Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2010

Ditawarkan Menjadi Penyanyi? Sedapkah Suaraku?

Salam.


Ini memang perkara yang tak boleh blah. Aduh, sapa la yang sengal sangat nak tawarkan aku menyanyi? Aku lagu pun tak tau tajuk dan lirik. Adoi, salah orang ni.



Sebenarnya, aku je yang perasan. Ini adalah task (tugas) kumpulan la. Setiap kumpulan kena sediakan persembahan melalui task masing-masing. Kumpulan aku kena buat nyanyian.



Kira ok la tu, tak la susah sangat daripada kumpulan yang kena buat dikir barat, sketsa lawak, menari, dan sebagainya. Ada 6 buah kumpulan. Masing-masing dengan tugas masing-masing.


Bab ahli kumpulan. Ok jer budak-budak ni. Happy go lucky pun ada. Aku pun macam biasa la, dah banyak pengalaman bergaul dengan orang. Jadi, tak rasa banyak sangat masalahnya. Cuma 4 orang lagi aku tak kenal sebab diorang pun tak datang. 2 orang lelaki dan 2 orang perempuan. Entah lah diorang macam mana.


Awal-awal dah siap suruh aku jadi ketua. Alah, aku tak suka jadi leader ni, aku lebih suka jadi follower. Eh, termasuk macam topik Dr. Syd Abd Rahman Syd Zin ajar plak, Ma…

Bila Sakit Menyerang, Aku Terbongkang..

Salam.


Hi semua. (Wah, happy macam tak sakit pun! Sakit tapi mood happy. Hehe).



Aku dah dua hari, tak termasuk malam tadi, hari ke tiga demam malam. Malam-malam sejuk gila. Gila-gila punya sejuk. Tak tahan dengan angin kipas pun, rasa sejuk menyucuk ke tulang! Jadi, aku tutup kipas. Nasib baik la aku duk sorang, senang nak buat apa pun, tak de sapa nak marah. Ada aku kisah? Huhu~


Jaga pada pagi tadi, aku rasa pening. Pening memusing. Wah, aku dah demam! Akhirnya, aku demam..


Pada mulanya aku risau demam malam sebab sangat berbahaya kepada organ dalaman. Organ dalaman panas. Kena banyak minum air.


Tapi bila dah demam siang ni ok sikit la. (Eh, ok sikit demam siang? Oh, no! Sebab demam siang ni la aku tak jadi jumpa Dr Fezah aka penyeliaku aka kakakku. Aku tak larat. Kepala pening. Kesian dia tertunggu-tunggu aku).



Ingat nak pergi lewat tapi dengan pening macam ni aku tak berani jamin aku akan ok. Walaupun aku rasa akan ok kalau ada orang yang temani aku. Aku takut tak de tenaga masa d…

Perginya Seorang Teman..

Salam.


Pada suatu hari, aku disentapkan dengan pengumuman seorang teman tapi mesraku. Dia dah tak ada kat bumi Sintok ni. Baru hari tu dia janji yang kami akan keluar sama-sama. Aduh, kena tinggal. Sedih tambah terkejut sebab aku tak tau atau terhidu apa-apa..



Aku rasa sangat sedih. Jadi aku tulis post ni kat wall. Berikut adalah post yang aku maksudkan:


Noor Hapisah: Rasa sangat keseorangan utk mengharungi detik-detik yang bakal berakhir.. i just knew, my friend will not around for next sem. Sad.. T-T
November 30 at 4:18pm · LikeUnlike · Comment


#
Noor Hapisah: damn, i gonna miss u..
November 30 at 4:37pm · LikeUnlike


#
Fazlil Azim Bin Kamaruddin: i kn ade.. :)
November 30 at 5:28pm · LikeUnlike


#
Ismail Jeffry: lalaaa..ciannyer...xper2..semua ada perjuangan masing2..dan akhirnya pasti akan berkumpul jua..
November 30 at 5:40pm · LikeUnlike



#
Haliza Azura Abdul Halim: sabar shah...ktorg masih ada (^_^)...juz jauh d mata,tp dekat d hati...
November 30 at 6:16pm · LikeUnlike


#
Noor Hapi…

Semuanya Bermula Di Sini.. Baksis dan Keluarga Angkat Kembali Lagi!

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.



Dari sem dua lagi aku dah dengar pasal baksis. Memang la ada yang diorang just open pada sesuatu 'kumpulan' sahaja tetapi aku dengar lepas tu ada jer buka sebab masih ada kekosongan.


Kemudian, sem ni aku dengar dari junior-junior aku yang heboh dengan baksis. Ada yang join, ada yang tak join.


Aku menerima permintaan dari Kak Ami untuk menganggotai UUM fan. Jadi, aku masuk la. Tetiba ada berita baru dan aku cek fan page dia. Kemudian diorang suggestkan itu ini, jadi aku pun join je la.


Ternampak diorang cari ahli nak join Baksis. Aku pun bertanya. Rasa tak tidur malam aku pada malam tu sebab terlalu excited. Sehari kemudian, baru ada yang menjawab pertanyaanku. Tapi masih nak berbincang.

Marah dan terapinya. Jom semak..

Salam.


Entry kali ini adalah diambil dari mesej kumpulan (group) facebook: Main Facebook Sambil Beramal 1. Bahasa asal yang digunakan adalah Bahasa Indonesia.


(Tetapi, aku sudah menegur pada awal-awal kemunculannya (tahun 2009) kerana aku tidak faham dengan Bahasa Indonesia yang tidak sama dengan Bahasa Melayu.(Aku Malaysian bah, aku bukan Indon!) Teguran ini didengari dan mesej seterusnya ditulis dalam bahasa yang aku memahami.


Terima Kasih kepada Kang El Rinaldi Full kerana prihatin. Dia masih mengingatiku walaupun setahun lebih kami tidak berbual dan aku telah menukar nama dan gambar profil. Ternyata dia masih mengingatiku. =) )



Baru-baru ini, beliau ada mengirim salam kepada 'teman-teman'ku katanya. Jadi, andalah teman-temanku.. Jawablah salam itu. =)


Jom semak apakah terapi untuk marah..



Nabi Sallallahu 'Alahi Wasallam pernah bersabda :

“Bukanlah orang kuat itu kerana selalu menang gulat (aku pun tak faham apakah maksudnya menang gulat), akan tetapi orang kuat adalah…

Awak... (part 4)

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Disclaimmer: Cerita di bawah tiada kaitan dengan Awak... part 1, Awak... part 2 dan Awak... part 3



Salam.


I was stress out. So, i create this.. i dont know what should we call this. Puisi, that the absolutely.



Sayang,
Aku tertanya-tanya kenapakah kau memutuskan hubungan kita?
Setelah petanda kematian aku ceritakan kepadamu...
Adakah kerana kau tidak mahu berkawan denganku yang bakal meninggalkanmu?



Bukan niatku untuk meninggalkanmu
Ajal yang menungguku
Aku harus pergi
Kerana aku dijemput pulang.



Jangan lupa ya, doakan aku nanti
Tiap kali kau teringatkan aku
Titipkanlah Al-Fatihah atau Yassin untukku di Sana..



Aku doakan kau bahagia dengan pilihanmu..
Aku tak percaya
Tapi kalau kau yang mengakuinya, apa lagi yang harus ku ragui?


Kadang-kadang aku menduga
Kau mereka-reka cerita
kerana kau takut terluka


Sayang, tabahkanlah hatimu

Yang Tidak Bisa Diucapkan Oleh Ayah..

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.



Kali ni aku nak kongsikan entri pasal seorang bapa pulak. Juga ambil dari note di facebook.


Jom hayati kisah ni sambil terkenangkan bapamu..


Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...
Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..
Lalu bagaimana dengan AYAH?



Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?



Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang ka…

Sajak Sedih, Pasti Nangis: Surat Dari Anak Mak yang Dah Tak Nakal

Surat Dari Anak Mak yang Dah Tak Nakal

Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....

Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,

Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....


Mak tau tak.....
Itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kalinya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
Nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

Mak macam dah sedia.....

Seminggu sebelum tu.....
Mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
Tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
Kakak pun rasa hairan.....
Mak tak penah buat gitu.....

Pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak....
Tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran Siam ......
Kengkadang siaran India...
Mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu digunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling ruma…

Rindu Melukis: Yang Dah Lama Aku Tinggalkan

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!

Disclaimer: Ala, rugi la buat entry tentang lukisan tetapi tak boleh korang nak tengok. Aku nak tunjuk kat korang hasil lukisan aku tapi tak de gajet kamera la plak plus blog aku ni masih tak boleh nak up load pic. Kenapa ntah. Sabar lah.

Salam.



Aku rindu melukis? Pandai ke melukis?


Tak de la pandai sangat melukis tapi boleh la kalau setakat nak sketch tu bawah seminit.



Biasanya aku lukis tak ambik banyak masa. Kat kertas peperiksaan pun jalan (on) jer.  Mungkin sebab dah biasa kot. Wahaha, poyo giler. Sebenarnya, aku minat lukis. Adik-beradik aku ada yang minat lukisan ada yang tak. Balance la.


Abang dan kakak aku memang pandai melukis. Aku suka tengok lukisan diorang masa aku kecil. Masa tu tengok saja, minat tu tak ada sangat. Cuma teringin giler nak lukis macam diorang. Dalam hati, berniat nak pandai melukis macam diorang bila…

Kepahitan Itu Ada Manisnya=Kopi

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Baru-baru ni, aku mengalami saat yang mendukacitakan. Pasal apa? Ehem, pasal er.. Er, tak pe la. Segan la nak bagitau.


Malam tu, cek nak tidox dengan awainya. Tapi tak boleh plak. Baru je nak tutup laptop, ada kawan cek duk chat dengan cek. Aku ni plak jenis tak reti nak buat tak tau ja bila orang dah chat. Kesian kat orang tu.


Tu kira ok la. Ada jugak masa aku terluang sebab aku tak nak la fikir pasal apa. So, korang pun jangan la tanya pasal apa,k. Aku tak nak ingat kepahitan itu. Biar ianya berlalu pergi sendirinya.


Kemudian, bila sudah aku chat dengan kawanku dan nak menidurkan diri, kawan lama baik eh macama mana ayat aku ni.. kawan baik yang lama.. boleh macam ni? Dia kawan aku masa sekolah, kawan lama. Kami agak rapat. Tingkatan 1,2,3, dan pra-u atas dan bawah kami sama kelas.


Dia ni plak, kalau aku tak layan kang me…

AUKU dan kualiti pelajar universiti

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Kali ni, aku nak kongsikan bersama tentang isu AUKU dari perspektif Dewan Bahasa dan Masyarakat melalui majalah Dewan Masyarakat keluaran September 2010.


Tapi dah jumpa isu ini pun ok la, walaupun dah lama lepas tapi pada yang masih tak tau, itu adalah berita. Oit, mentang-mentang la pernah jadi wartawan dan belajar Asas Kewartawanan dan bengkel-bengkel wartawan, nak tunjuk eks la pulak ek? eh, tak de la. Mana ada eks. Aku cuma nak berkongsi apa yang aku tahu jer. Kalau korang menyampah, aku pun tak suruh, paksa atau minta korang baca tau.


Aku ternampak majalah ni masa aku dah bosan cari jurnal kat Perpustakaan Sultanah Bahiyah (PSB). Aku ambik, belek dan baca walaupun aku dah nak balik. Sekurang-kurangnya ada jugak ilmu aku masuk walaupun stress cari jurnal tak jumpa-jumpa waima dah selak banyak majalah jurnal. Ni mesti ak…

Tips Rahsia Muda Belia

Anything can happen, that why life is wonderful. Struggle to get what u aim but be sure don't hurt any one. No one you shouldn't hurt their feels!


Salam.


Korang pesan tak yang aku sekarang ni dah kuat bergelak ketawa? Kenapa ya, korang tak terfikir ke? Buang tebiat nak mampos ke? Haha~


Mungkin sebab aku dah rasa tak ada sebarang tekanan mahupun benda berat nak fikir. Kahwin? Erm, aku muda lagi okay. Haha. Ala, rileks la, umo baru 25 tapi muka baru 15 tahun. Wahaha, perasan tak ingat dunia. =)


Kat bawah ni adalah chat aku dengan seorang kawan lama. Budak persatuan ni. Dia jugak sama batch, sama ko-k dengan aku n sama umur.


Jom, layan chat tu.. Tapi ni versi sekerat je tau. Yang kat atas tu, biar lah rahsia.



Today
[You]
10:12pm
ni guna laptop ke hp?

[Azhar]
10:13pm
letop..
wifi
kt ne?

[You]
10:16pm
uum


[Azhar]
10:16pm
kolej mana?


[You]
10:16pm
MISC
td kata kedai makan.. igtkn warung..


[Azhar]
10:16pm
warung la..
canggih tak?


[You]
10:17pm
canggih manggih..


[Azhar]
10:18pm
hah…