know what to do
I just think, crying is better
But, i doesn't work well.


I shouldn't cry
Face it
And turn your face to the sun, dear!



-Sha
2.35 am
23/9/2010


Haha, ok tak sajak aku? Ni boleh jugak jadi perangsang bila rasa nak nangis. Kalau korang nak, kena print, tampal kat dinding bilik. Ori ni, tau. Letakkan nama aku jugak k. Hehe.


Selasa, 21 September 2010

Bila Aku Terkesima..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

                                           Gaya malu dan segan seorang gadis biasa...

Salam.


Aku ni pemalu orangnya. Pendiam. Itu diri aku. Cuma sekarang ni mungkin korang rasa aku ni macam orang lain, kadang-kadang peramah. Tapi, sebenarnya, aku ni pemalu dan pendiam.


Cuba korang ingat balik bila mula-mula korang kenal dengan aku. Aku banyak diam dan senyum. Korang cakap dengan aku pun, aku diam jer. Tak menjawab pape. Semuanya kerana aku ni pemalu dan pendiam.


Kadang-kadang, aku tak de idea nak cakap. Sebab aku ni pemalu dan pendiam.


Kadang-kadang, aku tak de reaksi pape bukan kerana aku sombong ke apa. Tapi hanyalah kerana aku ni pemalu dan pendiam.



                                   Alahai, cute tol la kucing Siam ni yang malu-malu.

Kadang-kadang, aku tak cakap pape sebab aku kurang bersetuju. Tapi kebanyakkannya, aku tak kisah pun. Aku tak de idea. Sebab aku ni pemalu dan pendiam.


Aku jenis tak kisah dan boleh terima pe je pandangan orang lain. Orang ajak ke sana sini, aku ikut jer. Tapi, kalau orang tak ajak, aku buat la hal aku sendiri. Itu kerana aku ni pemalu dan pendiam.



Hari ni, aku nak copy and paste aku punya post kat facebook. Aku buat ni semata-mata untuk meluahkan apa yang terpendam dan hanya aku je yang boleh baca.



Noor Hapisah
dh kritik. then, dia bls. aku mnta maaf sb lari tjuk dan kutuk. dia cakap xde pe. so, nk jwab apa?
12 hours ago Only Me · Comment · LikeUnlike · View Feedback (8)Hide Feedback (8)

*
*                                          Gaya seorang gadis yang pemalu
*

Noor Hapisah: ah, segan.. kat aku je dia bls. yg lain2 tu tak balas pun. siap duk 'on9' lgi. wah, segan2.. aku pun tak de idea. igtkan dia tak on9. bila dia on9 ni dan duk tunggu jer aku nk bls ni, aku segan la plak.. tak tau nak bals apa. esok je la aku blas, boleh? hahaha
12 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: dia cuma balas dengan orang yang familiar je la dan dia tau apa jwpn kpd mslh malware yang serang blog tu.
12 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: ini bab malware. bab cerita aku dan kau, pun dia ada balas aku punya 'jejak', Ingatkan dia tak balas sebab ada jugak yang dia tak blas, tu yang aku mls nak recheck balik.
11 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: Tapi, tadi bila aku recheck, apa yg aku baca kat email notify tu adalah... untuk aku. Tak sangka la sebab ayat dia mmg mcm rapat giler, macm kwan rapat dia yang pernah diorg gathering.
11 hours ago ·Like/Unlike ·


Noor Hapisah: Mungkin sebab aku ada banyak jugak komen entry dia. Tapi aku tak de la nak komen setiap entry yg dia buat. kalau tak sesuai, aku diam sj, jadi silent reader.
11 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: Aku adalah antara yang jadi pengomen tegar kat blog dia, jadi dia cam la.Tmbahn plak, aku letak pic muka aku ni kat ruang komen tu. dah tak leh nk ubah. lagi cepat la orang cam, kan? Jadi, kalau aku komen kat blog mana2, naik la pic muka aku @ iceberg.
11 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: Aku buat dua pic, ikut kesesuaian blog la terima yang mana satu pic. Aku rasa jugak la si mamat ni duk jauh dari tanah air, jadi mestila rapat dengan kwan2 yang biasa ada dengan dia masa d M'sia sampai la kat luar negara.
11 hours ago · Like/Unlike ·


Noor Hapisah: Kalau muka baru, mesti la rasa lambat sikit nak mesra then dia pun dah duk jauh, bljr lg. tak de masa la sikit. kwan2 yang lama la rapat lagi.
11 hours ago · Like/Unlike ·


                                                       Ala, malu-malu plak si tikus ni... :-P




Isnin, 20 September 2010

Jangan Mudah Hukum Orang, Tips Nak Dapat Lelaki yang Jujur

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Salam.

Hari ni aku tegur ayahandaku.

Mula rasa rindu kat ayahanda, tapi teringat pun dah tengah malam, kacau dia plak. Jadi tadi bila nampak jer,

khairul hisham is Available (13:28)

Aku pun ambik kesempatan la, nak bertanya khabar. Tak salah, kan?

Tapi, orang lain plak yang chat. Apa pun interesting jugak.




Me: salam 13:28
Dia:WSALAM 13:29



Me: apa khabar ayahanda? 13:29
Dia:khabar baik anandaku... 13:29
ada mana tu? 13:29


Me: ada kat kolej 13:29
Dia: erm... kolej mana ek? 13:30


Me: kolej kediaman MISC, UUM 13:30
Dia: ooooo 13:30
pergh... jauh tu... 13:30
nvm 13:30


Me: jauh? 13:30
Dia: of couse.. 13:30
UUM kan? 13:31


Me: ya 13:31
Dia: well thats far enough... 13:31
Me: far enough if we consider by geography... 13:32


Dia: well... im not who as u expected.... im just his friend from work... 13:32
im just using his computer... 13:32
Me: aiyo... 13:32

Dia: he is actually out for lunch... 13:32
Me: i think my ayahanda... 13:32
hihi 13:32


Dia: when he return... i'll inform right away... 13:33
Me: ok.. do ur work 13:33


Dia: but before that... we might get along ... 13:33
ooooo 13:33
ok... 13:33
Me: ok la 13:34
no hal 13:34


Dia: btw.... y u call him "ayahanda"... sound kinky.. 13:34
Me: bcoz he already have a kids 13:34
that y la i call ayahanda... 13:34
ikut hati, nak panggil pak cik jer 13:35


Dia: well.... 13:35
that better... 13:35
lol 13:35
Me: which one btter? 13:35


Dia: pak cik... 13:35
i called him sifu... 13:35
Me: sifu for what? 13:35


Dia: he is my master afterall.. 13:35
Me: i c 13:36
u not take lunch? 13:36


Dia: well... for all the civil engineering work jitsu he taugh me... 13:36
i dont have lunch... 13:36
Me: jitsu? 13:36


Dia: i just finish my class n go strait to this office... 13:36
all the working stuff = jitsu... try to keep up babe... 13:37
Me: all the working stuff is jitsu.. trying to remmber... 13:37


Dia: its a metaphor.... 13:37
aiya... 13:37
Me: add oil 13:38


Dia: erk??? 13:38
sum times... 13:38
seriusly... r u UUMer? 13:39
Me: add oil tu also metaphor 13:39
ya, i m uumer 13:40


Dia: what year? 13:40
Me: year? 13:40
how to tell u r.. 13:40
actually i already reg in this unvsty in mid 2005 13:41


Dia: ok 13:41
continue.. 13:41
Me: then grade in 2008 13:41
ok... 13:42


Dia: ok 13:42
there is 2 more year left for explaination... 13:42


Me: in mid 2009, i reg in this unvrsty again 13:42
Dia: ok.. master... continue... 13:43


Me: now in 2010, i m in third sem 13:43
year 2 13:43
Dia: wow... the last one.... i didnt get it... 13:44
r u taking phd or double deg? 13:44


Me: master 13:44
i do coursework, have a class 13:45
any question? hahaha 13:46

Dia: i gimme 5 min... 13:47
i got problem to handle... 13:47
Me: ok 13:47
do ur work 13:47
Dia: finish... 13:50


Me: ok 13:50
welcome back 13:50


Dia: actually i still confuse... 13:50
the fisrt 3 year is diploma i guess... 13:50
nope... then degree... 13:51
then the last year might be master... 13:52
and now master again... 13:52

Me: 2005-2008 degree 13:53
2009-2011 master 13:53
uum not familiar with diploma courses. keep it up, babe 13:53
u told me, u just go back from class, right? 13:54
what class? 13:54


Dia: because it is 3 years sro... that y i guessing diploma... 13:54
yup... 13:54
just finish... 13:55
next class at 4 13:55


Me: class? 13:55
Dia: yup.. 13:55


Me: r u student? 13:55
Dia: 50% student but full timer ... 13:55


Me: full time study or full time work? 13:56
Dia: huh... nice question.... 13:56
both of them... 13:56

Me: lier 13:56
Dia: n why do u think so? 13:56


Me: cannot both goes along.. 13:57
must 1 part time, 1 full time 13:57
Dia: well... i did it for the last 5 year... n still go in... 13:57
Me: ok 13:57


Dia: well luckily my bos here is awesome... 13:58
he allow me to work freely as long as the work done.. 13:58


Me: oic.. u r lucky 13:58
Dia: not really.... 13:58


Me: what's ur boss name? 13:58
lucky la, ada duit sendiri, boleh bljr lagi. 13:58
Dia: when the work goes wrong... im dead... 13:58


Me: itu, u kna pndai2 la... 13:59
anyway, what r u doing? 13:59
Dia: that y la... 13:59
i am trying to make fren with you if there is a chance.... 13:59
heh.. 13:59


Me: no prob 13:59
Dia: btw... ur "ayahanda" had return.... 14:00
u wanna saya hi? 14:00
u wanna say hi? 14:00


Me: no, thanx 14:00
Dia: well... 14:01


Me: well, well, well.... 14:01
Dia: that was totally not appropriate... 14:01


Me: what? 14:01
Dia: u know he is my master right... 14:01
Me: ya 14:01
so? 14:01


Dia: i cant say something like that to him... 14:01
Me: cant say what? 14:02


Dia: the word that coming out of my mouth must make him happy... 14:02
that u did want to say hi.. 14:02
Me: i dont get u.. 14:02
ok, just say hi la... 14:02
Dia: heheheh.... 14:02


Me: i dont mind bcoz i can SMS him 14:02
Dia: well that is between u guys... 14:03
what is your major? 14:03


Me: ops, not get wrong... 14:03
we r just friend 14:03
Dia: wrong? 14:03
yeah i know.... 14:04
what do u think i suspect???? scandal??? come on... im not that lame... 14:04


Me: ya... 14:04
u know right what kind of man is he 14:04
huhu 14:04
Dia: he is honest man n a gud master... 14:05
Me: ops... 14:05
Dia: n he is sleeping now... 14:05
hahaha 14:05
on our meeting room... 14:05


Me: membuta je... 14:05
Dia: not always... 14:05
it is because im using his table.... 14:06


Me: dah la, jgn mngumpat org, tak baik 14:06
Dia: im not the one who do that, lady.... 14:06
Me: i c.. 14:06

Dia: u still didnt answer me... 14:06
what is ur majoring... 14:06
Me: managerial communication 14:07
not engeenering 14:07


Dia: what r u dealing with? telephone??? 14:07
hahaha... 14:07
Me: im not operator telephone la 14:08
Dia: la.... that is not what i meaning.... 14:08
do u have anything to do with the telephone tech... or broadband up grade or sumthin... 14:09




Me: managerial communication = komunikasi kepengurusan. bab2 pengurus la.. 14:09
Dia: hahahaha... i tot managing.... 14:09
business huh.... 14:09


Me: ya 14:09
Dia: my gf majoring in business too... 14:10
but more on finance... 14:10


Me: im not major in biz... 14:10
but communication 14:10
Dia: ok... ok..... sorry... 14:10
how communication deal in managerial 14:10

Dia: so comunication... 14:10
Me: send my regard to ur gf 14:11

 Dia: sorry... i cant do that... i just done fighting about other women... so i dont think sending ur regard will make her better....


Dia: is it like phycologically think or technic? 14:12
Me:if i say both? 14:12

Dia: yeah... maybe... 14:12


Me: boya ke? 14:13
Dia: but no offence.... it is kindda important or sumething 14:13
well... she is not my wife yet... i free to do anything... 14:13
not even a fiance.. 14:13


Me:hahaha 14:14
that ur principle ek? 14:14
Dia: no... 14:14
that not a principle... that just the normal thing.... 14:14
Me: i c... 14:15
i tot that ur principle... 14:15


Dia: the problem or nowadays couple is... the r being too honest and too close to each other that left nothing interesting when the are married. 14:16
i keep the interesting part to the winner... 14:16
Me: no comment 14:16


Dia: n by the winner i mean my absolute wife/s 14:16
Me: i c 14:16
do u have any suggestion, how to find the good man? 14:18


Dia: im sorry lady.... there is no good man left in this world.... 14:18
if you really want one.... go to heaven.... or pray to God..... like very much.... 14:19
Me: frankly speaking la.. 14:19
Dia: the best u can get is a honest man... 14:19
continue... 14:19


Me: susah sgt nk dapat yg baik ni... llki la.. 14:20
Dia: ok 14:20
memang dah tak ade yang baik pon... 14:20
Me:klu prmpn ni ramai lg yg baik2... 14:20


Dia: yang tinggal lelaki jujur je... 14:20
tapi tak baik... 14:20
perempuan???? 14:21
wake up lady.... 14:21


Me: ya, prmpn yg baik2 utk llki kat luar sana 14:21
Dia: tak,,,, 14:22
dah takde lelaki baik n dah takde perempuan baik,.... 14:22
dah nak kiamat kot.... 14:22


Me: knapa u cakap tak de? 14:22
ada, tapi tak ramai... 14:23


Dia: well... mcm ni... 14:23
Me:teruskan... 14:23
Dia: kalau dia baik dengan umum... jahat dia personal... contohnya kuat mengumpat or suka pukul kucing or etc... 14:23


Me: really? 14:24
Dia: kalau dia baik dari segi personal... dia mungkin jahat dari segi silaturahim... suka berdendam dengan orang lain... dll.... 14:24
lelaki n perempuan .... sama je... we are included... no offence... 14:24


Me:ya 14:25
Dia: yang terbaik sekarang nih boleh dapat cuma yang jujur or rajin... 14:25
tu baru sesama manusia... antara kita ngan Tuhan lagi.... ntah la... 14:25


Me:sb tu kita kena sentiasa memperbaiki diri.. 14:25
Dia: hahahahahaha.... 14:26
tu betul... tapi we dont have right to tell that we are good person... im i right... the problems are.... people gets too hard to face the reality... 14:26

Me: i get u 14:27
Dia: tq... 14:27
anyway... if u want a honest guy... i can give u a few tips... 14:28


Me: finally, i understand what ur mean. 14:28
my pleasure... 14:28


Dia: well honest guy like to say stupid and bad word... 14:29
Me: that i know.. i can trace 14:30


Dia: it is not because of the attitude... it is because its better to be straight than transparent... 14:30
second... they dont usually have many friend.... 14:30


Me: y he not many friend? 14:31
Dia: because people dont really like surrounding by honest people... because there is too many secret... 14:32
or a lie... 14:32
they have friend.. but few want to go out with them or best friend ... 14:33

third... they love to watch movies alone.... kindda appreciate the value of the movie... understanding the movie is better than hang out with friend... 14:36

finally... they love their family.. 14:37


Me: maksudnya, pendiam la ni? 14:37
Dia: tak semestinya pendiam... 14:37





Kemudian, terputus. Bersambung semula
Session 2

Me: iii 15:22
Dia: hello... im still shin 15:23
khairul are using other computer... 15:23


Me:i c 15:24
elo, give ur real name la 15:24
elo? 15:25

Dia: percious = percy 15:25
fasallious = ?? 15:25
Me: ???????? 15:26


Dia: haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 15:26
faisal 15:26


Me:apa? 15:26
ni nama btul ke samaran jer? 15:26
Dia: look at u... i think u didnt like honest people... 15:27
hahahhaha 15:27


Me: i like honset people 15:27
Dia: i told u my awesome name n my real name,... but u still regret... 15:27
inconvince.... 15:27


Me: nama faisal mmg dah agak 15:28
Dia: barnabus name after my favourite character... 15:28
fasallious named after my ori name.. 15:29
shinsfire named after my called name ... shin.... + fire makes it sound awesome 15:29
dah agak? 15:29
???? 15:29


Me: ye la dah agak dari fasallious 15:29
msti nama faisal ni 15:30
Dia: ic... 15:30


Me:u tak de kerja ke, dude? 15:31
Dia: dude... 15:31
heh... nice try,,, 15:31
well i got work n i got class in 30 minute... 15:31
today i came to office just to take report and picture for claim... 15:31


Me: bukan duda la, dude bahasa org putih 15:31
Dia: n i still waiting for it... 15:32
tau la makcik oiiiiiii 15:32


Me:tau xpa 15:32

Dia: well. u really got a damn slow broadband.... 15:34


Me: not la 15:35
Dia: why dont u rent the thailand broadband... 15:35
i guess it must be faster than ur current bband... 15:35
Me: haha, what r funny 15:35
slow? 15:35
really? 15:35


Dia: yup... 15:35
Me: i dont think so... 15:35
Dia: im waiting like a year here for u to reply... 15:36


Me:not bcoz broadband but, i not 15:36
i tak taip 15:36
sb tu la u rasa slow 15:37
haha 15:37
furthermore, i guna wireless ni... 15:37
Dia: ic 15:37
n y u didnt type? 15:37

Me:tp, kelajuannya lembab sikit, asyik kelip2 jer 15:37
Dia: kelip? 15:38


Me: i tak taip sb tak tau nk cakp pe 15:38
Dia: ooo 15:38
ur lap top,,... 15:38
ok... see... i got to go to clas... 15:38

Me: ok 15:38
salam 15:38

Dia: but its kindda nice to chat with u,.... 15:38
see ya.. 15:39
Me: cnnt promise... 15:39


Session 3
Monday, 20 September, 2010

Dia: pergh.... 24 hour online ke? 18:22
Me: on9 free la pak cik... 18:22
hihi 18:22
tak de la 24/7... 18:23
hri2 tertntu je yang tak de kerja nak buat... 18:23
hehe 18:23


Dia:since when i became pakcik? 18:23
Me: umo u 27 already 18:26

Dia:yup... 18:26
same as u r am i right? 18:27


Me: so, boleh la panggil pak cik 18:27
no la i muda belia lagi 18:27


Dia: really... 18:27
Me: yup 18:27


Dia: then how old are u? 18:27
Me: guess 18:29

Dia: 30       18:30
lol   18:30
Me: minus 5    18:30
how ur class 18:32


Dia: i didnt attend.... 18:32
got another important thing to attend... 18:33


Me: where u go? 18:33
Dia: my works killing me... 18:33

Me: padan muka 18:33
hahah 18:33
Dia: but its ok.... still alive... 18:33


Me: dah makan? 18:34
Dia: blum... 18:34
tapi kalau nak makan pun tak tau nak makan ape,,,, 18:34
any idea... 18:36


Me: u suka makanan berasaskan apa? 18:37
nak makan kat kedai ke masak? 18:37
elo? 18:38
u puasa ek? 18:38


Dia: no la... 18:40
puasa ramadhan pun tak full nih kan puasa 6... 18:40
im actually blur about what to eat... 18:40


Me: la, knpa tak puasa? 18:41
Dia: i live here in rent house... 18:41
i alway eat outside... 18:41


Me: makan je la pe yang ada 18:41
Dia: n now i found that it is hard for me to choose what to eat... 18:41


Me: memilih sgt kot... 18:41
Dia: tak... sume dah bosan makan... 18:41


Me: makan yang halal la 18:41
i suka laksa penang 18:42


if only i was there.... 18:42
but here the laksa wasnt that good. 18:42
i live at penang for 3 years.... 18:43
so i know it is very good compare what i got here... 18:43


Me: oic.. trlupa lak, yg u duk kat sana 18:43
mknan kg u mkn tak? 18:43

Dia: contoh? 18:44
Me: ulam2, sambal belacan.. 18:44
Dia: sambal belacan???? 18:45
hell yeah!!!! 18:45


Me: cuba u ambik nasi putih, ikan keli bakar, ulam2 n sambal belacan 18:45
Dia: ulam kadang2... 18:45
tapi mana ada makanan mcm tu untuk makan malam.... 18:45


Me: kenal tak sambal belacan tu apa... 18:45
eh, tak de mcm tu? 18:45
aiyoo... bumi mana la yg u duduk tu? 18:45


Dia: klang valley.... 18:46
Me: u kena cari tukang masak la ni... 18:46

Dia: well... once my ex gf live with me... so she cooked... 18:47
but now i have to eat alone... 18:47


Me: kahwin la 18:50
Dia: sekarang nih kawin dah bukan semudah zaman nabi.... 18:51


Me:pe sal plak? 18:51
Dia: jumpe bapak... bawak mas kawin yang termampu.... akad... setel... 18:51
sekarang nih nak kene pikir pasal majlis... pasal tunang... pasal itu ini... 18:51
zaman sekarang ih dah susah nak cari bende mudah..... 18:52
kalau kawin tu mudah.... rezki pun bertambah .... negara maju... tapi dorang nak kayakan diri sendiri je... 18:52
tu masalah nya... 18:52


Me: tapi, nak seribu daya, tak nak seribu dalih 18:53
Dia: well... lady... if i want to marry u now.... 18:54
is there is a problem? 18:54


Me: tak faham 18:55
Dia: ok... 18:56


Dia: let say i known u for 6 month... 18:57
n we are soooooo deeply in love... 18:57
u know all about me n i know all about u.... 18:57
we understand eachother very well.... 18:57

then i go to ur father and ask for marriage.... 18:57
what do u think will happen? 18:57

Me: what happen> 18:58


Dia: what do u think ur father will ask first.... 18:59
before that..... u still have parent do u? 18:59


Me: yes, still have 19:01
kerja apa? itu soalan pertama 19:01


Dia: ok... 19:01
see.... 19:02
that what they all care.... 19:02
Me: but i m lucky becoz my parent tak mata duitan 19:02


Dia: they care weather the boy can afford to give food to their children.... 19:02
Me: jnji ada kerja yg blh tggung cukup la 19:03
msti la. 19:03


Dia: they mis the fact that rezki came from Allah wheather they want it or not... 19:03
that y sexual and social problem among teenage are so serious... 19:03
Me: same like u la 19:03


Dia: they dont look at this problem from islam point of view.. 19:04
they looked from jew point of view.. 19:04
i got my own problem.... 19:04
but when its come to society... i never relate my personal life to account... 19:04
i prefer islamic way to solve problem... 19:05
every person in this world have their own sin... 19:05

mine are many... but i wish one day i could understand the true islam n stop all the sin i commit now... 19:06


Me: kubur lain2 ek 19:06
Dia: not like that... 19:06
even we have a different grave... we still need other people to put ourself into that 7feets deep hole.... 19:06
maksud aku... 19:06
aku memang teruk... tapi aku bila bagi pendapat aku tak pernah anggap ape aku buat betul.... 19:07
aku still follow regulation.. 19:07
islamic regulation... 19:07


n kalau satu hari nanti aku dapat paham maksud islam sebenar.... aku harap aku dapat tinggalkan dosa2 yang aku buat sekarang nih.... 19:08
aku masih sesat n tertanya2 tentang islam yang asli n still under studying... 19:08
about the real islam... 19:08
islam sekarang nih dah terlalu pack dengan penipuan n bidaah.... 19:09


Me: good luck 19:11
i tak kata u teruk 19:12
sebab sebelum nak kata kat org lain,, 19:12
kita kena igt pesan ulama 19:12


Dia: well u dont have too.... i admitted myself bad... no offence taken... 19:12


Me: klu nmpk budk, igt budk lbh baik sb dia tak de bnyk dosa brbnding kita 19:13
klu nmpk org tua, igt org tua lbh baik sb dia dh byk buat amal ibadah brbnding kita 19:13
klu nmpk org jahat, igt org jahat lbh baik sb dia tak tau apa yg dia buat tu salah brbnding kita 19:14
satu lgi... tak ingt la.. 19:14


Dia:
i did better than that... 19:15
i never talk anything bad about others... 19:15
i never disturb orphan... 19:15

i never think a bad think about other... 19:15
i never lied to my parent... 19:16




Me: i bukan cakap pasal u. u kata i la... i bukan nk kata u teruk 19:16
Dia: but i still do bad thing.... 19:16
lor... 19:16
mak cik diana... 19:16
please... 19:16


Me: berubah la 19:16
Dia: jangan risau pasal perasaan saya... 19:16


Me: tak faham la. apa motif u 19:16
diena la 19:17


Dia: cite je... 19:17
ooo 19:17
Me: oo 19:17


Dia: mak cik diena... 19:17
jangan risau pasal perasaan aku... 19:17
Me: pala hotak ang 19:17

Dia: aku ok je.. 19:17
Me: pggil granny jer 19:17
xpayh nk pggil mak cik 19:18


Dia: hidup aku berdepan dengan orang yang lebih keji n kolot dari sape2 orang yang ko pernah kenal... 19:18

hahahhhaha 19:18




Me: so? 19:18
Dia: ok... 19:18
nek diena... 19:18


Me: do i care? 19:18
Dia: so ko tak perlu risau kalau2 ape2 yang ko cakap takut mengguris hati aku ke ape... aku kenal diri aku... n kalau ape ko kat tu betul... aku tak salah kan ko .... sebab aku anggap tu nasihat.... 19:19

so talk freely n please stop apolagizing... 19:19

its not good for conversation.... 19:19

hehhehe 19:19


Me: tak suka la pnggil org mak cik 19:20
mcm la dia tu muda sgt! 19:20


Dia: hahahaha.... 19:22
its just a word u and me can propably know that is a jokes to makes friendship better... but if u insist... ok... i`ll stop said so... 19:22
btw... are u period? 19:24


Me: jom solat 19:25
Dia: hahhaha... 19:26
i just want to ask u about maghrib.... 19:26
but since u answer that early... 19:26
go on... 19:26
i've done it... 19:26


Me: aik, dah sembayg waktu jepun ka? 19:27
bru ja msuk wktu... 19:27


Dia: well here at klang valley... magrib at 7.04 o'clock darling.... 19:27
so ... u late about 20minutes.... 19:27


Me: lgpun dr pukul 8.22 -7.27 u still here 19:27
tak la baru sgt 19:28
dlm 7.10 19:28


Dia: please... 19:29
Me: nk tipu pn agak2 la... hahaha 19:29
kantoi 19:29


Dia: perform ur pray first.... i dont want to be responds for your late praying... 19:29
Me: ok... 19:29
c u soon 19:29


Dia: i dont need ur approval for that matter... 19:29
only God know... 19:30
that enough for me.. 19:30


Me: smbyg niat je ek? 19:30
cepat bebenor kata org perak 19:30

Dia: see.... 19:30

Me: ok 19:30
ok 19:30
Dia: hehehehe 19:30
Me: want to go la 19:30










Ada Blog Pun Boleh Jadi Kaya





Blog ni banyak la juga fungsinya. Aku malas nak senaraikan. Cari sendiri la. Haha. Sebab aku nak cerita pasal boleh hidup senang dengan ada blog jer. Korang tak percaya? Percaya la. Boleh! Kalau tak percaya jugak mai usha kat bawah ni. Aku copy and paste. Tapi kalau nak baca dari paper tu, ni link dia : http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0915&pub=Kosmo&sec=Infiniti&pg=in_01.htm


Jom baca..

Pendapatan lumayan dengan Nuffnang



Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!
Terima kasih sudi baca entri ni. Sudi-sudikan diri ‘like’ kat bawah entri ni dan fan page atas sana ya. Sayang korang.

Ahad, 19 September 2010

Selamt hari Raya, Ampunkan Salah Silap Aku


Di kesempatan ni, aku nak minta ampun maaf dari korang semua. Setiap manusia pasti tak terlepas dari melakukan kesilapan dan kita tak mampu nak puaskan hati semua. Cuma apa yang boleh kita lakukan cuba perbaiki diri. Jadi, berikanlah aku kesempatan untuk baiki diriku. Kita tak mungkin terlepas dari melakukan silap dan salah.

Rasa lama plak tak update. Bukan tak de idea nak tulis apa tapi al maklumlah Raya, agak sibuk. Ingat nak listkan jer la apa yang berlaku dalam hidupku sempena raya.

1. Kacau dodol dengan ayah
2. Menziarahi kubur-bubuh nesan-sedih la dengan yang ada pertalian darah-mengalir mutiara kat pipi.
3. Persiapan raya-kemas rumah, bersihkan laman- saudara mara balik.
4. Raya- berkunjung- bunga api paling cantik-bihun sup dan laksa-comel anak Faimah-rasa nak cuit jer-tapi ingat dia baru beberapa hari


5.Raya ke dua- menziarahi rumah yang pernah berhajat memilikiku sebagai menantu- aku pakai baju berwarna oren, si dia dengan isteri pun pakai baju berwarna oren. Nasib baik la isteri dia pakai baju kaler oren juga. Kalau tak, malu la aku.


Kakakku menyugut: rugi ang tak ambik, dia ada rumah besar.
Aku: Ada aku kisah?

Lewat malamnya, si dia yang berhajat menjadikan aku suri hidupnya datang bersama isterinya barangkali tapi ramai la jugak. Aku tak keluar sebab sakit kepala dan terus tido.

Sekali lagi kakakku menyugut: Hensem dia. Rugi ang tak ambik.
Aku: Dah tak de jodoh. Tak terbuka hati.

Hai, nasib baik la dua orang je yang datang. Kalau yang lain pun datang jugak, apa plak tingkah kakakku yang sorang itu? :-)
Aku tak kisah pun. Dah tak de jodoh, nak buat macam mana. Tapi, bab terasa hati tu (orang kata terkilan) ada la jugak. Tapi, dah bukan jodohku, apa nak kecoh. relax dah la. Aku yakin, yang terbaik untukku pasti akan muncul jua. :-)






Selasa, 14 September 2010

Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan

Salam Aidil Fitri dan salam kemaafan dariku, Noor Hapisah... Maafkan salah silapku selama korang mengikuti blog ni mahupun mengenaliku secara personal. Maafkan aku..

Hari ni, aku nak bercerita pasal makan, bukan pasal raya lagi. Aku nak postpone dulu. Aku nak kongsi pasal makan-makan yang aku masak. Ternyata sedap. (Er, kalau korang suka la. Hihi). Semalam merupakan hari yang aku makan sedap-sedap. Bermacam-macam masakan kampung yang aku dapat rasai. Dan yang paling best semua tu, ada kat rumah aku. Yahuu!


Apa yang ada kat dapur rumah aku semalam? Jom kita sama-sama mouth-watering (pecah air liur). Ada nasi putih, ikan keli bakar, air asam, bendi goreng tiram, ikan kering, ikan kembung goreng yang fresh, dan asam pedas. Itu untuk masakan tengahari.  Petang plak ada laksa Kedah. Pergh, memang terangkat beb! Sedap sangat semua tu. Yummy!

Ok, aku nak ajar korang masak. Pelik tak nama resipi ni? Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan.
Sebenarnya memang la pelik sikit sebab asam pedas Utara dengan asam pedas Selatan ada bezanya.

Asam pedas Utara ni macam singgang je tapi ada masuk cili kering manakala asam pedas Selatan cair sikit dari sambal tumis jer. Ikan yang orang Utara letak ialah ikan kembung tetapi orang Selatan letak ikan tenggiri, ikan pari, ikan merah dan sebagainya.

Jadi, aku campur sikit antara Utara dan Selatan tu sebab aku buat agak pedas dan pekat. Maka terkeluarla nama Resipi Asam Pedas ala Kedah plus Selatan. Pandai tak aku?

Aku tanya mak, kalau-kalau aku terlupa bahan apa yang kena masuk lagi untuk buat asam pedas. Ok, jom kita tengok apa bahan-bahan dan cara membuatnya.


Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
1 liter air
3 batang bendi dibuang tangkai
2 keping asam keping
1 sudu teh gula
secubit garam


Bahan kisar:
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
1 in-chi belacan
2 in-chi kunyit hidup
1 sudu teh jintan putih
2 sudu teh rempah


Cara-cara:
1. Kisarkan (blend) bahan-bahan kisar. Pastikan lumat.
2. Panaskan periuk dan masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi.
3. Masukkan air. Tunggu sehingga panas, masukkan ikan. Biarkan sebentar.
4. Bila sudah mendidih, masukkan asam keping, bendi, garam dan gula. Tunggu sehingga kuah menjadi agak pekat.




Boleh jugak masukkan tomato. Tetapi disebabkan aku berpantang tomato, jadi, aku tak masukkan walaupun dalam fridge ada banyak tomato. Tapi, aku dah langgar pantang tak makan belacan. Tak boleh tahan dengan godaannya sebab kat rumah, memang sangat sedap. Mak merupakan individu yang paling terror buat sambal belacan kat kampung.

Ingat balik kampus, nak pantang belacan balik. Kacang tanah dapat jer aku berpantang walaupun kebanyakan kuih raya memang ada kacang tanah. Aku tak kisah dah dengan kacang tanah walaupun ada jugak godaannya. Yang penting, aku dah tak larat lagi nak berhadapan dengan muka yang berjerawat batu ni.

Sekian dulu buat waktu ni. Ada masa, jumpa lagi.
Jaga diri.


Sabtu, 4 September 2010

Tips Penjagaan Laptop

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!




Salam.

Apa khabar?


Semoga Ramadhan ini memberi sejuta makna dalam hidup anda.


Hari ni aku nak cerita pasal tips penjagaan laptop khas dari pegawai Pusat Komputer (PK) Universiti Utara Malaysia(UUM), Encik Azrul.


Terkejut giler aku bila tau pasal ni. Sebab pe yang ramai orang tau dan amalkan tu sebenarnya penjagaan yang salah untuk laptop. Maka, tak heran la kalau laptop dia cepat rosak.


Alhamdulillah, pe yang aku buat, penjagaan laptop aku adalah terbaik. Hehe. Sebenarnya, aku yang tak ikut cara yang ramai orang ikut tu.


Ok, mari kita cek apa yang salah tu.

1. Buka bateri laptop dan caj laptop
Yang ni memang ramai giler orang buat, tapi aku tak amalkan sebab laptop aku susah nak buka bateri dia, ketat. Jadi, aku pun malas la nak buka bateri.


Sebenarnya, bila kita buka bateri, akan cepat rosakkan mother board! Wah, memang menakutkan sebab harga mother board ni maunya setengah ribu.

Kalau korang orang kaya, kira ok la. Tapi, kena ingat jugak, amalan membazir tu amalan syaitan. Kalau kawan-kawan syaitan tu, tempatnya di neraka la dengan api yang panas membakar. Tak sanggup aku.


So, ingatkanlah pada diri korang dan kawan-kawan korang bila nak caj bateri, caj je. Tapi, pastikan bateri dah dipangkah (maknanya dah nak habis, dekat 10 peratus gitu), baru korang caj bateri. Jangan buka bateri dan letak kat luar tau!


Aku pernah baca dalam majalah PC (keluaran Terbitan 21 kalau tak silap aku), tips penjagaan laptop pasal bateri ni. Dia kata, yang biarkan laptop kita habis terus (kong) condem.


Kalau laptop kita dah bunyi amaran tu, source supply bateri plak tak de, dia cadangkan supaya tutup (off) terus. Bila dah jumpa tempat boleh caj, baru caj.


Cerita kawan-kawan aku plak berdasarkan bateri laptop diorang yang cepat sangat bateri low walaupun hanya cabut dari bekalan elektirk cuma 5 minit, mula la laptop dia nak berbunyi amaran batri dah tak de. Ada kawan yang lain, laptop dia memang tak dapat stand alone without the eletric supply.


Bila aku tanya apa amalan diorang, diorang cakap diorang tak tutup suis elektrik bila dah caj. Biasanya diorang caj malam-malam dan tido sampai pagi.


Teringat plak aku dulu masa degree, kalau aku caj laptop dan tido, aku akan bangun dalam pukul 3 pagi macam tu, semata-mata nak tutup caj bateri laptopku.


So, kita kena caj bila dah bateri 'low' dan jangan over caj apa-apa jenis gajet.


2. External Fan (Kipas Luar) laptop

Menurut En Azrul, sebenarnya kipas ni tak banyak menyejukkan laptop pun. Sebab dia kena cucuk kat USB jugak. Contohnya, kalau seblum ni dia lari 30 batu kilometer sejam tapi bila tambah dengan fan ni, dia kena lari 50 kilometer sejam. Sama jugak.


Laptop ni dibina untuk digunakan dalam bilik yang berhawa sejuk (air-cond) dan suhu bilik pun paling kuat 36 darjah celcius.


3. Pendrive
Apa-apa USB, kita kena buang sebelum kita on laptop balik. Yang ni lebih penting daripada kita buka masa nak tutup. Kalau kita tak buka masa nak on balik, memang ada peluang la nak rosak.

So far, pendrive aku ni tak pernah rosak la.

USB pape pun macam broadband pun kena buka sebelum nak on laptop. sebab USB tu ada letrik.


So, ingat-ingat la ye dan selamatkan la barang-barang anda dari kerosakan yang mampu anda cegah.




Khamis, 2 September 2010

Perjalanan Hari Ini 1 Sept

Aku rushing sikit, so belum nak letakkan picture kat sini. Ni adalah list yang aku buat hari ni. Kuar pukul 12, balik pukul 5 lebih.

1.Discussion kat foyer COLGIS dengan Kak Sal, Nita dan Achik. Then sembang.
2. Pi FPK, jumpa Za-solat-jumpa sepupu Za. borak-borak.

3.FKBM- Dr Syed-borak.
bilik En Hafidz, en Khairie hantar kad raya.
Bilik letak kad raya dalam inbox -en Hafidz ada-borak-borak jap. Sebenarnya lama jugak.

Jumpa Hanil -lama bersembang- berselisih dengan Puan Haslina, Puan Marzura dan Cik Noya. Bercakap dengan Dr. Fezah pasal hal aku. Dia sangat risau nampaknya. Aduh, aku mula rasa risau! Dia tanya pasal Register, Rahman.

4.Laluan Lib- kak Nasehah-jumpa dan borak jap.

5. Mall- kedai-Kak CT-Din, Aleesha dan Along-borak-borak dengan Din- dukung Aleesha, diam jer, tak meragam macam dulu.


6. Bayar broadband. Semua 131 tapi aku bayar 100 jer dulu. Sebab tak sangka nak kena bayar banyak. Tapi alang-alang ada duit, bayar jer dulu.

7. Balik, beli makan -mamat tu baik jer. Hehe, terima kasih. Ah, aku mula rindukan si dia (my bf)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...