Ogos 2010 | ! sha my heart

.

Ahad, 29 Ogos 2010

Hari-hari yang Agak Ceria, Aku Rasa Gembira


Sehari dua ni, aku rasa agak gembira. Aku listkan jer, boleh? Nak bagi nak simple dan senangla korang nak go through, kan. Sebab apa aku happy?

1. Ex-housemate aku bertukar status menjadi roommate aku.

Berita pasal salah seorang dari kawan baikku (dibaca geng) masa Degree akan bertandang ke bilik amatlah menyeronokkan hatiku. Sesungguhnya, aku terlalu rindukan korang (ex-housemateku, Fizah,Za, Zaza, Nora. Achik? Aku selalu jumpa.)

Aku dapat perkhabaran itu pada hari Rabu. Hari yang aku berjumpa dengan pihak atasan tu. Ingatkan petang tu jugak aku akan mendapat roommate baru. Tetapi setelah dirunding dengan transportation, maka awal-awal pagi Jumaat, my future roommate dah sampai ke bilikku dengan menyerprisekan aku.

Bukan surprise aku tak bangun lagi. Sebenarnya, aku tak tidur pun tengah malam membawa ke sahur, subuh, dan pagi. Ye la, mungkin excited untuk menerima orang baru dalam hidupku. Lagipun aku amat selesa dengannya. Kenal dah lama, dia pun tak ada perangai apa-apa dan senang nak masuk dengan orang.

Fizah turut menghantar Za ke bilikku. Zaza dan Nora dah berada di kampung masing-masing. Fizah akan bertolak ke Kuala Lumpur sejurus selepas itu.

Jadi, bila dapat peluang macam ni, berborak panjang la.. Macam-macam cerita keluar. Terima kasih kerana sudi menjadi roommate dan menemani aku yang tak tidur malam ni. Hehe.


2. Berbuka puasa plus gathering dengan kawan-kawan Master.

Kami seramai 17 orang berbuka puasa pada Jumaat. Hari yang sama dengan kehadiran Za. Sebenarnya, aku memang berat hati nak tinggalkan dia.

Tapi, aku pun perlu gathering dengan kawan-kawan aku. Tambahan pula, ada sedikit hal yang memerlukan kehadiranku di sana. Kalau aku tak pergi, komfom kes tu akan jadi lebih besar.

Petang tu, aku perkenalkan Za dengan CT. Kawan-kawan aku yang lain, Za akan kenal setelah hang out bersama. Alhamdullillah, Za menyukai kumpulan kawan-kawan aku. Kawan-kawan aku ni memang baik dan ramah. Jadi Za tak rasa janggal. Memang senang hati la aku dengar macam ni. Lega sebab tak memberatkan kawanku yang seorang ini.

Ok, cerita pasal berbuka puasa plak. Aku dijadualkan naik kereta Fendy bersama Afnan. Tanya Aida, pukul berapa nak gerak. Pukul 6. Petang tu, aku dah mesej Fendy untuk confirmkan sekali lagi. Mana la tau, dah bertukar plak ke. Dekat pukul 6, aku tanya Fendy ada mana. Mana la tau, kadang-kadang mamat ni awai. Macam bebaru ni, aku kena tinggal. Wahaha.

Sebenarnya, aku dah mesej dengan Husna Linda dah hari tu aku nak tumpang diorang. So, aku pi kelas dengan diorang. Aida gi mana ntah masa kelas En. Hafidz hari tu. Yang pergi sana 17 orang. Aida, Mil, Aku, Afnan, Nita, Achik, Fendy, ET, Oren, Zamani, Akmal(tak kenal),Hilmi, Syaman, Rasyid,dan tiga orang puteri rasyid. Kami tempah satu meja panjang. Memang best!

Lauk yang kami makan ialah siakap 3 ekor (masak tiga rasa kot tapi macam letak sambal belacan), kerang rebus, kerang bakar, sotong celup tepung, telur dadar, ulam, sambal belacan, air asam, sos dan nasi putih. Paling sedap, ikan siakap tu, fresh.. semua sedap la. Teringin nak makan lagi.

Cantik la pemandangan kat situ. Tapi sayangnya, aku tak de kamera. Ye la, orang miskin.. Tu la, tak de langsung pic aku kat sana. Ye la, ada ke orang nak kawan dengan orang miskin macam aku?Sungguh-sungguh rasa rendah diri. Tak pe, suatu hari nanti, aku akan dapat semua tu, dan lebih berbaloi kalau dengan titik peuhku sendiri! :-)

3. Kelas En Hafidz yang best dan dekat di hatiku.


Topik hari ni pasal teknologi. Aku memang suka pasal teknologi. Aku plak duk sebelah Emad, dia ni suka berkongsi pendapat dalam kelas. So, kadang-kadang, aku pun bersuara jugak tapi tak kedengaran. Sekurang-kurangnya, aku memahami dengan sepenuhnya topik hari ni dan perbincangannya. Memang best.

En Hafidz pun dah kenal namaku. Dia cakap pasal assignment yang aku buat, dalam kelas. Tajuk je la. Global and consumer. Dia cakap macam best. (Ye ke, best?)

Dapat undangan dari Kimi ke rumah En Hafidz. Berbuka puasa. Masa petang tu, En Hafidz cakap dia kata jangan ajak ramai sangat. Ala, yang terdekat jer. Aku memang nak pergi. Tapi tak tau la kereta sapa aku nak tumpang. Erm, susah jugak bila tak de kereta sendiri ni. Plus tak de kawan-kawan rapat yang ada kereta.

Aida? Dia pun ada life dia. kawan-kawan dia pun ramai boleh tahan la. Aku pun segan jugak asyik nak menumpang jer. Kalau dia tak ajak ke mana-mana, aku tak pergi, kecuali la hal-hal yang berkaitan dengan studi macam nak pergi kelas, memang aku tanya dia la, nak tumpang dan nak pergi librari bersama sem lepas. Itu je. Yang lain, semua dia ajak.


Nak bawa kereta sendiri, aku bukannya datang dari famili yang berada. Lesen pun tak de lagi. So, kepada sesiapa yang nak buat master tu, better sangat-sangat ada kenderaan sendiri dan paling best bawa kereta sendiri. Bukan apa, senang nak gerak. Kawan-kawan Master ni ramai giler kot yang bawa kenderaan sendiri. Yang tak bawa macam aku ni, sakit sikit la.. Tapi tak pe la, mungkin ada hikmah yang tersembunyi.

So, wish jer la diorang yang organize semua termasukla transport. Hopefully,hopefully,hopefully... Hehe.

p/s: Walaupun aku agak kurang sihat, keletihan, tetapi moment-moment indah ini menghiasi hidupku. Terima kasih ya ALLAH, aku berasa 'penuh' dan senang hati.  Tapi kat dalam hati ni ada jugak sesuatu yang membuatka kau tak tenang. Ah, abaikanlah. Hargai apa yang aku ada, kan?


Sabtu, 28 Ogos 2010

Sedekah Suci Harta


Aku nak cerita life aku. Wargh, membosankan kot. Ahaha. Baru ni, aku gagahkan diri juga untuk pergi berjumpa pihak berwajib (er, siapa pihak berwajib tu? Biarlah aku rahsiakan dulu). Bangun pagi tu, rasa berat la jugak hati. Bukan berat sebab ada ilham tapi rasa badan yang kurang sihat ni. Mungkin sebab aku terlalu memikirkan masalah sehari dua ni. Tapi, aku gagahkan hati dan diri.

Kalau ikutkan hatiku ini, memang aku tak nak pergi jumpa diorang. Jangan salah sangka, bukan sebab takut ke apa. Tapi sebab kesihatan aku ni la. Aku pun buat la slow-slow semuanya. Ye la kurang tenaga ni. Nasibku baik sebab ada bas dan tidak lama untukku menunggu bas pun jalan seperti memahami yang aku perlu pulang awal.

Sesudah sampai, aku berkira-kira nak masuk di mana dan di mana kedudukannya. Ada juga aku tersilap koordinasi tetapi semuanya dapat diatasi apabila memoriku kuat berputar. Hehe, ayat berbunga-bunga. Jenuh jugak mendaki tangga.

Semuanya berjalan lancar. Alhamdulillah, wajahku kembali ceria. Tiada apa-apa masalah. Syukur ya ALLAH. :-) Dengan senang hati, aku beredar. Hajat hati mahu segera pulang. Tetapi memandangkan aku sudah berada di sana, aku terus ambik peluang untuk round dulu.

Aku berselisih dengan sorang budak persatuan, penghuni blok C, Kolej Penginapan Tenaga Nasional Berhad (TNB). Orangnya Islamik. Namanya... Ah,aku sudah lupa! Aku ternampak kelibat dia tetapi dia tidak sedar akan kehadiranku. Apabila dia nampak aku, dia menegurku. Senyum manis bertukar. Ni la yang aku sayang sangat kat persatuan ni.

Ok, nak komen sikit. Ada orang kata aku tak de kawan sebab aku ni senyap, tak banyak bercakap, nampak lembik jer. (Ni orang yang kata ni tiada kena mengena sama ada yang hidup ataupun yang telah pergi untuk selamanya. Wahaha, mesti orang bengang kalau macam ni).

Tapi, sebelum korang buat tuduhan macam tu, better cek dulu. Korang dah semak ke sijil ko-kurikulum (indoor activity) aku? Tau ke tak aku masuk persatuan apa dan apa aktiviti aku? Persatuan tu plak berapa ahlinya? Setakat dua orang ke? Dah cek ke latar belakang aku sebelum nak buat tuduhan macam tu? Dan yang paling penting, aku ni susah nak berkawan dengan orang ke? Aku tak de kawan ke?

Kalau dah tau tu, jangan la put simply assumption macam tu jer! Jangan la rasa diri korang hebat dari orang lain sebab kita manusia ni ada kelemahan dan kekurangan.

So, jangan nak menyibuk dalam hidup orang lain. Jangan nak buruk-burukkan aku (kalau ada orang buat macam ni la). Sebab tak semua orang mengamalkan mudah bagi maaf. Kalau nak dimaafkan jumpa kat Akhirat la. Nak tau sebab pe, pi cari ustaz. Aku malas nak terangkan dengan panjang lebar. Aku pun bukan ustazah.

Ok la, berbalik kepada cerita ni. Kemudian, aku pergi bank. Ambik duit dan masukkan ke dalam akaun yang lain. Si 'chasier' tu agak terkejut sebab aku masukkan duit yang banyak. Dia rasa macam aku kaya jer. Aku tak kaya la bang, aku ni kayak pernah la. Hihi..

Simpanan tu untuk masa depan. Sebab aku tau 'masa depan' ni susah sikit. So, aku kena berjimat cermat la. Ye la, aku ni orang miskin. Tak de sapa pun nak support. Kalau ada boy friend kaya boleh jugak tumpang kalau dia bagi. Dia bagi, aku ambik. Dia tak bagi, aku tak minta. Rezeki jangan tolak la. Hehe. Tapi, aku susah nak ambik harta orang. Biar aku susah, tak makan ke janji tak de la nak menagih simpati orang. Maruahku tak semurah tu!

Lepas tu, aku singgah kedai kawanku jap, rindu kat anak dia. Dia bagi gaji aku yang belum aku ambik. Yahuu, dapat duit raya!!! :-) Dia ajak aku kerja. Dia minta aku tolong kerja untuk esok. Ok. Set. Aku pun tak la bizi sangat. Kesian nak tolak, orang dah minta tolong. Bukan selalu pun orang minta tolong. Bertambah la anak buahku. 10 (anak abang 5, anak kak 4, anak Kak Jag 1) +2(anak aang angkat, Abang Mat)+1 (anak kawanku ini)= 13 orang.

Aku sediakan ang pow buatanku (hand made). Lebih sentimental value dan jimat. Ye la, budak-budak kan bukannya nak jaga pun ang pow tu. Buang jer. So, buat sendiri tak la membazir. (Sebenarnya, tengah berjimat)



Aku tak kisah nak bagi ang pow walaupun belum bekerja. Sebab masa aku belajar dulu pun aku bagi jugak. Tapi, kadang bagi dan kadang tak. Hehe. Bukan apa kadang-kadang tu save sikit. Kadang-kadang terlupa nak keluarkan duit. Ni, aku dah ingat, aku buat awal-awal sampul tu. Memang rasa best la. Aku yang bagi ni pun dah rasa best, apatah lagi budak-budak tu, mesti rasa lebih best kan? Mak Njang best. Hihi. Bukan sebab tu la aku nak bagi. Aku nak sucikan hartaku (ada harta ke?) dari erm, apa ya? Dari noda ke? Sesuai kot?

Seorang pensyarahku yang alim selalu berkata dalam kuliahnya, 20% daripada pendapatan kita adalah bukan hak kita. Jadi, kita kena bersedekah. Dan sedekah yang baik bagi aku adalah bagi kat adik beradik dahulu. Baru bagi kepada orang lain.

Ok la, setakat ini dahulu. Jumpa lagi.

Rabu, 25 Ogos 2010

Minta Maaf di atas Salah Faham


Aku rasa sedih sebab ada orang salah faham kepadaku. Aku dah terangkan pun, diorang masih salah faham. Sedih. :-(


Hari ni, aku ada tiga kejutan. Satu kejutan sebab aku disengat tebuan. Tebuan tu ada dalam bilik aku. Dua kejutan pasal blog ni. Satu tu pasal kawan aku follow blog ni dan satu lagi pasal salah faham tentang enrty sebelum ni.

Dulu aku pernah kagum dengan blog kawan sekelasku. Ye la kira dia otai la dari aku. Masa tu, aku tak tau pape lagi dengan dunia blog. Tapi sekarang, aku dah mula malas nak lawat blog dia sebab teruk gile kot blog dia. Bukan aku nak kutuk blog dia tapi aku tengokkan blog dia tak ada improvement. Tetap di tahap yang sama. Memang la, blog dia, suka hati dia. Tapi, dia kena la sedar jugak, uji sendiri blog dia di tahap mana.

Dia invite kawan-kawan suruh tengok blog dia. Ni invite secara non verbal la. Dia letak kat info Facebook. Aku tak letak address blogku kat facebook.



Ini lah ayat yang menjadi kontroversial. Aku mahu jelaskan kat sini sekali lagi walaupun kat Facebook, aku telah jelaskan. 'kawan sekelasku' bukan aku rujuk kepada kawan Master atau kawan universiti. Harap maklum. Aku suka guna 'kawan sekelas' walaupun ia dah jadi, 'bekas kawan sekelas' (ex-classmate and ex-schoolmate aku). Lagipun kat ayat tu, aku dah letak, 'dulu'. 'Dulu' ni waktu yang dah lepas tapi tak spesifik dah lama mana.

Pasal letak kat facebook tu, aku tak kisah la. Itu hal korang. Aku pun bukannya nak menyibuk hal korang. Aku no hal la. Itu hal dan hak korang.

Kepada yang terasa, terutamanya Aida Zuliyana dan Nurul Jamilah, saya minta maaf. Tiada niat untuk menghakimi blog anda. Tambahan pula kita tidak rapat mana. Kalau saya tidak melawat blog kalian, tidak bermakna blog kalian tu saya dah tak suka. Malah saya terhutang budi kepada kehadiran anda bersama blog anda dan saya pun telah mendapat sesuatu dari blog kalian. Terima kasih.

Kepada Aida Zuliyana, saya tak kan lupa budi baik awak yang telah menasihatkan saya pada tahun lepas semasa saya terkena alergik. Anda bertanya kepada ibu anda apakah petua menghilangkannya. Baru-baru ni, anda la yang membawa saya ke rumah anda apabila saya 'lemas' pada malam kemuncak Piala Dunia.

Terima kasih sangat, Yana.

Kepada Nurul Jamilah, anda la yang banyak bercakap dengan saya bila saya kesunyian dalam kelas atau di mana sahaja, menenangkan saya dengan kata-kata semangat anda dan merungkaikan permasalahan pembelajaran yang saya hadapi.

Dan banyak lagi budi kalian. Semua ni tak mampu saya balas sampai akhir hayat. Sungguh! Jadi, no point la saya nak buat tahik kat korang. Aku bukan sejahat tu! Dan aku pun tak nak jadi jahat.

Seperti tagline blog ini,

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Nilai la sendiri bagaimana keperibadianku kalau korang masih lagi nak salahkan aku. Jadi, saya memohon ampun maaf andai kalian telah terasa hati.

Akhir kata, saya minta maaf sekali lagi sebab dah buat korang panas hati dan keliru. Semua ni salah saya sendiri.


Benar-benar mohon maaf.


Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Isnin, 23 Ogos 2010

Panduan Cara Buat Blog Terbaik dan Dapat Trafik Tinggi


Sekarang ni, aku tak tidur dari pukul 1 pagi hingga la ke pukul 5, 6, 7 pagi.
Apa yang aku buat? Aku on line blogwalking, Facebook, baca tafsir Quran, buat assignment atau bergayut telefon.

Paling best blogwalking blog orang lain yang memang mantap, sampaikan keenakan tidur pun aku ketepikan lantaran kesedapan membaca blog tersebut. Tahniah la, kerana berjaya menambat hatiku. Ku berharap suatu hari nanti, aku juga boleh membuat sebuah blog seperti itu. Hopefully.

Apa yang aku perhatikan diorang (blogger) ni memang mempunyai domain sendiri. Aku nak juga domain sendiri tapi, aku ukur baju di badan sendiri. Aku masih lagi bertatih dalam dunia blog ni. Banyak lagi perkara yang aku tak tau dan perlu pelajari.

Aku juga sedar blog aku ni tak layak lagi untuk aku menjemput sesiapa untuk menatapnya kerana blog ni banyak lagi kekurangannya. Aku perlu mantapkannya terlebih dahulu. Itu lebih baik daripada aku jemput orang untuk melawat blogku sedangkan blog aku hampeh. Memang lepas tu, orang akan menyampah dengan aku sekali. Wah, besar juga tu implikasinya!

Aku nak kongsi sikit pengalamanku. Dulu aku pernah kagum dengan blog kawan sekelasku. Ye la kira dia otai la dari aku. Masa tu, aku tak tau pape lagi dengan dunia blog. Tapi sekarang, aku dah mula malas nak lawat blog dia sebab teruk gile kot blog dia. Bukan aku nak kutuk blog dia tapi aku tengokkan blog dia tak ada improvement. Tetap di tahap yang sama. Memang la, blog dia, suka hati dia. Tapi, dia kena la sedar jugak, uji sendiri blog dia di tahap mana.

Dia invite kawan-kawan suruh tengok blog dia. Ni invite secara non verbal la. Dia letak kat info Facebook. Aku tak letak address blogku kat facebook.

Kawan-kawan aku mintak address pun aku tak kasi. Sebab aku sedar, blog ni masih tidak layak untuk dikunjungi. Tapi suatu hari nanti, aku akan maklumkan kepada satu dunia. Itu pun kalau blog aku dah lepas tahap spefikasinya la. Kalau tak, aku peram lagi la. Wahaha.

Bukan senang nak menghasilkan sebuah blog yang berjaya mencuri perhatian orang lain. Tapi, aku akan berusaha untuk membuatkannya realiti. Jia you, jia you!!! 

Aku akan rujuk dan pandu nasihat dari blogger otai-otai. Terima kasih la kepada mereka semua yang sudi memberi tunjuk ajar. Aku tak kenal pun diorang secara in personal, kenal kat blog diorang je la.

Ni apa yang aku belajar setakat ni. Semoga boleh la jadikan panduan untuk korang pulak. Ni berdasarkan pengalaman cetek aku la.

Tapi sumber ni dari blogger otai tambah dengan aku belajar Corporate Web Design. Aku blend jadi macam ni. Ni la apa yang aku kutip.

Cara nak membuatkan blog kita jadi baik:

1. Tulisan

Tulisan kita mestilah boleh dibaca. Lagi elok kalau kita tulis penuh. Jangan buat short form. Sebab kadang-kadang audiens kita ni datang dari latar pendidikan, umur, bahasa dan budaya yang berbeza, dan sebagainya.
Aku nak komen kat bahasa dan budaya. Kita ni hidup dalam masyarakat majmuk. 1Malaysia la katakan... Jadi, semua orang boleh akses kita punya blog. Kalau kita tulis short form, nanti ada la yang tersalah tafsir.

Bab umur plak, orang yang tak sama umur memang akan tersalah tafsir atau tak tau langsung nak baca short form. Terutamanya ni, dari golongan yang lebih berumur dari kita. Tak kira la umur kita berapa, golongan yang kat atas kita mesti ada perbezaan bahasa. Yang ni, aku sedar sebab kadang-kadang aku bercakap dengan kawan-kawanku yang urban sedikit pun, aku dah ada tak faham satu dua istilah yang diorang gunakan.

Tercengang la jugak. Tapi bila dah lama-lama, baru faham apa maksudnya dan macam mana penggunaannya dan aku turut menggunakannya! Wahaha. Contoh 'poyo', penggunaan 'kot'. 'Kot' yang aku tau sebelum ni ialah 'mungkin' tapi sekarang ni orang guna untuk menyatakan 'sebenarnya'.

Jadi, pertimbangkan aspek ni. Taip jer semua, senang orang lain nak faham. Smooth (Lancar) je la orang nak baca. Bila dah smooth jer, orang pun akan senang nak duk lama-lama kat blog kita. Berbanding dengan membaca tulisan yang kita plak kena teka apa maknanya. Aku pun baru nak tulis penuh ni. Aku sangkakan aku tulis short form tu, orang boleh terima. Rerupanya, tidak semua macam tu.

Satu lagi, ramai yang tak suka dengan tulisan yang ditambah perkataan 'w' macam 'tidow,' 'kew'.. Ada orang kata ni Bahasa Rempit. Meluat diorang kata. Dan point paling penting, diorang tak faham apa maksudnya perkataan tu. Isk-isk, tu la akibat perbezaan usia, dah tak faham. Hehe, orang lama jangan marah..

Aku faham jer dengan perkataan atau tulisan ni. Sebab bagi aku, kita kena la berfikiran kreatif. Tapi, aku sedar, ramai yang tak setuju. Jadi, jangan nak mengada-ngada la pakai perkataan dalam ni kat blog! Atau tak nak orang lawat blog anda, ok la, dipersilakan pakai. Dan blog anda pun termasuk la dalam blog sampah!

2. Sound effect

Sound effect ni macam ada tulisan yang menyatakan gelak, macam ni: Hahahahhahaha, hihihihihihi, wakakaka. Kalau sekali sekali tu, tak pe. Tapi, kalau dah banyak sangat dan kerap letak, memang menyampah la jugak nak baca. Pada pendapat aku, orang ni nak tunjuk yang dia ni happy. Tapi, jangan la banyak sangat gelak. Buat ayat bagi pembaca happy dulu, baru gelak, ok la nak gelak pun.

Lagu atau muzik kat blog, better tak payah letak la. Sebab ramai gile orang tak tak suka ada muzik kat blog. Sebab diorang kata memang annoying (sangat mengganggu) sebab lagu tak kena dengan jiwa diorang atau diorang pasang volume kuat.

Bila masuk blog tu, terus terkejut la. Terus tutup blog tu. Ha, kan dah padan muka dengan blog yang macam tu. Dari nak tarik pengunjung, terus tak de yang sudi bertandang.

3. Titik-titik

Lagi satu, titik-titik ..... Jangan la selalu guna. Guna pada tempat yang sesuai je la. Dan menurut pensyarahku yang ajar Bahasa Melayu Pengurusan, dia cakap kalau titik ni boleh letak tiga titik (...) kalau ada ayat yang belakangnya ada lagi tapi kita dah tak nak letak. Boleh guna empat titik (....) kalau nak berhenti dah dari ayat yang kita tak tulis habisnya. Maksudnya, ada lagi la ayat kat belakang tu. Err, faham tak?

4. Design

Kita boleh jer nak letak design apa pun. Ikut suka kita la. Tapi, jangan gunakan design yang kontras sangat warnanya. Contohnya, kalau latar belakang (background) kaler hijau, jangan la tulisan tu warna kuning. Ini plak kata Pensyarah Corporate Web Design. Memang sakit mata la terutamanya pada golongan yang bermata empat ni tambahan plak kepada mereka yang 'telah lanjut usia'.

Jenis tulisan (font)pun sama. Ada tiga je yang standard dalam penggunaan Internet iaitu: Times New Roman, Arial dan Courier. Times New Roman ni jenis serif, ada kaki. Arial plak jenis non-serif, tiada kaki manakala Courier jenis monospace, sama je besar tulisan 'i' dengan 'w' dia. Hanya tiga font jer yang standard. Maksudnya, font ni memang diterima ramai la kat dunia ni. Kalau kita pun nak orang terima blog kita, kita pun kena la terima font yang diterima ramai.

5. Decoration (Perhiasan)


Kita kena jugak faham yang broadband kat Malaysia ni teramat la lembab. Ramai lagi orang kita pakai broadband. Macam aku jugak, pakai broadband yang biasa jer laju dia. Ambik pakej murah jer. Tapi kalau nak download dan buka laman web kerajaan Malaysia la yang paling aku menyampah,sebab lambat giler. Memang la boleh buat benda lain dulu la nak tunggu dia siap loading.

So, blog yang letak banyak sangat decoration memang akan dihindari oleh ramai orang. Macam aku la, aku malas nak tunggu lama-lama. Boleh buat aku baran. Haha.

Kesimppulannya kat sini, jangan la korang letak segala mak nenek kat blog korang. Simple lagi senang. Pensyarah Corporate Web Design aku pun memang tekankan kepada simple ni. Lalu, aku teringat kata seorang Pensyarah Foundation Englishku, Madam Wan Bee,

      
    'Simplicity is the Best Virtue'



6. Gambar

Letak la gambar- picture (dibiasa guna sebagai pic) sikit, baru la cantik. Satu pic pun dah cukup. Paling best kalau korang letak pic yang unik dan menggambarkan keseluruhan isi dalam entry kali tu. Lagi best kalau korang  edit sendiri atau memang pic korang. Aku jarang letak pic sendiri. Ada jugak. Banyaknya, aku ambik kat Google Image dan Deviantart.

Aku cari yang unik-unik. Tapi nak pesan la, jangan la ambik pic yang tak senonoh sebab korang pun akan dapat sahamnya di akhirat kelak. Ingat tu.


7. Context atau Text

Yang ni plak, korang tulis tu biar la ada ruang sikit. Maksud ada tekan 'enter' dan selang sikit. Tak la semak. Kalau langsung tak de ruang kosong memang boleh juling mata. Haha. Nak tulis panjang mana pun tak kisah tapi pastikan ada ruang kosong untuk mata 'berhenti rehat jap'. Contohnya, ada text tu yang memang tak de enter langsung satu page dengan tiga muka surat tapi ada space. Yang mana lebih menyenangkan? Pasti la yang kedua tu, kan?

Lagi best kalau korang tulis point-point jer, senang nak faham sikit. Kemudian, nak hurai pun, hurai la.

Itu la setakat ni. Semoga menjadi perkongsian bermakna.







Rabu, 18 Ogos 2010

Susahnya Nak Tidur, Imsonia


Aku masih tak tidur lagi dari malam tadi. Dah baring2 pukul 3 pagi tapi sampai pukul 4 aku tak boleh jugak lelapkan mata, buat aku sakit kepala jer. Jadi, aku bangun dan baca buku. Kemudian, terus bersahur. Dah tu, buka my lappy sampai la sekarang ni, dekat pukul 9 pagi.Susah nak tidur, Imsonia? Tidaklah. Aku tak ada penyakit susah nak tidur tu.

Apa yang aku buat dari tadi? Aku cari bahan assignment En Hafidz. Then, buka emel. Dapat notify dari Blog yang aku ikuti. Bila aku buka blog dia, wargh, terkejut giler aku sebab aku tak tau pun dia dah up date blog. Banyak plak tu, dia punya up date. Aku tunggu emel up date blog dia masuk. Terlupa la plak yang aku tak subscribe pun blog dia. Terkejut sangat bila dia sakit. Dia pun balas komen aku :-) Happy.. So, macam biasa la jelajah blog dia. Ada la jugak masuk ilmu sikit2.. Alhamdulillah :-)

Aku mesej Ana sebab dia kata nak call aku pagi ni. Tapi tadi, pukul 7.30, aku dah ngantuk. 7.40 dia call. Lama jugak bersembang. Gelak-gelak.

Then, aku gi tegur 'ayahandaku' sebab rasa awai giler kot dia on9, means dia msuk office. Aku dah tak marah kat dia. Dia macam biasa, masih nak tackle aku. Lama jugak YM dengan ayahandaku ini. Ada la sejam lebih. Saja la tegur dia, sebab dia juga yang banyak bagi nasihat kat aku selain Abang Zariz. Sekarang ni, rapat la plak aku dengan Abang Zariz.

Nak tido tapi nanti Ana nak datang jumpa aku. Malas ke tak ke, kena la jumpa dia jugak. Kena la berdisiplin sikit, kan. Wahaha.


Isnin, 16 Ogos 2010

Demam Rindu




Malam tadi, aku demam. Demam rindu kat my bf. Mungkin sebab dia sibuk sekarang ni. Sengsara je rasa tak dapat nak contact dengan dia. Ya la, tengah-tengah malam buta, mesti la dia tido. Kena faham juga yang sekarang ni bulan puasa. Jadi, memerlukan tidur yang cukup. Ye la, nanti nak kena bangun sahur plak. Siang tak boleh tido, kena kerja. Malam berterawih, agak letih.

Pagi tadi, aku masih demam. Tapi, sekarang ni, alhamdulillah dah sihat. Aku kena sihat sebab nak kena buat assignment minggu ni. Tetiba tengah-tengah malam tu, aku rindukan Beibear aku.. Aku cari, ambik dan peluk, cakap-cakap dengan dia. Rindu giler kat dia.


TQ Beibear sebab sudi temani aku.
Hubungan ni macam dah sampai ke penghujungnya.. Jiwa mahu kuat ni.





Ahad, 15 Ogos 2010

Rancangan Untuk Blog Masa Depan Yang Cerah



Aku dah nampak rancangan untuk blog ni. Cuma kekangan masa sahaja yang mencemburui. Apa-apa pun, mari kita lihat apa rancangannya. Tidak la besar sangat planning ni. Hanya sebagai permulaan, aku rasa ok la.

1. Cerita pasal tmpt aku bljr
Comparing student zaman degree n master. Kat sini saja pun dah banyak point. Boleh jugak selit cerita kenangan, pengajaran yang real live dalam hidup aku atau kawan-kawan aku.

2. Life aku sebagai student Master.
Apa yang best, apa yang tak best. Ha, banyak jugak kalau nak cerita pasal ni.

3. Cerita cinta?
Haha, perlu ke? Tak payah kot. Cuma mungkin aku boleh buat comparing antara lelaki dan perempuan berdasarkan pengalaman aku.

4. Kehidupan aku sebagai seorang yang bernama Noor Hapisah.
Mungkin petua, nasihat, kegemaran, dll.

Banyak juga ya, kategorinya. Kena buat Label baru la..



Petua Cara Hilangkan Parut Jerawat



Tak boleh tulis panjang2 sebab aku dah ngantuk giler.. Dari tadi blum tido.. Cuma masa nak tido tadi teringat macam mana la aku jaga muka. Aku ada kongsikan dengan Ariff. So, terfikir juga, why not aku come out dengan entry yang cakap pasal ni? wink wink, idea menarik. Aku ada komen kat Ariff pasal cara nak hilangkan parut jerawat.

Ok, dari kaca mata spek aku ni.. hihi. Ni apa yang aku amalkan. Petua ni. Buat sendiri jer, murah saja. first nak cakap jaga la muka dulu dari jerawat. Then, nak hilangkan parut ek? Ni rahsianya:

1. Sapu serbuk kulit kayu manis kat tempat bekas parut.

2. Sapukan pati bawang putih. Tapi, yang ni memang pedih giler. Namun, mujarab, plus untuk licinkan kulit.

Selamat mencuba.
Ok la, nanti aku update lagi.








Blog Ko Sampah!!!

Kali ini aku siarkan bahan yang tersimpan dan terperam dalam draf. Aku sangat sibuk.Ini adalah luahan hati aku kepada mamat yang membuatkan aku berkata : blog ko sampah!
Jom la ikuti apa yang berlaku sebenarnya.


Aku bengang giler sebab aku ada la subscribe blog sorang mamat ni. Dia rakan fb kepada rakan-rakan aku.
Entah macamna jadi rakan (dibaca friend) aku. Aku pun explore la info dia dan ada blog. Aku pun tengok la blog dia. Boleh tahan jugak ya mamat ni. Jiwang jugak sebab ada sajak segala bagai.

So, aku pun jadi la pengikut (follower) blog dia sebab saja nak bagi moral support. Dah macam tu, masuk la update enrty dia kat tempat subscribe aku. Peh, boleh tahan jugak mamat ni update blog! Sehari je kadang-kadang dua tiga entry. Mesti power punya la mamat ni. Tapi, aku tak berkesempatan nak lawat blog dia sebab aku pun bizi.

Hari ni, aku ada la masa terluang sikit. Dan bila aku masuk situ (blog dia), ok lagi. Baca satu entry, macam Bahasa Indonesia. Baca entry kedua pulak, alamak, Bahasa Indonesia yang tak faham! Hah, baru aku sedar... Rupanya mamat ni, copy and paste. Tak de sentuhan nilai-nilai peribadi (sense of person touching) langsung.

Aduh, aku dah tersalah follow blog ni! Dari sifat kagum aku, terus menjunam kepada zero. Aku dah tak respek dia. Suspek ada la...  Terus aku buang dari subscribe aku.Elo, kalau nak copy paste pun letak la kredit kat mana dia ambik dan edit la sikit. Aiyo, ni 100 % kot copy and paste.

Lantak dia la blog dia. Tapi, tolong la pada sesape yang baca ni. Jangan tiru macam tu kalau anda masih bermaruah. Blog macam tu buat semak je dalam Search Engine Organizer (SEO) sedangkan hasilnya ciplak!
Tolong la guna akal anda tu sikit. "Akai tak dak ka?" Ayat sape ntah.

Pada blogger baru, sila la rujuk kepada blogger otai untuk buat blog yang ok. Blog aku pun masih tak ok lagi. Banyak lagi yang harus aku belajar dan tambah. Ingat kata-kata ni : Jangan kita buat blog tapi sampah, tak de guna jugak. Kesian jer aku rasa..

Hah, korang rasa geram tak? Ye la, dari rasa hormat sebab selalu update, terus rasa, ler lebih baik tak ada daripada ada, kan? Aku chow dulu. Ada banyak hal yang memerlukan komitment aku. Tidur pun tak cukup ni..
Jom jadikan blog kita adalah hasil penulisan kita.


Sabtu, 14 Ogos 2010

Dah Jadi Drakula, Bahaya



Aku nak cerita pendek saja. Sebab dah ngantuk. Nak tido jap. Nanti tengah malam, aku nak bangun lagi, buat kerja aku. Kerja aku? Hehe, sebenarnya on line jer.. Isk, teruknya aku ni. ]Tapi malam ni aku ada rancangan nak buat Asignment En Hafidz. Bagusnya...

Berbalik kepada cerita asal, aku ni sekarang, subuh baru nak masuk tido. Bukan malam-malam aku tak boleh tido tapi aku duk on line. Lagi sedap bila online tengah-tengah malam. Syahdu jer. Kalau tak percaya, cuba la. Malam sebelum ni, gaduh, dari malam sampai pagi.

OK la, pasal drakula plak, aku mimpi pagi tadi yang mengatakan ada orang nampak hantu kat bilik aku. Dekat-dekat bilik aku la. Ni sebab aku ni duk fikir pasal ni pada awal malam tadi. Ala, no hal. Jangan ganggu la. Buat hal dengan dunia masing-masing sudah la.

So, aku ni tido siang la. Tapi tak de la nak lelap sangat. asyik terjaga jer. Bila jaga tu, macam biasa la, tengok handphone, ada mesej tak. Tadi, aku memang rasa malas nak pi kelas. 50-50 la. Tetiba dapat mesej dari kawan-kawan memberitahu kelas cancel. Yahuu!!!

En Hafidz pun call aku jugak untuk pastikan aku tahu yang tak de kelas. Dia cakap, dia tak dapat nak hubungi Arabs. Aku cakap la, aku dah bagitau Adel.

Salam Ramadhan yang penuh berkat.






Jumaat, 13 Ogos 2010

Bersatu Kembali




Semalam.. Bergaduh dengan seseorang dari pukul 11 malam membawa ke subuh , beratus SMS dihantar. Dan air mata pun menjadi sahabat setia

'Adakah aku datang dari tulang rusuk kirimu?' Mungkin. Segala ketegangan berakhir. Tersenyum, menyeka linangan air mata

Sayang, aku mencintaimu kerana kau sangat memahamiku.

Demam Bilakah Kau Mahu Pergi




Aku masih demam hari ni. Lagi teruk rasanya dari semalam. Semalam, aku macam nak demam tapi tak demam pun. Tapi, aku rasa macam unconscious, rasa minda aku kurang sedar sepenuhnya. Aku dah mula berpeluh, sedangkan orang lain steady jer. Lagipun, cuaca redup.

Hari ni, aku tak larat. Rasa nak tidur jer sepanjang masa. Tapi aku kuatkan hati jugak. Walaupun, aku tak buat kerja-kerja aku (dibaca asigment) tapi aku bangun, mandi dan menghadap my lappy. Memang aku rasa pening-pening semua tu. Cuaca sekarang ni, sejuk.

Ya ALLAH, bila la nak sembuh demam ku ini? Tapi kan, orang cakap sakit- sakit tu penghapus dosa-dosa kecil. Tapi, orangnya mesti la orang yang taat kepada-NYA. Alhamdulillah.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!



Khamis, 12 Ogos 2010

TESTING 2 Signature



Moga hari ini membawa kebahagiaan buat anda. :-) Entry ini sengaja dibuat untuk menguji sejauh mana kejayaanku untuk membuat tandatangan (dibaca signature) untuk blog ini. Jadi, aku pun follow la step by step yang diajarkan. Aku ikut ada satu laman web ni, nama dia apa ntah, terlupa, ingat ada Cute2 jer.. Aku ikut semua yg dia ajar untuk buat signature.

Dia guna perisian Photoshop, tapi aku tak ada plak perisian tu. Aku guna saja mana yang ada. Aku guna Paint jer. Semuanya ok, walaupun nampak agak keliru, tapi aku tetap dapat ikut dengan konsisten. Aku ikut jugak step by step dia. Akhirnya, aku dapat juga save dengan format .PNG. Yeay!

Dah siap format tu, aku pun terus la ikut lagi cara-cara nak masukkan kat dalam blog ni. Owh, senang saja. Aku pernah buat untuk kata-kata yang selalu akan terbit setiap kali aku menulis blog. Lepas siap tu, aku launch la. Aku terasa agak gembira sebab hasil lakaran aku sendiri dapat ditunjukkan dalam bolg aku yang tidak seberapa ini. Ini la hasilnya. Tadaa... hehe.
 (Maaf, setelah menggunakan beberapa bulan, hasil terpaksa dibuang kerana format yang tidak dapat dibaca oleh blogger.com)


Tapi, aku nak edit sikit la. Paint plak tak ada crop. Aku cuba nak buka Picasa. Lambat giler. Mungkin my lappy dah hang. So, aku tido dulu la. Tengoklah, ada masa aku nak crop jugak, kasi pendek sikit. Aku juga nak buat bagi tak ada kotak, dia ada ajar, tapi aku tak boleh buat sebab aku kan guna Paint jer yang serba kekurangan.

Sesekali aku tengok ada jugak macam design baju t shirt. Cantik jugak design ni ek. Wahaha, puji diri sendiri plak.
Baiklah, berjumpa lagi la ye. Jaga diri.

Any, komen? Bagi la komen. Jangan segan silu.

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Rabu, 11 Ogos 2010

Tak Ada Mood

Anything can happen.. That why life is wonderful.. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... No one you shouldn't hurt their feels!



Salam.

Ni adalah petikan Yahoo Messeger (YM) aku:


Khairul Hisham :  Salam. Selamat berpuasa.. 16:15


Me:    Salam 16:16
Selamat berpuasa pak cik 16:16

khairul hisham: Amboi pak cik ko pangggil aku.. Kok ye pun panggil la abang ke ayang ke...he3
16:17

Me
Erk! 16:17
Nak panggil bapak la plak 16:18

khairul hisham
ala tu tua sgt.. 16:18

Me
memang pun ko dah tua... so? 16:19
sedar la diri tu 16:19

khairul hisham
anak-anak saya paggil ayahanda 16:19

Me
Oh... 16:19
Tak pe la nak panggil bapak 16:19
Lain sikit 16:19
Wakaka 16:20



khairul hisham
Puasa tak hari  ni? 16:20


Me
Dah la, tak de mood r... 16:20
Ada mood nak gaduh jer 16:20
Selamat berpuasa 16:21
Bye2.. 16:21





Bila dah tak de mood macam tu la.. Malas nak layan orang yang menyakiti hati.

Ramadhan yang Tenang Lagi Mendamaikan Hatiku

Anything can happen.. That why life is wonderful.. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... No one you shouldn't hurt their feels!

Salam..

Salam Ramadhan. Moga keberkatan tu kita dapat. Amin.



Hari ni, bangun, rasa tenang..
Tenang sangat ..
Mungkin bulan puasa, means semua orang letih dan hari ni tak de kelas.. so, tak la sibuk sangat..

Mungkin jugak, jiwa ku yang tenang... TQ ALLAH... :-)




Malam tadi nangis la jugak. Teringat kat mak, Nak peluk mak.. Walaupun aku tak la manja macam tu... Tapi, bila ada masalah ni, rasa ingat kat mak jer..

Walaupun sebenarnya, anak perempuan ada masalah, bapa yang akan tahu dulu.. sedangkan anak lelaki, mak yang akan dapat hidu dulu berbanding si bapa. Ini dinamakan Hemophati.


Aku jugak teringat apa yang arwah Tok Lijah bagitau aku dulu... waa, sedihnya... T_T

Erm, dah besar pun aku ni.. dah 25 tahun pun... Tapi, masih macam budak-budak...





Apapun, aku bersyukur kerana hari ni, aku tenang walaupun aku ada masalah...

Tenang sangat... Terima kasih ya ALLAH...

Jadi, kembalilah kepada-Nya, pasti jiwamu akan tenang serta damai. Kalau tak percaya, cuba la. Mudah-mudahan dirahmati hidupmu :-)

Sengsara dan Bahagia

Anything can happen.. That why life is wonderful.. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... No one you shouldn't hurt their feels!


Salam..

Hari ni aku gaduh dengan my boy friend. Benci sangat kat dia. Mesej dia, aku dah tak layan. Aku nak clash!

Tak de guna bersama kalau dia xboleh menghormati aku. Aku cakap sehabis baik, nasihat dia dengan lembut tapi dia balas dengan mencarut! Ade ke patut?


Mesej aku macam ni : u tgh kerja ke? kerja elok2, syg. niat krja ikhlas krna ALLAH Taala.. Insya-ALLAH, smua akn dprmudahkn-NYA.:-).. kerja pn salah satu ibadah. So, jgn mrokok sb akn jd shbt jin.
date and time: 10 Ogos 2010. 14:25:24

Baik ke tak mesej aku tu? Tapi, memang sampai hati betul dia perli sambil mencarut pada aku...

Memang bodoh punya jantan! Aku dah tak nak ada pape dengan jantan macam tu.

Aku benci dia!!! Cukuplah kesabaran aku di sini..







Masa aku duk tenteramkan hati, (sgguh, aku tak nangis pun!) datang plak abang angkatku.

Aku adik kesayangannya.. Itupun dah cukup. Dia selalu berada di samping aku saat aku susah, walaupun aku tak cari dia.. Mungkin ALLAH turunkan dia untuk membantu hamba Dia yang lemah macam aku ni.. hihi..


(Aku teringat, aku ada baca kat mana entah. Dia cakap, kalau kita tengah ada masalah, sebenarnya ALLAH terlalu dekat dengan kita.. T_T.. Terharu beb..)


Aku sangat bahagia.. :-)Aku bersyukur kerana dapat anugerah yang paling bernilai...




Ni la mesej aku dengan dia...

Dia: slmt brpuasa.. moga dpt puasa penuh yea.. hehe.. jge ksihatan sis tu. jgn la smpai sakit.. tidur tu satu ubat yg mujarab utk rohani dan jasmani.. so, citenye msti mau tido la..
ape pun bersusah2 dhlu. bersenang2 kmdian.. yg pnting jgn buang iman dan taqwa. klu x, x berertilah kesenangan tu..
lg satu, puasa smua ya (puasa dri mata, mulut,tlga, hati,nafsu,) bkn stakt makan je..

Aku: slmt perpuasa.
pjngnya nsht..
hihi.
tq. sha akn dgr ckp bro. tq ya.. :-)



Dia: tu bukan nsht bro la.. hehe.. Just nk mgingtkn my lovely sis nie jea.. mane la tau trlupe ke... sambil tu, blh igtkn diri bro jge..;)
owrite.. be good ya..

Aku: of coz la im good girl.. haha, prsn sudey...
tq bg igtn. bt yg trbaik utk puasa laki ni :-)
thun dpn blum tntu kita akn brjumpa lg dgn rmdhn yg mulia. so, do the best.


Dia: owh.. x la syg.. jgnla serius sgt, kna hepy la... ramadhan al mubarak kita dh tbe.. bulan utk kite tu..;)
hepi sikit ya.. bnyk pn ok jge... hehe..

Aku: hepi? sha xhepi ke? mgkn sb demam. nk snyum pn xlrt.. hihi.



Dia: insya-ALLAH.. niat dan harapan mcm tu la..
mkn ubt dan tdow tau.. bro doakn sis cepat smbuh agr mudah mnjlni ibdah puasa nnt..
xleh snyum rugi la.. xdpt nk bersedekah.. ;)

Aku: tq.
mgkin dh biasa bg sdkh snym sblum ni. so, skrg ni snyum dh kena 'reserve'. haha, blh x mcm tu?



Dia: amboi... pndai mnjwab ya.. tp, jgn la mnta mcm tu.. hehe.. bdoa bnyk2 agr leh dapat syumn yg mnis tu smula...

Aku:mst r pndai.
nk syum mcmna, bl snyum je rasa pening.
doa2'n la cpt sembuh n dapat snyum lg. rhsia keremajaan, rejuvenate..
k la, xnk ggu bro bt kerja..
sha mnta mf slh silap sha.


Dia: hehe.. mcm filem melayu la..
baiklah kanda maafkan adinda.. cpt smbuh ya... bro pn mnta mf jge kluade tsyg ke, trmuah ke.. hehe.
get well n live ur life with joy n happiness ;)


ayt last tu ya plg aku suka... live ur life with joy n happiness ;)
and ayt ni...
yg pnting jgn buang iman dan taqwa. klu x, x berertilah kesenangan tu..


Abang aku ni pndai buat ayat yang sedap-sedap. Boleh quote la dan letak dalam assignment. Haha...




Aku ada minta pada ALLAH supaya berikan aku hati yang baru. Sebab aku nak melupakan my boy friend (skrg dh x-boy friend) dan 'dia'..

Aku nak hati yang baru, yg suci. Aku tak layak memberikan cintaku pada orang yang bukan bergelar suamiku.


Rasa nak suruh mak carikan calon daan sape je yang datang merisik, aku akan terima...




Namun, aku dapat, aku sangat merindui dia, SUK Penang. Kuat betul cintaku padanya sedangkan perkara tu dah lama berlalu..


Aku pun berdoa supaya dia bahagia dengan pasangnnya. Kembarnya dah kahwin. Dia mungkin bakal menyusul.Aku cuma menantikan undangan dari dia. Itu pun kalau dia nak panggil la. Masa adik dia khwin, dia panggil.




Ya ALLAH, tabahkan la hatiku untuk menghadapi dugaan ini... :-/

Selasa, 10 Ogos 2010

ramadhan ya karim

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

salam..

ah lal wa sahlal ya ramadhan.... ya karim...



dh msuk bulan puasa pn.. bulan ramdhan.. hr ni 1o ogos 2010 bersamaan 1 ramadhan 1431 H.. tp esok baru puasa pd 11 hb Ogos.. sb kan bulan Islam lg awal prkiraan harinya.. hri dikira bermula pda mghrib.. ni dh isyak... aku x g pn solat tarawih sb uzur. klu x, nk la jgk pergi... tp, nk wat mcm na.. dh ALLAH bg cuti... trma je la wlpn nk puasa bg sbuln cukup, tp xprnh dlm sjrh la, aku dpt puasa pnuh sbulan bl dh bsar ni..

xpe la, itu kuasa ALLAH... ada la tu hikmahnya.. cuba bygkn klu smua prmpn ni xde cutinya, msti ank2 kcil (bby) kna tggl kat rumah.. tak pn, bwa ke msjid kan dia 'mnyanyi', (bygkn klu smua org bwa ank ke msjid)msti ggu org nk beribadah... fhm2 je la bdk2 suka main2 n bt bising.. tp xthn, dia kcau org nk solat...kan ke susah..

lg, cuba bygkn klu xde org kat rumh, msti la pnjaht suka giler... berpesta sakan la... aku mksudkan kat sni, kat malaysia la... sbb kita x amalkn hukum hudud, sb tu la pnjenah brni bt jht.. ye r, apa lah sgt klu pnjra.. dh tu pnjra kita ni bebas, xmcm pnjra kat ngra omputih yg kita boleh pilih nk berdiri ke baring... klu baring, baring la slama hukumn dijatuhkan... jenuh tu...


ini pndapt aku scra peribadi la... klu salah, mnta ampun maaf...




di kesmptn ini jgk, aku nk mnta maaf pda kalian yg mgkin aku dh mnyentuh ht kalian... aku mnta maaf...

Isnin, 9 Ogos 2010

xlarat plak..

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

slm..

hr ni xlarat...





xde mood...



tp, xleh nk tdo sb agnes mnta pgg buku dia. jap lg dia nk ambik.. xkn nk tolak, org mnta tlg... so, aku trma je la.. ye la, sakitku ini tidak apa2 sgt.. yg pnting mnolong org... dan plg xbaik bla mghmpakn org yg kita mnta tlg.. ye la, pada kita xpnting, tp pada org ln? mgkin diorg ada nk bt sstu n penting bg diorg... ye la, klu aku tolak, mgkin dia akn fkr nk mnta tlg sape lg? org berhrap kat kita, xbaik utk kita hmpakn...

lgpn aku pernah rasa mcm ni.. so, kna la jd baik dgn org lain... xsusah pn... yg penting ukhwah tu... :-)



update??

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

salam..

perasan x, aku dh x update hari2..



sbb:


aku sibuk... sibuk la sgt... hahaha...

sibuk dgn fb..

sibuk study utk exam dr adrian...

aku trlupa aku ada blog... wahaha... zalim...



sibuk + letih.. tu yg jd mcm tu...

mana x eletih, balik lps kelas, aku p plak walking ke pusat sukan... jauh tu...

ada p cyling (rmai giler llki)... p tmn rusa (bergambor)...p kayak (best giler)...

pic, nnt2 la aku msukkn, insya-ALLAH...

skrg ni bzi lg... en hafiz plak mnta asgmnt sbg mid term.. n asgmt group kna hntr masa hntar mid term... waduh, bnyk kerja ni... then bl dah hntr, on da spot, hehe, xssuai ayt ni.. on the same day, dapat exam plak.. giler ke apa beb...



waduh, mcm ni la... mcm sem lps... mmg bizi giler r.. dh la soaln exam master ni susah giler.. smpai trmuntah aku bt... huhu... itu, msa bt asgmt dr syd sem lps..

so, skrg ni, aku dh xblh nk main2 lg... kna hardworking lbh dr org lain...


uiii, masa oh masa..

oh tidak....

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

salam...

aku baru kira semula akaunku... mksudku, akaun yg biasiswa Kemn. pgjian tggi byr... ala, dh klu aku nk sambung lg sem dpn, aku kna byr rm1000, beb... pergh, banyk tu...

so, aku kna la bt thesis bg siap sem ni jgk!! sedgkn aku xwat pape lg.. Gila r... aduh, dah takut... sb libatkn duit..

klu xlibtkn duit, xpe.. cth la, krjaan tggung sampai sem depan.. mmg sedap la aku.. hihi... tp ni nk kuarkn duit sndri, beb.. bnyk plak tu.. klu sratus dua ok lg.. ni seribu... diulgi, seribu ringgit malaysia sahaja.. klu aku brpndapatan, xpe la.. ni aku pn duk mghrapkn duit org (PTPTN) N fama( ma n father)...

tp, tu la.. so, aku kna kuat n cepat... kena dgr kata supervisor... xleh main2 lg... so, kna mula skrg la.. sbb hujg sept dh kna hntr... ah, giler.. dah la, diorg bt master bg jd 12 mggu je.. dh tu, awal dr bbdk degree...

aduh, rasa tertekan plak... rasa takut pn ada... takut xsempat siapkan..


ya ALLAH, bntulah hamba-MU ini...

Khamis, 5 Ogos 2010

messy...

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

salam...

apa khbr?

hr ni mood kurg bek sikit...

sb trasa dgn bbrpa org...

sb aku jer kna jaga hati diorg... tp, diorg???

mmg mrjuk jgk la...

tp, jap jer...

aku ni jnis mrjuk, mrah @ benci jap2 je...

bkn takut pape, tp dh jnis aku...

ok la tu, kn? positif... thumb up!



so, aku mrjuk n diorg pujuk la...

tiga org aku mrjuk...

ana, afnan n my bf...


utk yg girl tu, siang2 la, dh settle..

utk my bf, mlm bru settle (sb dia kerja siang)..






tp, suka la plak aku mrjuk dgn dia ni... manja2.. hahaha...
so, dia pn brtgkus lumus jgk la nk bg aku hppy smua...

aku ni senang je, klu msa sedih, dapat gelak, terus hilg problem n rasa sedih... hihi...

senang x?




mcm ni la bilikku.. hehe, berserabut... sb duk sorg.. klu berdua tu, aku jaga la jgk, xbg serabut..




tmpt aku bt krja ada la lbh kurg serabutnya mcm ni... nk apa, semua blh capai.. hihi...

Selasa, 3 Ogos 2010

tq sayang...

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

salam..

td aku nmpak minah tu berkepit dgn bf dia.. gemuk rupanya bf dia.. tgok pic krus n tggi.. erm, pic mnipu..pic xblh prcaya sgt...

itu xjd hal... tp, aku rasa bf dia ni semcm jgk r.. bkn aku nk bt justifikasi mlulu.. tp brdasarkn pglmn n umo aku, aku blh assume people base on first meeting...

so, aku rasa jelik dgn dia.. bkn aku nk mmbnci dia... tp ntah la.. pelik la nmpknya mamat ni... prsan bgus kot...

sb pe aku xsuka mamat ni?

dlu2 sb dia ni KO... elo, ko igt aku xtau ke yg ko tu couple yg sape dlu? ko igt aku xknl ke prmpn tu sape? kwn aku kot?

2nd reason, prgai ko ntah pape.. tgok muka pn aku tau ko jns yg mcmna... aku bkn sorg dua jer knl org.. bribu2 mgkin... so, aku knl sgt la ko ni mcmna... erk, rasa nyampah la sgt dgn ko, wpn aku xknl ko.. hahaha...

ntah la, aku bkn suka mmbnci oorg tp aku xsuka dgn org yg ada prgai ntah pape mcm ko ni... bajet hensem la kot? xguna hensem klu prgai mcm ko... boleh blah.. nyampah tgok muka ko..

dh la, entry ni ditulis bkn utk nk bnci ko...

tp aku ada crta aku.. hihi..


syg, answer my msg.

xmrungut la cik adik manis, ckp je.

la, berleter mcm mak nenek plak.. nnt naik kedut muka tu, cyg.

u kata i lembik, dh sntuh ke? ikut suka u la nak kata apa... i kena tahan sb syg u..

dh la tu, syg.. mood u xbaik ya?

patut pn. u bt pe td syg?

u bt apa smpai letih? cite la i nk dgr.

oic.. u rehat ek klu u letih.. kang xpsal2 i kna tempias letih u...



skrg ni aku bt jer prgai pape pn, dia akan tetap sabar... hehe.. tp, xde la bt prgai truk sampai main kayu tiga.. just, mrh2, mrjuk... itu je la..


tq la sbb mmhami aku.. :-)

chat fb dgn dr fezah...

anything can happen.. that why life is wonderful.. struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one... no one you shouldn't hurt their feels!

risau jgk kot2 dia marahkan aku ke apa ke... tp, dia ok jer... cuma kdg2 nmpk muka dia mcm x ok.. mgkin bnyk brfikir kot.. bnyk bnda nk kena uruskn...




ni la chat antara aku n dr fezah... 2hb ogos 2010..
Norhafezah: salam. macamana research progress?

10:41pm Me: salam
kena bt problem statement
literature review
theory
method

10:43pm Norhafezah: who are your respondents?

10:43pm Me: smua kena justify

10:43pm Norhafezah: sampling?

10:43pm Me: public speaking co-c...

10:43pm Norhafezah: ok
bila last day antar report - 30 sep?
10:44pm Me: lps raya.. tp sy xpsti
sb jadual xde dgn sy

10:45pm Norhafezah: u tanye pej kat ekonomi..at least u know the deadline.

10:45pm Me: ok, i will

10:45pm Norhafezah: ok






10:46pm Me: Dr., mcmna nk bt apa kita pnya contribution kpd bidg?

10:49pm Norhafezah: contribution to bidang? explain what your study contribute to theory, method ..etc
or to the field...what's new that you contributed to it

10:50pm Me: significant yg sy bt tu salah... jd dh pening mcmna nk bt?
sy bt tu sy rujuk jurnal

10:51pm Me: sy nk kaitkn kat sni, significant slh, jd nk bt contribution lg la sy xtau

10:54pm Norhafezah: nanti u emailkan saya your writing on contribution and contoh u ambil dari jurnal tu ye. tq

10:54pm Me: contribution sy x ambik...
sy ambik significant
tp dr hasan kata salah

10:55pm Norhafezah: u emailkan saya ape u tulis and sertakan contoh jurnal

10:56pm Me: Dr. guna email yg mana? gmail ke uum?

10:59pm Norhafezah: uum

10:59pm Me: ok

11:00pm Norhafezah is offline.



wa wa... sbnrnya, aku dh xigt email dia.. tp, msih igt email dia dlu ada gmail..hihi... truk tol la...




p/s: ada kekosgn jwtn pnsyrah komunikasi kat kolej di N9.. en baha suruh bg VC.. kwn2 ramai yg bg..

aku? aku sgn sbb result pn sdhrna jgk.. tp, bl bgtau my love bf, n my bff, diorg suruh aku apply...

ayat yg bt aku tertarik nk apply, "kita usaha je, mana tau klu rezeki sha.. yg penting kita dah usaha.."


tq to nor Faliza... miss u so much..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...